Vasúti jelzőket szeretnék 3D-ben megtervezni majd nyomtatni. A méreteket sajnos nem találom sehol. Most elsőre csak kétfényű jelzőt készítenék, de tervezem a többi ma használatos jelzők modellezését is. Hol találok erre vonatkozóan pontos méreteket?
Jogos. Az első szériára nem is gondoltam. Az abból a szériából való gépeim rengeteget futottak, de a motorjaikkal semmi baj nem volt (ellentétben a csiga csapágyaival és a forgóvázat tartó "ferrari-alkatrésszel").
- Az első eresztés (NEM652, nyolc pólusú digitális előkészítéssel) még cserélhető kefés, Mashima motorral, azzal a leírt javítási technika könnyedén elvégezhető.
- A következő szériák (NEM658, PLUX22 digitális előkészítéssel) már egy egyszer és mindenkorra összerakott motorral érkezett. Szét lehet szedni, de a javítására legjobb esetben is 50% az esély. Vagy sikerül, vagy nem.
Nem tudom, mennyire lehet szétszedni az adott motort, de azt tegyük hozzá, hogy a általában könnyen tisztítható a kommutátor. Főleg a résekből kell kipiszkálni az olajos kefeport egy tűvel. Az egészet pedig sebbenzines fültisztító pálcikával áttörölni.
Az, ha egy mozdony sebessége időnként csökken, de kb. egyenletes marad; majd ismét felgyorsul, többnyire valóban arra utal, hogy zárlatos a kommutátora. Főleg ha hosszabb álldogálás (lehűlés) után jól indít.
A következőkben kèrnèk segìtsèget. Az ACME 60203-s Csauruszomat lehet utolèrte az ACME motorok vègzete (bár remènykedem, hogy más a gond).
Szòval èszrevettem, hogy az elmùlt èvben a mozdony lomhább lett, maximura tekerve a trafòt is csak cammog. Ma szètszedtem. Rákötve az áramot direktben a motorra, az pörgött mint a bùgòcsiga. Szètszedtem a forgòvázakat is, hátha a már korábban emlegetett csigatengely berágòdás alakul ki itt is, de nem. Összerakva majd a mozdonyt alátámasztva, csak a motornál árammal megtáplálva, nem tapasztaltam, hogy csak lassan forog a motor. Feltttem a pályára, s megfuttatva az első fèl percben s 5 mèteren, mintha ùj lenne, ùgy futott. Utánna, viszont visszatèrt minden a règibe, csak cammogott max trafò álláson is.
Az jutott eszembe, amit még negyedikes korunkban a biológia tanárunk mondott szexuális felvilágosítás céljéból: "aki tudja, csinálja, aki nem képes rá, beszél róla."
A hungária EC szerelvényembe keresek egy DB 2.osztályú termes kocsit h0 mérerarányban. Ha tud valaki javasolni egy weboldalt ahol kapható, nagyon hálás leszek.