Ha ez segít, egyik haverom írt valami bővítményt, amivel tud neked sorszámozni, megmondod, hogy hova kerüljön a sorszám, milyen betűtípussal, színnel, mérettel, stb., és úgy jönnek ki az ívek. Természetesen digitális.
Akkor mutatok még. A lézervágás és a kézi ragsztgatás technológiájából ezt hoztuk ki:) Az előre kinyomtatott grafikai elemeket lézeres technikával vágjuk ki, majd 2 mm vastagságú karton-távtartókkal kiemeljük a síkból. A meghívó virágmintás alapjára ragasztjuk elsőként a köralakú ablakot formáló halvány, virágos hátteret, erre kerül a házaspár grafikája, valamint egy díszítő masni és a Meghívó feliratot tartalmazó dísztábla, végül egy szívecske, így a meghívó összesen négy színtben emelkedik ki az alap kártya síkjából. Láttam, létezik 3D nyomtatás már jó ideje - még nem próbáltam.
Valakinek tapasztalata?
Emlékeztek azokra a mesekönyvekre, amelyek kinyitva életre keltették a figurákat?
Már mindent megpróbáltam, de úgy látom, hogy a Ventura 10-ben valami nem jól működik az eps kezelésével. Nem sok kedvem van több időt tölteni vele, mert nem használom már a Venturát, így a megoldás az lett, hogy egy régi gépen dolgozom, amin még megy a 8-as ventura, s azzal nincs gond.
Egy mára szinte teljesen megszűnt és feledésbe merült nagyrészt kézműves nyomdatechnológiával, magasnyomtatással készült dolgot hozok.Úgy tudom, jelenleg egyetlen kis nyomdaműhely létezik, ahol üzemszerűen foglalkoznak magasnyomtatással (és csak azzal). A különleges 2 mm vastagságú speciális kartonban dombornyomásként jelenik meg a nyomtatott forma, így nem csak a színek, hanem a felületbe nyomódott formák is jól láthatók. A festékezés is speciális, különleges és egyedi színek választhatók egy több ezer színt tartalmazó könyvtárból. A színnel történő nyomtatáson kívül pedig rámentünk még egy harmadik ún. vaknyomattal, ami színt nem, csak a dombormintákat nyomta bele a papírba. A meghívó hátoldalára egy egyszerű és elegáns tipográfiával készült kártyát ragasztunk, a két réteg közé pedig egy harmadik betétlapot helyeztünk, amely az aktuális színpár színeivel megegyező.
Nem kellene AI, inkább legyen az EPS. De hogy miért nem látszik, azt csak az EPS ismeretében lehetne megmondani, alighanem abban lesz a hiba. Az EPS igen nagyon sokféle lehet belülről... Esetleg, ha teszt kedvéért megpróbálsz egyet-kettőt átkonvertálni EPS-ből EPS-be, például, Corel Draw-val? Egyébként ha már Draw, akkor használhatsz éppen CMX-et is, az a natív formátum kettejük között. Kisebb, gyorsabb, szebb a képernyőn (nyomtatás egyforma), de emlékeim szerint a körvonalas szövegekkel gond lehet. Viszont ami az EPS-ből jön be, az már alighanem görbe, nem szöveg, akkor meg mindegy.
Sajnos egy régi munka kedvéért elő kell vennem újra a Venturát, ráadásul a 10-es verziót, amit még nemigen használtam. A gondom az, hogy a kapott epsek nem mindig látszódnak importkor, ráadásul ilyenkor nem is nyomtatódnak ki. Most próbálgatom áttenni őket aiba, de a Ventura továbbra sem látja a képét. Mi lehet az oka? Volt már ilyen valakinél? Ha ainak mentem, milyen verziót adjak meg, hogy a Ventura 10 kezelni tudja? Végső esetben marad a tif, de nagyon kicsi, egyszerű vonalas ábrákról van szó, így az eps vagy ai jobb lenne nyomtatáshoz.
Na, elnyelődött a hozzászólásom. Ha esetleg újra megjelenik 5 példányban a napokban, akkor elnézést. :)
Szóval általános alanyban én is egyetértek veled, de tényleg feltűnő, hogy előszeretettel teszel rosszindulatú megjegyzéseket az ifjú pályakezdőkre. Tényleg. Lehet, hogy nem látod, mit kifogásoltunk?
Ezzel szemben szerintem többféleképpen is lehet. Nagyjából ennyi.
