Keresés

Részletes keresés

BVNG25 Creative Commons License 2022.06.23 0 0 23999
BVNG25 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 23998

Teljesen igaz, a DIS nem Star Trek, hanem szégyen a valódi Star Trekre és annak kiforgatása, visszaélés a nevekkel és a többi régi elemmel.

Annak külön örülök, hogy megfelelő módon értékeled  a "spórameghajtást". A DIS azért is szörnyű, mert szakít a tudományos fejlődés tiszteletével és fantáziadús, de ésszerű alkalmazásával, ami a Star Trek Univerzum egyik fő jellemzője. Hanem helyette behozza és központba emeli a Gombás Univerzumban való spórameghajtásos pillanatszerű közlekedést, mint fő "felfedezést".

Ez viszont ostoba és undorító blabla, semmi más, minden valódi tudományos alap nélkül.

Előzmény: Jani-wan. (23990)
ron89 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23997

addig ugyanolyan volt, mint a SNW

Mármint díszletekben volt ugyanolyan? Mert a történet v. a szereplők minőségére nehezen lehetne ezt mondani.

vizualitásban vált el nagyon

Itt mire gondolsz? A 4. évadot nem láttam, de a harmadikból nem rémlik olyan nagy különbség. Az alakváltó hajó elég nagy újdonság, de más nem nagyon jut eszembe.

Előzmény: Bateman (23995)
ron89 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23996

Pike elvitte a hátán a második évadot, az kétségtelen.  Nem volt könnyű dolga ellensúlyozni a sok hülyeséget (Control, 31-esek, a red signalok, vagy mi is volt a nevük), de nem véletlenül kapott spin-offot.

Talán hozzácsapnak majd 1-2 részt a többi évadhoz, ha tudják tartani ezt a színvonalat.

Előzmény: gunji jackdaw (23994)
Bateman Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23995

a Discovery ott váltott nagyot, amikor előre ugrottak az időben. addig ugyanolyan volt, mint a SNW. és vizualitásban vált el nagyon, többek között.

Előzmény: ron89 (23993)
gunji jackdaw Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23994

Igen, egyetértek. A Discovery (DSC) első évadja (és igen, az egész csili-vili plexifalas meg spórahajtóműves alaphelyzet is) nem tetszett annyira. A második évadot viszont ajánlom - spoiler nélkül - sokkal jobb lett, érdemes megnézni, ha tovább nem is.

S igen, az SNW jól hozza a régi Treket. Csak azt sajnálom, hogy csak tíz részes az első évad (bár lesz második is). A készítőket nem adjuk a Star Warshoz, mi lenne akkor az SNW-vel? :P

A Star Warsban én azt látom problémának, hogy egyszerre álltak neki ennyi mindennek, s talán nem jut annyi figyelem a történetekre, mint korábban. Amíg még csak egy rajzfilmet csináltak, addig az eléggé jó is volt, most meg tucatnyi van a queue-ban. Mindenesetre én megpróbálom élvezni a látnivalót a butaságok ellenére is. Ha valami nem is tetszik, szerencsére rögtön jön a másik, vagy itt az SNW és az Orville is elindult. :)

Előzmény: Jani-wan. (23990)
ron89 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23993

a két sorozat más idősíkon játszódik azért más a vizuális világ stílusa

Az SNW és a Disco 1-2. évada pontosan ugyanabban az idősíkban v. évben játszódik, nem igazán értem itt mire gondolsz.

A 3. évadra csak azért ugrottak előre 1000 évet, mert már annyi mindent tönkrevágtak, hogy muszáj volt nulláról újrakezdeni, hátha jobb lesz. Hogy ez mennyire sikerült, azt láthattuk.

Az SNW azt csinálja, amit előtte 700 részben már megszokhattunk, ezért is érződik igazi ST-nek.

Előzmény: Bateman (23992)
Bateman Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23992

a két sorozat más idősíkon játszódik azért más a vizuális világ stílusa. a The Strange New Worlds hozza a hetvenes évek retro feelingjét. mondjuk nekem is azért tetszik jobban egyelőre:)

Előzmény: Jani-wan. (23991)
Jani-wan. Creative Commons License 2022.06.13 0 1 23991

Szerintem a Discovery-vel ellentétben, a Strange new worlds eddig tejesen jól hozza a Roddenberry féle Star Trek világot.
Végre valaki felfogta hogy mi a Star Trek. Na őt át kellene küldeni diznihez, hogy elmagyarázza nekik végre mi a Star Wars, mert ott még mindig teljes sötétségben tapogatóznak.

