Mindkettő én vagyok (még jó, hogy nem mondtam ellent magamnak :)), csak közben a második küldésnél átváltott a másik nickre és csak utólag vettem észre.
Sok sikert, aztán ha tényleg hasznosnak találod az infóimat szívesen segítek a továbbiakban is, ha kell.
Hú, ez nagyon komoly leírás. Köszönöm szépen! Igyekszem követni a tanácsaidat. Ha megengeded, kimásolom és elteszem. Biztosan nagy hasznát veszem később is.
Holnap igyekszem begyűjteni a kért adatokat, fényképet talán a hétvégén össze tudom hozni.
A rozsdátlanítás és a festés jó gondolat. Egyrészt megvédi a szerkezetet a további korróziótól, másrészt a fóliának sem tesz jót, ha durva rozsdás felületre feszül rá.
Ha rám várna a feladat, akkor első körben én egy kis flexre (kézi sarokcsiszoló) felszerelt durva szálú drót koronggal letakarítanám a felületet, majd korróziógátló alapozóval gondosan átfesteném a fém szerkezeti elemeket.
Korróziógátló alapozóként nekem leginkább a Budaprimer névre hallgató gyorsan száradó alapozó vált be (manapság Dunaplast Primer néven forgalmazott hasonló festékkel próbálják megtéveszteni a vásárlókat, de az nem ugyanaz), de nem rossz a Rapid Cinkromátos alapozó sem.
Ha mély kráteres bemaródások vannak a csövek felületén, akkor azt a drótkorong nem igazán hozza le. Csiszolni nem érdemes, mert rengeteg munka és vékonyítja a vázat.
Van egy spec. rozsda átalakító festék, ami a felületi rozsdát kémiai úton megköti és egyben alapozó réteget is képez. Ez a Korant. Fél literes kiszerelésben lehet kapni, kb. 1000 Ft/05 liter. Ez a szer eredetileg fehér híg joghurt állagú, aztán amikor rákened a rozsdára, akkor szederjes lilás színű lesz és amikor megszárad matt fekete bevonatot ad. Egyébként viszonylag gyorsan megszárad. Szagtalan és az ecset vízzel kimosható. Hígítással nem próbálkoztam, de nem is volt rá szükség. Nekem nagyon bevált ez az anyag, jó vele dolgozni és árban is kedvező, egyébként magyar termék (talán Ferrokémia, ha jól emlékszem)
Ha az alapozás megvan ( a Korantot két rétegben ajánlott felvinni) valami fedő festékkel át kell festeni a fém alkatrészeket. Fehér zománc festék két rétegben az tökéletes lenne. Mondjuk Trinát az jó, vagy volt régebben Durol, nekem az is bevált.
A hammerite-szerű "közvetlen a rozsdára" típusú festékekről nem vagyok túl nagy véleménnyel. Ott is leírják, hogy mehet a festés közvetlenül a rozsdára, de azért jobb eredmény érhető el a megfelelő felület előkészítéssel. Szóval kőleves (ha ismered az ide vonatkozó mesét...)
Gondolom, hogy a bordák a földbe vannak szúrva, ez általában így szokott lenni a házi gyártmányoknál. Emiatt érdemes külön figyelmet fordítani a földben lévő részek extra korrózió védelmére, mivel azok a részek fokozott korróziónak vannak kitéve.
Erre jó lehet valamilyen bitumen alapú alvázvédő spray, vagy ecsetelős kence.
A spray pl. Olvikor, Unterbody Spray, vagy más autós alvázvédő, a kenegetősből jó pl. a Bonobit.
A szerkezetről még néhány dolgot írhatnál. Milyen vastag csőből hajlították a bordát.
Mekkora a borda távolság (hány darab borda van) ?
Vannak-e futóbordák (ezek tartják a távolságot a bordák között).
Hosszanti merevítés van-e a végeknél (andrás-kereszt) ?
Ha van esetleg fotó, az is jó lenne.
Egy jó tanács mindenkinek:
Ha valaki hosszabban ír (mint pl. én fentebb) elküldés előtt jelölje ki a szöveget és mentse Ctrl-C-vel, mert hajlamos eltűnni az iromány !
Nekem sem lenne türelmem ezt még egyszer újra leírni...
Szóval adott egy régen használt fóliaváz, amit szeretnék üzembe helyezni. Ebben gyakorlatom nincs, de nagyon lelkes és elszánt vagyok.
Szeretnék viszonylag kevés költséggel viszonylag jó fóliasátrat készíteni. Ráadásul minél előbb szeretnék néhány korai zöldségfélét elvetni benne.
A fóliaváz
4,0 méter széles;
15,8 méter hosszú;
2,5 méter magas;
7,3 méter a bordák hosszúsága.
Egyetlen fóliával borították le hajdan az egész vázat, ez a földből kilógó fóliamaradványokból látszik. A szellőzést elöl és hátul egy kisebb ajtó biztosította. Ezeket majd javítani kell, mert fából voltak, és már nagyon korhadtak.
A vázat is le kell festenem, mert rozsda borítja.
Az eddigiekhez van valami jó tanács, vagy ilyesmi? Vagy a feladat adott, ha eddig megvagyok, akkor folytatjuk?
Én mivel gépészettel foglalkozom van egy elfekvő,de hibátlan állapotú honeywell zónaszelepem amit fütésre szoktunk használni! 220v motoros alap helyzetben zárva van. azzal szeretném megoldani a locsolót
Nos, akkor lehet, hogy a hasznodra lehetek, mielőtt Te is belefutsz abba, amibe én már belefutottam.
