Hát- akkor viszont gyorsan tedd be öket egy vödör esövízbe, és áztasd egy-két napig! Az ásott gödörben viszont el kell a víznek folynia, mert másképp megfulladnak.
Bocs, hogy ennyit okoskodok!
Kedves kiwancsi!
Most csináltam képeket a kertben.
Küldenék emailben, mert nem akarom telegyömöszölni a topikot.
Ha nem akarod itt megadni a címedet, dobj egy szót ide, és küldöm a virágokat!
Köszönöm a szívbéli jóságodat. Valójában nem is szeretném a fajtaazonosságot. Lehet hogy szemzeni kellene nem is oltani. Én igazából játszani szeretnék, hogy mit tudok kihozni abból ami nekem van.
Az előző fehéred most a hátterem. Ugye nem kérsz szerzői jogdíjat. :->
Ja, meg az a kékes, amit lejjebb már mutattam.
Sajnos, a nap és a szél egy kicsit megviselte azóta.
A zidén az volt az elsö virágozni. Tavaly hárman is megelözték, az a három nemsokára jön.
Ha maradt egy kis gyökér, akkor van remény.
Viszont vágd vissza addig, ahol az elsö néhány friss hajtás, vagy rügy van, akár 30-40 cm magasra. A vágások helyét kend be valamivel (kátrány vagy viasz, legrosszabb esetben agyag, föld). Így nem "vérzik el", és nem kell a sérült gyökereknek túl sok növényt táplálni.
Még akkor se dobd el, ha elkókad. Adj neki néhány hónapot.
Üdv! Most ástam ki (igen,most kellett kiásni:)) jónéhány kb. 2 méter magas orgonát. Szerintetek érdemes az ültetéssel veszdni (megmaradnak-e), vagy mehet a komposztba?Ja,és ma délután tz napon voltak... Köszi!
Hát - oltani én is próbáltam.
Sajnos, több hátránya is van. (Ha egyáltalán sikerül)
- Elöbb-utóbb problémák jelentkezhetnek, elhal itt-ott, beteg lesz, stb.
- Annyira lent nem tudod az oltást kezdeni, hogy a gyökérröl fel ne tudjon hajtani az eredeti, esetleg legyözi az oltott részt, ha nem figyelik.
- Az oltott rész magja végleg kiszámíthatatlan lesz (ha érdekel a magja, ami egyébként nem valószínü)
Szerintem ha megszerzel egy ágat, hajtást, akkor inkább próbáld meg azt meggyökereztetni. Az biztos módja annak, hogy azonos lesz az eredetivel. Annak a feljövö hajtásait aztán már nyugodtan szaporíthatod, amit az oltottal nem tehetsz meg..
Én legalább is így gondolom.
Ha valakinek van jobb a tarsolyában, halljuk!
Az orgonáim kedvéért én is tanulnék.
Kedves Guri , az orgonáiddal igazi élvezetet okozol nekem is.
Gyönyörűek. Én most próbálok rávenni fényképezőgép tulajdonosokat, hogy csináljanak felvételt az enyéimről. De az lesz a vége, hogy előveszem a jó öreg "Praktikát". Lesz belőle kép csak később. Gyönyörű üstökük van a kicsi fáimnak(még csak öt éve lakunk kertes házban,most itt is telepítek ahány félét csak be tudok szerezni) A gyüjteményem nyaraló kertjében van, ahol nem tudom szívem szerint gondozni, de ott igazi régi fajták vannak, amiket a könyvek kincsként tartanak számon.(nem olyan szépek persze, bár a maguk nemében...)
Na! Végül is azért kezdtem ebbe az ömlengésbe, amiért bocsánat, hogy elmondjam neked majdnem ugyanazt, ill. hozzátegyek kicsit. Tehát az orgona szárát ne vágd hanem törd.(persze csak miután a bokorról levágtad :-) )
Esetleg vágj bele fölfelé és akár roncsolhatod is, ez mind jó. Aztán még valami. Ha nem reggel szedted a bokorról, áztasd be a kádba, vagy valami más alkalmas helyre mindenestül egy órára(a már tört, roncsolt szárút)
Ezek a dolgok gyakran még a kókadtat is életre keltik. (nekem a nyaralóból való hazahurcolás miatt meg kellett tudnom ezeket a trükköket)
Kedves mindenki!
Szeretnék oltani is mostmár, de nem tudom hogyan kell. Ha valaki segítene....! Köszönöm.
Ezt a vázát (ha egyáltalán annak készült, nemtom) azért vettem, hogy a zorgonáimat bent is élvezhessük. Ezt a macskeszok (talán) nem borítják fel, meg a zorgona is biztosabban áll benne.
Meg tudná valaki mondani, hogy a rendszeres visszanyesésen kívül mit lehet csinálni, hogy tovább tartsanak a vízben? Van olyan, amelyik már másnapra megadja magát...
A többi orgonám még nem érte el a "kinyílt" állapotot.
Szölö? A hosszú nyártól még csak megterem, de talán a páratartalom nem tesz jót. Van jópár szölészet-borászat a környéken. Érdekes, hogy amióta otthon azok a nagy melegek vannak nyáron, itt meg nem olyan humid, mint a nyolcvanas években volt. Rómával vagyunk egymagasságban az egyenlítötöl, csakhogy ez egy sík vidék. Ezért tud az idöjárás olyan hirtelen változni.
Az orgonáim és a tulipánok most két hete szenvednek a széltöl. Amikor megáll, kapom a fényképezögépet. Mire kirohanok, káromkodhatok megint. Még este sincs szélcsend mostanában.
Nemtom, hogy fogok horgászni, ha ez így megy tovább!
Itt mostanában szép idő van. 3 napja először az illatát éreztem meg,akkor még a virágfürtöknek a szár felőli vége volt csak kinyílva,de azóta a meleg megtette a hatását.
Gyerekkoromban anyák napjára mindíg orgonát szedtünk,nem emlékszem olyanra hogy ne nyílt volna ki akkorra.
Nálatok a szőlő megterem?Ez elég jól jellemzi az éghajlatot mert ugye Felvidéken még terem,de Lengyelországban már úgy tudom nem.
Te egy szorgalmas ember vagy,mert nekünk a winchesteren vannak a képek meg még sok más amit ki akarok írni CD-re.
Na, szóvaltényleg....én most már évek óta albumba gyüjtöm a kerti képeket. Illetve - két éve már csak CD-re teszem digitálisan. Lustaság fél egészség.
Próbálom hasonlítani a dolgokat. Itt ezen az éghajlaton eléggé kiszámthatatlan. Az idén március vége felé nem úgy nézett ki, hogy valaha tavasz lesz. Mégis, május 1-re négy orgonám nyílik. Ha estére eláll a szél, teszek be képeket a kedvenc fehérröl. Ezeket az illatuk miatt mentettem meg pár éve, és igazán meghálálják.
Visszatérve a "nagy" kérdésre... Elöfordul, hogy hirtelen hüvös, esösre fordul az idö. Ilyenkor a félig nyílott orgona képes úgy maradni napokig is. Ha viszont bejön egy meleg napsütés, akkor reggeltöl délutánig szinte csodák történnek.
A Hamiltoni Royal Botanikus Kert innen 300 km kelet- észak keleti irányban. Van egy orgona kertjük (vagy 1x1km) tele a legcsodálatosabb orgonákkal. Általában május 23 körül vannak a "banzájok". Néha még akkor is túl korán van, nálunk pedig május elsö hetében rendszerint nagyban virágzik az orgona.