Keresés

Részletes keresés

cucurbia Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2559

Annona glablám van,monodorábol sem az augusztusi sem a mostani vetésemből nem kellt ki semmi,most nem probálkozok már ujabb adag vételével.

Szoval nekem csak akkor kell majd,ha a sajátom végleg kidobott lesz

Előzmény: gáborke (2558)
gáborke Creative Commons License 2008.11.19 0 0 2558
A longan hálás növény érdemes tartani, jól nő, és 5 fokon is teleltetheted.
A cassia nem hiszem hogy 3 hónapnál több ideig kelne, a friss mag egy hónap szokott lenni.
A megmaradt magokon, már csírázott magot értesz?
Esetleg ha marad annona glabra, vagy Monodora myristica érdekelne, de az utóbbiból csak akkor ha Cucurbiának már jutott, úgy emlékszem neki is kéne.
Előzmény: csoer (2557)
csoer Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2557
Hello!

A 2548 –ban leírt magjaim természetesen nem teljes. Csak példának említem, jó magam is elvoltam az e havi Fűvészkerti kiállításon. Sok gyümölcsöt összevásároltam, de csak egyet tartottam érdemesnek szaporítani, a Dimocarpus longan –t.

Finom a gyümölcse és már bújnak a magok.

Egyébként lehet, hogy türelmetlen vagyok, de ha a mag nem csírázik az adott ideőn belül, dobom ki. (pld. A telegráf néhány nap alatt csírázott, de volt ami 2 hónap után sem –pedig kb. 3 hete írtak a csírázási időhöz.)

Nálam is kezdek már helyhiánnyal küzdeni, ezért csak a legjobbaknak szorítok helyet.

-Desmodium gyrans-telegráf: már a második 10 db-os készletet csíráztatom. Az elsőből 1 megmaradt és szépen fejlődik (kb. 4 nap alatt csírázott) a második tízből 3 maradt, de a műanyag tartóban hagytam és úgy látszik a nagy pára és meleg nem kell neki (dől a palánta). Még egy sorozatot valószínű szaporítok.

-Szurinámi cseresznye alatt a Eugenia uniflora -t(pitanga) értem, ami szépen kellt és fejlődik.

- Cananga odorata-Ylang –ot másodszor is vetek (az előző vetést is meghagyva), Costa Ricai guava, Cukoralma könnyen kelt, jelenleg nagyon picik.

- Cinnamomum zeylancium, Cinnamomum cassia várható csírázási idejével kapcsolatban kissé megszeppentem: 3-hónaptól akár egy év?!

- Természetesen egy-egy növényfajtából max. 2 darabot tartok meg, a többit szívesen odaadom.

Egyébként is szerintem bármelyikünk sajnálná a felesleges különlegesség kidobását.

Magam részéről a feleslegessé váltakat leírom majd.

Megmaradt magjaim:

-carica papaja sunrise

-Annona glabra

- Psidium Guajava –Guava

-carica papaja Mexixican

-Tamarindus indica

-Annona Squmosa

-Monodora myristica

-Szamóca Guava

-Eugenia uniflora –Szurinami cseresznye(pitanga)

-Naranjilla

-Dimocarpus longan

becko8 - többek között a www.sunshine-seeds.de web helyen, igen szép lista van a mangrove növényekből. Tetemes lista.

Üdv.

cucurbia Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2556

Mangrovém tavaly volt,időnként árulnak sarjakat a neten.az egyiket a füvészkertnek adtam a másikat megtartottam,de télen a 10 fokos üvegházat sajna nem birta,igy most nincs

Előzmény: becko8 (2555)
becko8 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2555
Egyébként egy növény bár nem fűszer, de kiskorom óta szeretnék beszerezni, nevelni, ez a mangrove... kb tőle kezdődött a trópusi növény nevelési kedvem...de még nem szereztem be, s nem is nagyon néztem utána, ez még régen volt...utána szünet, majd cycasok, orchideák, s most tróusi különlegességek, főként fűszerek...
De azért majd a mangrovét is be akarom valamikor szerezni...
gáborke Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2554
A neve Cinnamomum porrectum (vagy másnéven Cinnamomum parthenoxylon).
Elég jól bírja a hűvöset, nálam 10 fokban eddig semmi baja.
Előzmény: cucurbia (2553)
cucurbia Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2553

