"Miért licitál valaki önmagára még egyszer/sokszor? Felveri magának az árat? "
Pontosan. Vagy a licit vegen meglatja, hogy 50 ajron all a licit, inkabb ralicital, de nem adja oda otvenert, megprobalja majd ujra.
"Hoyg lehet valakinek dátum szerint a korábbi licitje magasabb árú, mint a későbbi licitek."
Hat ugy, hogy ha pl. 10 ajro az ar, te pedig licitalsz, akkor nem a Te legmagasabb ajanlatodat irja ki a rendszer, hanem az ar+0,5 ajrot. (mondjuk 25 euro a Te ajanlatod, akkor a 10 ajrobol 10,5 lesz.) Ha te hazamesz, es 1 ora mulva valaki beir 15 eurot, akkor nem Ö lesz a "höchstbietender" hanem Te, de mar nem 10,5 ajroval, hanem 15,5-lel. Azaz automatikusan emeli az osszeget a rendszer. De a licited datuma marad...
"Nincs-e olyan korlát, hogy pl az utolsó órában csak az eddig licitálók licitálhatnak? Ha csak az utolsó pillanatban licitálok, akkor is enyém lehet az árú? "
Nincs ilyen korlat. A tied lehet. Nem kevesen csinaljuk ezt igy.
"Amit vennék az elég nagy méretű, kocsival kell kimenni érte. Mi van ha az eladó meggondolja magát? Megteheti? Akkor feleslegesen mentem ki, erre van jogi garancia? Fizethetek-e az átvételkor készpénzben? "
Nem gondolhatja meg magat, jogi garancia talan van, az ebay-hez kell fordulni ilyenkor. De ez azon nem segit, hogy egyszer kimentel mar erte.
Van benne nemi riziko, nezd meg az illeto bewertungjait, meg telefonon is beszelj vele.
Keszpenz: Ez fel van tuntetve a Zahlungsmethode-nal alul. "barzahlung bei abholung" - ha ezt latod, akkor fizethetsz kp-vel. De azert mindig le kell zsirozni elore.
Néhány dolgot nem értek az ebay.de-n, szeretnék választ kapni.
Miért licitál valaki önmagára még egyszer/sokszor? Felveri magának az árat?
Hoyg lehet valakinek dátum szerint a korábbi licitje magasabb árú, mint a későbbi licitek. A későbbiek alá tudnak licitálni? Ennek mi az értelme?
Nincs-e olyan korlát, hogy pl az utolsó órában csak az eddig licitálók licitálhatnak? Ha csak az utolsó pillanatban licitálok, akkor is enyém lehet az árú?
Amit vennék az elég nagy méretű, kocsival kell kimenni érte. Mi van ha az eladó meggondolja magát? Megteheti? Akkor feleslegesen mentem ki, erre van jogi garancia? Fizethetek-e az átvételkor készpénzben?
Előre is köszönöm a válaszokat, addig is igyekszem az egész topicot végigolvasni.
Ez az 5600 Ft levonást egy kicsit sokallom. Tudom, volt már itt vita arról, hogy melyik bank a legjobb. Az én bankom (ING Bank) esetében a "hazai" bankköltség 2000 Ft, míg 160 EURO "kinti" bankköltsége 1734 Ft volt.
Én személy úgy tartom tisztességesnek, ha ezekröl a bankköltésgekröl idöben megegyezik az ember az eladóval, alapesetben az árak nettó/nettó értendök, tehát az eladó ennyit akar kapni érte, mindenféle költségek levonása után.
A szállítási költségre sok eladó számol csomagolási költséget is, ami érthető, ha profi csomagolóanyagokat használ, ami tényleg nincs ingyen.
Ha az eladó nem írja az oldalon, mennyiért küldi (általában a komolyabb eladók mind kiírják egy kis táblázatban, tételesen, régiókra lebontva), akkor mindig megkérdezem az aukció vége előtt - utálok ilyeneken alkudozni. De miért nem kötötted az ebet a karóhoz, ha már egyszer mondott egy $6 postaköltséget?
mondom, ha kiirta hogy mennyi ker a szallitasert, akkor nem erdemelte meg.
nekem volt olyan hogy 2db 20$-ert elvitt cuccert 2x30$-t kert szallitasnak es egy csomagba rakva 20$-t fizetett. de ezt letisztaztuk es meg igy is megerte nekem.
azt gondolom hogy vmit (adot?) igy akarnak kikerulni.
ha gyanusan olcso a cucc, akkor nem fogadjak el.
kb. tisztaban vannak a feltuntetett aruk magyar ertekevel. ha necces a dolog, akkor esetleg kernek toled egy "bunugyi felelossegem tudataban elismerem.." c. papirt.
