OFF
Vurugya: egy szôke daemon közölte, hogy már 10 órája nem tudja kézbesíteni az emilemet neked a "zsirp@bolyai.bdtf.hu" címre. Ha van másik címed, írd meg!
ON
Dehogyis akarunk kihagyni. Örülünk, ha bármiben segítesz. El tudsz jönni 30-án (sze.) Pest-Budára? Látod, a honlap csak most fog összeállni, de számítunk rád is a kialakításában.
(Küldtem emilt.)
phls!
Itt is találkaszervezés vagyon. A szomszédban is. Én meg itten mindenből kimaradok.
Nem baj.
Pontos nevet, címszavakat mélben küld majd és akkor csinálok terveket.
Üdv: Rabida
Akkor ez gyorsan ment, köszönöm. 30-án 18-kor találxunk. Ötleteket kérek a helyszínre, továbbá webeseket. rrrrrretix, hol vagy? TiTi, Normanka, Iván??? Egyébiránt Rabida felajánlotta, hogy segít a honlap kialakításában. Professzor úr, tessék má' azokat a nyúlcipôket otthon hagyni!
Vurugya mondá, hogy mindenki hozzon egy struktogramot/folyamatábrát/könyvtárstruktúra-javaslatot a honlap szerkezetéhez. Én meg hozzáteszem, hogy a tartalmához is.
Találtam egy takarékszövetkezetet, ahol ingyér' mérik a puszta létet. Szab most tárgyal az OTP Bank elnökségével a sz....-változás anyagi feltételeirôl.
Ha 30-a a dátum, tudok menni, este hatra is akár. Hol (l)eszünk?
OFF
(Persze ha nincs éppen sürgős futnivalóm, hála a fuvarnak, phls, merthogy sikeres volt a pénzköltés.:))
Augusztus 23-tól 28-ig vidékre szólít a kötelesség (gólyatábor), utána belevetem magam a munka háborgó tengerébe. Vagy én leszek a háborgó? Vagy háborodott...:-)
Ha Pécs nem gond, akkor ok. A tesztet szívesen megnézem. Lehet, hogy nekem is vannak hibáim, de mivel folyamatosan szövegekkel foglalkozom - grafikusként - azt hiszem nekem sem ártana egy kis tanulás. Pontosan azért mert nem mindig van lehetôségem korrektorhoz vinni az anyagaimat. Mások hibáit pedig sajna mindig könnyebb észrevenni, mint a sajátunkat.
Tesztet, ha küldtök nekem légyszi ne az egonra (nem jó). Inkább erre a címre: rabida@externet.hu
Idôpont:
A többieknek melyik jó inkább? 26. (szo.) du./este, vagy 24-e vagy 30-a?
vurrrr:
Akkor szólj hozzá a szavak ötödéhez. A Postabank is jó, ott mennyi a fix perkálandó?
Rabida:
Kedves vagy, de hát a kiadványszerkesztôs weblap azért csak távolról az enyém. A hozzánk való csatlakozáshoz Pécs egyáltalán nem akadály. Ha nem kell rohannod az írással, akkor tudsz helyesen írni, ill. észreveszed a másokéban a hibát? Általában valami tesztet töltetünk ki azokkal, akiket még nem ismerünk. Állsz elébe? Azért kérdem, mert az elôzô hozzászólásodban volt több hiba is.
Bankszámla:
V. Péter emilben azt tanácsolta, hogy próbálkozzunk a takarékszövetkezeteknél. Kösz az ötletet, Péter! (Mivel te itt nyilvánosan nem nevezted meg magad, én sem teszem.)
A bôvülésrôl azért kérdeztem mert engem is érdekel a dolog, csak az a baj, hogy nem Pesten lakozom hanem Pécsett. Ha ez nem problema akkor lehet, hogy én is belépnék, ha a távolság miatt nem érdemes akkor nagyon szívesen segítenék nektek, ha neten keresztül belefolyhatok mint ahogy a kiadványszerkesztôs weblapba is sikerült.
(arra a weblapra kérlek ne azt mond, hogy weblapotok, hanem weblapunk, a tiéd is).
A lista elevenembe vág, kár hogy negyedét sem hallottam/ismerem a szavaknak. Természetesen kapcsolódjunk a kezdeményezéshez - vagy ŐK HOZZÁNK! (Érv: mi már kézzelfoghatóak vagyunk!)
Magyarulálók, figyelem! Iván kért a következôre: a Webigennél létre akarnak hozni egy magyarító fórumot szavazógépestül, miegyebestül (késôbb a honlapunkról is elérhetô módon). Hívnak, hogy működjünk közre a dologban, ez mindkét fél érdeke lenne. Jómagam föltétlenül mellette vagyok. Mi a véleményetek?