Hát a Cinnamunumokbol én is kiváncsi leszek mi kel ki(ezért nem is kértem a C.cassiábol,bár ha marad.....).Eddig tapasztalatom a számtalan vetésből,hogy a Cinnamunumok vagy nem kellnek ki,vagy ha igen akkor 10-20 magbol ugy max 1-2.:((.És nagyrészt ha 2-3 honapon belül nem kel ki,akkor felesleges tovább várni,nem elfekvő tipusok,vagy kelnek vagy nem.

Gáborke,milyen cinnamumomot kaptam töled nyáron??Mert nem irtam fel,jelölés nincs rajta és mivel van egy kis keveresdésem a zacsik között az 5 fajtámbol most csak kettőnél tudom biztosan hogy melyik melyik:((Ha a tiedet is megtudom a másik kettö növényt valahogy belövöm.

becko8 Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2552
Üdv!

Hát valóban nem rövid lista....:) Remélem minél több szépen kikel.
Majd tavasszal én is akarok, főként fűszernövényeket rendelni.
Ezek közül engem laginkább a Cinnamomum cassia érdekelne, már ha sok kikel.
Üdv!
Előzmény: csoer (2548)
Sihuhu Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2551

Üdv Csoer!

Engem a Cinnamomum zeylancium érdekelne. Remélhetőleg sikeresen kikelnek a magjai. Köszönöm.

Zsolt

gáborke Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2550
Jó kis lista, én már ezévben sokkal kevesebbet vetettem mert nagyon kevés kelt ki múltévben is, és kb tudom, mit érdemes próbálni.
Ezek esetleg érdekelnének, ha kelnek:

- Cananga odorata-Ylang
-Cinnamomum zeylancium
- Cinnamomum cassia
- Costa Ricai guava
-Cukoralma
-Szourszop

Cassia-t vetettem én is, 1 kikelt, de nem igazán jól nő semmit.
Cinnamomum parthenoxylon-ból, 2 dugványom is megmaradt felesben.
üdv.
cucurbia Creative Commons License 2008.11.18 0 0 2549

Szia

Jó hosszu lista.Bevallom igazábol téli helyhiány miatt én csak tavasszal tervezek ujabb magokat,most még a mostani magoncok megtartásával küszködöm.

Ami a listádbol-tavasszal-érdekelne ha marad:

Desmodium gyrans-telegráf(volt de tavaly megfázott és elpusztult)

Camellia sisnesisem van,bár teamagot februárban kell venni mert csak akkor van a világpiacon friss, az év többi részén a régieket árulják.

Myrysticábol már 5-6 fajtát vetettem de azt hiszem nem fogok erre pénzt kiadni.Nem kelnek évekig benne vannak a földben anélkül hogy kikelnének vagy szétrohadnának.Utánaérdeklődtem,és nem találtam olyan europai magtermesztőt,akinél valaha kikeltek volna a magok.Igy nem vetek ebből a nemzetségből inkább kész növényt vettem.Egyenlőre még megvannak.(igaz csak M.fragranst kaptam még csak).De ha kikelne neked abbol kérnék.

Szurinámi cseresznye alatt te mit értesz.(sok növénynek ez a synonim neve)

A többi nem keltekből láttam  olyat ami kéne,ha egyáltalán kikel majd neked.

Köszi

csoer Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2548
Hello!

Cucurbia 2543

Akit érdekel a tropi gyümi téma, az óhatatlanúl is megkedveli a különleges magok csíráztatását. Én legalábbis így lettem vele.

