Keresés

Részletes keresés

Csarli1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 757

A lepotika, mint árufajta nagyon jó, a téli lehűléseket /-30/ bírja, teljes virágzásba -5 foknál kb. 50-60 %-os termés várható.

Előzmény: Deryan (756)
Deryan Creative Commons License 2012.10.28 0 0 756

Köszönöm Csarli1!

Minden jó tanács rám fér! A kertünk fagyzugos helyen van a Bükk lábánál.

Amikor süt a nap azt viszont telibe kapjuk. A fákat szinte körbe süti a nap.

Előzmény: Csarli1 (755)
Csarli1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 755

Talán a Topend pluszt, vagy azt a sárga szilvát /nem ringló/, ami most van nemesítés alatt.

Ha a Lepotikát telepíted és neked ízlik akkor a termésében, mind méret, mint mennyiség nem fogsz csalódni. Egy jó tanács Lepotikával kapcsolatba, a törzsét feltétlen kend be 1-1,5 méter magasan fehér festékkel, vagy mésszel.   

Előzmény: Deryan (754)
Deryan Creative Commons License 2012.10.28 0 0 754

"Én saját részre nem telepítenék Lepotikát..."

Miért?

Saját részedre milyen étkezési (friss fogyasztásra,  befőttnek, lekvárnak) szilvafajtákat telepitenél egy konyhakertbe?

Lepoticát én csak a piacról ismerem. Megkóstolni vettem egy kis mennyiséget, amit valószinű hosszabb ideje tároltak hűtőházban.

Nagyon jól néz ki, de a besztercei szerintem minden téren megelőzi a kategóriájában.

Előzmény: Csarli1 (753)
Csarli1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 753

Én saját részre nem telepítenék Lepotikát, de mivel a németek ezt keresik és aránylag megis fizetik, ezt termelek.

Előzmény: alfi13 (752)
alfi13 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 752

Bocs de félreértettem amit írtál.  Én ugy olvastam hogy  " más szilva a környékén sincs" (mármint minőségben nincs hozá hasonló)

Te meg azt irtad  " más szilva a környéken "sincs.

Előzmény: Csarli1 (751)
Csarli1 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 751

Ahogy írtam is, nekem csak lepotikám van, ezért nem értem a kérdésedet.

Előzmény: alfi13 (750)
alfi13 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 750

Menyiben különbözik a töbi szilvátol a Lepotika?

Előzmény: Csarli1 (747)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.10.27 0 0 749

- Hát.., a felsorolt porzófákból nálam sincs egyse a környéken, mégis az az egy Lepotica fám, ami van, bőtermésű...  -  A gyakorlatban úgy van, ahogy mondod.

Előzmény: Csarli1 (747)
Deryan Creative Commons License 2012.10.27 0 0 748

Józsi-bá, Csarli1!

Köszönöm szépen a segitséget!

Mind az elmélet, mind a gyakorlat jól jön.

Sajnos a környéken nem láttam a felsorolt szilvafákból egyet sem.

De nincs kizárva, hogy az új szomszédoknak esetleg van most telepitett fácskája. 

A németnyelvű szakirodalmat pedig külön köszönöm! :)

Jó lesz a télen tanulmányozgatni. Megkönnyiti a tavasz várását. :)

Csarli1 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 747

Nekem van Lepotikám 440 db fám, ha nem fagy el, akkor 75 kg/fa az átlagtermés, és más szilva a még környéken sincs. A Lepotikának nem kell porzó ezt tapasztalatból írom a könyv viszont elmélet.

Előzmény: Józsi-bá (746)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.10.27 0 0 746

A Cacanska lepotica  részben öntermékeny, porzófája: a Bluefre, a Cacanska rodna. /lsd.: a "Gyümölcs- és szölőfajták" c. könyvben, szerkesztette: Kissné Szabó Fruzsina, Marosi Roland /

Melléklet egy "Pollenspender lista", ebben a 19.oldalon a 7. pont a  : "Cacaks Schöne" = Cacanska lepotica:
[PDF]  Befruchtung der Obstsorten - Agroscope

Előzmény: Deryan (745)
Deryan Creative Commons License 2012.10.27 0 0 745

Kedves Fórumozók!