Jani-wan. Creative Commons License 2022.06.13 0 0 23990

A Star Wars fórumban felmerült "Star Trek" Discovery témára válaszolva:

Én már az első szezon 6. résznél kaszáltam. Vagy az 5. résznél? Úgy sacc per kb.
Ezt a megjegyzést még máshol írtam akkoriban, most bemásoltam ide:

A Discovery-ben egyértelműen egy kiemelkedő főszereplő van. Az előző sorozatokban mindig több volt.
De sokkal nagyobb baj a karakterek kidolgozása. Egyedül a kimondhatatlan nevű hajó kapitánya, a kínai nő, aki ebben a sorozatban eddig csillagflotta tiszttől elvárható módon viselkedett. Gyorsan meg is ölték a készítők.
Eddig egy korábbi sorozat sem dobta ki a szemétbe a megelőző szériákat, hanem azokból építkeztek.
Ami ennél a sorozatnál is megfigyelhető, mit ahogy mostanában a mozifilmeknél is, hogy kényszeresen mást akarnak csinálni, talán mert az újabb generáció mindig mást akar mint az előző, akár jobb akár rosszabb, csak más legyen, és őket célozták meg ezzel a sorozattal, és a készítők is mindenáron bele akarnak vinni valamit amit ők raktak bele. Mint Abrams. Nem tud építkezni, nem tud beilleszkedni, hát akkor reboot-ol.
Ahelyett hogy megtartották volna a jót a korábbi Star Trek sorozatokból és továbbvitték volna egy ilyen látványvilággal, csináltak egy "új megközelítésben ábrázolt" Star Trek világot.
Ezért lett ez is egy látványos hulladék.
Az hogy látványos az mára már alapelvárás, és a látványvilágot összevetni a régebbiekkel óriási ostobaság, így ezt nem is tekintem meghatározónak.

Teljesen lényegtelen hogy mit mesélnek el, ha azt rossz keretek között teszik.
Ez a sorozat attól lenne Star Trek, mert a gyíkembereket Klingonnak nevezték el, a hajó a hasonlít a Star Trek hajókra, és Csillagflotta a szervezet elnevezése?
Hát szerintem nem.
És ha már itt tartunk, persze régebben is változott a klingonok kinézete, de ez a mostani változtatás teljesen értelmetlen, azon kívül hogy szerettek volna valami ijesztőbb külsejű főellenséget. Jó is lehetne, de nem kellene klingonnak hívni őket, mert ennek  azon a logikus célon kívül, hogy a klingon név használatával akarják elérni hogy a tudatlan tömegek valamilyen kapcsolatot találjanak a Star Trek világgal, semmi értelme sincs.

A legnagyobb baj hogy az egész koncepció alapjaiban más. Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.
A Discovery alkalmazkodik a jelen igényeihez. A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez meg a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.
Ha mást akarnak csinálni, csináljanak, de ne hívják Star Trek-nek. Mert nem az.
A Star Trek egy értékrendet, egy világnézetet képviselt. Persze mondjuk ez is, csak egy teljesen más fajtát. Összehasonlítva a kettőt az eredmény rendkívül elszomorító.

Végezetül pedig ez a spórameghajtás szerintem maga az elmebaj.
Ami eddig történt attól Roddenberry forog a sírjában. Én meg csak rosszuk vagyok tőle.

ron89 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 23989

Nem volt ez olyan rossz rész, amíg javították a hajót, kicsit belenézhettünk a legénység szabadidős tevékenységébe. Összességében nekem tetszett, Chapel része annyira nem, de a többi az rendben volt.

Nekem inkább a 6. rész nem tetszett annyira, kicsit zavaros volt a történet, főleg amit az apa csinált. 

