Keresés

Részletes keresés

Omar Khajjám Creative Commons License 2024.05.06 0 2 6007

Ezek megint csak amolyan nagy általánosságok.

Ismertem olyan embereket, akik ugyan még diplomával sem rendelkeztek, de "józan paraszti" észjárásuk volt.

Vagy olyanokat is, akik nagyon műveltek voltak, de rettenetesen elítkedők, bornírtak ("eltartott kisujj"), és a gyakorlati dolgokhoz igen keveset konyítottak.

A kognitív disszonancia felismerése azt is feltételezi, hogy az illető képes arra, hogy megértse, mi okozta a változást és arra képes reagálni is.

Azok, akik intelligens mivoltuk ellenére annyira doktrináltak, hogy minderre képtelenek, még akkor is, ha mások (akik hozzájuk hasonlóan intelligensek) egészen félreérthetetlen módon adják tudtukra mindazt, ami a változást okozta és így kínálnak menekülési / feloldási stratégiákat – és inkább megmagyarázzák maguk számára, hogy mindez mégsem elég jó vagy adott helyzetben taktikus dolog – nos, azok valójában mindezt általában vakhitükben teszik. 

Túlságosan hiúk ahhoz, hogy beismerjék, hogy márpedig amiben hittek, ami mindaddig saját nézőpontrendszerük támpontjait adta, nagyon is hamis lehet.

És bár ez a felületes szemlélő számára azonos lehet azzal, amit írtál, ez határozottan tagadom. Ezeknél az embereknél még mindig a "hit" működik az értelem helyett...

(tehát általános dolgokban vagy saját szakterületén lehet intelligens, de az igazán átfogó dolgokban nem az)

Előzmény: Törölt nick (6003)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.06 0 3 6006

Teljesen egyetértek.

Előzmény: Törölt nick (6003)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.06 0 3 6005

jav:bármennyire  kopott ill. esett az mára

Előzmény: búvár-halász (6004)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.06 0 3 6004

Szerintem a Dk is gyengült, ott is a törzsszavazókra mennek rá, sokan azért szavaztak rájuk, hogy ők a legerősebb ellenzéki párt, és azok már morzsolódnak is le róluk rendesen.

Szerintem a második gondolatmeneted annyiban átformálható, legalábbis részemről, hogy egy rendkívüli politikai tehetséggel megáldott ember ( bármennyire is kopott az esett mára) által kiépített a maga módján alkotmányjogilag és jogszabályi környezetében is zseniális (autoriter) rendszert csak egy unikálisan tehetséges ember tudja megbontani,- nyilván kell hozzá egy adott politikai környezet is-, olyanok meg nem teremnek minden fán.

Vona valóban minőségi volt, csak rosszkor volt jó helyen, emellett őt a magánéletének a módszeres  tönkretételével is sajnos sikeresen mószerolták , ő nem bírta.

MP-ről még mindig nem tudom, mit gondoljak pszichológiailag, de egyszer csak dűlőre jutok ebben is, bár nekem most már hard evidence kellene ahhoz, hogy annyira pata, hogy ne legyen bennem valamiféle óvatos reménykedés felé, mert még ha pata is, egyelőre a lendülete, a tehetsége és a fáradhatatlansága nekem épp fontosabb.

MZP külön kategória, rengeteg hibája van, nem országos tényező, de ő tényleg még a Bohárt is szét tudta szívatni, a beszélőkéje az egészen komoly.

Előzmény: Omar Khajjám (6002)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 0 2 6003

Ez is kognitív disszonancia ám! A magas IQ és a kritikai érzék nem jár kézenfogva. Sőt, ha valaki úgy tudja, hogy neki magas az IQ-ja, az pluszban elvakultá teheti a saját nézőpontját illetően, hiszen a butábbak ab ovo tévednek.

Az IQ a matematikai logikai készséget méri, de te is tudod: hibás oremisszákból kiindulva is lehet logikailag jól felépített, de téves konklúzióra jutni. ;)

Előzmény: Omar Khajjám (6000)
Omar Khajjám Creative Commons License 2024.05.06 0 3 6002

A trendek azért jól felismerhető, kb. az összes közvéleménykutató azt mérte, hogy a Momentum erősen, a Mi Hazánk valamicskét visszaesett, az MSZP, LMP és a Párbeszéd szinte már az alig mérhető szintre zuhant vissza, még a MKKP is zsugorodott.

Egyedül a DK tartja magát az ellenzéki oldalon a Tisza Párttal szemben...