Cacanska lepotica facsemetét vettem. A leirásokban az szerepel, hogy részben öntermékeny, de porzó fájáról nem sikerül információt találnom.

Kérdésem: Mi a Cacanska lepotica porzófája?

crashpo Creative Commons License 2012.10.26 0 0 744

Köszönöm a segitsäget,-ezältäl könnyebben tudok majd a fajtäk között vällogatni! Egyäbkänt talältam egy igäretes faiskolät,äs ha valoban vannak is ezek a fajtäk,-nem csak katalogusban akkor oda ellätogatok.  www.kertmester.com

Előzmény: Törölt nick (743)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.25 0 0 743

Gondolom úgy érted a hagyományost, hogy a nemzeti fajtajegyzékben szerepel!? (így általában kapható a kertészetekben)

Ha a "magyar"-t szó szerint érted, akkor természetesen besztercei, vagy debreceni muskotály. Előbbi szeptember első fele, utóbbi szeptember második felében érik.

Ízlésen nehéz vitatkozni, de csalódni egyikben sem fogsz valószínűleg. A besztercei sarkásan azonnal balta, a debreceni mintha toleráns lenne pár évig.

Sarka toleránsnak ott vannak a csacsakiak, én személy szerint a veszett majom vágtájával kerülöm őket, de van akinek bejönnek.

Megbízható mindenre megfelelő sarka-toleráns a stanley, bár személyes megfigyelésem, hogy nagyon könnyen elkapja a sarkát, utána még pár évig bírja, oszt balta. (én még egészséges stanley fát életemben nem láttam, pedig sokfelé jártam)

Aszalványnak az ageni-t szokták ajánlani, nincs vele tapasztalatom.

Újféle, nagyon jónak ígérkező fajták a román szelektálású Tuleu Gras, vagy az angol Utility, bár utóbbit nagyon kevés helyen kapni (én Zalaegerszegen vettem, még nem termett). Mindkettő sarka-toleráns, tehát a fertőzéstől pár évig még élvezhető.

Ringlók közül augusztus közepi az althann, édes, fűszeres. Júliusi érésű a sermina, nagyon jó ízű, nagy szemű ringló.

Régi magyar fajtákat a két legelsőn kívül kertészetekben nem kapsz, azokat csak magadnak tudsz készíteni szaporítóanyagról.

A kurézsia mostanában népszerű, ott, ahol Jojo-t kapsz, általában kapható, még akkor is, hogyha nincs a katalógusban. Érdemes telefonálni, pl a sieberzhez, vagy az őszibarack topikban is írták páran mostanában, hogy hol láttak ilyesmit.

Üdv

Előzmény: crashpo (742)
crashpo Creative Commons License 2012.10.25 0 0 742

Köszönöm a segitsäget szilva fa ügyben,-megfogadom! A "jojo"-t ki nem hagyom,egyäbkänt a hagyomänyos magyar fajtäk közül mit ärdemes ültetni? Gondoltam esetleg azt is ültetek mäg v.milyet.... Mäs,tudom nem ehhez a topikhoz tartozik de Kajszibol van v.kinek tanäcsa esetleg hogy mi javasolt? A "KURESIA-rol halottam több jot is de nem tudom hogy Budapesten ill. a környäkän hol lehet ilyet kapni? Kärem aki esetleg tud ezzel kapcsolatban v.mit segitsen äs elöre is köszönöm a välaszokat! tisztelettel O.J.

Előzmény: Törölt nick (741)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 741

Ha 3-4 fát tervezel, akkor a jojo-t ne hagyd ki közülük szerintem. Az egyetlen, amit pechesen is sarka-mentesen lehet tartani, így legalább van szilvád.

Ha online vásárolsz, több helyen is találsz ilyet, a csomag állaga pedig egyébként lutri.