A végén megidézték a TOS-t a bolygót uraló szuperszámítógéppel. Bár hogy pontosan mit csinál az nem derült ki, sajnos lejárt az adásidő. Így Pike nem tudta alkalmazni a Kirk-manővert, hogy halálba beszélje a gépet. De azért más területen sikerült megidéznie. :)

Előzmény: BVNG25 (23988)
BVNG25 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 23988

SNW, spoilerrel:

Szerintem  gyenge az 5. rész. Ahogy néztem, úgy éreztem, láttam már ilyen jeleneteket, hallottam ezeket a párbeszédeket. De nem Star Trekben vagy más jó sci fiben, hanem a tipikus amerikai pszichologizáló szappanoperákban. Sitcomokban. Jóbarátok, Egy kapcsolat szabályai stb; a New Yorki menő fiatal felnőttek bulijait és randiproblémáit bemutató sorozatokban. Nem science fiction. Csak most olyan sci fis, Enterprise-os kulisszákban hangzanak el és játsszák el az érdektelen évődéseket és töprengéseiket az élet dolgain. Hidegen hagy Una és La'an szerencsétlenkedő kiruccanása az értelmetlen "bingózással", Chapel elmesélt kapcsolati problémái meg főleg. A Star Trek nem pletykaműsor. Legalábbis eddig nem az volt. A fő történetszál, Spock és menyasszonyának véletlen testcseréje, lehetne jó is. De nem aknázták ki. Se gagekre nem vezetett, se drámára. Mesterkélt, unalmas párbeszédek, langyos színészi játék, intimpistáskodás. Gyenge forgatókönyvből erőtlen rendezéssel sikerült egy katyvaszt létrehozni. Egy erősebb részre figyeltem fel, amikor Pike a végén váratlan fordulatot visz a diplomáciai tárgyalásba. ott felcsillan az ötlet és a feszültség, de hát 3 perc nem teszi izgalmassá az egész epizódot. Nem tudja mindig Anson Mount megmenteni a showt, ha nincs izgalmas sci fi cselekmény,hanem csak pszichologizáló párkapcsolati tévézgetés.

Nem örülök, hogy ezt kell mondanom. Ez a fajta szappanopera-szerű ellangyosítás, a mindennapi kapcsolati problémák lelkizős eluralkodása veszélyezteti a sorozatot. Sokan világszerte ünneplik így is, "karakterfejlesztésnek" és hasonlóknak mondják.

Törölt nick Creative Commons License 2022.06.04 0 0 23987

Star Trek-szakadás, ha már a vallás szóba került. :-D Ezt is megértük.

Előzmény: Siphersh (23986)
Siphersh Creative Commons License 2022.06.03 0 0 23986

"igazi Star Trek"

Apropó DS9:

A Star Trek per definitionem magában foglal mindent, ami hivatalosan Star Trek név alatt jelenik meg. Szó szerint nézve ez az igazi Star Trek, ellentétben a mesterségesen leszűkített Star Trek-ség fogalmával.

Szóval amikor az esszenciális Star Trek-et vagy az eredeti Star Trek-et "igazi" Star Treknek nevezzük, az lehet, hogy egy kicsit csúsztatás, vagy demagóg, mert összemossa az "igazi" szó szó szerinti és átvitt éertelmű jelentését.

Előzmény: Empok Nor (23956)
Siphersh Creative Commons License 2022.06.03 0 0 23985

Szerintem egy olyan vallás, amiben a transzcendens elméletileg teljesen megmagyarázható természettudományos, naturalista, empirikus, racionális alapon, az nem az ateistával szemben sértő.

Azt hiszem, mindenki észrevette, hogy alapvetően más a dramaturgiája, mint a régiebbi Star Trek-nek. De van, aki szereti a szappanoperákat.

És abban is hasonlít a szappanoperákhoz, hogy nagyon karakter-vezérelt a sztori. A "szereplők szerelmi élete" is azért olyan feltűnő. Garak, Quark, satöbbi, tele volt nagyon ízesen megírt karakterekkel.

Előzmény: Platon (23973)
Siphersh Creative Commons License 2022.06.03 0 0 23984

Nagyon régen láttam, a Sat1-en, de bennem is megmaradt, nagyon megható epizód.

