Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2012.12.13 0 0 242

A kacsa- liba alkatrészek sütéséből nálam is többnyire marad annyi zsír, hogy ha azzal kell sütni, (általában olajat -ha kevés kell, akkor jó olivát-, vagy vajat használok) akkor elég.

Például legutóbb csirke máj szívvel, sok hagymával, zsírban eltéve várta a feltámadást. Ehelyett a vejeim és az unokáim megették vacsorára lila hagymával és frissen sütött (lefagyasztom a jó kovászos cipókat) kenyérrel. :-)

Ma vacsorára húszperces menü volt a tízes szám bűvöletében. :-)

Tíz perc alatt felforrt a víz, másik tíz alatt megfőtt a (kb. fejenként tíz deka) durum spagetti. Amíg ez zajlott, tíz deka jó húsos szalonna megpirult, ráborult egy üveg bazsalikomos mártás, kettőt rottyant. Legnagyobb unokám ez alatt lereszelt (kb.) tíz deka füstölt sajtot.

A kész tészta összekeverve a mártással, megszórva a sajttal még az örökké enni képes kamaszt is eltelítette. :-)

rewox Creative Commons License 2012.12.13 0 0 241

Gusztusos, súlyából ítélve akár liba is lehetne. A kacsát én is imádom.

Előzmény: Ebesi Gyuri (240)
Ebesi Gyuri Creative Commons License 2012.12.13 0 0 240

Kacsa...részlet. Kibontva, konyhakészen 7,5 kilót nyomott.

Gy

Főlökött Creative Commons License 2012.12.13 0 0 239

Jelenleg kacsahájat sütök-főzök. (  899.-Ft/kg )

Nem tudom, ki hogy van vele, de véleményem szerint a saját előállítású zsír a legjobb. /tudom mi van benne/

Vettem 5 kg kacsahájat - bőröset. Tudom rázós, mert meg kell még pucolni a bőrt, ha nem ideális a pucolása. Déltől idáig ezt tettem + összedaraboltam kockára.

kg-onként 7-8 gerezd fokhagyma, 1dl víz, 1/2dl tej összeöntve, 40-50 perc főzés, majd fedőt eltávolítva sütés, kellő színig. Majd a töpörtyűt kinyomkodva, kihűlve fogyasztható.

A maradt zsírba 1 teáskanálnyi paprikát kell elkeverni, amikor már pihen / nehogy megkeseredjen/, csak a színe miatt. Én imádom és a család is. Jó étvágyat hozzá.

krizsi_l Creative Commons License 2012.12.12 0 0 238

Akkor én is egy halas ajánlattal:

Posírozott süllő a'la Krizsi:

Szeletből, filéből egyaránt készíthető. A szeleteket sózzuk fehér borssal borsozzuk, pici friss citromlével locsoljuk. Fedhető lapos edényben 1/3 - 1/2 rész jófajta száraz fehérbort (pl Juhfark) vízzel hígítjuk. Bele egy kis fej vöröshagyma félbevágva, párszem egész bors, a bor savasságától függően citromlé. Pár percig fedő nélkül forraljuk, bele tesszük a hal darabokat, lefedjük, és a gyöngyözés határán 5-10 percig főzzük. A hús ne főjön teljesen meg, jól eltalált főzési idő esetén a hús feszes, rétegekben szétfejthető marad. Kiszedjük a halat, melegen tartjuk. A hagyma, egész bors kihalászását követően kissé beforraljuk a főzőlevet, kb a lével egyező mennyiségű tejszínnel felengedjük, kaporral (ízlés szerint elhagyható), szükség szerint sóval, fehér borssal után fűszerezzük, a fehérbort adunk hozzá. Keményítővel besűrítjük, a halat visszatesszük a mártásba, lefedve tároljuk a házi széles metélttel való tálalásig.

Más hasonló ízvilágú, textúrájú halból is készíthető.

Előzmény: big-dewil (237)
big-dewil Creative Commons License 2012.12.12 0 0 237

sk recept karácsonyra.