Ha a problémáról tudunk kulturáltan csevegni, akkor tegyük, ha nem, lépjünk tovább. Mert azért felszínre került egy-egy érdekes dolog, amit talán érdemes volna körüljárni... de csak higgadtan.
hmmm...irritált mindig is...hát nem kv-zunk együtt, közünk nincs egymáshoz, ki tudja mióta nem beszéltünk, de emlékeim szerint pont veled kifejezetten barátságos voltam, sőt, kollegiális...de látod, te sem hagyod ki a tőrmártogatást. A világképemet - amiről neked speciel fogalmad sem lehet - és a szakmáról való véleményemet pedig talán nem kéne egy lapon említeni, nem vagyok belebuzulva a szakmába, a világképemben az ezredik helyen kullog...:D
Érdekes világ a netes világ, mindenkinek van véleménye...És közben egyikőtök sem veszi észre, hogy én általános alanyt használok leginkább, nem jelentem ki senkiről, hogy ilyen vagy olyan, általánosságban szoktam írni, hogy merre tart a szakma és milyen silányok a produktumok a sok hobbista áldásos ténykedése nyomán, és nem csupán az dtp-sekre értendő ez, de nyomdákra, no pláne a megrendelőkre, hiszen ők az alfája és omegája a sok fércműnek egyébként.
Ez a topik 10 (11? 12?) éve egyfajta keserű kirohanás volt Szedő Tördelő részéről (apropó! Hol vagy, SzT?), de aztán valami szerencsés véletlen folytán egy egymást segítő, jó hangulatú szakmai körré alakult. Ha megakadok valamiben, mai napig ide jövök segítségért. :)
Nextdoor lekezelő stílusa egyébként nem jellemző, valamiért ő küldetésének érzi, hogy belemerítse a tőrt mindenkibe, aki nem felel meg az ő világképének, főleg a pályakezdőket döfködi. Én ettől a magatartástól elhatárolódom :), amúgy meg mindig is irritált, csak nem akartam háborúskodni a topikon.
Nekem a te modelledbe abszolút belefér az, hogy ügyes legyél. :) Na, egy kis tetemrehívás jöhet? :)
Én ezzel vagyok kibékülve: tehetség + fejlődőképesség, nyitottság + szakmai alázat + biztos szakmai alapok (időnként frissítve).
Hogy ezt ki, hogyan éri el, az számomra másodlagos.
Ja, még valami: szerintem a pályán belül a magát jól felmérő ember megfelelő helyre tudja pozicionálja magát: tervező ne legyen valaki kreativitás nélkül, és ha valaki képtelen alapos és pontos lenni, az ne menjen kiadványszerkesztőnek. Simán bele lehet bukni abba, ha valaki rossz területen dolgozik, és nagyon sikeres lehet azon a térfélen, ami a kvalitásainak megfelelő.
És nem, nem hisszük, hogy árlenyomás befolyásolná a kezéből jó, minőségi cuccot kiadók munkáját. A hobbisták a minőséget nyomják le, és azt látod, hogy ronda, gány, silány stb. nyomtatott termékek jelennek meg. Pedig az írott szónak súlya van, és azt kéne vallania megrendelőnek, készítőnek egyaránt, hogy a súlyos írott szó megjelenésében, kivitelében is méltó legyen közlendőjéhez.
És nem csupán a tipográfiai, képi világról beszélek.
Ja, a félreértések elkerülése végett: bennem már nincs keserűség, nincs irigység sem. Egyszerűen be kellett látnom, hogy ez már nem az én szakmám, és nincs benne semmi keresnivalóm. De nem volt könnyű ezt megemészteni, és nem is két perc volt :)
Valójában most arról van szó, hogy akinek felsőfokú DTP-s végzettsége van, és nincs munkája, az irigykedik azokra, akiknek nincs diplomája, csak egy OKJ-s tanfolyamot tudhat a háta mögött, és van munkája. Továbbá azt hiszi, hogy azért nincs munkája, mert ez utóbbiak lenyomják az árakat.
Igen. Viszont most komolyan: nem hiszi jól? Dehogynem.
Nálunk Szentendrén már össze sem tudom számolni, hány digitális nyomda bújt ki a föld alól. Ötnél több, az biztos. Olyan emberek dolgoznak ott, akik még OKJ-s tanfolyamot sem végeztek el, ontják ki a rondábbnál rondább szórólapokat, plakátokat, és fillérekért dolgoznak. Egy A3-as plakátot 1000(!) forintért terveznek. Szerinted mennyit lehet grafikusként, nyomdászként ezek után elkérni egy grafikai tervért? Elárulom, semennyit. Vigye a digitális nyomdába. És kinlódjon, és nyomtassa újra ötször, és égjen a helyesirási hibák miatt, és fizessen akkor annyit, amennyit neki ez megér.
Én nem az iskoláimmal akartam csillogni, ezt a részét (is) nagyon félreértettétek itt néhányan. Csak arra lettem volna kíváncsi - amire egyébként még mindig nem kaptam normális választ -, hogy mégis mi kell ahhoz, hogy valaki olyan észveszejtően profi kiadványszerkesztő legyen, mint a „kompánia tagjai”.
Azt azért látom, hogy elég kétségbeesetten próbáljátok magatokat, meg egymást védeni, ami valamilyen szinten érthető is, hiszen ha egyre többen vagytok, az nektek nem tesz jót.
