Voldemort szerintetek visszatért kísértetként? Ha valaki, akkor ő "félt továbbmenni". Végül is, így is elérhetné a halhatatlanságot!! Igaz, hogy gyakorlatilag halott, de mégis tud beszélni, jelen tud lenni, befolyással tud lenni a világra. Csak kell találnia egy szolgát, aki minden parancsát teljesíti :D
Találtam egy pontot a cselekményben, ami számomra nem világos:
Tudjuk, hogy Voldi azt hiszi, Piton az ő embere. Tudjuk, hogy Piton kezdetben valóban neki dolgozott (hogy ez miben merült ki, azt nem tudjuk), és hogy amikor kihallgatta a jóslatot és kidobták (amúgy DD akkor miért nem fogta el? Nem volt körözött bűnöző, mint minden halálfaló?), és elmondta Voldinak, akkor rájött, mibe keveredett, és gyorsan segítségért rohant DD-hez, innentől kezdve az ő embere.
Én azt szeretném tudni, hogy Voldinak ezt az egészet hogy adta be? Voldi mégis mi alapján hiszi, hogy Piton DD-nak dolgozik ugyan, de mégis hűséges maradt őhozzá? Voldi szemszögéből honnan jött ez az egész, hogy Piton kettős ügynök legyen? Milyen ürüggyel állt át "kamuból" DD-hoz? Piton azt mondta egy nap, hogy támadt egy ötlete, odamegy DD-hoz és azt mondja, ki akar szállni a játékból, és inkább átáll, de előtte megbán mindent, és Voldi elhitte, hogy DD ezt bekajálja? Egyáltalán mi lenne Piton célja Voldi szerint, mit nyer ő ezáltal? Hisz ő nem olyan, mint a többi halálfaló, hogy a tiszta vér a mániája és muglikat öl hobbiból. Mondta egyszer ugyan Lily halála után, hogy majd tisztavérű nő után néz (ez milyen nehéz lehetett neki!), de ezt se tartotta be... ez hogy nem lett gyanús senkinek?
Igen, a 'de-' igekötő a 'dehoppanál'-ban hasonlít az 'el-' igekötőhöz az 'elutazik'-ban; az igekötő hiánya a 'hoppanál'-ban hasonlít az igekötő hiányában az 'utazik'-ban.
Hát igen, a sok jó módszert és eszközt jobban is ki lehetett volna használni, mindkét oldal részéről. Nyilván egyszerűen arról van szó, hogy akkor használták, amikor az írónőnek ez eszébe jutott. :)))
Jogos, ez baki volt a részemről. De jó látni, hogy valaki elolvasta és átgondolta :D Akkor módosítanám annyiban, hogy Harry még mint varázslócsaládban felnőtt gyerek is odavan a Szükség Szobájáért, amitől mindent megkaphat. Amit amúgy már Dobby elmondott nekik az 5. részben, de valahogy csak a 7-re sikerült felfogniuk. Simán lehet, hogy a Szoba biztosított volna neki egy ellenőrizetlen kandallót vagy egy megbűvölt és használatra kész zsupszkulcsot, amikor Siriusszal akart beszélni az ötösben, de akkor se jutott az eszébe használni.
Amúgy zsupszkulcsok: miért nem használja ezeket mindenki, bárhova is akar eljutni? Elgondolkodtatott, amikor az ötösbe belelapozgatva láttam, hogy Dumbledore simán csinál a diákok szeme láttára egy zsupszkulcsot, ami elviszi őket Sirius házába, amikor semmi más utazási mód nem kínálkozott. Ha ez ennyire egyszerű, akkor miért nem ezzel a módszerrel jöttek a halálfalók a Roxfortba? Ez nem hoppanálás, és még ha azzal egyenértékű is lenne, akkor Harryék se tudtak volna elmenni vele a kastélyból, mert dehoppanálni se lehet (bár sose tudtam amúgy, mi a különbség hoppanálás és dehoppanálás között. Talán minden második a dehoppanálás?)
Örülök, hogy nekem még szerencsém volt Őt többször élőben látni kosarasként, a kilencvenes években, még a BSE, majd a válogatott színeiben. Minden idők egyik legjobb magyar női kosárlabdázónője, kiváló kosaras. Sajnos nem kapta meg azt a szakmai, erkölcsi és anyagi elismerést, ami járt volna neki.
Vajon mit látott Hagrid apja egy troll-szerű óriásnőben? Mi fogta meg benne? A női kecsessége? :D Miután az utolsó három könyvben képet kaptunk róla, hogy milyenek az óriások, elképzelni sem tudom, hogy lehet a történetben két ember-óriás-hibrid. Ez egy igen bizarr húzás volt Rowling részéről...