Elöxör is kell egy legalább 500 Wattos robotgép. Ha ez megwan, az már fél siker.
Na xowal elöxedjük a robotgépet, tisztára töröljük a tálját, bedugjuk az áramba, majd elöxedjük a finomság hozzáwaloit.
Kell 5 db tojássárgája. Wigyázzni kell, h csak az kerüljön a tálba, ezért a xétwálaxtást egy külön edény felett kell elwégezni.
Ha sikerült a sárgáját a robotgépbe tenni, akkor hozzákewerünk 1 mokkáskanál törött borsot, egy káwéskanál sot, és egy ewökanál citromlét.
Ezt elkewerjük, majd elöweszünk 1ü olajat és a legmagasabb fordulaton nagyon owatosan elkezdjük belecsurgatni. Egyre sürübb lex. Kb 0,5 litert csurgatunk bele!!!!
A nagyon sürü maxxa már majdnem kéx. Jöhet az izesités.
Belekewerünk egy pupozott ewökanál mustárt, 3 pupozott ewökanál cukrot, 1,5 deciliter tokaji aszut, és egy nagy pohár tejfelt.
Kéx is wan a legfinobabb majonéz, amit eddigi életed során ettél.
Ha kéxen wan, elosztod 3 réxre. Az egyikbe köll rakni xeletelt hagymát és fött krumplit, ez a krumplisaláta.
A másikba fött tojást köll xeletelni, a harmadikat berakni egy edénybe, had érjen jol öxxe, és ezzel lehet locsolni a karácsonyi rántott halat.
Jo étwágyat.

spacc Creative Commons License 2012.08.05 0 0 236

....Nu, ennek örömére mosgatpk magamnak egy száp sárgarépát, és elrágicsálom....

(igen!  növesztem, már szépen nő a nyuszifülem...)

Előzmény: Jolida (235)
Jolida Creative Commons License 2012.08.04 0 0 235

A topiktali időpontjáig diétázók figyelmébe:

Holnap a hűvös időre tekintettel ( lesz vagy 35 fok :-(  ) családi sütögetés lesz.

Ma bepácoltam a tarja szeleteket, a pulyka medailon darabokat (salik lesz).

Holnap kora reggel megfőzök egy polipocskát (só, bors, citrom, babérlevél, fehérbor), ha kihűlt, darabolom (lábakra), tört fokhagymás olivába pácolom).

Ajvár AS (ahogy sikerül :-) ): Parázson megszenesítek pár padlizsánt, jó húsos fehér és kápia paprikákat. A padlizsánokat megszurkálva egy zacskóban kicsit tárolom, addig a paprikákról leoperálom a (szép fekete) héjat, csumázom, felszelem. A levét engedett padlizsánokat fakéssel kikaparom a héjából, a paprikákkal es egy oliva olajon üvegesre párolt hagymával együtt (kevés só, fél fokhagyma felszelve, bors, pár csepp lime lé) megy az aprítóba.

Addig a lányaim megpucolják a gombát, én felszelem a jó húsos kolozsvári szalonnát. A beáztatott nyársakra hagyma, lángolt kolbász, gomba, cukkini, pulyka darab, szalonna, kicsi paradicsom megy.

Mire ez kész, a vejeim beizzították  a parazsat, sülhet a tarja, a saslik, a poliplábak.

A polip és az ajvár piritóssal az előétel, a saslik és a tarja (parázskrumplival, tzatzikival, kovászos uborkával) a főétel.

Jolida Creative Commons License 2012.04.29 0 0 235

Döglött topik felhozása.... :-)

Tegnap miután reggel hazajöttem a szokásos kéthetenti Puskás alkatrészbörzéről, főzőcskenapot tartottam.

Sűrű szentségelés közepette megtisztítottam és felkockáztam másfél kiló marhalábszárat, gulyásnak és pörköltnek. Ez a legjobb hús erre, csak munkás a kemény inak eltávolítása.

Feléből pörkölt lett (sok hagyma, mangalica zsír -pukkadjon meg a dietetikusom-, só, bors, paprika, kis csípős piros arany, deci veres bor a vége felé), másik feléből gulyásleves (zsír, mint fent, zöldség megfuttatva rajta, fehéredésig bele a hús, kömény, só, paprika, felönteni, első rottyanás után bele a kolompér, szépen gyöngyözve főzni, míg a hús és a krumpli megpuhul).

Ha már pörkölt is készült, miért ne legyen több (özvegy ember mélyhűtőből él jeligére :-( ), némi (kilónyi) nyuszi combfiléből (lsd, fent).

