addig amíg a köreinkben minősíted ezt vagy azt a zenekart addig megmaradunk a magánvélemény kategóriában. és tiszteletben is tartom, amit gondolsz. de amikor ezt már mondjuk egy lap hasábjain teszed, úgy, hogy közben be is vallod, hogy a koncerten ugyan nem voltál, de... meg érzek én még más DE-t is... akkor már nem csupán magánvéleményedről van szó. mondom, nekem ilyen teljen a flekk ízű volt az írás (vannak újságíró ismerőseim, és sajna tudom, hogy némely cikk hogyan születik).
az ízlések olykor egy baráti társaságon belül is gyökeresen eltérőek lehetnek.
bla bla. nem neked adresszáltam, bocs. ne haragudj ha megbántottalak vele. tüskés ma a hangulatom.
pennant koma, én is akkor ilyen kényszeres "más akarok lenni" volnék, csak mert a szintén divatos Mano Negrához képest egy nyálas pruttyogásnak tartom a Manu Chaót? Pedig én, bevallom, még Stinget is szoktam hallgatni, és nem átallom jónak tartani a Kispált se?
És miért lenne olcsó a Mano Negra? Pont azt csinálod, ha ezt állítod, mint a cikkíró: saját véleményedet állítod be igazságnak. Van egyébként igazság az őszinteség+kommersz receptedben (bár néhol azért ott a géniusz is, illetve a zenei stílusok ilyen ívű keverése is újdonság volt), és abban is, hogy ez akkor úgy ütött.
Én sem azt állítom, hogy egyik jobb a másiknál: NEKEM nem tetszik a Manu Chao-számok kétharmada (tisztelet a kivételeknek: "Pourquoi, pourquoi est-ce que les gens s'aiment?"), de mindenki hallgassa vidáman.
Megjelent egy ismertető a fickó életútjáról az új lemez kapcsán, az úgy összegzi, hogy mindenkinek van egy maga Manu Chaója, nem kell ugyanaz legyen mindannyiunké.
Uff.
ja, ja. láttad a Napfény a Gangesz felett (?)c. "képírás" előzetesét? na, ez biztosan tetszene cikkíró úrnak. ritka hányadék egy film lehet az alapján, amit láttam belőle. (a t. cikkíróhoz hasonlóan a teljes opuszt nem nézem meg).
DE... lélekbő szól. ÉS nem folyik a csapból. még onnan se. igazi rétegmunka. ha lesz 100nál több bolond, aki megnézi, akkor megeszem a sapkám.
igen. igen. ez is egyfajta attitűd. már várom, hogy valaki mikor kezd el kör alakú képeket fösteni. ma ez a trendi. csináljunk MÁST mint a többi. fessünk ürülékkel, fedezzünk fel rég elfeledett eszközöket (laterna magica camera obscura bla bla) csak nehogy be kelljen vallani hogy éppen olyan tehetségtelenek vagyunk, mint a többi, vagy (ami még szerintem fájóbb) egy dekával sincs több tehetségünk a többinél.
dühödt lázadás ez. a dühödt, "mindenáron más akarok lenni, mint a többi", "mindenáron mást akarok mondani, mint a többi" sipító hangú, kissjánosi szárnycsapkodása. támadjunk, ha már újat nem tudunk mondani. hadd teljenek a flekkek.
nem is baj ez. hogy a második lemez nem üti meg az első színvonalát? dehogynem. sőt! hogy a koncertlemezt utolérte valami lélektelenség? ki mondja? ennyi lélek még nem szorult manonegra, manuchao lemezbe. egyikbe se. ami olcsó az valójában a mano negra. őszinteség jó nagy csipet popularitással, kommerszel fűszerezve. hogy mégis üt/ütött? mert új volt! különleges! csemege. ÉS... (bármennyire írtózunk is a szótól) szórakoztató.
mindegy. támadjuk, tagadjuk, köpjük. bűne csak ennyi: a csapból is ez folyik. fe kellene már ébredni végre, hogy a réteg zene nem attól jó, mert kevesen hallgatják.
Manu Chao: Radio Bemba Sound System Mikor is? - már vagy három éve, hogy elkezdte nyomni a Tilos Rádió a Manu Chao-számokat, sokan megszerettük az egykori, vadul zúzó Mano Negra önálló utakra induló tagját, puhább, helyeskésebb kis dalait a Clandestino című lemezről. Rokonszenves volt az ideológiamentes poszt-poszthippis lazasága, az alul lévőkhöz tartozás hitelesnek tűnő attitűdje, a marihuánalegalizáció problémáját feszegető szövegek, hogy így fogalmazzak, meg persze a zene táncos vidámsága. És hogy tudni lehetett: a jövés-menés, a kószálva zenélgetés az élete, semmiképpen a sztárkodás.