Számomra a legnagyobb ilyen megválaszolatlan kérdés továbbra is az, hogy fizikailag hogy volt lehetséges Hagrid másfél méteres apjának és hatméteres anyjának frigye...
"Szerintem egyszerüen komolyan vette a jóslatot, miszerint Harry a megoldás kulcsa, bárki más odaküldése csak időpocsékolás."
Ez mondjuk igaz. Vagy, még inkább, jobb híján higgyük azt, hogy az írónő szerint ez igaz.
"Szerintem DD a második végéig nem TUDTA a HC-k létezését. Lehet, hogy a lehetséges megoldások között szerepelt a fejében, de csak Denem naplójánál vált biztossá a dolog."
Jó, de akkor meg miért nem kezdett neki a vadászatnak Denem naplója után? Miért várt a halála előtt egy évvelig? Semmi értelme nem volt. Bár amúgy lehet, hogy nem is várt, hanem már előtte is végezte a kutatómunkát. Az ötösben, amikor elmenekül a Roxfortból, azt mondja, nem bújkálni megy. Lehet, hogy már akkor is a hc-kat kutatta.
"Nem fura, hogy DD azzal láncolja magához Pitont, hogy segítsen megvédeni a halott szerelme gyerekét? Aki mellesleg nagyon hasonlít a gyűlölt apára is?"
Ezen én is sokat gondolkodtam, de a válaszhoz először meg kellett ismerni Piton teljes előtörténetét.
Egy exbarátnő (bocs lányok) 10 év után felejtős. Piton bántalmazott, kiközösített gyerekként nőtt fel, és csupán két személytől (édesanyja és Lilly Evans) kapott szeretetet és valszeg csak ezt a két személyt szerette igazán. Amit Lilly iránt érzett, az nem is igazán szerelem, inkább valami beteges birtoklási mániával fűszerezett rajongás. Ezt szerintem tudta Dd, a Roxfortban semmi nem marad titokban.
A gyász elképesztő dolgokat hoz ki az emberből. Piton úgy érezte, Lilly nem halt meg teljesen, amíg az ivadéka életben van. Még a síron túl is magához akarta láncolni. Egy utolsó szalmaszál, vigasz a gyászban.
Pitonnál a lelkiismeretfurdalás is befigyel. Dd gyakorlatilag ezzel zsarolta Pitont. Nem túl etikus, de nála a cél szentesíti az eszközt.
Akkor inog meg Piton hűsége, mikor rájön, hogy Harry inkább az apjára hasonlít és vajmi kevés van belőle Lillyből, max a szemszíne. Ez szvsz hatalmas trauma lehetett a számára.
Szerintem egyszerüen komolyan vette a jóslatot, miszerint Harry a megoldás kulcsa, bárki más odaküldése csak időpocsékolás.
Szerintem DD a második végéig nem TUDTA a HC-k létezését. Lehet, hogy a lehetséges megoldások között szerepelt a fejében, de csak Denem naplójánál vált biztossá a dolog.
Legeslegkésőbb 1991 júniusában Dd már tisztában volt azzal, hogy Voldi Albániában lúdvérckedik, és képes embereket megszállni... szóval az 'előbb csak várjunk, azután egycsapásra ne csináljunk semmit' hozzáállás nehezen magyarázható mással, mint azzal, hogy 'sajnálom emberek, ebben a könyvben nem én vagyok a főszereplő'
"Tehát ha akarta volna, már a kettes előtt kiküldhette volna a "szellemirtókat"."
DD nem küldhetett volna senkit sehová. A mágiaügyi minisztérium úgy gondolta Voldemort eltűnése után, hogy most már minden rendben lesz, a Főnix Rendje meg szétszéledt.
De ennek így akkor sincs értelme... Hagridtól kezdve mindenki, akinek egy kicsi sütnivalója is volt, arról papolt már a történet legelejétől kezdve, hogy Voldi nem halt meg, csak vegetál, valamilyen rejtélyes formában. Legkésőbb az I.-ben ez bizonyosságot is nyert. Tehát ha hamarabb nem is, Dumby a Bölcsek Köve óta biztosan tudhatta, hogy még létezik (más kérdés, hogy a horcruxokat is sejtette már hamarabb, lásd az a megjegyzése, amiben Voldi látványos testi eltorzulásáról beszél). A II.-ban pedig konkrétan bizonyítékot kapunk arra, hogy DD tudja, hogy Voldi "legjobb tudomása szerint jelenleg az albániai erdők mélyén bujkál." Tehát ha akarta volna, már a kettes előtt kiküldhette volna a "szellemirtókat".