Azt nagyon jól gondolod, hogy nem kell ilyen kis idő alatt csodát várni, de MP fellépése és eddigi szinte (1990 utáni!!!) példátlan növekedése a semmiből tényleg azt is jelenti, hogy sajnos kb. Vona Gáboron kívül az egész ellenzéknek 2010 után ennyire nem volt más igazán karakteres vezetője. Csupa ilyen tesze-tosza ember, akik még néha éppen mondtak jópofa dolgokat vagy akár még riposztolni is tudtak (mint MZP), de egészében véve a szereplésük/kiállásuk Orbánnak szemben siralmas volt.

Előzmény: búvár-halász (5996)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 0 2 6001

Mindig meg tudsz lepni! :) Jó összefoglalás.

Előzmény: Omar Khajjám (5998)
Omar Khajjám Creative Commons License 2024.05.06 0 3 6000

Ezzel sem értek egyet, vagyis a közepesen intelligens emberekre igaz lehet, de akkor én mégiscsak a különösen intelligensek közé tartozom.

Mindezzel együtt, ha valaki tényleg kritikus a saját nézetrendszerével, táborával, vallásával, világnézetével szemben is, akkor nagyon sok bajtól megóvhatja magát.

Engem azonban mindig nevetésre ingerel, amikor a "hit"-ről esik szó, mintha az valamilyen centrális tényező volna abban, hogyan is ítélünk meg dolgokat.

Ugyanis itt mindig az értelmünket kéne használnunk, sosem a hitünket vagyis a világnézetünk pusztán spirituális részét... (férfiaknál legalábbis így működik ez)

Előzmény: Törölt nick (5993)
Omar Khajjám Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5999

Sajnos ezek a propagandacsatornák úgy 8-10 éve még csak elfogadható mértékben doktrináltak, mára egészen egyszerűen uszító jellegű. undorító propaganda ömlik belőlük.

Hiába értek egyet pl. migráns és gender kérdésben a Fidesszel, de mindezt nem így kommunikálnám...

Előzmény: Kaidug (5992)
Omar Khajjám Creative Commons License 2024.05.06 0 4 5998

Nem értek mindezzel egyet.

A Fidesz ugyebár kereszténynek állítja be magát. Meglehetősen jól ismerem a keresztényeket, bár én nem vagyok az.

Amit a Fidesz kifejezetten álságos vagy meghazudtolható kereszténységként adott el, az nagyon könnyen átlátható.

Egyszerűen egyik európai kormány sem volt ennyire képmutató ebben a tekintetben. Ha ezt egy vidéki Fidesz-szavazó nem képes felismerni, az éppen elég rossz neki és az országnak is, hiszen ezt a képmutatást tartja fenn. Legjobban Balogh hebegésén-habogásán lehetett ezt a kegyelmi botrányban lemérni: a végén maradtak a nagy elvek és az azokat megpuccsoló hátsó szándék.

Vonjunk némi történelmi párhuzamot: pl. Rákóczi legbelső hívei is eléggé nagymértékben a vezér képességeiben hittek, ami sajnos a csatatéren korántsem ért annyit, mint a diplomáciában vagy az államszervezésben, hiszen előbbiben max. közepes, utóbbiban szinte egyetemes történelmileg is kiváló szintet hozott Rákóczi. A dolgok mégsem csak itt dőltek el, hiszen külső faktorok ill. egy pestisjárvány is szerepet játszottak a szabadságharc bukásában. Ám Rákóczi sosem volt képmutató, sőt személyes példával járt elöl (hiszen saját kiterjedt birtokainak jövedelmét mind a harc érdekében használta fel, kb. mint Széchenyi István az MTA létrehozásakor) ill. sosem ígért teljesíthetetlen célokat.

Orbán olyan szinten nullázta le korábbi szándékait és terveit, olyan sokszor váltott oldalt és célokat, hogy elég nehéz számon tartani.

Az egykori karakteres politikusból mára egy gerinctelen, csak a saját önös érdekeit (és nem az országét!!!) néző, jellemtelen megalkuvó ember lett.

Aki mindezt nem látja, az bizony nem képes a saját táborában meglátni annak leromlását.

És azt sem gondolom, hogy ne látnám a hülyéket mindkét (vagy inkább mindhárom: bal, lib/zöld, jobb) oldalon. Azonban az ilyen hatalmas leromlásokat, meghasonlásokat egy idő után roppantul irritálónak tartom.

