Sziasztok ! Idén június.28-án indulunk Horvátországba ( Drvenikbe ) egy Bosznia - Hercegovinán át megyünk . Azt szeretném kérdezni attól akinek már van tapasztalata ezen az útvonalon , hogy kell - e valami eszközt kivinni amit egy igazoltatéskor elkérhetnek pl. faék......stb. Ja és ha kell akkor mi ?! Persze ha tud(sz) másban segíteni mint pl. útviszonyok , mire lehet számítani ....stb. . Előre is köszönöm :) . ( Amúgy tavaly már voltunk kint horvátba csak nem ezen az útvonalon mentünk és ezért kérdezősködöm ).
Nagyon szép képeket tettél fel, tényleg sok a látnivaló azon az úton, így mindenképpen egyszer arra is menni kell és ídőt szakítani, hogy ne csak átrohanjunk rajta.
Érdemes figyelni a fejleményeket az autópályaépítésnél, mert az alapvetően megváltoztathatja a menetidőt.
Jelenleg az új fizetős kapuk okoznak hatalmas dugókat. Most tértek át a zárt rendszerre (eddig csak egy helyen volt fizetős kapu) és Josanicánál nagyon hosszú sorok alakultak ki a két fizetőkapunál (egyelőre csak kettő üzemel). Hatalmas a káosz. Remélhetőleg lecseng a probléma néhány nap/hét alatt.
A Banja Luka - Jajca útvonalat én nem szoktam használni, mert ott mindig megállok ezerszer nézelődni, így soha nem érek oda sehova. Csak akkor megyek arra, ha útközben alszom valahol, pl. Mosztárban. Mások nálam sokkal ügyesebbek és gyorsan tudnak erre haladni. Vontatás szempontjából nem lehet probléma, hiszen kamionok járnak arra. Az igaz, hogy a Verbász/Orbász szurdokban a kamionok sokszor átlógnak a szembejövő sávba (és nem kicsit, hanem kb. a te félsávodat elfoglalják), figyelni kell, ha ilyet látsz, előre húzódj félre félre.
A vontatmánynál a magasságra is kell figyelni, nem szabad túl közel menni a sziklafalhoz, mert a szikla az út fölé lóg és néhány helyen beleakadhatsz. Mint pl. itt.
Thanksss tökéletesen megfogalmazta a lényeget, egyébként én nem vontattam még erre semmit, mert belefért a puttonyba a gucsó, meg a motor, és inkább nézelődök, de nekem kicsit jobbnak tűnik a Banja Luka-Jajce-Bugojno-Mostar-Metkovic útvonal, mint a Derventa-Doboj-Maglaj-Zenica-Sarajevo-Konjic út!!!
De ez csak az én véleményem, más lehet hogy pont fordítva gondolja!
Sarajevo felé könnyebben járható, Banja Luka felé viszont szebb.
Májusban kipróbáltuk, hogy oda Sarajevo, vissza Banja Luka felé mentünk-jöttünk. Az utóbbinál valóban jóval hosszabb a horvát autópálya szakasz, de összességében mégsem gyorsabb, viszont jóval drágább. Tehát csak emiatt nem érdemes arra menni. Ha a biztonság a fontos, hajót húzva azért lehet, hogy inkább Sarajevo felé mennék. Ha kirándulni és nézelődni szeretnénk, akkor Banja Luka a jó irány.
Köszönöm a választ, egy kicsit részleteznéd. A táj miatt, az út minősége miatt, a közlekedési szituációk miatt, sok kanyar, nagy kaptatók, esetleg te is hajót húztál? Nekem ez a vontatási szempont a legfontosabb, mert a km különbség nem számottevő. Keresem a könnyebb és boztonságosabb útvonalat.
Egyelőre illegalitásban, fedésben dolgozom, különféle alakokban.
Egy idő után, te magad sem fogod tudni, hogy ki is vagy igazán!
A visszatérés nem tudom hogyan és mikor lehetséges.
Térde, imához!!! Aztán megy minden, mint régen. Dezső és Kormi is aranyos, de The Rible és Ephedrin nagyon-nagyon hiányoznak!!!:-(((
Off: Szar érzés, nagyon szar, de meg kell tenni. Nekem volt némi tréningem a hőrségnél, zászlóalj előtt kilépni mint tizedes, aztán elsunnyogni a helyedre mint őrvezető. Ok: Sz-Sz.
Már több éve járunk Hódmezővásárhelyről Zuljana-ba Bosznián keresztül. Eddig mindig Udvar, Eszék, Zenica Sarajevo, Mostar útvonalon mentünk, az utóbbi két alkalommal egy kis csónakot húzva magunkkal. Most a tervezővel felmerült, hogy Udvar, Eszék, Slavonski Brod, Bosanska Gradiska, Banja Luka, Mostar utat válasszam, mert km-ben nincs igazán különbség, de többet lehet menni autópályán és gyorsabbnak tervezi a program. Azzal a szemmel nézve, hogy húznunk kell egy trailert melyiket találjátok könnyebb útnak? Köszönettel.