Előzmény: crashpo (734)
Flanell Creative Commons License 2012.10.24 0 0 740

Tavaszra biztos elfelejtem, hogy mit akartam kérni, de azért köszönöm! :)

Előzmény: Törölt nick (739)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 739

Régi barátoknak :)

Előzmény: Flanell (737)
Flanell Creative Commons License 2012.10.23 0 0 738

Szerintem ha tisztességesen csomagolják, akkor nincs gond a csomagküldéssel.

Én már gyökércsomagolt almafát is vettem az OBI-ban, igaz, csak mert már két hónapja aszalták így gyökércsomagolva, ezért akciósan 111 Ft-ba került. Na az a fa is úgy megindult tavasszal, hogy jobbat elképzelni sem lehet.

Előzmény: Lactarius Curtis (736)
Flanell Creative Commons License 2012.10.23 0 0 737

Köszi, azért el ne küldd már nekem az egészet!  :)

Előzmény: Törölt nick (735)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.10.23 0 0 736

A régebbi fajták általában érzékenyebbek a szilvahimlőre. Jojot és a Top fajtákat azért némi utánjárással lehet kapni, a csomagküldés szerintem elég kockázatos szabadgyökerű gyümölcsfáknál.

Előzmény: crashpo (734)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.23 0 0 735

Így van,termő ág és a terméssel vagyok megelégedve...csak még rövidke az ág,de egy oltásra való darabot azért neked le tudok csippantani...majd megnő:)

Előzmény: Flanell (726)
crashpo Creative Commons License 2012.10.22 0 0 734

SZIASZTOK! -SEGITSÄGETEKET SZERETNÄM KÄRNI: -MOST TERVEZEK EGY PÄR SZILVA FÄT ÜLTETNI;-EZZEL KAPCSOLATBAN AKI TUD KÄREM SEGITSEN!

ELÖSZÖR IS AZ "AGENI"-RÖL KINEK MI A TAPASZTALATA? -ÄRDEMES VAGY NE IS GONDOLKOZZAK RAJTA!!? VAGY HA MÄR VESZEK ELEVE DÖNTSEK A JOJO MELLETT? MÄG A "TOPTASTE"-N GONDOLKODTAM DE EZEK A MEZEI FAISKOLÄKBAN ELÄRHETETLENEK: IGY IS ONLINE FOGOK VÄSÄROLNI;-HABÄR ÖSZINTÄN SZOLVA KÄTSÄGEIM VANNAK;MERT SZERETEM LÄTNI AMIT VESZEK; -MEG KI TUDJA HOGY MENNYIRE SÄRÜL?SZÄRAD?TÖRIK? SZÄLLITÄS KÖZBEN. KB: 3-4 FÄT TERVEZEK ÜLTETNI KISKERTBE. -MÄG AMI HIRTELEN ESZEMBE JUTOTT AZ HOGY MULTKOR LÄTTAM "OLASZ KÄK" FAJTÄT;-EZ AJÄNLOTT? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM A SEGITSÄGET;-ÄS ELNÄZÄST AZ IRÄSÄRT...

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.11 0 0 733

Rendicsek!!!

Előzmény: imkerei (732)
imkerei Creative Commons License 2012.10.10 0 0 732

Mivel alvószemzést csináltam a zöldringlóból jobban szeretném, csak tavasszal odaadni, ha már biztos leszek benne, hogy sikerült.

Előzmény: Törölt nick (731)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.10 0 0 731

Közeledik az ültetés ideje. Mi legyen?

Előzmény: imkerei (730)
imkerei Creative Commons License 2012.10.10 0 0 730

Lehet magról szaporítani, csak a termése lehet, hogy teljesen eltérő lesz attól, amiből a magot kiszedted...csak oltással vagy mikroszaporítással (vagyis ivartalanul)lehet fajtaazonos gyümölcsfát nyerni.

A magültetés ivaros szaporítás, tehát nem lesz fajtaazonos.

Előzmény: kiseg (729)
kiseg Creative Commons License 2012.10.10 0 0 729

Sziasztok!

Olyan fantasztikus szilvát vettem ma a piacon, nagyszemű, finom édes, gyönyörű hamvas, hogy kérdezném tőletek, magról lehet-e szaporítani?

Köszönöm

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 728

Akkor jó, hogy megkérdeztem, köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!