Előzmény: Nyaky Z. (5991)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5997

Megnézem, hogy mit mond Puzsér az önkényes mérvadóban a helyzetről, most indult.:)

búvár-halász Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5996

Az összes közvéleménykutató elmondja, hogy nagyon nehéz most egzakt  mérési eredményeket produkálni, mert annyira képlékeny a helyzet. Kiderül a választások után. Egyrészt az sem lesz mindegy, hogy 10-11 vagy 14 mandátummal nyeri a Fidesz az EP választást (bár nyilván az előbbi is eladható sikernek, hiszen a legtöbb szavazatot ők kapták, egyébként szerintem az első a valószínűbb, emellett az önkormányzatokban is meglátjuk, hogy a fővárosi és egyes megyeszékhelyeken és egyéb nagyobb városokban megmarad-e az ellenzéki dominancia, harmadrészt 3 hónap alatt szerintem nem lehet azt elvárni, hogy a Fidesz elveszítse az abszolút többségét, majd 2026-ban meglátjuk, egyelőre folyik egy olyan átrendeződés a magyar belpolitikában, amit nem láttunk 1990 óta. Na persze, majd meglátjuk, a Tisza lendülete kitart-e 2026-ig. Annyi bizonyos, hogy a teljes ellenzéki térfelet 3 hónap alatt teljesen átrendezte, jó pár kis párt megy a levesbe. És még június 9-ig sem látunk előre.:)

Előzmény: Törölt nick (5994)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5995

Ha engem közvéleménykutató hív, mindig az ellenkezőjét mondom, mint ahogy gondolkodom. (Eddig egyszer sem hívtak....)

Előzmény: Törölt nick (5994)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 -1 3 5994

De egyébként egyetértek,  engem is meglep, hogy ilyen kevéssé rengette meg a híveket a botrány.

Előzmény: Omar Khajjám (5990)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 0 2 5993

Nincs összefüggésben a kognitív disszonanciára fogékonyság és az IQ szerintem. Sőt, az okos emberek önelégültségből ugyanúgy áldozatául esnek, mint a butácskàbbak. Te is, én is, mindenki. Csak érdemes a sajàt nézeteinkkel is kritikusnak lenni és tudni, mik a gyenge pontok, ahol könnyebben lecsap ránk a kog.dissz. és hasonlók. :)

Kaidug Creative Commons License 2024.05.06 -1 4 5992

A kormánypárti szavazó Origót olvas, M1-t néz.

Szvsz: Szatyorlakó....

Nyaky Z. Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5991

Vagy csak arról van sző, hogy ami neked botrány, neki nem az, ami neked nem tetszik és fáj, az neki kell és jó. El kéne fogadni, vagy legalább felfogni a másik igazságát, jóját.

Meg belegondolni, hogy miért  mindig a másik oldalon vannak a hülyék - bármelyik oldalon állsz. 

Omar Khajjám Creative Commons License 2024.05.06 -1 3 5990

Őszintén szólva erősen megdöbbentő, hogy a kormánypárti szavazóbázis a kegyelmi-botrány után is csak ilyen kis arányban zsugorodott és még mindig kb. 47% a biztos pártválasztók körében rájuk szavazna.

Valahogy a kognitív disszonancia ezeknél az embereknél fel sem merül... ami az intelligenciájukat erősen megkérdőjelezi.

Előzmény: pákosztos cica (5989)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.05.06 -4 2 5989

Szerintem a fidesz most az EP-re koncentrál.. és azt viszi is. 😢

Előzmény: Törölt nick (5988)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 -1 2 5988

Egy normális helyen simán el tudnám képzelni, hogy Karácsony legyen a fő- és Vitézy az alpolgármester, és azt hiszem, fasza dolgokat lehetne kihozni egy ilyen együttműködésből. A csajt meg hagyjuk, az a kampány szégyen, amit összehoztak neki. Szerintem Vitézy a Fidesz titkos jelöltje, nincs épeszű ember, aki Szentkirályi Alexandrára szavazna, ergo csak falból tették oda ellenfélnek.

Előzmény: Törölt nick (5987)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 -1 2 5987

Van rá egy szép szó: szakbarbár. :) Alapvetően a közlekedésszervezésnek tök jót tenne, ha a karmai közé kaparinthatná, nagyon sokszor vannak jó meglátásai és tervei ezzel kapcsolatban. Anyám utálja, mert valahogy a bkk-vá alakulását a bkv-nek hozzá köti és szerinte az szar volt. Nyilván nem értek vele egyet, de mindig ámulattal vegyes röhögéssel figyelem, amikor egy fideszes (aka anyám) fideszes politikusokat vagy szakembereket "utál". Pl. Ádert és Rogánt is utálja. (Rogánt mondjuk megértem, de hogy Áderrel mi baja, az rejtély, súlytalan egy figura az öreg.)