Csak hát elérte a végzet őt is, csapból kezdett folyni, mit folyni, ömleni, és a következő album, a Próxima Estación - Esperanza már nem volt, nem is lehetett ugyanolyan üdítő felfedezés - ahhoz nagyobbat kellett volna lépnie, tovább, oldalvást, mélyebbre talán, mindegy, valamerre. A nyár eleji budapesti koncerten nem voltam ott, de most is itt van a turné élő CD-változata. Vad manonegrás pörgés, az ismert dalok felgyorsított változatai, ska-, reggae-alapok, egy kis alpárian derűs mexikói mariachi-muzsika, jó, jó, elvileg még szeretgetné az ember, csak hát valami üresség marad a lélekben a végén, elvileg szeretni, mi más az, mint bágyatag be-nem-vallás, akargatás. Kicsit sok a felszín, kicsit kevés az érzékiség, kissé kötelezően darálós a lendület, tánci-tánci, kedvesek vagyunk, megbízhatóan és ártatlanul kedvesek, itt van az arcunkon, önkéntes a mosoly. Mintha csak leperegne a nagy kószálóról a megérkezhetnék, mintha csak kívülről rátukmált volna az igyekezete.
húúúú vazzeee!
gyerekeeek!
"ojos de brujo - rumba dub style"
ez egy amolyan izé, single lemez, tele remixekkel, most hallgattam bele az elejébe és... nos, szerezzétek be. akinek tetszik a hip-hop és kíváncsian várja a flamenkós keverést, annak ez egy ALAP kell legyen.
nagyon ott van... most megyek hallgatom még egy kicsit, alig jutok levegőhöz :)
Fito Paez IMHO szar, hallottam Nantes-ban egy Négresses Vertes koncert elsö feleként, alig birtam kivarni hogy lemasszon a szinpadrol. Ott ugy allitottak be, mint Argentina legnagyobb sztarjat, ugy kell nekik. Ures rockozgatas, en nem eszleltem karizmatikus jelenletet, se hasznalhato zeneket.
At utobbi par nap nyoman a kovetkezo bejelenéssel szeretnék élni: MASSILIA SOUND SYSTEM!!! Irgalmatlan nagy zene, ha valakinek van pénze, az IndieGo-ban meg is van az egyik lemez, pont amit én is hallottam. Ragge, elkötelezettség, sanzonbeütések, ska persze, lehidalŕs. Benyomtam ifju s igényes baratnöm fülébe a nagyköruton, végigtŕncolta a Rakoczi tér-Blaha szakaszt.
"Ezen a hetvegen lesz egy concert itt Vinaban, Fito Paez. En perszen nem ismertem ot, de itt nagyon nepszeru. Egy argentin zenesz. Most vele concertezik a Los Javanos nevu zenekar, akik a hetvenes evekben tuntek fel Chileben politikis, liberalis dalaikkal. A Pinochet regime alatt uldozottek voltak, elhagytak az orszagot es Franciaorszagban telepedtek le. Azt hiszem, hogy azota is ott elnek. Most idelatogatnak, s Fito Paezzel adnak concertet."
kaixo!
időközben belebotlottam az Ojos de Brujo "Rumba Dub Style" c. számába. szokásos ohós flamenkós hangzás, popos ütemmel, de van benne balkános fújás is, ők is biztos rájöttek, hogy a légy attól még jobban döglik. valamint olvastam, hogy az énekes, Dani a popos hangzású Macaco frontembere is egyben. innen volt olyan ismerős a hangja a ficerének.
na jó de ezek húszfilléres, igénytelenül válogatások.a chancho en piedra,+ a jaivas+ tres nagyon jók,csak hallgatni kell őket.a chilei mp3-oldal nagyon profi!
61 Chilei CD van felsorolva az amazon.com-nal itt. Lehet, hogy sok minden nem tetszik belole, de legalabb letezo lista es sokba bele is lehet hallgatni.
kaixo!
pardon? a bozóttüzes hozzászólásom ihletett erre..? :)
nem könnyű ide se kijutni, bár van egy levlista amelyik evvel foglalkozik, ha érdekel majd írj mailt. én inkább mennék már haza. a minap közölték velem, hogy 75/76 óta itt tilos sólymászni, 12 éve tilos a tubák és manu chao sincs.
más van, de komolyan gyerekek. itt csak más van.