Az egész meg is volt egy órára!

Mivel még volt szabad hely a tűzhelyen, egy darab marhafarok és sok zöldség levesnek elfért. A levest én nem kultiválom, a család miatt néha főzők, de inkább a belefőtt dolog ami nekem számít. Az első hab leszedése után belekerült vagy öt szép velőscsont (előző nap zsembejött velem a hentesnél :-) ). Minimál lángon főtt úgy négy órát. :-)

Este diétás vacsora volt, velős pirítós lila újhagymával.

A koleszterin csökkentő volt a desszert. :-ppp

Ma már a gulyásleves mellé egy kis spárga-sonka rakottat (besamellel leöntve) kell frissen megsütni.

Főlökött Creative Commons License 2012.03.17 0 0 234

Már 1000 éve megigértem, a rakottkrumpli szerűen, víz és zsír nélkül készült pörkölt - főzés teendőinek leírását. Aki kurrensen kívánja elkészíteni, az szabad tüzön készíti el, csak két lényeges dolog van, kis tüzön, mert könnyen leég, illetve nem keverni kell, hanem oldalirányú rázás szükséges.

Szóval összedarabolt csontos husika réteg a legalja. Azt be kell teríteni összekockázott hagymával, ami tetejére összekockázott húsréteg kerül. Ezt be kell borítani 2-3mm vastagra vágott paradicsommal. Na ennek a tetejére mennek a fűszerek ( bors, paprika, stb. ). Megint egy réteg husi, megint hagyma, majd hus, paradicsom.....stb.-míg el nem fogyott a husi :)

Amikor kész a sok-sok réteg, vörösborral fel kell önteni annyira, hogy ellepje a legfelső husiréteget is.

Nagyon kis tüzön, kb 40-60 perc, lefedett állapotú párolás következik. Eredetileg 40 percet mondtak, de nálam a 60 perc vált be :)

Ha kész vagyunk, akkor fedő eltávolítása után, szintén kis tüzön el kell forralni teljesen a levét, időközönként megrázni. Addig kell a tüzön hagyni, amíg a sűrű szaft kialakul, amíg vizesedés szerűség már nem tapasztalható ( nálam 2-2,5 óra ).

Ideális esetben, meleg kenyérrel, gyöngyhagymával vagy uborkával tálalva mennyei. Jó étványat hozzá, én tegnap 1,5 dekát híztam :)

Előzmény: Főlökött (233)
Főlökött Creative Commons License 2012.03.14 0 0 233

Ha le akarjátok a családot nyűgözni, akkor próbáljátok ki, amit én is tettem, bejött :)))

Palacsinta tészta, de hígabbra és tejjel készítve. Kizsírozott tepsi, kicsit ki is lisztezve, beleönt. Ja még annyit vaniliás cukor is vagy 2 db-ot bele. Olyan méretű tepsi kell, hogy kb 3-4mm vastag legyen a tészta magassága.

kb. 10-15 perc a sütőben, majd porcukorral megszórva tálalás melegen :)))

Brutálisan jó :) és gyorsan elkészíthető. Aki nekiáll, sok sikert hozzá, jó étvágyat!

big-dewil Creative Commons License 2011.11.14 0 0 231

Mit mikor, te nyüzüge?

Me nehogy mán itt légy, ha jön Bendi, me rögtön megkaparom magam!

Fene se kiwáncsi a zenehallgatás áhitata helyett a waker, lélegzetnyi idöt sem hagyo folyamatos duruzst hallgatni! ppp))))

Előzmény: spacc (229)
bendegúzI. Creative Commons License 2011.11.14 0 0 230

Nos, azt nem tudom:))

Előzmény: spacc (229)
spacc Creative Commons License 2011.11.14 0 0 229

Mikor?

Előzmény: bendegúzI. (228)
bendegúzI. Creative Commons License 2011.11.14 0 0 228

Mondjuk, ez így, ebben a formában igaz...:))

Jelentkezem.

Előzmény: big-dewil (227)
big-dewil Creative Commons License 2011.11.14 0 0 227

Figyumán!

Nem axontad másfél-két honapja, h meglátogacc pár napon belü???