Részben. Ez egy régi cikk, azóta nem tudom, hogy változott. Mondjuk nem értem, hogy mire föl vámol a magyar állam: processzor nevű jószágot senki nem fog a honi gazdáktól venni...
"Vámmentes számítástechnikai eszközök?
2002. július 22. hétfő 8:29
A "számítógépesek társadalma" jó ideje vár már arra, hogy a számítógépek vámtarifájának eltöröljék. Bár a választási kampány hajrájában, április 1-jén életbe lépett a vonatkozó új vámrendelet, ennek nem örült mindenki egyformán. Míg az importõrök örömmel fogadták a rendeletet, az összeszerelõk kevésbé lelkesek, mert bizonyos alkatrészek továbbra sem vámmentesek.
A számítástechnikai eszközök vámtarifáját áprilisban nulla százalékra mérsékelték, a módosítás azonban csak néhány alkatrésztípusra terjedt ki. Néhány fõ alkatrész vámtarifája sajnos maradt a régi, a processzor öt százalékos, a tápegység tíz százalékos, valamint a memóriák és az integrált áramkörök öt százalékos vámkategóriába tartoznak. Több importõr azonban megkerüli a szabályozást.
A Szingapúri Egyezményt Magyarországon még nem írták alá. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyilatkozataiból azonban nyilvánvalóvá vált, a Pénzügyminisztériummal elõrehaladott tárgyalásokat folytatnak a vámmentesség kiterjesztésérõl. Ezt a Magyar Távirati Iroda jelentése alapján a távközlési szolgáltatókkal történõ aláírással egybekötött sajtótájékoztatóján is hangoztatta a szakminiszter. A vámmentesség kiterjesztésére utal a miniszter az ATV egyik mûsorában SMS-ben küldött kérdésre adott válasza, melyben azt írta egy tévénézõ érdeklõdésére reagálva, hogy a számítástechnikai eszközöket vámmentessé tevõ Szingapúri Egyezményt már régen alá kellett volna írni. A jelen helyzetben egyébként az a furcsa helyzet érvényesül, hogy az alaplap vámmentes, a processzor viszont nem. Felmerül viszont a kérdés, mi van akkor, ha valaki alaplapra integrált processzorokat importál?"
Olyat lehet-e (lehetni lehet, csak beválik-e), hogy az USA-ból bejövő áru fuvarlevelére ($400) az írja a küldő, hogy AJÁNDÉK és az értéke $50, azaz (45 EUR), azaz pontosan a vámmentes érték teteje. Ezt el fogják hinni a magyar vámosok, vagy mint az autóknál az Eurotax, van egy megállapítható érték a számlán (vagy fuvarlevelen) szereplő értéktől függetlenül?
Valamennyi túlpostázást tolerálni tudok. Levélben feladható cuccokért kb. $5-t szoktak kérni, és $3-4 között van a tényleges postaköltség. Ezzel nincs semmi gondom, de amikor 4-szeres pénzt kér valaki, az már egy kicsit pofátlanság. Megérdemelte a neutral feedback-et szerinted?
A másik eset hasonló. Német ebay-on licitáltam egy visszapillantó tükörre. Végül kb. 5 Euro-ért az enyém lett. Az eladó kb. 15 Euro-t kért postaköltségnek. Ezzel szemben kb. 4 Euro volt a szállítási költség. Most érezzem magam átbaszva vagy ez normális dolog?
A dolog másik szépsége, hogy a 20 Euro (kb. 5600 Ft) bankközi átutalásáért 5900!! Ft-ot vontak le tőlem. Így összességében, az 1500 Ft értékű cucc, több mint 11000 Ft-ban volt nekem.
Az átutalással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Magamra válaltam a fogadó bank költségeit is, ez így szokás? Vagy nem kellett volna? Esetleg azért kért az eladó irreálisan magas szállítási díjat, mert belekalkulálta az átutalás költségét is, amit én így kétszer fizettem ki? Mi a véleményetek erről?
en is uzleteltem mar olyannal, aki tulpostazott, de neki le volt irva, hogy ennyi es ennyi, es aki ezzel nem ert egyet az ne licitaljon. (a cucc olcso volt)
Nem régen ebay-ozok, da azért néhány üzleten már túl vagyok. Eddig egyébként pozitívak a tapasztalataim, de volt két eset, ami egy kicsit bassza a csőröm.
