Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Vettem egy basszuspedált :-P. Most már "csak" meg kell tanulnom játszani rajta... A Fender-t meg ebből kifolyólag fel kell tennem az ebay-re, mert rövid úton el fogok adósodni. A hangszervásárlást pedig ezennel határozatlan időre berekesztem.
vagyis banjo tabban nincs olyan hogy a magas g-húrra 2. bundot írnak :)
Egyébként pedig nagyon okos dolog ez az öt vonal közötti dolog: lehet kapni ilyen tabulatúra füzeteket az ápiszban :D általában ilyen pirosas színü és az álltalános iskolában kötelezően része a csomagnak.
Ha nem vicceltél, akkor: a hangszernek van bundja, nem a húrnak, vagyis pl az A hang a 7. bundon van az ötödik húron is (nem csak az elsőn) - ha gDGHd a hangolás. TablEdit is így tudja.
Hamar banjo tabrol is szo esett. A Banjo tabon a magas kis piszlicsare hurt hogyan kell tabozni? Mert ott az elso bund az masoknak az 5dik (vagy hetedik?) :))
Voltak annak idején a lant-tabulatúrák. Német, francia, olasz, spanyol. A spanyol tabulatúra továbbélése az, amit a mai gitárosok használnak. Az alanti példa ugyanennek az alkalmazása mandolinra. Annak idején a mandolin szólamokat is tabulatúrában jegyezték, de olasz tabulatúrában, ami ugyanúgy néz ki mint a spanyol, de egy vízszintes tengelyre megtükrözve, vagyis a vékony húrnak megfelelő vonalköz van alul.
ez vlszleg a leghülyébbeknek való, mint pl. én. A vonalak közötti részek a húrok, azokba van beleírva, hogy hányadik bundnál kell lefogni a húrt. Én sem láttam még ilyet, de mindenesetre hatékony :-)
Akkor nesztek egy kis szösszenet: Az alább láható mindkét tabnak van egy hatalmas előnye: két ujjal eljátszható -> három ujjal meg bármilyen hangnemre konvertálható
Az az igazsag hogy a Dyn-nel jobb hangszedo nincs (es nem is kell...) Csak attol kell eltekinteni hogy egy vagyonba kerul. Nekem most 4 hangszerre van 1 (Kentucky, Ibanez, Sucek dola s egy Gitane gitar), de ha nincs komoly hangszercserebere koncert kozben akkor ez boven elegendo.
Azert nem irtam mi kell hur ugyileg mert nem tudom mi a rak kell. Jovo heten jonnek a labella flat jazzdola hurok. Ha azok bevallnak akkor dola hur nem kell. (Egyebkent abbol a szabvanyos az szimpi.)
Mandolin hur kell majd 11-39 de azt ugyis rendelsz. De ez eleg majd Marciusban a kovetkezo szallitmannyal.
Illetve szerettem volna osszetenni egy extra heavy szettet a kentuckyra. kb 12-42 sodort A hurral. Csak itt a jazzdola labella prototipussal akkora szivas volt. Az A hur allandoan elpattant s at kellett szabni az egesz szettet. Felek hogy ha hasrautes szeruen berendelek egy sodort A huros keszletet ugyanigy jarok.
Szoval tedd meg kerlek a kovetkezot. Ha komunikalsz az emberrel siman kerd meg hogy tegyen ossze egy 12-42as szettet amiben sodort az A hur ugy hogy egyenletessen szoljon s ne szakadjon (Akkor se ha emberesen utjuk). S aztan kuldjon egy fel tucat prototipust. Ha bejon rendelunk meg egy tucatot. (Szerintem ezt az Inch is kiprobalna.) (Megadhatod neki az emailemet ha kerdese lenne)
En egyebkent abbol indultam ki hogy a John Pearsenek van egy 12es keszlete ami szimpi. Tovabba a J75os D'Addario nagyon bejon, az 11.5os es 11ig megy. Annal csak a hajszallal vastagabb lenne (es Newtone) az lenne a megyorszag.
A D'Addarionak van meg a Flat Top keszlete aminek sodort koszorult A hurja van. Ez a koncepcio is nagyon tetszett. Szoval ezt kene kombinalni ebben a custom szettben.
hali Levi, küldtem mail-t a Newtone húrokkal kapcsolatban. Légyszi válaszolj október végéig, hogy mi is kell vagy mégsem, mert el akarom küldeni a megrendeléseket, hogy talán Karácsonyra legyen valami. Schertler ügyi fejlődések történtek, telepakoltam egy új vitrint DYN hangszedőkkel és a maradék helyet kitöltöttem az üzletben UNICO és DAVID erősítőkkel. Nagyon klasz csak baj van ha 1 embernél több akar bejönni a boltba....az UNICO félelmetesen jó ...szerintem...akusztikus zenei klubba viszem őket, mindenki jöjjön tesztelni..tudom Te nem tudsz jönni a mostani klubnapra:)))
Ibanez jelentes: Eddig 2 helyen tortem el a tailpiecet. Pedig meg csak egyszer huroztam :) Ez az alkatresz mindenkeppen csereszavatos. Van otthon 2 hasznalaton kivuli tailpiece, addig meg maradt eleg pocok hogy valahogy fel tudtam hurozni.