Épp nemrég találkoztam egy értékeléssel a Youtube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=BDsSCxVS2KA

Előzmény: Empok Nor (23976)
Empok Nor Creative Commons License 2022.06.03 -1 0 23983

A legtöbb "TNG legjobb epizódok"-listán az első helyen, de minimum top3-ban szokott lenni. Az IMDB-s szavazási oldalon minden Trek epizód közül a legmagasabb értékelésű, a Best of Both Worlds-t is megelőzve, 9,4/10.

Hugo díjat is nyert, ami csak két másik Trek epizódnak sikerült a 60-as évek óta. Annyi emlékezetes népszerű, hogy pár éve külön közönségtalálkozó volt, ahová az összes szereplő és az írót meghívták, P.S. azt mondta, hogy a legnagyobb színészi kihívás volt talán az egész TNG alatt.

A dallam, amit Picard a furulyán játszik, annyira emlékezetes és megrendítő, hogy nagyzenekari változata is készül sok évvel később és a mai napig a ST egyik legismertebb dallamaként van számon tartva, pedig csak egy epizódhoz készült.

5x25, Inner Light. Picard és a furulya, tényleg nincs meg??

Előzmény: BVNG25 (23981)
BVNG25 Creative Commons License 2022.06.02 0 0 23982

Az bizony szerintem is hatalmas hiba.

A 6. évad elején, ugye, a 6 epizódos sorozat lezárása. Megoldása. A 6 epizód fő konfliktusa a Domínium közelgő inváziója az Alfa Kvadráns ellen, több ezres Lekvár Hadar hajóhaddal. És a történetek izgalmasak, fordulatosak, ezekben van az is, amikor Dukat visszafoglalja a DS9-et, majd újra elűzik stb.

Tehát az egész jól alakul, míg végre nagy hercehurcák után megindul az inváziós had. Most kell jönni a nagy összecsapásnak, nagy fondorlatnak, akárminek, amire kicsúcsosodik az egész. Mint egy D-nap.

És mi történik?

A Próféták hőbörögnek kicsit, magukhoz ráncigálják Siskót, ő meg hisztizik, hogy "viselkedjenek istenek módjára és mentsék meg őket" stb. A zavarosan hablatyoló istenfélék tanakodnak,  - és megteszik. Jön a több ezres hajóhad, a Próféták ráküldik az isteni halálsugarat, 2 másodperc,és volt inváziós had, nincs inváziós had.

Szemérmetlen és szánalmas deus ex machina "megoldásra" futtatták ki a 6 epizódos nagy cselekményt.

De hát ilyen még az antik görög eposzokban sincs. Mintha egy ősi sumér mitológiai sztorit látnánk, vagy egy védikus lázálmot olvasnánk. Minek akkor az egész  Csillagflotta-kiképzés,, hajók építése, tervezés, technológiai fejlesztések, haditervek, fegyverek, hősiesség. Hiszen csak jóban kell lenni a habókos akárkikkel, megmondani nekik, hogy intézzék el a problémát, azok megcsinálják, csá, csók a nemlineáris családnak. Köszi, Próféták.

Ez is az oka, hogy azt mondom, a újkori hanyatlás előképe a DS9-ben volt megcselekedve. Van benne sok erős, jó elem, epizód, és sajnos belevittek ilyen ősbűnöket is. Kurtzman bármikor rámutathat a DS9-re, ha logikát, tudományt, minőségi cselekményt kérnek számon az elcseszett új sorozatokon.

Előzmény: Platon (23980)
BVNG25 Creative Commons License 2022.06.02 0 0 23981

Nna, akkor emiatt megnézem újra az Inner Light-ot, mert őszintén mondva, egyelőre nem emlékszem, melyik az.

Előzmény: Empok Nor (23976)
Platon Creative Commons License 2022.06.02 0 0 23980

Ízlések és pofonok. :)

De az biztos, hogy Roddenberry koncepciójától a vallás távol állt.

A mélypont egyértelműen a Deus Ex machina volt, amikor a képzelőerő és az ötletek teljes hiányával küszködő forgatókönyvírók úgy számoltak le a Domínium flottájával, hogy isteni közbelépés történt, a dobozból kiugró görög bajori istenek eltüntették azt. 

