Szerintem is kicsit meg kellene ritkítani a felesleges vesszőket legalább. 20cm távolságra, és ahol oltottál, onnan kivenném a vesszőt mindenképp, annak a csapnak ne legyen konkurenciája.
Ha két hetes, akkor az én oltásaimhoz képest teljesen arányosak! Az, amelyik alszik, persze még mindig kétesélyes, amíg meg nem indul.
Nekem is voltak hasonló próbálkozásaim, ahol hagytam az alany termőiből, sőt volt kifejezetten olyan oltásom, amit csak azért tettem be egy "házigazdához", hogy megmaradjon szaporítóanyagnak. Nem mondom hogy követendő, kísérleteztem ezzel csupán. Majd jövő tavaszra tudok róluk biztosat.
Szerintem a kötésed tökéletesnek látszik, felül valóban csak 1-1,5 cm-t javasolnak meghagyni, de szerintem az nem lehet kritikus. Ezzel a Stocker szalaggal ennek elégnek kell lennie, ami miatt esetleg lassabb a növekedés, az a többi zöld állomány lehet. Ne felejtsd el, hogy elég későn oltottál!
Így kicsit más a helyzet. Ha jut elég energia (tápanyag) az oltócsapokhoz, akkor nem lesz gond, de ha elmegy másfele - mint írod, mutatod terem is a tőke - akkor lehet, hogy nem erősődnek meg a kihajtó (?) oltások télig és ha erős tél lesz elfagyhatnak.
/Amúgy a legjobb, ha rászánod a tőkét és csak az oltásra engeded koncentrálni./
Látom, hogy most nagyon ráugrottak emberek a kötözzük be teljesen a fa oltócsapot, de ez csak az zöldbe-zöldnél szokás, a fásnak a végét persze le kell kenni, de ennyi. A fás oltócsap nem ettől fog megeredni/kiszáradni. Az árnyékolás persze jól jöhet neki, de fontosabb, hogy legyen elég csapadék a földben, jó legyen a metszlap, az illesztés, a kötözés meg szoros. Évek alatt már nagyon sok oltás volt nálam, soha nem volt egyéb, csak a fás csap vége bekenve. Ha jók voltak a feltételek, akár 80-90%-os eredés is volt. Ha szárazság volt, akkor örültem a 20-30%-nak. Ha jól volt a kolléga metszlap vágása, a kambiumok elég nagy felületen érintkeznek, szorosan megkötötte, akkor jó lesz az oltása.
Köszi a választ nem veszem kötekedésnek hisz senki sem úgy születik hogy bizonyos dolgokat már az anyja hasában tud. A vesszőket így vettem külföldről jöttek még tavaly egy sport társnak volt felesleges és átadta nekem így ahogy van, a teteje be van száradva ezért is nem nyúltam hozzá, spéci kötöző szalagot vettem 15 ezerért bíztam benne hogy jó lesz de még a hétvégén fogok oltani akkor majd betekerem a vesszőket teljesen. köszi az észrevételeket.
Az oltások egy nagy termő szőlőtökén van ami termést is hoz egy vesszőt vágtam ki amire oltottam a többi vessző terem ni is fog igy is hagyjak levelet ha az oltás alatt kihajt?
A kötözéssel kapcsolatos megjegyzésem arra vonatkozott, hogy a kiszáradás megelőzése érdekében, az oltócsap rügyének kivételével, célszerű bekötözni az egész oltást az alany nóduszától az oltócsap tetejéig.
Én szigetelőszalagot használok és még fagélt is kenek rá, de pl. az oltóviasz még jobb.
Mivel részletezést kértél nehogy kötözködésnek vedd, de én az oltócsap rügy feletti részéből is vágtam volna még le, mert fölöslegesen hosszú.
Mindezek mellett remélem sikerülnek az oltásaid, sok sikert.
Köszi a választ de kérlek fejtsd ki bővebben mire is gondolsz, a kötözéssel pedig sokat bajlódtam igaz még élőben nem láttam csak videón de próbáltam mindent megtenni hogy jó legyen mi az a mi nem jó? köszi a választ.
Üdv! Hoztam pár képet, életem első szőlő oltásomról. az első kép már megindult a második barkás a harmadik semmit sem mutat kell emiatt aggódnom? Most vasárnap lesz 2 hete az oltásoknak.
Sziasztok! Nekem nem nagyon megy a fénykép feltöltés, így csak írom.
A Szenzácia oltásom 125 cm-nél tart most. Kb. 5 hetes. 2 hatalmas fürt van rajta, majd kötés után pár szemet hagyok. A hajtást valahol érdemes majd visszacsípnem?
Az időpont tényleg május volt, de fóliában dolgozott! Nekem az jött le, hogy az általános nedvesség megőrzés miatt tette rá a zacskót, és éppen azért tekerte körbe nedves wc papírral is!
Szia! Igen, az egész csapra, ha van levél, arra is. Apámhoz vittem pár csapot oltani és kiderült, hogy régen ő is művelte. Úgy csinálta, hogy bezacskózta az egész oltást. Szigetelő szalagot használt. Erről eszembe jutott Borisz videója és úgy döntöttem, az utólsó néhány oltást itthon is bezacskózom. Nincs veszíteni valóm, gyűjtöm a tapasztalatokat, később majd megosztom. Készítettem hivatalos oltószalagos oltásokat, szigetelőszalagosat és folpackosakat is. Lesz statisztika 😃
Én is oltottam júniusban, korábban még nem volt ilyen.
A melegtől én is félek, ezért árnyékolok, de a zacskózást nem igazán értem. Ez azt jelenti, hogy zacskót húzol az oltásra? Ha igen, nem biztos, hogy jó ötlet.
Az oltócsap energiájából csak "egérfüles", rövid ízközű és sötétzöld színű levelekre telik. Ha a levelek inkább világosabb zöldek és vitálisabbak, az biztató.
A 05.20-as oltások eddig lapítottak illetve nagyon lassan duzzadtak, fejlődtek, most ebben a melegben kitörtek, 2-3-4 levél, némelyiken termés is mutatkozik már. Ez már majdnem 1 hónap :-) Azt gondolom, hogy azokkal lesz majd baj, amelyiket június elején oltottam, mert a melegben a rügyek majd meglódulnak, de nem lesz mire. Ma reggel be is zacskóztam néhányat emiatt, hátha segít.
Abban bíztam, megerősítitek, hogy a harmadik-negyedik levél már nem telik az oltócsap energiájából, de úgy látszik nem marad más, mint a türelem. Eszem ágában sincs kibontani az oltásokat még.