Keresés

Részletes keresés

Arth_ur Creative Commons License 2015.02.09 0 0 22645

Nálam a télikertesített terasznak összesen 11 kWh vészfűtés kellett eddig ezen a télen. Annak a 90% is azon a héten, amikor pár hajnal -10-12 közé ment le.

Előzmény: gáborke (22644)
gáborke Creative Commons License 2015.02.09 0 0 22644

Jól néz ki. Nincs itt probléma, sztem nem olyan rossz a beüvegezett rész, de érdemes fagymentes időben minél jobban szellőztetni, hogy a hőfok nappal alacsonyabb legyen bent.

Ha jó szigetelésű ablakok-ajtók lesznek akkor csak vészfűtés kell valószínűleg, ilyen télen mint most, nem is kell sztem.

Előzmény: unartis: (22642)
bombaba Creative Commons License 2015.02.09 0 0 22643

Ismerősnek van hasonló déli terasz beüvegezve a citrusoknak. Semmi ráfűtés nem szükséges nála, viszont a déli fekvés és a nagy napi hőingadozás napsütés esetén szerintem lehetetlenné teszi a növények téli leállását. A citrusai látva nem tartom jónak ezt a megoldást, de majd esetleg télikert tulajok is beszállnak a véleményükkel.

+5-nél még nem kell pótfűtés, akár 0-ig lemehet a hőmérséklet.

Előzmény: unartis: (22642)
unartis: Creative Commons License 2015.02.09 0 1 22642

Most így néz ki, amennyi látszik belőle, mert nyugati fekvésben van, ilyenkor elég sötét helynek számít a konyhánk, délután kapja a több fényt, de a citrom jól érzi magát láthatóan.

Mint látszik folyamatosan virágzik, és virágzott a télen, az utolsó képen a tavaszi virágzás eredménye látható :-)

Tervezek egy télikertet a számára, van egy nyitott (folyosó) helységünk, ezt szeretném beüvegeztetni, rendesen favázas szerkezetűre csináltatni, ez déli fekvésben van, időzítős fűtéssel ellátni, hogyha +5 c° alá csökkenne ott a hőmérséklet, akkor kapcsoljon be a fűtés.

Ez az a nyitott helység:

Előzmény: gáborke (22639)
N!EBULO Creative Commons License 2015.02.08 0 1 22641

Szia!

A betonvas azért ha megnézzük, nem a legjobban rozsdásodó vasfajta. Akkor inkább a mezei százas szög. A keletkező vasoxid meg nem a legjobban oldható  vasvegyület.

Én mindenképp maradok a vasgálicnál (FeSO4).

A zavart szerintem a paradicsomoknál alkalmazott (talán még hatásos is a gombabetegségek ellen) rézdrótos szurkálás okozza e témában.

Üdv: Nebuló

Előzmény: wogboy234 (22603)
TomiRio Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22640

Nálam is 0-+5 fok körül vannak, a tavaly előtti leveleket dobta le csak, idén a  hibiscusaimat is itt teleltetem (helyhiány miatt) kopaszak de sztem nem lesz gond velük :)

Előzmény: gáborke (22638)
gáborke Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22639

A levélhullásnak lehetnek pár évente csúcsai amikor sok levelet cserél télen, de ez nem a levél leszáradással kell hogy bekövetkezzen, ahogy előzőleg láttuk.

Nagyon helyesen csinálod, a citromot lehet közepesen locsolni, és ezt ritkábban, a 8 fok átlag ezt megköveteli.

Előzmény: unartis: (22636)
gáborke Creative Commons License 2015.02.08 0 1 22638

Igen mivel több fényt kapott, kevesebb fénynél a 15 fok is sok lenne. Nálam -3 +3 fok között van, szinte sötétben, egy levél nem hullott le, ráadásul kicsit nedves a talaj, de csak ritkán öntözöm, ennyi a lényeg.

Megjegyezném ismét az alany dönti el, hogy a locsolás mennyire káros neki, poncirus alanyon locsolhatod még télen is.

Előzmény: Martinez Narancs (22635)
unartis: Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22637

Mármint a normál citromfa virágzott, és termést érlelt.