Előzmény: divaoni01 (23977)
Platon Creative Commons License 2022.06.02 -1 0 23979

Nézd a főszereplő konkrétan egy nép prófétája volt. Roddenberry pedig harcos ateista volt. 

De szerintem felesleges hitvitát nyitni róla, nekem nem tetszett, túl lapos volt, túl szappanoperás, és túl unalmas és érdektelen. Nekem.

Ettől még neked tetszhetett, semmi baj nincs ezzel. 

Előzmény: Empok Nor (23975)
Biga Cubensis Creative Commons License 2022.06.01 0 1 23978

BSG az egyik legjobb példa erre

Előzmény: divaoni01 (23977)
divaoni01 Creative Commons License 2022.06.01 0 2 23977

A vallásos száll általában hozzáad valami pluszt a legjobb tudományos fantasztikus történetekhez és nem elvesz. Többek közt elég csak Arthur C. Clarke, Carl Sagan vagy akár Frank Herbert munkáira gondolni.

A DS9 számomra a legjobb, legkomplexebb történettel és legrészletesebben kidolgozott karakterekkel rendelkező része a Star Trek univerzumnak. A szintén markáns spirituális szállal "megáldott" Babylon 5-tel együtt külön kategóriát képeznek a sci-fi sorozatok trónján.:)

Ha valaha játszottál a kultikus Sid Meier féle Civilization sorozat bármelyik stratégiai játékával, pontosan tudnod kell, hogy a vallási tényező milyen mélységben árnyalhatja az egyes civilizációk fejlődési lehetőségeit.  

Empok Nor Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 23976

A mai nap kereken 30 éves az Inner Light.

Véleményem szerint nem csak a legjobb Star Trek epizód, de ez minden idők legjobb sci-fi epizódja, minden sorozatból. Legalábbis én mélyebb, drámaibb, grandiózusabb történetet soha nem láttam 45 percben elmesélve. Akárhányszor megnézem, még mindig hihetetlen jó. Sőt, éppen, hogy ritkán nézem meg, mert annyira hatással tud lenni rám. Nem sok mindenre mondok ilyet, főleg filmre, de ez az epizód egyszerűen 10/10 pontos, tökéletes. Itt már szó nincs vicces fülű élőlényekről, űrcsatákról vagy hasonlóról, ez egy vérbeli dráma, ami az elejétől építkezik, mire eléri a katartikus végkifejletet, akinek minden pillanata libabőr.

Ezért lett kitalálva ez a műfaj, hogy sci-fi, hogy ilyen történeteket lehessen bemutatni. Köszönjük az íróknak.

Empok Nor Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 23975

Szerintem minden, amit írsz, értelmetlenség.

1. Nem tudom miért lenne szembeköpés az, hogy léteznek vallásos emberek a jövőben, a TOS-ban és a TNG-ben is voltak olyan fajok, akiknek volt vallása. Pont az volt benne az érdekes, hogy egy nép számára azok a lények természetfelettinek számítottak, de a flotta csak féregjáratlakóknak tekintette őket, vagyis el lett mosva a határ, csupán nézőpont kérdése volt, hogy ki minek tekinti őket. És pont ez vezet ahhoz a tanulsághoz, amit pl. a Kapcsolat 1997-es Carl Sagan regényből készült fantasztikus film vagy a méltánytalanul elfeledett Voyager epizód, a Sacred Ground is körbejár, vagyis hogy a vallások a felvilágosodás előtti megismerési módja az univerzumnak és hogy ugyanúgy a világegyetem, a létezés értelmét, szabályait, lényegét kutatja mindkettő, csak nagyon más keretrendszerben. Ez valójában nem szembeköpése semminek, hanem egy mélyebb, érettebb hozzáállás. Ahogy Spock mondja a ST6-ban Valerisnek: A logika a bölcsesség kezdete, de nem a vége.

2. Úristen, mexikói szappanopera. Tehát minden, ami a szereplőinek a magánéletét is bemutatja, az egy mexikói szappanopera színvonala a szemedben? Shapespeare művei is, amik szerelemről szólnak? Ez mind szappanopera neked? Az összes magyar író és költő mexikói? Nem szappanopera, hanem a karakterek mélyítése, amely egy folytatásos sorozat jellemzője. Manapság már minden sorozat ilyen, mint a DS9, azaz nem epizodikus, hanem sorban kell haladni a részekkel.

