Keresés

Részletes keresés

Csarli1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 775

Sajnos a tetű unió minden használható szert kivonatott forgalomból, a „természetvédők” ugatására. Ami jó szer azt nyilvános fórumon nem reklámozhatom. Szerbia nem uniós tag ott lehet kapni megfelelő szereket, a többit privátba.

Előzmény: Mariska néni (772)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.01 0 0 774

De ugye ezt a korona visszametszést őszi ültetés esetén csak tavasszal kell megcsinálni?

Előzmény: imkerei (769)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 773

Tiszteletem a nagyapádé, de az Ő szakmai tudása bizonyos dolgokba elavult lehet. „első két évben a szilvát nem ajánlják metszeni” nem tudom ezt a tanácsot kitől kaptad, de ez egy nagy marhaság ebben a kérdésbe imkereinek van igaza.

Előzmény: vasta (770)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.01 0 0 772

Mit ajánlasz a Force helyett?

Előzmény: Csarli1 (771)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 771

„nem néztem még meg a gyökereket... mit kellene látnom” Pajorok rágás nyomait, mivel nem használtál talajfertőtlenítőt, és a füves homokos terület a pajorok elsőszámú élőhelye. Egy pajor képes 1-2 nap alatt tönkretenni a kisfát. Nálam mivel tavaly ősszel nem kaptam csak Force 1.5 dg-t amit talajfertőtlenítőnek árulnak, valójában pajor táp, az elültetet cseresznyékből 150-160 db-ot pusztítottak ki a pajorok.  

Előzmény: vasta (766)
vasta Creative Commons License 2012.10.31 0 0 770

Főleg nagyapám volt a tanácsadóm (ő igazi nagy rutin - 87 éves), és a kertészeti könyvet is tőle örököltem, ami egy igazi múzeális megsárgult darab. Abban és a tavalyi netes kutatásaimban az derült ki, hogy az első két évben a szilvát nem ajánlják metszeni.. sajnos tavaly ez a topic még nem létezett..

Előzmény: imkerei (769)
imkerei Creative Commons License 2012.10.31 0 0 769

Sajnálhatod, hogy többekre is hallgattál! Inkább a saját józan eszedre kellett volna hallgatnod, esetleg belelapozni egy kertészeti könyvbe...

A sérült gyökereket is vissza kell vágni az egészséges részig ültetés előtt, azután pedig a koronát a gyökérzethez képest harmadával rövidebbre.

Ha nem így teszel a fiatal fácska könnyen kiszáradhat, pláne ilyen aszályos évben, mint az idei volt.

Előzmény: vasta (768)
vasta Creative Commons License 2012.10.31 0 0 768

Nem, sajnos többek tanácsára nem metszettem vissza, ezek szerint akár ez is lehetett a probléma...

Előzmény: imkerei (765)
vasta Creative Commons License 2012.10.31 0 0 767

A kereskedő megbízható volt - egy ismerős nagy pálinkafőző ajánlott be nála - igazából egy nagy faiskola ahol főleg nagykereskedelem folyik...

Előzmény: Törölt nick (762)
vasta Creative Commons License 2012.10.31 0 0 766

nem néztem még meg a gyökereket... mit kellene látnom? talajfertőtlenítőt nem használtam, a gyökérzet alá 10 cm-el marhatrágya-komposztot raktam, a kiásott talajt átforgattam és eliszaposítottam. A terület előtte parlagon volt, csak a fű volt, bár az rendszeresen vágva.

Előzmény: Csarli1 (761)
imkerei Creative Commons License 2012.10.31 0 0 765

Ültetés után visszametszetted a vesszőket a gyökérzet csökkenésének mértékében?

Sajnos nagyon sok kezdő elköveti az a hibát, hogy a koronát az eredeti méretében hagyja, azután csodálkozik, hogy a fácska nem fejlődik megfelelő mértékben, sőt van amelyik ki sem, hajt vagy kihajtás után pusztul el.

Előzmény: vasta (758)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.31 0 0 764

Valahol mintha azt olvastam volna róla, hogy a háziszilvával -amit ők tudtommal a beszterceivel azonosítanak- kívánják versenyeztetni a németek; még nem volt hozzá szerencsém.

Sikerült elültetned a Stanley-t alfi?

Előzmény: alfi13 (763)
alfi13 Creative Commons License 2012.10.31 0 0 763

Ismeri valaki ezt az ELENA szilvát, Valóban olyan finom mint ahogy írják?

http://kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1184578

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.31 0 0 762

Alany-probléma szaga van ennek a történetnek.

Ha myrobalánon voltak -mint általában-, annak azért illene elműködnie a homokos talajban. De hallottam én már idén olyan mondatot, hogy 100 szilva oltásból 5 indult meg.

Nem feltétlenül kell változtatnod a nemes fajtáján, ez a dolog inkább az alanyon múlt. Egy helyről egy tételben szerezted be a 40-et? A kereskedő akitől beszerezted megbízható volt?

Csarli1 Creative Commons License 2012.10.31 0 0 761

A kipusztult fák gyökérzetét megnézted már?

Ültetésnél milyen talajfertőtlenítőt használtál?

Mivolt a területbe a szilva előtt?

Előzmény: vasta (760)
vasta Creative Commons License 2012.10.31 0 0 760

Két vödör vizet kaptak gödrönként, a gyomot tövestől kihúzgáltam. A fák elég kicsik és vékonyka kis vesszők voltak,  de nem hagyhattam ott, mivel rendelésre hozták direkt nekem a kertészetbe..   bár a gyökérzetük elég jónak tűnt...