Előzmény: unartis: (22636)
unartis: Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22636

Sziasztok!

Nálunk most a konyhában tartjuk a citrusokat, ahol alig fűtünk, mivel dolgozunk, csak hétvégén használjuk és főzünk ott, általánosan +8 c ° van ott, ritkán, közepesen öntözöm őket.

Van egy normál, termő citrom amely virággal és érett terméssel illetve kicsi zöld terméssel van megrakva, a virág most nem kötött a télen a kicsi zöld  citromok közül volt hullás, van egy 2-3 éves szlovák óriáscitrom ként kapott fajta, és van egy narancs. November elején hoztuk be ezeket. Ami érdekes a helység nyugati fekvésben kapja a fényt van egy kis ablak illetve egy szimpla szárnyas üveges ajtó, ezen jön be egy kis fény, nem valami sok, de a citrusoknak elég, a levelek szép zöldek, amilyennek lenni kell. Tavaly is itt teleltek, akkor tavaszra majdnem a teljes lombját elvesztette, kicsit aggódtam, de tavasszal szépen rügyezett, és virágzott, most meg szüreteljük a termést :-).

Előzmény: gáborke (22634)
Martinez Narancs Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22635

A Kumkvátnál a locsoláson és a fényviszonyokon múlik sok. Nekem eddig 15fok körüli fűtetlen helységben gond nélkül áttelelt, de amint látom idén van akinek még alacsonyabbnál is kidöglött.

Előzmény: gáborke (22634)
gáborke Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22634

Sztem egyenlőtlen lehet a sűrű kis adagú víz, bizonyos esetekben. Narancs és mandarinnal én is szoktam ilyet, de ezek jóval érzéketlenebbek a szárazságra, a citromot viszont megöntözöm úgy hogy kissé az egész földlabda nedveskés legyen, és aztán amíg nem puhul a termés addig semmi, nekem ezzel soha nem hullatott levelet, a gyökere sem rohadt el, pláne ha inkább a 10 foknál van a napi átlag a teleltetőben.

A citrom gyökere nem olyan érzékeny ha jó a talaj, határozottabban lehet öntözni télen, nem kell megvárni míg leszárad az összes levele, persze csak szerintem...

A kumkvat pedig igen, 10 foktól már sok neki, kifejezetten hideg helyen lehet csak sérülés nélkül teleltetni, a fényhiányt még úgy ahogy bírja, a meleget nem.

Előzmény: Napvándor (22632)
TomiRio Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22633

Nekem garázsban telelnek a citromfák lombhullatás van néha teljesen kopaszok, öntözni alig szoktam őket, a föld kertészetből való tőzeg meg virágföld kis homok keveréke...

A Tescóban kapható 300 Ft-os citrustápot valaki használ?

Előzmény: Napvándor (22632)
Napvándor Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22632

Sziasztok!

Nekem is sok gondom volt régebben a vízzel, gyakran rohasztottam ki citrust, azóta figyelem a levéllankadást, s inkább kevesebbet, ámde többször locsolok...Inkább levélhullás - de ne rohadjon ki -, inkább hűvös - akár 2 - 3 fok - kumkvatnál szerintem tuti, a valahol írt 15 szerintem neki kampót okoz, illetve minél több fény...

Nem egyszerű, de nehány éve működik.Szerintem amíg nincs barna visszaszáradás, nincs baj a kevés vízzel ( jelzem tavasszal úgyis visszametszés, tehát a lankadt zöld ágvégek lefelé... ) 

Laza talaj, enyhén savanya, tőzeg, alginit, sóder, cofuna...ez nálam működik...Üdv...

malnacska Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22631

Azt tudom, hogy a földje nem éppen a legjobb már a fáknak, úgyhogy mindenképpen át kéne ültetni, csak nem mertem nekiállni. Mindig tele volt virággal meg citrommal, és nem akartam úgy bolygatni. De tavasszal már elkerülhetetlen lesz. Köszönöm a tanácsot, megböködöm a földjét, és úgy fogom megöntözni.

gáborke Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22630

Sajnos hiába mondom hogy vizsgálja meg a talajt jobban, jobban tudja, csak akkor miért kérdezi?

