Keresés

Részletes keresés

frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1508

Hát igyekszem, de most sem a fizikával kéne foglalkoznom. :D

Meglehet, hogy nincsenek határok, de az Univerzum akkor is lehet, hogy véges. :D

Előzmény: Aurora11 (1505)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1507
Az a baj, hogy ez a választott mérőszám időben változna. És, ha ne tudnánk pontosan a mérőszám időbeli fejlődését, akkor az egész fizikai elmélet megbízhatatlan lenne.
Előzmény: frenkyguy (1495)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1506

"Én a vitákban versenyszellemű vagyok. A legkevésbé sem láttam be soha, hogy miért kéne egy vita során a két félnek visszafognia magát. Ez nálam nem sértegetés vagy harag, hanem szókimondás dolga."

Ez nem probléma. Csak voltak olyan fórumozók, főleg az Új fizika rovatban akik számára nem a vita tartalma a fontos, hanem a sértegetés. Nem ismertelek Téged, így hirtelen nem tudtam, hogy mire számíthatok.

"Mondom amit gondolok, és gondolom amit mondok. Csak úgy tudunk végül szinkronba kerülni, ha mindenki felfedi a lapjait, amiben benne vannak a kissé keményen hangzó részletek is."

Ez helyes.

Előzmény: frenkyguy (1496)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1505

Szia!

"Kiskorom óta hajt valamiféle intuiív vágy, hogy lerántsam a leplet a természet titkairól. Persze mindíg csak az adott fejlődési korszakom adott mércéjéhez mérve. Nagy baj, hogy annyira átfogó tudásra vágyok, amely évről évre átlendít a fizikából a kémiába, kémiából a filozófiába, filozófiából a metafizikába, majd vissza oda ahonnan indultam. Túl sokat akarok egyszerre markolni, és minden kifolyik a kezemből.......ezt beismerem, mégsem kívánok lemondani az eredeti gyerekkori elvárásomról (kapok is érte a családomtól meg a barátnőtől)."

Nagyon örülök a nagyfokú érdeklődésednek. Fizika terén probálok minél többet segíteni. Soha ne adj lejjebb az érdeklődésedből, mert nincsen lehetetlen. Ha megszállott vagy  és kitartó szerintem minden területet megismerhetsz. Ha nem határoljuk be magunkat akkor nincsenek határok.;)

Előzmény: frenkyguy (1488)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1504

Pont erről magyarázkodom itt egy ideje.

A Tudomány semmit sem tekint igaznak vagy hamisnak. Axiomákra épített elméleteket alkalmaz, de csak azért, mert működnek. Ha holnap úgy tapasztalnánk, hogy a Spec.Rel többé nem méltó módja a természet jellemzésének, akkor rögtön menne a tankönyv a kukába, aztán írnának egy másikat helyette az új tapasztalatokra alapozva. Ezért írtam, hogy a Tudomány alapja a megfigyelés, és nem az axiomák. Megfigyelés, megfigyelé, megfigyelés.......

A magukra valamit is adó vallások nemigen hajlanak. Beágyazott "igazságaik" mögül szemlélik a világot. Csak egy vallásos ember mondja fundamentális értelemben, hogy valami így van és így is marad. Ők akkor sem dobják ki a könyvüket a kukába ha a világ áll a feje tetejére.

Előzmény: pint (1500)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1503

:)

Értem. Akkor oké.

Egyébként egy ilyen átírást bármikor meg is lehetne tenni, csak akkor valóban az összes többi m-es kifejezést át kéne írni.

Egyébként rosszul fogalmautam. Nem alakilag ugyanaz (mert pont úgy más), hanem tartalmilag.

De már értem a dolgot. Hát imádkozzunk, hogy egy ilyen "átrendeződés" meg ne történjen a világban, mert attól tartok nem éppen a hídépítésben mutatkozó nehézségek lesznek a legnagyobb problémák. :D

Egyébként P.W. Atkins könyvében olvastam, hogy a dolgok valószínűleg azért olyanok, amilyenek, beleértve a természeti törvényeket is, mert más esetekben az Univerzum instabil lenne és saját magát szüntetné meg.

Másszóval azért azok a dolgok, amik, mert csak így tudnak egyáltalán létezni.

Persze ez csak egy afféle filozófikus okoskodás. Azét szerintem van benne valami.

Előzmény: pint (1501)
Gézoo Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1502
Látod ez egy jó kérdés!

