Valamivel több, mint egy kartonnyi Ensure Plus HN banános tápszert elajándékoznék (http://www.pirulapatika.hu/0031002059154/adatlap). A probléma annyi vele, hogy idén októberben lejár a szavatossága, vagyis gyorsan el kell fogyasztani.
Csak budapesti érdeklődőket várok, alapesetben 11. kerben vehető át (Albertfalván, a 7-es busz végállomásától nem messze).
Ágnes, szabad orvosválasztás van. Az én gasztodokim átment egy másik kórházba, oda járok utána, oda fogok befeküdni, ha szükség lesz rá. Tb-alapon. Van olyan Crohn-os ismerősöm, aki a debreceni egyetemi kórházba jár, és az utazását is fizeti a tb. A beutalót írasd meg a háziorvosoddal abba a kórházba, ahová menni szeretnél. Ajánlani nem tudok orvost (csak a sajátomat :-), de kérdezz utána, a crohn-colitis.hu-n keresgélj!
én pl. ritmusszabályozó mellett szoptattam 19 hónapig, a terhesség alatt is szedtem, ill. akkor folyamatosan szedtem a purinetholt. Nem volt semmi gond, sztem olyannal kell beszélni aki ért is hozzá, igaz olyan ritka mint a fekete gólya. (Mellesleg mi is jó pár évet vártunk, közben műtétek, inszemek, lombik.)
Gyomor crohn:
nahát, hogy nem ismertek olyat, én vagyok az állatorvosi ló, a számtól a zároizomig végig minden szakasz volt érintett, talán a legfájdalmasabb a nyelőcsőben, mert még a folyadék is alig megy le, a garaton is rossz a fekély, ill. a záróizomnál se kellemes, de sztem ez az über az összes közül.
Már elég sok crohn beteg ismerősöm van, de te vagy az első, akinek a gyomrát támadta meg. Mindig mondják, hogy a szájtól a végbélnyílásig bárhol felütheti a fejét, de hittem is, meg nem is. Főleg a belet érinti és aztán jönnek a járulékos bibik: bőr, szem, gyógyszer mellékhatások.
Mindenképpen meg kell keresni azt a kezelési módszert, hogy megtapasztalhasd a passzív időszakokat is. Egy megbízható, lelkiismeretes orvos már fél egészség! Sok erőt, kitartást kívánok.
Sajnos sok okosat nem tudok mondani. Annyit talán, hogy válts gasztroenterológust, ha ez a dokinő nem foglalkozik a problémáddal rendesen! Kellene, hogy meghallgassa, hogy te úgy érzed, nem jók a gyógyszerek, vagy nem elég, amit szedsz! Vérképed milyen? Józan paraszti ésszel tán valamilyen roboráló szert szedhetnél, hátha megjön az étvágyad!
A Crohn miben nyilvánul meg? Gyomorfájáson, piffadáson és étvágytalanságon túl fosás vagy székrekedés bejátszik? Mikor voltál utoljára tükrözésen (alul v. fölül)?
A bmi-m nagyjából annyi, mint a tiéd, én 165 cm vagyok 48 kilóhoz jelenleg, de van étvágyam, és jól is érzem magam, tudom, így könnyű! ;-)
Lelkileg rendben vagy? Van munkád, tudsz dolgozni? Család, barátok, magánéletben minden oké?
Engem itt rendesen lehurrogtak----de mivel a gyógyszereken túl vagy----és láthatóan nem használnak, és ajánlom neked a paleo étrendet....veszteni nem veszthetsz semmit, nézz utána, egy próbát biztos, hogy megér! ha használ---és szerintem fog :D akkor már pár hét után érezni fogod!!!
10 évvel ezelött 5 bevérzést találtak a gyomromba és egy rekeszizomsérvet ami a gyomorszájba nyúlik Majd fekély lett Mára crhon beteg lettem Alig érem el a 40 kg -ot Nincs étvágyam Voltam ellenörzésen hogy valami nincs rendbe a gyogyszerekkel mert sok kellemetlenségem van(fáj a gyomrom mindig telinek érzem stb)Most már nem tudom mit tehetnék még
Ne aggódj túl sokat, mert az csak ront a helyzeteden. Néha olyan jó letenni a gondokat és másra bízni magunkat. El fogsz követni hibákat, de biztosan elég jó anya leszel és az a legtöbb, amit tehetsz.
Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Nagyon szeretnék szoptatni, és valóban igaz, hogy az csak akkor fog menni, ha nem hagyom magam lerobbanni, igazatok van.