Most nézem visszaolvasva 2 éve is eljátszotta ezt Málna, akkor is javasolták a locsolást..

Sajnos "tudjukki" miatt van még mindig ez a beidegződés, hogy igen sokan tönkre-nyesik így a fájukat, mert télen hónapokig nem "kell" locsolni.

A citrom igen vízigényes, -akkor elmondom még egyszer-, ezért úgy kell locsolni hogy megfelelő nedvességet kapjon ha szükséges. Nem jó módszer ha csak a teteje kicsit átnedvesedik, mert a gyökér zöme nem kap elegendő vizet, a citromnál inkább a kicsit több mennyiségű, de ritkábban locsolás a célravezetőbb, főleg ekkora dézsánál, a átlag 6-8 fokról, és a csúcs 20 fokról nem is beszélve.

Egyetértek, hogy a talaj sem lehet túl jó szerkezetű már.

Előzmény: bombaba (22627)
unartis: Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22629

Szia!

Lehet, hogy megöntözted, de a talaj tömörödött, és a cserép oldalain leszalad a víz, így lehet arra gondolni, hogy az öntözés ellenére tényleg kiszárad a citromod, mert a földlabda belül száraz marad, én egy erősebb vaspálcával átszurkálnám a földjét, esetleg kicsit kis kapával meglazítanám a földlabda tetejét.

Előzmény: malnacska (22624)
bombaba Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22628

Inkább eladnék, van rá igény :)

Előzmény: gáborke (22626)
bombaba Creative Commons License 2015.02.08 0 0 22627

Nem olyan rég tartasz citromot, ráadásul 3. éve minden télen ugyanazokat a kérdéseket teszed föl. Minek, ha a választ nem fogadod el?

A fotódat nézve elég tömörnek tűnik a talaj. A betonvasat használhatnád pl. arra, hogy fúrsz vele néhány lyukat a talajba és azokba öntözöl, hogy le is érjen a gyökerekhez. Ekkora - kb 40-50 literes dézsánál - biztosan nem elég 1-2 deci a föld tetejére. Nem fiatal fáid vannak, lehetnek 15-20 év körül, de ezeket is ki lehet szárítani.Én télen is úgy állapítom meg, kell-e locsolni, hogy megnyomom a termést - ha van a fán. Ha szikkadt, kell víz. Nálad a leírásod alapján nagyon kellene, persze kinyírhatod a fákat, ha akarod.

Nálam az idén a sok csapadék miatt párás a levegő, alig kell öntözni. De ez a terméseken is érezhető, egyáltalán nem szikkadnak.  

A fákat egyszer át is kellene ültetni valamilyen lazább földkeverékbe, gyökérmetszéssel és erősebb felső metszéssel ugyanabba a dézsába visszatéve, aztán újra lehet évekig csak a föld felszínéről trágyázni.

Sok sikert!

Előzmény: malnacska (22620)
gáborke Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22626

Irány a tüzéptelep:))

Előzmény: bombaba (22622)
gáborke Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22625

Nem hinném hogy a komplex bármit is okozott volna, ha nem töményen nyomtad rá. Azt persze nem tudom ki mondta hogy vasat adjál télen nekik, ilyenkor nem adunk semmi tápanyagot, mikroelemet, mivel pihennek, csak vizet.

Nem hiszem hogy a betonról ilyen enyhe télen felfázhattak, előfordulhat persze. Ez esetben sokat nem tehetsz, továbbra is tartod a megszokott menetet, hungarocellel alattuk, tavaszra kiheverik.

De ha tényleg vízhiány akkor csúnya száradás lehet a vége, a citrom ugyanis igen vízigényes, még hűvösben is tud rendesen szomjazni, így győződj meg valamilyen módszerrel hogy nem erről van e szó (nem egyszerű a dézsából kiszedni ugyan a növényt az tuti, a nedvesség megállapításához).

A vékony véghajtásai is ráncosodnak, vagy vhol barnul esetleg?

Mást nem tudok neked mondani ilyen messziről..