Ha normál öntözéstechnikában használatos mágnesszelepet tervezel használni, azzal az lesz a probléma, hogy a folyadék saját nyomásából adódó nyomás nem lesz elég, ahhoz, hogy elzárja a mágnesszelepet.
Az ilyen csapoknál nem csupán a mágnes ereje dolgozik, hanem a bemenő oldalon lévő víz nyomása is segít a víz elzárásában.
Tehát hiába veszed el a feszültséget a mágnes szelepedtől az át fog ereszteni, mert a bemeneti oldalon csak 1 tized bar nyomás van és az nem elég.
Ezt tapasztalatból tudom, miután én is elfolyattam így egy tartálynyi vizet.
Vagy hidrofort kellene a mágnes-szelepeid elé tenni, vagy olyan spec. mágnesszelep kell, ami a víz segédenergiája nélkül is lezár.
A hidrofor egyébként is kívánatos lenne, mivel, ha nem szabad kifolyású a rendszered, - márpedig, ha takarékosan akarsz bánni a vízzel és egyenletes öntözést akarsz, akkor valószínűleg nem az lesz - akkor a szórófejekhez, vagy csepegtető testekhez, meg a hozzájuk tartozó nyomás kompenzáló gombákhoz nyomásra is szükséged lesz.
Igen én is megcsinálom mert kútból nem jó öntözni a növényeket nyáron nagyon hideg így 2 db PE tartályal kihasználva a telek lejtését meg egy időkapcsoló és egy mágnesszelep közbeiktatásával :)
Ez így van ! Ha ez embere folyamatosan csinálja a kertészkedést évről-évre tapasztalatokat gyűjt, hogy mit hogyan lehetne egyszerűbben, gyorsabban, jobban csinálni.
Nekem idénre öntöző rendszer építés van betervezve.
Ha meglesz, az egyrészt időt takarít majd meg, másrészt sokkal egyenletesebb és hatékonyabb lesz az öntözés. Arról nem is beszélve, hogy ha pár napra magára hagyja az ember a kertet, akkor sem szárad ki a növény.
Azért jó látni, hogy egyre többen térnek vissza ahhoz, hogy ha már van kertünk, akkor művelgessük is.
Volt egy időszak, amikor még a vidéki, falusi emberek is inkább befüvesítették a kertjüket. Most egyre többen ráébrednek, hogy a háztáji "kisbirtok" mégis csak érték.
Köszönöm,de én elég messze lakom tőled Ürömön! Itt is ajánlott egy bácsi van neki több éves lótrágyája csupán azért kérdeztem,hogy érdemes e vele foglalkozni!
Itt teljesen agyagos a talaj de tavaly hozattam termőföldet,de megakarom tunnigolni egy picit:)
Érett marhatrágyáról én is csak jót halottam,de a ló trágyáról sem mondtak olyan rossz dolgokat!
A friss lótrágya nagyon heves trágya, gyorsan bemelegszik, ezért is használták régen a bulgárkertészek melegtalp készítésére. Ha viszont trágyázásra, a talaj tápanyagtartalmának növelésére akarod használni, akkor valóban jobb az érett marhatrágya, mert nem perzsel.
Nálam van lótrágya, érett, a kert végében össze is van hordva egy kupacba. Érte kell jönni Csákvárra, és elvinni, ingyen adjuk :) (aki a közelemben van, nyilván annak éri meg, nem tudom, Te merre laksz)
Mondjuk most csákánnyal lehet csak fejteni, mert össze van fagyva :D
Nekem volt egy ismerős, akinek voltak lovai és rendszeresen ellátott lótrágyával.
Nálunk nagyon rossz a talaj adottsága, így mindenféle trágyázás csak javíthat a helyzeten. A lótrágya előnye, hogy nem büdös, viszont elég gyorsan átszárad és csomós marad. Lazítja a kötött talajt. Érdemes jó földdel összekeverve használni és alaposan átdolgozni keverés közben. Én ingyen kaptam, csak el kellett hozni, de ha már pénzt kéne adni érte inkább a marhatrágyát választanám.
Zsalukő helyett én inkább egy Prokoncept fantázianévre hallgató elemet használnék.
Ez egy kemény habból készült zsalukőre hasonlító halazó elem, amibe híg betont kell önteni. A kötés után a beton adja a mechanikai szilárdságot, a hab forma meg a jó hőszigetelést biztosítja. www.prokoncept.hu
A víz elszivárgása ellen szerintem a fólia is tökéletesen megfelelne és még olcsóbb is.
Ráadásként a fólia felületek találkozásánál a korrekt zárás egyszerűbben megoldható (pl. összevasalás) mint a "tojástartós" (hivatalosan guttabeta lemez) szigetelő lemeznél.
Igen biztonságos ittvam a szomszédunkba! Kút van rengeteg vízzel Egyenlőre idén(jövőre )a beton részét csinálom meg jövőre egyenlőre fólia lessz rajt,de igényesen megakarom építeni és ahoz kell még gyűjtenem ablakokat!
Igen elején végén lenne nyitható ablak sőtt van álcahállóm is ha esetleg nagy kánikula lenne rá lehetne dobni!
Érdemes a zsalukövet leszigetellni? vízszigetelésre gondoltam van az a"tolyástartó" pvc lemezzel, hogyha árasztom a paprikát ne folyon el hamar a víz...
Jó az elképzelésed, de arra gondolj, hogy nyáron nagyon bemelegszik, ezért vagy a két vége teljesen nyitható legyen vagy a tetőnek legalább 1/3-a és nagy ajtó. Esetleg leemelhető, eltolható oldalrészek. Árnyékolásról a zöldséges fórumon volt szó minap. Biztonságos a telked? Ebadták célba dobálhatnak rá.