Errefelé vitatkozgatva, néha nehéz felismerni, hogy a kapott válaszokat a fizika ismerete-nem ismerete, vagy csak a vak hit diktálja.. :-)
Előzmény: pint (1500)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1501
"Egyébként az F=m*a egyenlet alakilag azonos jelentésű az F=2*m*a -val. :D"

nem, mert a gravitációs egyenletet nem változtattam meg.
Előzmény: frenkyguy (1495)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1500
"Ez igazából hit, hogy a fizika törvényei sohasem változnak az időben"

akkor viszont mi a különbség a fizika és a kereszténység között?
Előzmény: Aurora11 (1492)
Gézoo Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1499
Szia Kedves Auróra!

Ott válaszoltam a soraidra..
Előzmény: Aurora11 (1489)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1498

A csoda olyan esemény amely minden Létezőt figyelembe véve nem történhetne nem, mégis megtörténik.

Ha a tízcsapásra találsz egy tudományos magyarázatot, akkor abban a pillanatban megszűnik csodának lenni.

Persze a Tízcsapást én inkább népírtásnak nevezném, nem csodának, de ez már megint csak egy másik téma.

A csoda a definíciójából fakadóan egyébként is értelmetlen fogalom. Csakis az történhet meg, ami meg tud történni. Csodák nincsenek.

Előzmény: Angelica Archangelica (1497)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1497
Még a bibliai egyiptomi tíz csapásra is van természettudományos magyarázat. Az pedig, hogy az egyes csapások mennyi idő múlva követték egymást, lényegtelen, hiszen akkor még nem is mérték pontosan az időt.....
Előzmény: frenkyguy (1491)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1496

Én a vitákban versenyszellemű vagyok. A legkevésbé sem láttam be soha, hogy miért kéne egy vita során a két félnek visszafognia magát. Ez nálam nem sértegetés vagy harag, hanem szókimondás dolga.

Mondom amit gondolok, és gondolom amit mondok. Csak úgy tudunk végül szinkronba kerülni, ha mindenki felfedi a lapjait, amiben benne vannak a kissé keményen hangzó részletek is.

Előzmény: Aurora11 (1494)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1495

Egyébként az F=m*a egyenlet alakilag azonos jelentésű az F=2*m*a -val. :D

Mindössze a választott mérőszám változik meg. :D

Előzmény: pint (1477)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1494

Kedves Frenkyguy!

"A beszólásomat nem kell komolyan venni. Remélem nem sértőnek vetted azok után, hogy a Fizikában meghajlok a feltételezett tudásod elött."

Nem értettem, hogy mire gondoltál pontosan. Nem tudtam, hogy miért írtad azt, hogy a fizikából jó vagyok, de a filozófiában te vagy a jobb. Támadásnak hittem a hozzászólásodat. Sajnos a fórumtörténelemben vannak olyan párbeszédek, amik tudományos témában indulnak, majd sértegetésbe mennek át.

Hiszen nem azért írkálok a fórumra, hogy felvágjak bármivel is, vagy hogy "ki tud többet" játékban versenyezzek bárkivel. Én szórakozásból fórumozók, illetve, hogy segítsek másoknak, ha tudok.

Azt hittem, hogy a specrel filozófiai kérdéseit szeretted volna megkapni a válaszaimból.

"Én nem akarom helyettesíteni a fizikát a filoval.

Éppen azért vagyok itt is, mert bizonyos dolgok nem hagytak nyugodni, amelyeket úgymond filóval két perc alatt letudtam, de amivel kapcsolatban egy fizikához mérhető tudománynak lényegesen kidolgozottabb álláspontja van."

Azt hittem, hogy a specrel kapcsán át akartál térni filozófiára. Mert ekkor elvesztettél volna, mert nem csak középiskolás koromban tanultam filozófiát, egy félévet. De akkor sem tudomány filozófiát. Örülök, hogy átnéztél a fizika oldalra is.

"

Előzmény: frenkyguy (1488)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1492

Szia Kedves Pint!

"filozófiának :) na jó, kiterjesztett értelemben hívhatod tudománynak, de akkor definiálni kéne a szót. úgy nem tudomány, mint a fizika. de érdekes kérdés, hogy a matematika mi. úgy az sem tudomány."

Igen nehéz dolog. Talán ezek a "tudományágak" a természet eltérő megközelítési módjai. A matematika besorolásának nehézségei számomra nagyon meglepő.

"a wikipedia nem tud arról, hogy a görögök tudtak volna a napfoltokról. a legelső európai megfigyelés 800-ból származik."

Ezt én is egy régi csillagászati könyvből olvastam. Nem tudom mennyire lehet hiteles.

"nem. a filozófia inkább kívülről nézi a fizikát, és azt vizsgálja, hogy mit is jelent, amikor a fizikus azt mondja: megmértem és igazoltam ezt meg ezt."