Persze a fővárosnak nem csak a közlekedés a "dolga", szóval nem tudom, hogy a többiben milyen a programja, de elolvasom, mert kíváncsi vagyok rá, valahogy jót várok tőle ezen a téren is. Hogy jobb-e Karácsony Gergőnél, azt nem tudom megítélni, elég vegyes, amiket látok a villámlátogatásaim során, bár a legutóbbi két alkalommal szép arcát mutatta a főváros. Mondjuk, nem is akartam végigautózni a körúton, mindenhova villamossal mentem, kivéve a Suzuki-szervizt.

Előzmény: Nyaky Z. (5982)
Nyaky Z. Creative Commons License 2024.05.06 0 2 5986

:----)) 

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (5984)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.05.06 -3 3 5985

Azon gondolkodtam, hogy a háborúra ráhúzni az atomháború kártyát.. az nem is olyan merész, hisz az elsőt is bevette a tömeg. :( 

Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5984

Ő bányászni szokott😁

Előzmény: In Lak'ech (5983)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.05.06 0 3 5983

Én valahogy azt olvasom ki a kávézaccból, hogy VD nem focizik.

Előzmény: Nyaky Z. (5967)
Nyaky Z. Creative Commons License 2024.05.06 0 2 5982

Az örök dilemma: a szakember a jó vezető, vagy a szervezőzseni (jó személyzetis, jó koordinátor stb)?

VD már bizonyította, hogy csak egy nagyon kis körcikkhez ért annyira, hogy arról legyen világ- és jövőképe, azt is sikerrel megmutatta a közönségnek (amit a fórumlakók jó része tudott), hogy egy összeférhetetlen pöcs, akit felszereltek a más szakmák, társadalmi rétegek, sőt, élethelyzetek elleni undorral. Az őt támogató szervezet meg ugye eléggé sikertelen személyzeti politikát, leválogatási rendszert működtet alapítása óta, s ezen a számtalan arcváltozás, iránypontosítás sem segített, főleg, hogy (nekem) elég egyértelmű a színvonal megbízható, egyenletes, folyamatos csökkenése (még ha volt is olyan konstelláció, amelyben lépéssoruk már majdnem rokonszenves volt). 

Előzmény: búvár-halász (5980)
Törölt nick Creative Commons License 2024.05.06 0 2 5981

Egyetértek veled. :)

Előzmény: búvár-halász (5980)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.05 0 3 5980

Nem szeretnék olyan nüansznyi részletekbe belemenni, hogy ő mennyiben a homofób-antiszemita szárnynak dobott gumicsont, vagy a leszalámizás része-e vagy sem, pusztán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a 3 potenciális jelölt közül ő legalább ért is ahhoz, amiről beszél, a másik kettő sokkal kevésbé.

Előzmény: Nyaky Z. (5967)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.05 0 3 5979

Nyilván nem, de azért jól esett leírni.

Előzmény: Lelkis Béla (5974)
búvár-halász Creative Commons License 2024.05.05 0 3 5978

Szerintem mi mást értünk bunkón, mint kifejezésen. Ez az a fajta kommunikációs veszteség lehet, amit írásban elszenvedünk. Én benned azt a tulajdonságodat nem kedvelem, hogy írok valamiről, a magam részéről őszintén, és egyből rákontrázol, hogy az amúgy nem is úgy van, mert pl. a dilin a kétszínű emberek sokkal rosszabbak, mint mondjuk egy olyan bunkó, akiről én beszélek ( és nyilvánvalóan teljesen mást értek ez alatt, mint te, a bunkó engem minden megnyilatkozásával irritál). Majd jön Csalit és rádhelyesel, hogy igen, ez igaz, mert a bunkók legalább őszinték. Én meg szarok erre, ettől még nekem alanyi jogom utálni Tarlóst, aki lényegében mindig és mindenkor egy bunkó volt, aki engem, mint ebből a szempontból létesztétát, alapvetően irritált is emiatt folyamatosan. Szóval ezt nem fogom veled megbeszélni, mert kurvára bele vagyok ezekbe fáradva, és igen, nekem egy bunkó állandó bunkósága pont annyira irritatív, mint neked egy polos napraforgóé. És ezt meg sem tudjuk beszélni, ezt egyértelmű innentől, kár lenne erőltetni.*erőteljesen legyint*

Előzmény: MrJones512 (5965)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!