A 60-as években a TOS azért olyan, amilyen, mert egy héten egyet adtak és annak is érhető kellett hogy legyen, aki előtte nem látta soha vagy aki kihagyott 8 epizódot. Pontosan ezért lett a DS9 népszerű az utóbbi 10 évben, mert felkerült az internetre és ott mindenki végignézhette, akár pár nap alatt az egész sorozatot és a sok összefüggést és történetszálat végig tudta követni, nem kellett minden héten a TV-re várni.

Arról nem is beszélve, hogy valójában a TNG-nek legalább annyi epizódja szólt a szereplők szerelmi életéről, mint amennyi a DS9-nak.

3. Dögunalom volt... Neked. Mifelénk meg úgy hívtuk, hogy DS9, a legjobb ST sorozat. A legkomplexebb karakterekkel, akiket a 7 év alatt jól megismerünk és egy hosszú, komplex történet szerves részei. Kira és Dax pl. mennyivel érdekesebb, élénkebb karakterek, mint Dr.Crusher vagy Troi.

És tényleg ne haragudj, de a véleményed nem csupán más, mint az enyém, de ahogy körbeírod, hát... nem éppen szofisztikáltan fejezed ki magad, sajnos.

Platon Creative Commons License 2022.06.01 0 1 23974

Jaja nagyon jó lett ez az új sorozat.

Pike kapitány azt hiszem máris klasszikus. 

Előzmény: ron89 (23972)
Platon Creative Commons License 2022.06.01 -5 0 23973

Eleve a vallási szál benne kb szembeköpése volt a nyíltan ateista Gene Roddenberry koncepciójának.

Ráadásul dögunalom volt. Mifelénk csak Deep Sleep 9 nak becézték. Mexicoi szappanopera jó sok vallással. Egész részeket írtak a szereplők szerelmi élete köré.... 

Előzmény: BVNG25 (23970)
ron89 Creative Commons License 2022.06.01 0 1 23972

A 4. rész is jó volt. Ritkán látott ellenség, vulkáni hókusz-pókusz, Pike-manőver, volt itt minden. Tetszett, hogy erő helyett, ésszel vágták ki magukat a szorult helyzetből. 

Már korábban is írtam, de valódi felüdülés az egy rész-egy sztori formátum.

tippancs Creative Commons License 2022.05.29 -2 0 23971

A DS9-ról annyit, hogy az is jó volt, csak 4. évadtól beindult egy szappanopera jellegű történetszál is, valamint a háború volt a központi téma. Viszonylag kevés volt a felfedezői jellegű történet, de ha figyelembe vesszük, hogy mindig párhuzamosan ment valamelyik trek sorozattal +film - TNG, Generations mozifilm, Voyager - jól kiegészíthették egymást akkoriban.

Én a Voyager után szívesen láttam volna egy olyan sorozatot amibe összeszedték volna a fiatal karaktereket mindhárom sorozatból (Wasley, Harry Kim, Icheb, Ezri, Paris család, Jake, Nog, Alexander Rozehnko, Naomi Wildman, stb.) és abból gyúrtak volna össze egy újat, amibe belevonhatták volna alkalomadtán pl. DS9-t, Enterprise-E), Picardt, Q-t, Worf, O'Brien, Janewayt, Riker családot, stb. És a sorozatokban a ki nem dolgozott részeket folytathatták volna.

TNG sorozatban láthattuk a régi sorozatból többek között, McCoy dokit, Scotty-t, Spockot. Voyagerben Sulut.

BVNG25 Creative Commons License 2022.05.27 -6 0 23970

A DS9 kivétel, mert abban az első dupla epizódokban már megsorozták a nézőket Sisko tragédiájával és személyes boncolgatásával.

És a DS9 ezért is gyengébb és kevésbé Star Trek, mint a többi klasszikus. A túlpszichologizálás és logikátlan hatásvadászat már abban is megjelenik; ha az új, elcseszett sorozatoknak előképet keresünk a klasszikusok között, akkor nyilván a DS9 az.

Előzmény: BVNG25 (23969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!