Emberek!!! Még egy hét munkában, és 22-én indulunk!!! Nagyon-nagyon várom!!!!! :) :) :)
(Sarajevoi szállásunk: Hotel Telal-ban lesz 45 euro két felnőtt, egy gyerek, reggelivel, parkolással, Mostarban a Villa Park-ban ugyanez 51 euro) Visszatértünk után próbálok időt szakítani a tapasztalatok megírására!
Trebinjében esetleg nézd meg ezt. Egy magyar hölgy (Éva) oda ment férjhez és most újítanak fel néhány házat, amit ki fognak adni. Talán már elkészültek. Ha beszélsz vele mond meg neki, hogy üdvözlöm erről a fórumról (jelige Korcsula).
Engedjétek meg, hogy megosszak veletek egy gyöngyszemet, nem árt tudni hányadán állunk a bosnyák politikai helyzettel. Ime egy röviditett interju forditása Milorad Dodik Srpska republika vezetőjétől a beogradi Politika c. lap számára. " Én szerb vagyok. És igazi szerb, személyes sértésnek veszem, ha Beogradban megkérdik tőlem- mi ujság Boszniában? Tanulják meg végre, hogy Bosznia nem létezik, itt csak Republika srpska van. Mi itt szeretjük RS-t. Bosznia Hercegovina nekünk csak egy megálló féluton, ahol meg kellett állnunk. Alig várjuk, hogy kitörjünk innen." Nem fordítom le a többit, mert ez volt a lényeg. Ez is elég. Ettől független, jó utat Boszniában mindenkinek.
nyár végi balkán körútunk bosnyák állomásai Trebinje, Mostar, Sarajevo.
ezekben a városokban meg is szállnánk, egyszerű kétágyas motelben (reggeli nem kell feltétlen, központi elhelyezkedés sem fontos), örömmel veszek tippeket, személyes tapasztalatokat. köszönöm.
emellett kiváncsi vagyok, mennyire fogadják el az eurót szálláshelyeken, kisebb boltokban, egyszerű éttermekben, benzinkútnál, illetve mennyire elterjedt a kártyával való fizetés lehetősége.
Szevasz Ephedrin. Izé...akarom mondani Kormi2 . Szóval, igazad van, Rible úttörő munkát végzett Lukomirban. Látod, máris akadtak követői, én is erre gondoltam, mikor úgy döntöttem, hogy megemlitem neki ezt. Gondolom, azóta nagy magányában a következő tefericen töri a fejét. No, de ahogy én tudom, és remélem Iborli jóslata bevállik, nemsokára valami meglepetéssel szolgál nekünk. Üdv nektek.
Ha The Rible most itt volna, lenne mondanivalóm a számára. Ime. A Kanton Sarajevo Turisztikai Közösség nevü szervezet egy uj ajánlattal lépett fel a héten. A program: könnyü séta Umoljaniba és Lukomirba. Indulás reggel 8-kor visszatérés este 19-kor. Részvételi díj 20 km A résztvevőknek ajánlatos a hegyi csizma, hosszú nadrág, liter víz, esőkabát, magas faktoru naptej, kalap és fotóaparat. A csoport elmegy Umoljaniba, meghallgat egy a falu történetéről szóló legendát, majd ezután felmegy Bosznia Hercegovina legelszigeteltebb falujába, az1469 méter magasan fekvő Lukomir faluba. Kalandkedvelőknek kitünő lehetőség.
Szia, most az enyém is, pedig aránylag hosszú volt. :(
Ha rámész a nevemre, tudsz privát emailt küldeni? (persze, ha kedved van, és akkor nem offoljuk a topikot a személyes dolgokkal)
Szarajevoban a Hotel Telal-ban foglaltam szállást, állítólag van privát parkolója, és közel van a bazárhoz, talán be tudjuk járni onnan a főbb nevezetességeket.
Milyen ünnep lesz Horvátországban? A kempingben a nagy része a holmiknak kikerül (sátor, hálózsák, stb.) csak a ruhák maradnak az autóban, a személyes holmik pénz, iratok, fényképezőgép pedig úgyis nálunk lesz, nem hagyunk értéket a kocsiban. (remélhetőleg a ruhánkra nem harapnak, az is a csomagtartóban lesz)Orebicben a Hotel Bellevue-ben lesz a szállásunk.
Gratulálok a családodhoz, az én 3 nagy gyerekem között is éppen ilyen korkülönbség van! :)
Mi is Dubrovnik miatt gondolkoztunk a Sarajevói szálláson. De, mert hogy Horvátországban ünnep lesz és normál napokon is nehéz parkolni, úgy döntöttünk, hogy Orebicből fogunk leutazni. Nem szeretjük a telipakolt autót magára hagyni.
Ami biztos, hogy 06.23-30 között van apartman lefoglalva. Illetve, hogy szeretnénk +1-1 nappal meghosszabítani a nyaralást, oda és visszafelé is.
Mi 3 gyerkőccel megyünk(3, 7 és 10 évesek). Orebic melyik részére mentek?