Szerintem fizikus szemszögből nézve egyszerű: amit kitalálta modellt egyezik a kísérleti tapasztalatokkal. A többi általában nem számít (a mélyebb dolgok) a fizikusnak, hanem megy tovább más jelenségek vizsgálatára. Puszta spekulációval nem juthat többre, ha nincsenek plussz kísérleti adatok.

"hogyan bizonyítja egy fizikus, hogy a newtoni axióma valójában nem így szól?:

2012 jan 1 előtt F=ma
2012 jan 1-től F=2ma

a többi egyenlet változatlan. soha senki nem végzett mérést 2012 után, tehát erre nincs adat.

teljesen azonos kérdés:

hogyan bizonyítja egy fizikus, hogy az X folyón felépítendő híd a tervek alapján nem fog összeomlani? honnan tudni, hogy a szabályok arra az esetre is vonatkoznak? hiszen ezen a hídon még nem mért senki, mivel a híd még nem is áll."

Ez igazából hit, hogy a fizika törvényei sohasem változnak az időben. ha nem így lenne, akkor nem mentem volna fizikusszakra, mert hiteltelen lenne az egész.

Előzmény: pint (1477)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1491

"Bár a csodák nem bizonyíthatók be. Ezek már nem tartoznak a tudomány közé."

Miért nem tartozik a tudomány körébe, hogy a vért könnyező szobor miként működik?

Talán a szobor nem a valóság része, talán nem vizsgálható tudományosan?

A szobor könyneire is van tudományos magyarázat, és az kézenfekvő: Csalás az egész.

Előzmény: Aurora11 (1466)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1490

"Az axiómák helytállósága vagy hamissága ugyanis bemutatható, kísérletek segítségével."

- Hát éppen azt magyarázkodtam itt egy ideje, hogy az axiomákra érvénytelen jelző az igaz, vagy hamis.

Még egyszer idézem Einstein is:

"Az azonban már régóta ismeretes, hogy az axiomák igazságának kérdésére nemcsak, hogy nem felelhetünk, hanem e kérdésnek egyáltalán értelme sincsen."

Egy axioma semmit sem mond a valóságról, mindössze egy logikai felépítmény alapfeltevése. Maga a logikai felépítmény azonban nem szükségszerűen fedi a valóságot. Ez nem kitétel egy akármilyen elméletre.

Midössze a tudomány tesz egy olyan gyakorlati megkötést, hogy csak a valósággal harmonizáló, vagy azt leírni látszó elméleteket veszi figyelembe.

A legtöbb vallás egy olyan alapfeltevésre épül, amelynek valósággal való összevetése nem elvégezhető. Ezért válik el a vallási vélekedés a tudományostól. Ettől függetlenül a vallások is axiomákra épülnek, még ha azok többnyire súlyos önellentmondásba is kerülnek egymással, de ez már egy másik téma....

Előzmény: Törölt nick (1464)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1489

Szia Kedves Gézoo!

Igen, csak volt egy kis problémám. Mert úgye kérdés, hogy a síkhullám nem a harmonikusan rezgő részecskéhez tartozik? Nem ehez tartozik síkhullám szerűen rezgő térerősség? Ha igen, akkor kérdés, hogy milyen elektromágneses hullámot bocsájt ki az állandó gyorsulással gyorsuló elektron?

Előzmény: Gézoo (1476)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1488

A beszólásomat nem kell komolyan venni. Remélem nem sértőnek vetted azok után, hogy a Fizikában meghajlok a feltételezett tudásod elött.

Én nem akarom helyettesíteni a fizikát a filoval.

Éppen azért vagyok itt is, mert bizonyos dolgok nem hagytak nyugodni, amelyeket úgymond filóval két perc alatt letudtam, de amivel kapcsolatban egy fizikához mérhető tudománynak lényegesen kidolgozottabb álláspontja van.

Kiskorom óta hajt valamiféle intuiív vágy, hogy lerántsam a leplet a természet titkairól. Persze mindíg csak az adott fejlődési korszakom adott mércéjéhez mérve. Nagy baj, hogy annyira átfogó tudásra vágyok, amely évről évre átlendít a fizikából a kémiába, kémiából a filozófiába, filozófiából a metafizikába, majd vissza oda ahonnan indultam. Túl sokat akarok egyszerre markolni, és minden kifolyik a kezemből.......ezt beismerem, mégsem kívánok lemondani az eredeti gyerekkori elvárásomról (kapok is érte a családomtól meg a barátnőtől).