Előzmény: Flanell (759)
Flanell Creative Commons License 2012.10.31 0 0 759

Az ültetés szokásos módon történt? Be is lett iszapolva rendesen, hogy megálljon rajta a víz?

Az oltványok ültetéskor még szépek, egészségesek voltak?

Ha a -18 fokban elfagy, akkor valószínűleg a többség tavasszal kihajt a föld alól.

Év közben nem nyírni, hanem kapálni kellett volna a tövüket.

vasta Creative Commons License 2012.10.30 0 0 758

Igen tisztelt szakértő Fórumtársak!

Problémám az alábbi lenne: tavaly ősszel ültettem hajdúsági homok talajú területre 40 db Elena típusú szilvafát. Tudásom szerint mindent megtettem (ami nem túl nagy, mivel kezdő vagyok) kertészeti szakkönyvben leírtak alapján ültettem, lemosó és általános permettel permeteztem, fükaszával gyomtalanítottam, többször öntöztem, de mégis 1/3-a már levelet sem hozott (a többi is elég keveset) és folyamatosan pusztult az állomány, mostanra csak 11 db fám maradt. Kérdésem a következő lenne:

- lehet-e az oka a pusztulásnak a februári -18 C-fokos hideg, vagy valami kezdő hibát vétettem,

- van-e valakinek az Elena fajtával kapcsolatban tapasztalata,

- milyen igénytelen, homokot jól bíró, könnyen hozzáférhető szilvafajtát válasszak a kipusztult fák pótlására, ami hosszú távon jó pálinkát ad?

Válaszokat előre is köszönöm!

Csarli1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 757

A lepotika, mint árufajta nagyon jó, a téli lehűléseket /-30/ bírja, teljes virágzásba -5 foknál kb. 50-60 %-os termés várható.

Előzmény: Deryan (756)
Deryan Creative Commons License 2012.10.28 0 0 756

Köszönöm Csarli1!

Minden jó tanács rám fér! A kertünk fagyzugos helyen van a Bükk lábánál.

Amikor süt a nap azt viszont telibe kapjuk. A fákat szinte körbe süti a nap.

Előzmény: Csarli1 (755)
Csarli1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 755

Talán a Topend pluszt, vagy azt a sárga szilvát /nem ringló/, ami most van nemesítés alatt.

Ha a Lepotikát telepíted és neked ízlik akkor a termésében, mind méret, mint mennyiség nem fogsz csalódni. Egy jó tanács Lepotikával kapcsolatba, a törzsét feltétlen kend be 1-1,5 méter magasan fehér festékkel, vagy mésszel.   

Előzmény: Deryan (754)
Deryan Creative Commons License 2012.10.28 0 0 754

"Én saját részre nem telepítenék Lepotikát..."

Miért?

Saját részedre milyen étkezési (friss fogyasztásra,  befőttnek, lekvárnak) szilvafajtákat telepitenél egy konyhakertbe?

Lepoticát én csak a piacról ismerem. Megkóstolni vettem egy kis mennyiséget, amit valószinű hosszabb ideje tároltak hűtőházban.

Nagyon jól néz ki, de a besztercei szerintem minden téren megelőzi a kategóriájában.

Előzmény: Csarli1 (753)
Csarli1 Creative Commons License 2012.10.28 0 0 753

Én saját részre nem telepítenék Lepotikát, de mivel a németek ezt keresik és aránylag megis fizetik, ezt termelek.

Előzmény: alfi13 (752)
alfi13 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 752

Bocs de félreértettem amit írtál.  Én ugy olvastam hogy  " más szilva a környékén sincs" (mármint minőségben nincs hozá hasonló)

Te meg azt irtad  " más szilva a környéken "sincs.

Előzmény: Csarli1 (751)
Csarli1 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 751

Ahogy írtam is, nekem csak lepotikám van, ezért nem értem a kérdésedet.

Előzmény: alfi13 (750)
alfi13 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 750

Menyiben különbözik a töbi szilvátol a Lepotika?

Előzmény: Csarli1 (747)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.10.27 0 0 749

- Hát.., a felsorolt porzófákból nálam sincs egyse a környéken, mégis az az egy Lepotica fám, ami van, bőtermésű...  -  A gyakorlatban úgy van, ahogy mondod.

Előzmény: Csarli1 (747)
Deryan Creative Commons License 2012.10.27 0 0 748

Józsi-bá, Csarli1!

Köszönöm szépen a segitséget!

Mind az elmélet, mind a gyakorlat jól jön.

Sajnos a környéken nem láttam a felsorolt szilvafákból egyet sem.

De nincs kizárva, hogy az új szomszédoknak esetleg van most telepitett fácskája. 

A németnyelvű szakirodalmat pedig külön köszönöm! :)

Jó lesz a télen tanulmányozgatni. Megkönnyiti a tavasz várását. :)

Csarli1 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 747

Nekem van Lepotikám 440 db fám, ha nem fagy el, akkor 75 kg/fa az átlagtermés, és más szilva a még környéken sincs. A Lepotikának nem kell porzó ezt tapasztalatból írom a könyv viszont elmélet.

Előzmény: Józsi-bá (746)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.10.27 0 0 746

A Cacanska lepotica  részben öntermékeny, porzófája: a Bluefre, a Cacanska rodna. /lsd.: a "Gyümölcs- és szölőfajták" c. könyvben, szerkesztette: Kissné Szabó Fruzsina, Marosi Roland /

Melléklet egy "Pollenspender lista", ebben a 19.oldalon a 7. pont a  : "Cacaks Schöne" = Cacanska lepotica:
[PDF]  Befruchtung der Obstsorten - Agroscope

Előzmény: Deryan (745)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!