Ennek elôszele az alábbi, Ivántól kapott lista. Ez néhány olyan kifejezést tartalmaz, amelyben nem voltak biztosak. Van, amelyhez angol vagy magyar nyelvű meghatározás járul, van, amelyhez semmi. Néhányat lefordítottak ill. odaírtak egy már használatos megfelelôt (de a listára való fölkerülésük ugye azt jelenti, hogy nem biztosak benne vagy nincsenek vele megelégedve), néhányat meg nem. Van, amelyik csak magyarul szerepel; ott eléggé nyilvánvaló az eredeti, s a kérdés ugyanaz. Technikai okokból két címszóhoz fűzök megjegyzést (((phls))) jelzettel – a többit betűhíven közlöm (azaz az eredeti nyelvi hibák is benne vannak (az angol is)). Hogy a címszavak jól elkülönüljenek, ritkásan írom ôket. Ivánnak e listáról már elmondtam a véleményem levélben; most a tieteket kérdem, pontosabban Ivánnal együtt kérdezzük:
ASP (application service provider) – alkalmazásszolgáltató
B2B (business-to-business; nem egyenlô a nagykereskedelemmel)
B2C (business-to-consumer) – kiskereskedelem?
B2G (business-to-government)
back office
C2C
CRM (customer relationship management) – ügyfél kapcsolat menedzsment?
disintermediation
e-business (az e-commerce-t is magába foglaló tágabb fogalom)
e-commerce (elektronikus alapú kereskedelem)
elektronikus áruház, virtuális áruház
exchange (two-sided marketplace, where buyers and sellers negotiate prices; usually bid-ask function, prices go both up and down) – tôzsde?
fragmentation (market condition when there is no dominant group of buyers or suppliers, but where many buyers chasing many suppliers)
front office
hub/e-hub (elektronic platform for coordinating the chain of commerce and facilitating synchronization between trading partners, adding collaboration to create stickiness)
inefficient / inefficiency – nem hatékony / nem hatékonyan működô?
internet (net)
internet penetration - ~ lefedettség/elterjedtség?
ISP (internet service provider) – internetszolgáltató
market maker rendszer (egy fajta B2B üzleti modell; független harmadik fél által működtetett internetes felület, ahol a vásárlók és az eladók kapcsolatba léphetnek egymással, illetve üzletelhetnek)
marketplace
on-line
outsourcing (when a company contracts out one of its internal functions to an outside company)
supply chain – beszállítói lánc? (((phls))) Párom, ki is logisztikával foglalkozott évekig, állítja, hogy ennek neve ellátási lánc.
tartalomszolgáltatás
tier (pl. The autoindustry has four kind of suppliers with respect to size; the first-tier suppliers are the largest; there are about 1000-10000.. four-tier suppliers...)
value chain (a vertikum összes szereplôje az alapanyag gyártójától a kiskereskedelmi értékesítôig) (((phls))) Páromnak egy szakkönyve azt írja, hogy a value chain csak egy szervezeten belülre vonatkozik. Meg kéne kérdezni egy még nála is okosabb embert, ha van ilyen :-)
webhely - Hálóhely, hálószem, hálókikötô
weboldal, weblap
workflow (the way work moves around an organization; it follows a path called workflow)
Itt a vége, sűrűbben kérem a tegnap említett idôpontokat!
Javaslatom: aug. 26. szombat DÉLUTÁN és este.
Mindenki hozzon egy struktogramot/folyamatábrát/könyvtárstruktúra-javaslatot a honlap szerkezetéhez.
A Postabank folyószámla asszem nem oly drága. Utánajárjak? Megfelelne az jogilag nekünk?
Az nem jogos ellenvetés, hogy az iskolában kell megtanítani a gyerekeket helyesírni. Ha a NEten böngész a srác, miért ne nézhetné meg valahol a szabályokat? Az iskolai oktatástól TELJESEN függetlenül... Nem akarunk konkurrálni Micus nénivel, a magyaros tanítónővel, meg ne sértődjön!
Önmagában a honlapunk, mint írtam odaát, még nem sokat árul el rólunk, de térj be hozzánk késôbb is. Most még 10-en vagyunk, a havi tagdíjunk 300 Ft. Ez negyedévente 9000, s az 5500 ennek bizony a 61%-a – merthogy ez összeg nem az éves, hanem a negyedéves számlavezetési díj az OTP-nél. Azért szeretnénk bôvülni, ettôl fgtlenül is.
Nem elsôsorban a rovatoknak az élô beszédet jobban megközelítô, szlengedezô (szlogen?) nyelve és a gyorsaságból fakadó elütései, hanem – mint írtad – a kiadványnak tekintendô weboldalak magyartalansága az, ami a leginkább csípi a szemünket. Úgyhogy mi ez ellen küzdünk; hogy milyen hatásfokkal, az majd elválik.
Mindenkinek:
Most már végképp meg kell beszélnünk a webhelyünk felépítését s a munkánk elindítását, így aug. 21. és 30. között mindenképp találkoznunk kell. Javaslatokat várok az idôpontra, nem a régi ütemben. Nekem továbbra is mindegy az idôpont.