Ne tekints értetlen vitaellenfélnek. Én csak mondom a magamét, de nem vagyok süket mások véleményére sem.

Előzmény: Aurora11 (1462)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1487
"Ezzel nem értek egyet. Szerintem a kísérleti eredmények segítséget jelentenek abban, hogy helyrerakjuk a logikánkat. Szerinted mennyire logikus egy olyan elmélet , amiben csak inerciarendszerek vannak, és el vannak felejtve a gyorsuló rendszerek?"

Senki sem mondja, hogy egy elméletnek szükségszerűen a valóságon kell alapulnia. Egy elméletet én akkor már helytállónak tekintek, ha az önmagával nem fog ellentmondásba kerülni.

Szerintem egészen más kérdés, hogy az adott elmélet áll-e a világra, vagy, hogy kielégítő-e a valóság leírására. Természetesen a Tudomány kenyere, hogy csak olyan elméleteket gyártson, illetve alkalmazzon, amelyek alkalmazhatóak és amelyek ennél fogva szoros kapcsolatban állnak a valóság szövetével.

Ettől függetlenül pusztán elvi szinten minden elméletet önmagában el tudok fogadni, amelyik teljesíti az önmagával ellent nem mondás kitételét. Megint csak megismétlem magam, hogy természetesen nem fogom a tudományosan megalapozott elméleteket keverni a pusztán logikailag helytálló elméletekkel.

Ha úgy tetszik ez nálam elvi kérdés, mivel eléggé ortodox szkeptikus vagyok. Semmilyen legalább elvben működő magyarázatot nem zárok ki véglegesen.

A Klasszikus mechanika, a Speciális Relativitás, az Általános Relativitás elméletei egyaránt a világ pontos és hiánytalan modellezésére tett kísérletek megnyilvánulásai. Sorban előrefelé egyre kisebb hibával közelítik a feltehetően létező végső megoldást. Mindegyiknek megvan a maga érvényességi köre, amelyben az adott elmélet még az elvárt hibaküszöbön belül teljesíti a pontosság feltételét. Összeségében mndegyik logikusan felépített.

Minekután azonban felismertem mondjuk a Lorenz trafó helyességét, már nem nevezhetem többé elvileg helytállónak, vagy igaznak a Galilei félét. Még az adott érvényességi körön belül sem! Elvi hiba lenne azt állítani, hogy x'=x-v*t, mikor tudjuk, hogy valójában x'=x-v*t/Gyök(). Egészen más kérdés, hogy mégiscsak alkalmazzuk a Galilei trafót, mert bizonyos esetekben blődli lenne állandóan a gyökös kifejezés értékét bepötyögni a számológépbe, ha előre tudjuk, hogy a kapott osztóhányados 13 tizedesjegyre az 1-el fog megegyezni. Ez azonban inkább gyakorlati kérdés, mint elvi. Gakorlatilag oké, elvileg nem. Annak idején ezekért a kis felismerésekért egy-egy kémia-számítási dolgozatomban a jegy az 1-estől a 4-esig fluktuált, még akkor is ha így is úgyis a helyes eredményt kaptam eredményül.

Ilyen például a tipikus vegyészkérdés, hogy mennyi a 10 a minusz nyolcadikonos koncentrációjú sósav oldat pH-ja??? Ilyenkor derül csak ki igazán még sok vegyésznek is életében először, hogy a pH=-lg(HCl) képlet valójában elvileg hibás. A fejét nem törő vegyész rögtön bepötyögi és megkapja a lúgos pH-t eredményül.......sósav oldatra..... :D

Ez a példa szimbolizálja azt amit a Galilei vs. Spec.Rel jelent egymáshoz képest, vagy A Spec.Rel. az Ált.Rel.-hez képest....vagy az ÁltRel. a fene tudja szuperhúr-48dimmenzióban-bránok izéhez képest.

Előzmény: Aurora11 (1459)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1486
az isten se mossa le rólam, hogy álnéven támogatom saját magamat
Előzmény: Törölt nick (1485)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1481
amúgy a valószínűsít szóval is bajom lenne. ugyanis az meg azt sugallja, hogy meg tudjuk határozni a valószínűségét, hogy egy fizikai elmélet jó. mondjuk a relativitáselmélet 99,9999531% eséllyel jó. de ilyet nem lehet.
Előzmény: Törölt nick (1478)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1479
ez szóhasználati kérdés. fizikában is a bizonyítás szót szokták használni, még ha más is a természete.
Előzmény: Törölt nick (1478)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1477
"Minek számít?"

filozófiának :) na jó, kiterjesztett értelemben hívhatod tudománynak, de akkor definiálni kéne a szót. úgy nem tudomány, mint a fizika. de érdekes kérdés, hogy a matematika mi. úgy az sem tudomány.