Me kezdek aggodni, h kifutunk az idöböl... )))

Előzmény: bendegúzI. (224)
bendegúzI. Creative Commons License 2011.11.13 0 0 226

Yówanna, tüskékre tettem:)))

Előzmény: Jolida (225)
Jolida Creative Commons License 2011.11.13 0 0 225

Csak autentikusan!

Műanyagot műanyagból. :-)

Előzmény: bendegúzI. (224)
bendegúzI. Creative Commons License 2011.11.13 0 0 224

Egészségetekre!

Nékem meg meghozta Lajcsifutár a carbonara spagettit, szép műanyag tálkába.

Úgy határoztam, hogy átteszem porcelányba:))

krizsi_l Creative Commons License 2011.11.13 0 0 223

Egyszerű vaddisznó pörkölt, tarhonyával + meggyes lábatlan.

Jolida Creative Commons License 2011.11.13 0 0 222

Nagy a család, úgyhogy a mennyiség eloszlik.

Ráadásul a lényegre nem figyeltél: sok zöldség, kelbimbó, zúza, máj, és emellé a kása és a hús. :-)

Ja, és a mérték... :-)))

Előzmény: big-dewil (221)
big-dewil Creative Commons License 2011.11.13 0 0 221

Xerintem galanférges lehecc, h ezekután is karcsu marattál... ppp )))

Előzmény: Jolida (220)
Jolida Creative Commons License 2011.11.13 0 0 220

Már megint csak én eszek?

Bár a mondás szerint ki mit főzött egye is meg. :-)

Ludaskásának indult (Márton nap!), de csak kacsát kaptam, így hamiskás kása lett belőle. :-)

Szombaton az egész kacsa szétbontása után a reszliből (nyak, farhát, püspökfalat, picinke saját máj), pár csirkeszárnyból, (fél kiló) csirkezúzából sok zöldséggel (rengeteg sárga, egy csomó fehér répa, zeller, karaláb) leves/alap/ készült. A combok, szárnytövek, mell, extra kacsacombok (szeretem na!), csirkecombok, szárnyak társaságában megsültek. Egy kiló csirkemáj hagymán szintén lsütésre került.

Ma délelőtt már csak a leves (KOCSONYA!) lefölözése (zsír lekaparás), sáfránnyal dúsítás után az alaplével rizs főzése, főtt rizsbe zöldség, zúza, máj, főtt csirkealkatrészek keverése és ennek megsütése (némi lesült kacsazsírral gazdagítva)  maradt.

Kevés főtt és vajon párolt kelbimbóval, meggybefőttel a kása és a kacsa-csirke sült darabok isteniek voltak!

Vacsorára a maradék főtt alkatrészek tormával, hagymás cipóval, söröcskével... :-)

Jolida Creative Commons License 2011.03.13 0 0 219

Részeges disznó! :-)

Mármint ami sül. Az is. :-)))

Nálunk csak pórias muszaka volt. Csipetnyi fahéjjal, ahogy kell.

Előzmény: spacc (218)
spacc Creative Commons License 2011.03.13 0 0 218

Lányok nincsenek itthon, ilyenkor jó főzicskélni..... A marha húsleves már készül, és előkészületeket teszek az aszaltszilvával töltött sült sertéskaraly készítéséhez. Picike jófajta kóser szilvapáleszbe lehelletnyi őrült fahéjat és szegfűszeget raktam, most langyítom, majd meggörgetem benne a kellemesen lágy aszaltszilvát, ezt a karajba töltöm, majd a sebet bevarrom. És mehet fínoman fűszerezve sütőzacsiba zárva a jó forró sütőbe..... Hukkk!  bocsesz, kicsit mellément a pálesz, a szácskámba is.. :)))

Főlökött Creative Commons License 2011.02.05 0 0 217

:))

bendegúzI. Creative Commons License 2011.01.31 0 0 216

Tegnap őzike combját, vadas mártással, zsemlegombóccal...

(Nagy sikere volt, köszi Krizsi:))

gabocza1 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 215

Én nem gondolok semmit... :) Vagy már Téged is? :)

Előzmény: Törölt nick (214)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.30 0 0 214

Azért nem vagyok én annyira fiatal, hogy ennyire értetlennek gondolj. ;-)))

Előzmény: gabocza1 (212)
gabocza1 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 213

idősebb...:(

Előzmény: gabocza1 (212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!