Az egyik az volt, hogy egy 80287-es procit árvereztek. $7.50-et ajánlottam rá, de $10-ért meg is lehetett venni azonnal. Megkérdeztem az eladót, hogy mennyi lenne a szállítási költség, azt mondta, hogy ha megveszem direkt, akkor $16-ért küldi a cuccot. Mivel nem volt olyan sűrgős a dolog, megvártam a licit végét és az enyém is lett $7.50-ért. Ezek után ugyan úgy $16-t kért, mint ha $10-ért megvettem volna. Nem akartam kekeckedni azon a $2.50-on, így elkültem neki a pénzt. Viszont amikor megkaptam a kis csomagot, akkor láttam, hogy a feladási díj $1.55 volt. Ezek szerint több mint $6.95-el többet kért a faszi, mint amennyi járt volna neki. Szerintem ez már kissé pofátlanság. Nektek mi a véleményetek erről? Általános dolog ez, hogy ha túl olcsón visznek el valamit, akkor irreálisan magas postaköltséget kérnek, hogy összességében ne járjon rosszul az eladó? Mit lehet és mit érdemes ilyenkor csinálni? Tőlem kapott egy neutral értékelést és megjegyezetem, hogy túl sok volt a szállítási költség. Jól tettem?
ma megint bent voltam az orczyn. a vamos megerositette, hogy az ajandekcsomag 45EUR-ig vammentes. szoval vigyazat! e felett nem er semmit az ajandekkent jeloles.
Ezt úgy kell csinálni, hogy kiírod, hogy a leütött ár az, ami a te zsebedbe vándorol (mínusz az ebay-díja), minden pluszköltséget (vám, adó, postaktsg) a vevőnek kell állnia, azért te nem vállalsz felelősséget. Németeknél van pár ilyen platinum seller gyerek, akiknél rákattintottam a vevőktől kapott véleményekre: ott anyáznak, hogy még plusz kellett fizetniük az átvételkor vámot, holott ezt blekkendvájt kiírta az eladó nagybetűkkel.
Az eladashoz kell seller account. Ha van a csaldban, az is megteszi, csak ugye akkor mnden levelezes azon a cimen zajlik. Meg az acc tulaja fizet erte.
Ja, es mivel fegyverrol van szo, ennek exportja esetleg macerasabb.
Szevasztok. Kis segítségre lenne szükségem. Elszeretnék adni a német Ebay-on egy számszeríjjat. Mi a menete annak, hogy eladhasam, hogy an kell regisztráltatnom magam mint eladó. A bratyó már regisztrálva van mint eladó, az nem elég?
Válasz jöhet ide is, meg magánba ha az jobb. chackal@freemail.hu
Kösz
Nekünk múlt héten egy indiai városból (nem főváros) 4 nap alatt ideért az ügyfelünk csomagja a DHL-el, míg a haverom egy levelet Komáromból 10 nap alatt kapott meg.
Egyébként elgondolkodtam azon, hogy a Számkivetett c. filmben Tom Hanks hogy küldhetett Oroszországba önmagának egy csomagot az USA-ból úgy, hogy a csomagküldőszolgálat nem mutatta meg az ottani vámosoknak, hanem csak úgy kibonthatta.
Kár, hogy itthon nem így működik a rendszer a Fedexnél.
Egy pénteken, Amerikában feladott csomagot ma hozott ki a postás. USPS Global Priority Mail, a fél kilónyi könyvért 9 dollár postaköltséget fizettem. Vámos pecsét volt rajta, fel is bontották, de nem sarcolták meg. A csomagon 20 dolláros értéket tüntetett fel a küldô.
A Tesóm szerdán adott fel Zalaegerszegen egy kis csomagot levélként, az még nem jött meg.
Május 27-én feladott pakkom ma jött meg Németországból. Bő másfél hét, szvsz jó időt futott! :)
Másik aukcióra, június harmadikán borítékban kiküldött pénzem pedig ma (06.07) érkezett meg ugyancsak németországba. Ez is kiváló idő, pláne ha belegondolok, hogy közben volt egy hétvége is! 60 forintért megérte "prioritaire" levélként küldenem! Ezt a második csomagot ma fel is adta a tag, kíváncsi vok, mikor ér ide?
jart mar valaki ugy h a WU money ordert nem kapta meg?
en egy honapja varom es meg semmi...
kb. a MO postazasa utan ket hettel en is elkuldtem az arut, a vevo mar meg is kapta
mi a teendo ilyenkor?