Szerintem egész más, saját magról nevelni növény, mint kész növényt beszerezni.

augusztustól kezdve rendeltem és ültettem a következőket:

- Elettaria cardamomum

- Manilkara zapota-rágógumifa  J

- Theobroma cacao             J

- Camellia sinensis

- Cananga odorata-Ylang

- Desmodium gyrans-telegráf           J

- Plumeria Fruit Salad-Hawai rózsa   J

- Myristica fatua –szerecsen dió

- Malpighia glabra –Barbados cseresznye

- Cinnamomum parthenoxylon

- Monodora myristica -Jamaicai szerecsendió

- Carica monoica -vad papaja            J

- Citrus limettioides -palesztin lima

- Syzygium buxifolium

- Cinnamomum zeylancium

- Cinnamomum cassia

- Herrania spp

- Theobroma angustifolia

- Talisia esculenta

- Vanille planifolia

- Quararibea obliquifolia

- Anacardium occiedentale –kesu              J

- Costa Ricai guava

- Tavi alma                                                      J

- Mexikói Papaja

-Tamarinduszfa                                              J

- Psidium guajava                                          J

- Szamóca guava                                           J

- Szurinámi cseresznye                                 J

- Passiflora alata                                            J

- Cukoralmaédes granadilla                         J

- Szourszop

- Óriás granadilla                                           J

- Passiflora Edulis Flavicarpa                      J

Általában 5-10 db mag növényenként.

Némelyik nem igazán trópusi illetve nem gyümölcstermő (de a többség az).

Néhány naptól több hónapos várható csírázási időig.

Már ki kelt:                                                     = J

Theobroma cacao és a Camellia sinensis többször is rendeltem és ültettem.  A cacao sikeres (5 növényke cseperedik) a tea egy sem sikerült.

A magokat tőzeg poharakba ültettem, perlit és kókuszrost keverékbe és ültetés után gombaölővel permeteztem be a földjét.

A tőzeg poharakat műanyag edényekbe raktam.

Szerintem, ami így sem kell ki, az a mag csíraképtelen vagy bedöglött.

Üdv.

Előzmény: cucurbia (2543)
leptopelis Creative Commons License 2008.11.17 0 0 2547

Van 3 Couroupita guianensis magoncom. Mindháromnak sárgulnikezdtek a levelei és hullanak. Az egyik teljesen kopasz lett, és a hajtáscsúcs is elhalt. Múlt héten kiszedtem a földből, és vízbe állítottam. Ma jöttem vissza, és láttam, hogy vagy 4 rügy jelent meg egykori levelek hónaljában. Megnéztem a gyökérzetét, és néhány új csökérágacska is megjelent. Most azon gondolkozok, hogy ültessem tőzeges virágföldbe, vagy agyaggolyós vízkultúrába. Mi a véleményetek?  

gáborke Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2545
Nekem lesz is egy két felesleg tavasszal.
A cassia-ra visszatérve egy kikelt, de nem hiszem hogy megmarad elég nyüzüge. De még reméljük fog csirázni több is.
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2544

Sziasztok!

Meg tudnátok nekem mondani esetleg, hogy mia baja lehet a strelitziámnak?

Tavaly télen egy kb.12-15 fokos helységben telelt, akkor kezdett ilyen lenni a levele, de sajnos a nyáron hajtott friss levein is barna foltok lettek. Mit csinálok rosszul?

Arra nagyon odafigyelek, hogy ne legyen túllocsolva.

cucurbia Creative Commons License 2008.11.16 0 0 2543

Hát szerintem mivel Gáborka meg én vagyunk talán a legnagyobb magvetők és kisérletezgetők(ez alatt azt értem,hogy megvesszük a magokat,elvetjük,aztán vagy kikel vagy kidobott pénz),szerintem időnként lesznek/vannak felesleges magoncaink,ha van türelmed felnevelni őket.

Előzmény: zsbalázs (2541)
zsbalázs Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2542
szia!

köszönöm!
Előzmény: leptopelis (2537)
zsbalázs Creative Commons License 2008.11.14 0 0 2541
szia!

különleges növények alatt a hazánkban szabadon nem előforduló, csak télikertben termeszthető növényeket értettem.
Előzmény: cucurbia (2540)
cucurbia Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2540

Mi neked a ritka és különleges?