Felraktam a JAzzmando hurokat s olyan alom szep hangja lett az eszkoznek hogy huuu. Batarnom, aki nem szagerto, fikazta az eredeti hurokkal hogy milyen szarul szol. Miota felkerultek az uj hurok azota nagyon tetszik neki is, meg nekem is :))
Bar van egy olyan erzesem hogy inkabb a Thomastik hurok fognak rajta bejonni. Azok kicsit kemenyebbek es kevesbe eles a hangjuk. De ezt mar csak a hurlab es tailpiece csere utan tesztelem le. Ezek a hurok Ted szerint kibirnak 3-4 honapot.
Inch. En nem rendeltem meg semmit a megbeszelt szajrebol. Az hangszerparki valtozasok fenyeben ujra kellene beszelni az igenyeket. En ugy dontottem hogy a tovabbi hangszerek nem kapnak Weber Armrestet. Ugy terveztem hogy ha kell neked az anyem akkor rendelek arra magamnak egy masikat, bar azt mar kisebb atalakitassal. (Jobb lenne ha hosszabb lenne az armreszt.) Na egy ilyen atalakitott eszkozert elkernek $285ot. Mandolara ditto. Annyit nem adok erte. Akkor szolok inkabb otthon a hangszereszeknek hogy csinaljanak nekem (van egy nagyon jo hurlabam, csak ra kell rakni a kartartot), illetve alakitsak at a mostanit. Tuti a negyedebol kijon.
A furch hangban közelebb van az Fern-hez mint a Kentuckym, de azért még mindig nem egy medence.
És itt nem csak a hangerőt értem, hanem a teljes hangtartományt. Valahogy a Gibson hangja minden húron, minden fekvésben ugyanúgy szól, olyan kiegyensúlyozott. És valszeg ettől olyan szép. Egyenletes.
Ez sajnos a Furchból hiányzik (ebben talán a Kentucky jobb, annak sokkal konzisztensebb hangja van)
Ha osszehasonlitod az Gibson F5ot a Furchal akkor velemeny?
A Kristufekek nagyon rendben vannak. Illetve az az egy amin jatszottam.
Ha jol remlik Sucek bacsi azt mondta hogy a Capek mandok minosege nem tul konzisztens. (De lehet hogy a Holubekre monta, mar nem emlekszem :)
Ez a lefureszeles ez eleg gaz...
A bluegrass/countrynak nagyobb a hagyomanya cseheknel. Biztos a kommunizmusbol ered. Akkor nem volt szabad. Nalunk is voltak egesz nagy country fesztivalok. Volt par zenekarunk nekunk is. Csak kihalt. Naluk meg tovabb elt.
Szerintem a Csehek siman nem olyan birkak mint a Magyarok. Nem ettek meg a moslek gepzenet amit lenyomtak a torkukon. Nem igenytelenedett el a zene hallgatas. A mai napig van country radiojuk es minden 5-6odik szam van csak angolul.
Tovabba a cseheknel teljesen normalis hogy mindenki zenel es enekel npdalokat, illetve slagereket. Mikor voltam ott kocsmazni, volt vagy 5-6 hangszer (koztuk egy mandolin is). S ezek megallas nelkul enekeltek. Kiraly volt. Ilyet itthon nem hogy nem latsz. Lefogadom hogy 10 atlag 25 evesbol ha 1 tudja vegig az Ohio szoveget. (Pediga aztan annal elcsepeltebb nota nincs tobb.) Igy nehez.
Persze vannak mas tenyezok amik itthon nem segitettek. A kultura tamogatasa. Ma egy muvelodesi haz csak egy playback musort tud kifizetni. Nincs radiokhoz hozzaferes. Apam akart country radiot csinalni, de egyszeruen lehetetlen volt frekvenciahoz jutni. Az archivum 1 kezben van. Kiadok a moslekot nyomjak mert azt olcsobb legyartani. stb. Ezek nem tudom hogy vannak a cseheknel, de nalunk biztos nem segitettek.
Happybb tema. Itt az Ibanez. Tok aranyos. Kenyelmes nagyon. S meg van az a szep kerek oval hangja. Pont az amire vagytam. Biztos nem egy top hangszer, de celnak megfelel. $300 volt. Ennyit mindenkeppen megert. Nagyon regi darab lehet. Cimke nincs benne. Feltetelezem hogy az elsok egyike volt.
Majd teszek ra rendes hurt. Kipucolom egy picit, azt jelentek jobban.
az a 21-es típusú (mahagóni hát és káva, rózsafa fogólap). Ez az a hangszer amit a Hrutka Robi szinte azonnal megvett a Stageshopból, így ott már én nem láttam.
Az is egy nagyon kellemes hangszer, de nem bluegrassra.