Közben már három dokinál is futottam egy kört, mindhárom IBD centrumban gasztros, és mindhárom szerint teljes biztonsággal lehet szoptatni Pentasa mellett.
Csak közben elbizonytalanítanak az e téren laikus orvosok tiltakozó hozzáállásai, meg valóban, a sok hülyeség, amit a neten olvasni lehet.
A babára 7 évet vártam, stimulációk, hormonkezelések, inszeminációk, lombikok vannak mögöttem, most meg nagyon szeretném, ha mindent a lehető legoptimálisabban tudnám megadni neki. Ezért is vívódom egyfolytában mindenen.
Felejtsd el, amit előzőleg írtam! Így, hogy nem voltál jól terhesen, teljesen más a helyzet!! Én végig jól voltam, azért ment bele a dokim is, hogy megpróbáljuk gyógyszerek nélkül!
Igaza van Sans Soucinak, szedd a Pentasát tovább, hallgass az orvosodra! Ha lerobbansz, jönnek a drasztikusabb megoldások, amik mellett valószínűleg nem szoptathatsz egyáltalán!
Ha a dokid azt mondja, hogy szedjed a pentasat a szoptatás alatt is, akkor ettől ne térj el. Biztosan a kockázatok mérlegelése mellett javasolta ezt. Nagyobbat ártasz a babádnak, ha lerobbansz és nem tudod ellátni sem, nemhogy szoptatni, mintha az anyatejjel kap egy kis pentasat.
Ha eddig bíztál az orvosodban, nem érdemes egy ilyen kritikus helyzetben ellene fordulni a tanácsainak, főleg elhallgatva a terveidet. Gondolj csak bele, ha bajban leszel, akkor kihez fordulsz? Visszakulloghatsz hozzá, aztán tegye rendbe a helyzetet. Kellemetlen lenne. A neten meg sok mindent írnak, hülyeséget is. (Engem sem gátol senki, hogy beleszóljak a te helyzetedbe és még csak nem is voltam terhes soha. :))
Mamy esete más. Ő végig jól volt, te meg a terhesség alatt is küszködsz. Vigyázz magadra, magatokra!
Sajnos nálam a terhesség rontott a betegségen, végig aktív ez a szemét cu.
Egyébként a saját dokim szerint szedhetem a Pentasa-t szoptatás alatt, csak aztán ahogy utánaolvastam, látom, mennyire megoszlanak a vélemények. És hát ugye az ember nem akar rosszat a saját babájának......
Én is úgy gondolom, hogy azt fogom megpróbálni, hogy elhagyom a gyógyszert és csak kúpozok, aztán majd látjuk.....
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatodat és gratulálok a kislányodhoz! :)
Igaz, én crohnos vagyok, de Pentasa vs. szoptatás témában érintett voltam. Mivel a dokim sem tudott egyértelműt mondani, még miután egy konferencián megvitatták a többi dokival, akkor sem, merthogy átmegy az anyatejbe, az biztos, de nem tudni, okoz-e gondot a babánál - érthető módon terheseken és csecsemőkön nem végeznek gyógyszerkísérleteket - abban maradtunk, hogy szülésig szedem rendesen a Pentasát (terhesen akkor csak azt, és Augmentint szedtem egy nem tisztázott 160-as CRP miatt a 36. héten), aztán nem fogok szedni semmit, és szigorúan járok kontrollra havonta. Nekem bejött, a terhesség feltuningolt, vagy hogy mondjam, nagyon jól voltam, míg szoptattam (15 hónapig), és még utána is, kb. a kislányom 2 éves koráig.
De neked az még messze van. Szóval szerintem vágj bele, hogy nem szeded a gyógyszert és szoptatsz! Hátha neked is sikerül!! Drukkolok, és majd számolj be, hogy alakul a dolog, jó? :-)
35 hetes colitises kismama vagyok. Pentasa granulátumot szedek, valamint Pentasa klizmát és kúpot használok. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek kötületek ezekkel kapcsolatban tapasztalata szoptatás terén? Vagyis eltérő véleményeket hallok, s minden orvos mást mond. Az egyik szerint nyugodtan használhatóak szoptatás mellett is, a másik szerint nem szabad elkezdenem majd a szoptatást. :(
érdekesek ezek a bizottságok...fiam volt, saját jogon járó családi pótlékot igényelni....van neki ugye a crohn, meg még ráadásul dongalába is. azt hittem a crohn-t fogják jobban vizsgálni...hát nem, pedig sokkal több a gond vele (vagy hálistennek találn csak volt) de a lábához tartozó leleteket nézegették egy óráig...de megkapta hálistennek, nagyon nagy segítség az egyetemhez neki az a pénz.