Vettem 3 éve egy literest ebből, elkészült egy komplett konyha (frontok ezzel kezelve), egy asztal (a kültéri asztalom lába is ezzel lett kezelve), ez az asztallap, meg vagy 10+ kis projekt. (az összes dió projektem az elmúlt három évből) Megvan még a harmada legalább. Veszettül kiadós.
Ennek az asztalnak a teljes fedéséhez kell nagyjából 30-40ml.
Ja, és azért szeretem, mert ez másnapra tényleg megköt, csiszolható, és teljesen szagtalan egy hét után. A teljes kikeményedésre azt hiszem 14 nap a gyári adat. A lenolaj nem pont ilyen :)
B komponenst is venni kell hozzá. közel 60.000ft-ot ez akkor sem ér , ha magától rádörzsölődik a fára. a fotók alapján mondjuk nagyon szép de akkor is lehúzós az ára.
Rubio Monocoat 2C olaj, sötét dió színben, egyenlőre egy rétegben (fog kapni mégegyet, csak előtte a mindenféle szerelvényeket akarom rászerelni). A második réteg előtt át fogom csiszolni.
Bocsánat, az kimaradt. A pacman féle Veritas gyaluszettből a jack plane nagy segítség volt, azt is használtam*. Viszont mivel limitált anyagból dolgoztam a szálirány nem mindig adta ki, szóval volt kiszakadás belőle sajnos. Ezt csiszolással kellett eltűntetni.
* Azóta is csodálattal forgatom azokat a gyalukat. Előtte soha nem volt a kezemben rendes "western style" gyalu. Ezzel kb egy álom a gyalulás, kimondottan relaxáló volt :)
Durván 9cm-es csíkokból ragasztottam, két lépcsőben. Az első lépésben pont olyan szélesre, hogy még felférjen a gyalura. A második ragasztásnál az isten szorítóját is bevetettem, hogy ne másszon el (alul-felül keresztben vagy 5 helyen szorítottam), illetve még domino is volt a képben. Utána epoxy a hibák feltöltésére, azt síkba kapartam és utána kezdtem csak el csiszolni. A kontakt nyilván jobb lett volna, de egyrészt nem ismerek senkit akinek lenne, másrészt nem tudom szállítani sem, szóval maradt az excenter. Nem mondom, hogy tökéletesen sík lett, de 1mm-nél több nincs benne (180x90-es lap, nem igazán feltűnő)
Az a tapasztalat, hogy egész szép síkot lehet csinálni excenterrel is, ha türelmes az ember. Minden részen ugyanannyiszor kell átmenni. A baj csak akkor van, ha valahol "többet" kellene csiszolni és emiatt az egész felületen át kell menni ugyanannyiszor. Nyilván ezért találták fel a kontaktot :)
húbazz, nagyon szép. Ha jól rémlik az építés, nem egy nagy kontaktcsiszolóval lett kialakítva a lap, sőt kisebb táblákból ragasztottad össze. Mivel sikerült ilyen szépen síkba hozni?
Igazándiból csak két raklap lesz egyben, a többi szétbontva. Vettem fémdetektort, szóval a bontott elemek elvileg fémmentesek lesznek. A maradék kettőben pedig úgy tervezem, hogy vagy beljebb kalapálom a szögeket, és/vagy ott nem gyalulok, csak csiszolok.
Ebben az esetben én azt mondanám, hogy Tescoban/Auchanban nézz körül. Szokott lenni olcsó elektromos kézigyalu. Strauss meg hasonló márkák. :) Egy-két raklapot annak a kése és motorja is kibír.
Úgy néz ki, lesz egy kisebb projektem, ami jó alibit szolgáltat, hogy vegyek egy elektromos kézi gyalut. Tippre nem fogom túl sokat használni (se most, se a jövőben), de azért nem szeretnék gagyit venni.
Tudom, hogy ez egy lehetetlen kérdés, hiszen az égvilágon semmilyen paramétert nem adok meg, de szívesen vennék javaslatokat, hogy mit lehet érdemes...
Pár napja volt szó a spirális gyalukésekről. Ma véletlenül futottam bele az alin ebbe az oldalba. Ha legörgettek, akkor látni, hogy eszméletlen sok variációban gyártják őket, és nem is olyan vészesen drágák.