Megnéztem az egyesületi honlapot (Kiadványszerkesztés... topicból)
Aztán megint az indexen vagyok.
HÁnyan vagytok az egyesletben? Lehet, hogy tényleg jónak tűnik a szaporítás, bár ennek is megvannak a hátrányai: nehezebb összehozni a népeket, felhígulhat, elhalhat a dolog. Szerintem 5.500 ft nem olyan vészes egy évre 10emberre szétosztva.
Az internetes helyesírásszabályokról:
- nem az interneten kell(ene) megtanítani a jónépet helyesen írni, hanem az iskolában. Itt már csak alkalmazni kellene a tanultakat. Valamit biztos lehet tenni, csak milyen hatásfokkal?
- a neten van (ahogy én látom) egy erôteljes szlogenesedés - ez szép mondat lesz -, ami több okból fakad. Lényegesen gyorsabban lehet írni, ha egyszerűsít az ember - pl: soxor sokszor helyett, ami ugyan nem helyes ma még, de bármikor az lehet, a file is írható fájlnak, stb...
Lehet és kell is egyszerűsíteni sajnos a tempó miatt. Sokszor van elütés is kimrad, többb lesz, megscerélôdik egy-egy betű, ezzel bizonyos helyeken nincs baj. Ha vizont weblapot készít valaki, az ugye kidványnak számít, pláne ha nem magáncélra csinálja. Akkor már durva, helytelen és elfogadhatatlan a sajtóhiba.
Közérdekű bejelentés: az Írd Jól Egyesület tegnapelôttôl fogva tudatunktól független lencse valóság, mivel beadtam a papírokat a cégbíróságnak. Amikor számlát nyitottunk, jött a hidegzuhany: a számla fenntartása negyedévente 5500 Ft, vagyis – továbbra is 10-es létszámot alapul véve – a tagdíjunk nagyobbik fele. Ebbôl háromféleképpen mászhatunk ki:
1. Növekszünk. Ennek természetes határa 9.99 millió fô, feltéve, hogy 0.01 millióan weblapgazdák e honban.
2. Keresünk egy kevésbé rámenô bankot, s végrehajtunk egy számlavezetôpénzintézet-változtatást. (Kerestem, nem nagyon van.)
3. Kínmegoldásként szóba jöhet (?), hogy nem lesz számlánk; ha félévente kell vmi pénzmozgás, akkor nyitunk egyet, majd rögtön megszüntetjük. Ez is pénz, de jóval kevesebb. Attól tartok, hogy az APEH nem lelkesedik eme ötletért.
Bocs, de csak néha néztem be, és nem olvastam mind a 840 beírást.
Majd megnézlek bennetek. Hajrá!
Egy ötlet, felhajthatnátok szabadon felhasználható unicode-os magyar fontokat.
No, erre szokták mondani, hogy minden kívánságod ilyen hamar teljesüljön. Ti. az egyesületünk pontosan azt vállalta, amit leírtál. A honlapunk csak egy adalék azoknak, akiket jobban izgat a dolog. A "Rólunk írták"-ról eljutsz a Magyar Hírlap Online-ra: az a kis cikk még közli is azt a szabványlevelet, melyet majd postázunk a nagy hibákat ejtôknek. Eredetileg mi is olyasféle megoldáson gondolkodtunk, amit te javasoltál, már ami a nyelvhelyességi tanúsítványt illeti.
Nagyon egyformán jár az agyunk; volna kedved segíteni nekünk? (Bármiben.) A nagy nyári henye végeztével a honlapunk nemsokára gyarapodik (pl. mellékesen e szabványszüveg is rajta lesz). Kérlek, kukkants be hozzánk, adj ötleteket, teremts le bennünket (no csak csínján :-) ).
Kedves nyelvvédők, szerintem nem sok értelme van a gitegyletesdinek. A honlapotokra sem fog mennisenki, legfeljebb, akit nagyon érdekel a nyelvvédelem.
A köv. javaslatom van. Nyelvi őrjáratokat tartsatok a neten, és ha kirívó nyelvi helytelenséget találtok (szinte csak azt találtok) akkor e-mailban világosítsátok fel a fenntartót a helyem magyar nyelvhasználat előnyeiről. Uezt. meg lehet tenni itt a Tasztalon is. A helyetekben alapítanék egy "nyelvhelyes honlap" (vagy vmi hasonló) mozgalmat. Aki vállalja, hogy csak nyelvtanilag helyes tartalmat rak fel a lapjára, kitehet egy kis "bannert" a honlapjára. A nyelvvédő egylet időnként ellenőrizné az adott szolgáltatót, és figyelmeztetne a hibákra stb.
Ráülök e vagyonkára / abból lesz a banknak kára.
Szab: korán menjünk, hogy még 11-ig beférjek a Markóba is! Semmi ujjongás, csak behegyeztetni az egyletet.