Nyilván ti vagytok a szakma nagy öregjei, tíz, húsz, meg harmincéves tapasztalattal, de a kezdet kezdetén, fiatal kezdő korotokban valahogy csak-csak elindultatok ti is. Vagy ti egyből ilyen profiknak születtetek? Bevallom nem olvastam a topik előzményeit, de „kürtök” legutolsó hozzászólásából nekem az jön le, hogy elég jófejek lehettek. Megkerestelek titeket egy kérdéssel, és onnantól, mint az éhes hiénák…
Nextdoor a központozás nyilván nagyon fontos, de az nem, hogy te össze-vissza írkálod a betűket a szavakban? Kioktatsz itt másokat ahelyett, hogy megnéznéd, te mit csinálsz? Majd akkor oktass ki bárkit is, ha tökéletes lesz, amit te leírsz. De ezt te biztos megteheted, nekem meg, mint kis senkinek, van mit bizonyítanom itt köztetek...
Kürtök, te nem lehetsz még elég profi kiadványszerkesztő, mert a te hozzászólásaidból még akár tanulni is lehetne. Azt hiszem, én nem is szítom itt a tüzet tovább, mert nem kapok értelmes választ, csak a taplóság fröcsög. Tisztelet a kivételnek. Kompánián belül azért ki ne nyírjátok ám egymást a munkáért :)
Valójában most arról van szó, hogy akinek felsőfokú DTP-s végzettsége van, és nincs munkája, az irigykedik azokra, akiknek nincs diplomája, csak egy OKJ-s tanfolyamot tudhat a háta mögött, és van munkája. Továbbá azt hiszi, hogy azért nincs munkája, mert ez utóbbiak lenyomják az árakat.
Bemutatkozás? Itt van egy kompánia, aki talán vagy tíz éve vagy még régebben ismeri egymást, virtuálisan, valóságban. Most tényleg azt gondolod, hogy ha valaki frissen jelentkezik egy kérdéssel, akkor mindenki fogja magát, és körben bemutatkozik? Volt egy mondata, nem először mondta egyébként, nem is mindig mindenki ért ezzel egyet mindenben (formális iskolát a sok gyakorlati tapasztalat bőven helyettesíteni tud, sőt), de aki csak megfordult a kiadás-nyomdászat környékén, pontosan tudja, hogy az elmúlt nagyjából húsz évben nagyon sok szakember és nagyon sok kiadvány ment tönkre abba, hogy mindig akadt valakinek valami fiacskája, aki látott már Wordöt, tehát inkább majd ő összekalapál valamit, hiszen a számítógép minden tud, és úgyis csak egy kattintás vagy kettő minden. Ezt, persze, nem kell magadra venned, hiszen nyilván nem rólad szól, de a képhez és a vélemények hátteréhez hozzátartozik.
Viszont, tényleg, ebben Next-doornak teljesen igaza van. Ha van egy diplomád magyarból, akkor (egyébként, nemcsak akkor, de akkor mindenképpen) használd a vesszőket ott, ahol kell. Vannak topikok és vannak hozzászólók, ahol ez nem fontos, de itt – szakmai ártalom – erre szinte előbb rááll a szemünk, mint a tartalomra.
Ha meg is jelentek a fórumon, ritkán van szakmai oka, túlnyomórészt csak leszóltok valakit. Nem az előbbi vitát akarom firtatni, senki pártján nem állok, de a fellépésetek mindig ugyan az.
Neked sincs kis arcod...:DD Én pont nem jöttem elő papírokkal és iskolákkal, csupán azt bátorkodtam megjegyezni, hogy milyen jó lenne, ha nem hobbisták vallanák magukat szakmabélinek, és nem ők pakolásznák össze a kiadávnyokat.
És nem én kérdeztem, hogy mennyit lehet kérni egy 16 oldalas bármi összelapátolásáért. Ha kérdezel, fel kell készülnöd, hogy választ kapsz. Ha pedig olyan diplomával akarod nagyságodat csillogtatni, amilyennel, akkor érdemes volna tényleg figyelni a központozásra, hiszen ismerhetnéd:
A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem.
A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.
Az indulatos, személyeskedő kirohanásodon jót derültem.
Központozás… most komolyan? Te akkora Atya Úristennek képzeled magad, hogy még csak be sem mutatkozol, mert ismer téged mindenki, aki meg nem az nyilván egy senki, ugye? Szeretnéd, hogy lekorrektúrázzam a hozzászólásaidat, kedves „Én vagyok a kiadványszerkesztés professzora”? Ez egyébként a legkisstílűbb reakció volt tőled… központozás… :)
Nem azt mondtam, hogy írd le a neved meg a lakcímed, hanem arra voltam kíváncsi milyen iskolákat végeztél, és mire föl ez a lekezelő stílus amit megengedsz magadnak. De ezzel az utolsó hozzászólásoddal azért mégiscsak bemutatkoztál.
Én találkoztam már nagy arcokkal – zenészekkel, művészekkel, stb. -, de ők pont nem olyanok voltak, mint te. Az igazán profik sosem hurrognának így le egy kezdőt. De legalább tudom hová tegyelek. :)