Bene Lacinak off:

A következő orchigyülésre viszek neked Noni magokat ha jo ez igy neked.(most kaptam egy termést,büdös mint egy kéthetes sajt,meg nem kostoltam,de a magokat most szedtem ki)

Előzmény: zsbalázs (2534)
Bene László Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2539
Az édesburgonyát tartsd hüvös, száraz, fagymentes helyen. Márciusba tedd egy cserépbe, de csak a tetejére, kissé nyomd a földbe. Tartsd melegen, fényen és nedvesen.  Megjelennek rajt a hajtások és ha 8-10cm nagyok akkor törd le és dugd földbe őket, jól gyökeresednek. Amikor a paprikát, paradicsomot kell ültni akkor ültesd szabadföldbe. legalább fél méter sor és tőtávolságra. Nem akarlak elkeseriteni, de a boltit kezelik csirázásgátló anyaggal, ha tavasszal nem hajt nem te vagy a hibás, akkor főzd meg nagyon finom. 
leptopelis Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2538
trópusi magoncok (Ylang-ylagng) levelén egyre terjedő piros folt van, ami a közepén sötétzöld lesz, majd lehullik a levél. Egy másik faj levelei alulról indulva sárgulnak, majd lehullanak. A sárga leveleken pirosas részek is vannak. Mi lehet? Gomba? Locsoljam gombaölővel? Vagy más?
leptopelis Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2537

A Rappai (ha jól írom) kertészet árul egzotikus növényeket. Zombán vannak (Szekszárd közelében). Én egyszer vásároltam náluk, minden viasztetves volt, el is pusztult. De gondolom, ez múló probléma volt.

Előzmény: zsbalázs (2534)
zsbalázs Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2536
szia!

a batátához: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edesburgonya.html
Előzmény: hannabori (2533)
zsbalázs Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2535
szia!

én benne lennék! jó ötlet!
Előzmény: becko8 (2531)
zsbalázs Creative Commons License 2008.11.12 0 0 2534
sziasztok!

kertészmérnök és növényvédős lennék. Nemsokára elkészül a télikertem és bizony ritka és különleges növényeket szeretnék benne tartani.
Látom itt sokan küzdenek azzal, hogy trópusi növényeket szerezzenek.
Nos! kutatom és is a lelőhelyeket magyarországon de nem sokat találtam.
tudtok helyeket? csak külföldről lehet szerezni?
hannabori Creative Commons License 2008.11.11 0 0 2533

Sziasztok!

Ma vettem 3 batátát. Közepes méretűek, a 3 több mint egy kiló.

Hogyan ültessem vajon el hogy jövőre gyönyörű hajnalkáim legyenek belőlük?

Hogyan hajtassam??

Timoti2007 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 2532
Szia!

Köszönöm a magokat, már áznak! :)
becko8 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 2531
Üdv!
Látom itt többen is szeretnénk rendelni külföldről magot/növényt, tavasszal összefoghatnánk, hogy együtt rendeljünk egy-egy helyről, és így a postaköltség is megosztódna, nem lenne olyan nagy összeg, és így talán többen is bátrabban rendelnek külföldről...
Előzmény: gáborke (2530)
gáborke Creative Commons License 2008.11.10 0 0 2530
Igen volt sok gyümi, bár én csak 1-2 magját ültettem volna el. Kár hogy durián csak egy volt mutatóba, megkostóltam volna, meg a mag is jó lett volna belőle.

A Pimenta sajnos csak szuperfriss magról szaporítható jól. Nekem még az elméletileg friss magról nem sikerült soha.
Elég olcsón lehet viszont egy ebay-es amcsi kertészetnél kapni. Ha nem lenne macerás Usa-ból rendelni már rendeltem volna...(meg persze a szállítás az már a növény többszöröse..)
üdv.
Előzmény: becko8 (2529)
becko8 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 2529
Voltam a Fűvészkertben, jó volt, gondolkoztam, hogy mi lesz a kiállítás gyümölcseivel, magyarul a kiállított gyümölcsökkel a kiállítás után....volt ott jónéhány, aminek a magját szivesen elültettem volna...:)

Pimenta dioica
Ez sem lenne rossz...:)
Előzmény: gáborke (2528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!