"Akkoriban sokan azt hitték, hogy azok a foltok messzi felhők, ..."

a wikipedia nem tud arról, hogy a görögök tudtak volna a napfoltokról. a legelső európai megfigyelés 800-ból származik.

"Szóval a filozófia egy fizikai modellt aszerint vizsgál meg, hogy logikailag helyes vagy sem?"

nem. a filozófia inkább kívülről nézi a fizikát, és azt vizsgálja, hogy mit is jelent, amikor a fizikus azt mondja: megmértem és igazoltam ezt meg ezt.

"A kísérletekkel való egyezés nem számít?"

pl az is egy érdekes kérdés, hogy mit jelent a "kísérletekkel való egyezés". ilyeneken egy fizikus nem rágódik. de ha te akarsz, akkor tessék:

hogyan bizonyítja egy fizikus, hogy a newtoni axióma valójában nem így szól?:

2012 jan 1 előtt F=ma
2012 jan 1-től F=2ma

a többi egyenlet változatlan. soha senki nem végzett mérést 2012 után, tehát erre nincs adat.

teljesen azonos kérdés:

hogyan bizonyítja egy fizikus, hogy az X folyón felépítendő híd a tervek alapján nem fog összeomlani? honnan tudni, hogy a szabályok arra az esetre is vonatkoznak? hiszen ezen a hídon még nem mért senki, mivel a híd még nem is áll.
Előzmény: Aurora11 (1469)
Gézoo Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1476
Szia Kedves Auróra!

Lehetséges, hogy igazad van. Bár, a fény topic-jában éppen az előbb egy érdekes felismerésről kértem a véleményedet, amely felismerés ha igazolást nyer, akkor alapjaiban megváltoztathatja a QED-át, QCD.. és akár a relativitást is..
Előzmény: Aurora11 (1456)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1475

"Vagyis az elméletek képesek fejlődni. Van ilyen a filozófiában? Ha nincs, akkor nem lehetne ilyenné tenni?"

Azért kérdezem, mert a Közgazdaságban vannak ilyen probálkozások. Vagyis, hogy a sok Gauss-eloszlások helyett, a nagyobb korrelációkkal rendekező eloszlásfüggvényeket is használják, hiszen, ha a Gauss-eloszlás annyira általános lenne, akkor nem lehetne ennyi gazdasági világválság (ilyen gyakran) a történelemben. A komoly korrelációk pedig a válságok okát is megadhatják.

Előzmény: Aurora11 (1473)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1474

"a tudomány kifejezés filozófiai úton vitatható, tehát már csak ezért sem lehet a filozófia tudomány"

Ez mit is jelent? A filozófia számára a tudomány nem létezik?

Előzmény: Törölt nick (1472)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1473

Köszönöm szépen!

Azért kérdezem, mert például a filozófia például a görögöknél még nagyon szorosan össze volt fonódva a fizikával. Aztán valahogy ez a párhuzamos müködés valahogy kezdett szétválni. Azt hiszem Galileinél, amikor létrehozta azt a kisérleti eljárást, ami megváltoztatta a fizika hozzáállását a természethez. Vagyis előbb a kísérleti adatokat kell összegyűjteni, és aztán létrehozni elméleteket. Az elméletet a kísérleti adatokhoz illeszti.

A filozófiában nincsen a fizikai kísérletekhez hasonló "adatgyűjtés"? A világlátás amúgy jó kiinduló pont, erre lehet építeni. Főleg, ha logikailag helyes. Csak szerintem egy fejlődő elméletben kellenek mindig rések, illetve a Standard  Modell kapcsán ezt szabad paraméternek hívják. Vagyis kellenek megmagyarázhatatlan effektek, amikkel majd egy új, részletesebb modellhez juthatunk. Vagyis az elméletek képesek fejlődni. Van ilyen a filozófiában? Ha nincs, akkor nem lehetne ilyenné tenni?

Előzmény: Törölt nick (1471)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1470

Ha az egyik inerciarendszerről átugrasz egy másikra, akkor gyorsulnod kell, és a gyorsulás abszolút. Az mindegy, hogy folytonosan gyorsulsz, vagy pedig szakaszosan. Az inerciarendszerek egyenértékűségénél vannak inerciarendszerek, de ezek nem gyorsulnak, hanem mindvégig a saját inerciarendszerükben maradnak, és onnan tesznek megállapításokat a másik inerciarendszerben levő jelenségek felől.

Előzmény: Törölt nick (1468)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!