Előzmény: malnacska (22624)
malnacska Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22624

Hungarocell nem mindig volt alatta. Csak amikor láttam, hogy baj van, akkor rajtam alájuk. A középső, amelyiknél nem terasz ajtó van, hanem csak ablak, és alul az fával van burkolva, az nem annyira vészes. Az van a legrosszabb állapotban, amelyik két oldalról kapja az ablakot. Meg gondolom annál a beton is hidegebb lehetett, amíg nem volt alatta a nikecell.

Akkor locsoltam, mikor megmorzsoltam a földjét, és száraznak tűnt. Amióta ezek a nagy hidegek vannak, ritkábban locsolom, de mikor 20 fokig is felment a hőmérséklet, akkor gyakrabban kaptak. Kb. 1 hete, másfél hete locsoltam utoljára. Esővízzel locsoltam, de sajnos a nyáron kútvízzel lettek locsolva, és utólag derült ki, hogy nagyon kemény a kút vize.

A keláttól lehet baja, ha túl van adagolva?

Csak a sárga citrom puhul, a zöldek nem. Furcsa ez nekem is, mert a másik fán, ha puha volt, akkor a sárga meg a zöld is puhult. Most már csak egyetlen egy sárga citrom van rajta.

Napvándor Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22623

Sziasztok!

Elnézést, nem tudom jó helyen hírdetek - e, de talán tudtok segíteni:

" Nagy mennyiségű betonvasat keresek - használt is jó lesz - , ha rozsdás még jobb...

Jelige: Kis betonvas - kis citrom, nagy betonvas - nagy citrom... " Üdv...

bombaba Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22622

Hihetetlen, de a betonvas mély nyomokat hagyott. 

Egyszerűen elképesztő.

gáborke Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22621

Pedig ez teljesen kiszáradásnak tűnik, a levelek zölden rászáradtak a hajtásra.

Túllocsolásnál hajtásszáradás is van, illetve nem ilyen zölden száradnak rá. Bár Te jobban látod a tüneteket élőben.

Huzat esetleg lehetne, de ilyen sok növénynél, amik távol is vannak egymástól?

Elég fura.

kérdések: Éri huzat? Mind alatt van hungarocell? Biztos vagy benne hogy nem csak a talaj teteje nedves?  Hányszor, mikor locsoltál, mennyi vízzel? A kelátot előírt mennyiségben használtad?

Talán így jobban rájövünk a gondra.

De az hogy a termés is puhul, ilyet csak kiszáradásnál láttam, túllocsolásnál egyszerűen keményen leesik.

A megfázás játszhat, de elég erős hatás kellett hogy érje.

Nálam vagy 100 féle citrus van, éri 2 fok, meg nappal néha 20 is, még sincs semmi probléma, évek óta, elég jól bírják azért a citrusok a hőingást.

Előzmény: malnacska (22620)
malnacska Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22620

Ne nézz már hülyének. Szerinted nem locsolom? Most is nedves a földjük. De nem fogom kirohasztani őket.

gáborke Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22619

Víz nélkül nincs élet, nem gondoltál rá hogy meglocsold őket?...

Előzmény: malnacska (22618)
malnacska Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22618

És ő a harmadik. Őt viselte meg a legjobban. És őt sajnálom a legjobban.....

Tavasztól őszig ez tele van virággal. Most is nagyon sok a bimbó rajta. Amióta tyúktrágyát kapnak, azóta nem dobálják le az apró citromokat. Minden évben mielőtt mennek ki az udvarra,  2 cm vastagon megrakom vele a földjüket.

Amit ledobott levelet mennyiségre nem túl sok, de a kinézete nem tetszik a levélnek. Meg a rajta lévő sárga citrom (már csak 1 maradt, de ez sem sokáig :-) ) nagyon puha. Teljesen megtöppedt.

Köszönöm előre is a segítséget.

malnacska Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22617

Ő a másik. Kicsit sárgul a levele, úgyhogy vas-keláttal öntöztem. De amit írtatok betonvasas megoldást, azt ki fogom próbálni. Mind a 3-nak adtam vas-kelátot. Azzal csinálhattam rosszat? Lehetnek attól ilyenek? Bár én még mindig inkább a megfázás számlájára írnám.....

malnacska Creative Commons License 2015.02.07 0 0 22616

Na még egyszer...

Ő az egyik....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!