A longan hálás növény érdemes tartani, jól nő, és 5 fokon is teleltetheted. A cassia nem hiszem hogy 3 hónapnál több ideig kelne, a friss mag egy hónap szokott lenni. A megmaradt magokon, már csírázott magot értesz? Esetleg ha marad annona glabra, vagy Monodora myristica érdekelne, de az utóbbiból csak akkor ha Cucurbiának már jutott, úgy emlékszem neki is kéne.
Hello!A 2548 –ban leírt magjaim természetesen nem teljes. Csak példának említem, jó magam is elvoltam az e havi Fűvészkerti kiállításon. Sok gyümölcsöt összevásároltam, de csak egyet tartottam érdemesnek szaporítani, a Dimocarpus longan –t.
Finom a gyümölcse és már bújnak a magok.
Egyébként lehet, hogy türelmetlen vagyok, de ha a mag nem csírázik az adott ideőn belül, dobom ki. (pld. A telegráf néhány nap alatt csírázott, de volt ami 2 hónap után sem –pedig kb. 3 hete írtak a csírázási időhöz.)
Nálam is kezdek már helyhiánnyal küzdeni, ezért csak a legjobbaknak szorítok helyet.
-Desmodium gyrans-telegráf: már a második 10 db-os készletet csíráztatom. Az elsőből 1 megmaradt és szépen fejlődik (kb. 4 nap alatt csírázott) a második tízből 3 maradt, de a műanyag tartóban hagytam és úgy látszik a nagy pára és meleg nem kell neki (dől a palánta). Még egy sorozatot valószínű szaporítok.
-Szurinámi cseresznye alatt a Eugenia uniflora -t(pitanga) értem, ami szépen kellt és fejlődik.
- Cananga odorata-Ylang –ot másodszor is vetek (az előző vetést is meghagyva), Costa Ricai guava, Cukoralma könnyen kelt, jelenleg nagyon picik.
- Cinnamomum zeylancium, Cinnamomum cassia várható csírázási idejével kapcsolatban kissé megszeppentem: 3-hónaptól akár egy év?!
- Természetesen egy-egy növényfajtából max. 2 darabot tartok meg, a többit szívesen odaadom.
Egyébként is szerintem bármelyikünk sajnálná a felesleges különlegesség kidobását.
Magam részéről a feleslegessé váltakat leírom majd.
Megmaradt magjaim:
-carica papaja sunrise
-Annona glabra
- Psidium Guajava –Guava
-carica papaja Mexixican
-Tamarindus indica
-Annona Squmosa
-Monodora myristica
-Szamóca Guava
-Eugenia uniflora –Szurinami cseresznye(pitanga)
-Naranjilla
-Dimocarpus longan
becko8 - többek között a www.sunshine-seeds.de web helyen, igen szép lista van a mangrove növényekből. Tetemes lista.
Üdv.
Mangrovém tavaly volt,időnként árulnak sarjakat a neten.az egyiket a füvészkertnek adtam a másikat megtartottam,de télen a 10 fokos üvegházat sajna nem birta,igy most nincs
Egyébként egy növény bár nem fűszer, de kiskorom óta szeretnék beszerezni, nevelni, ez a mangrove... kb tőle kezdődött a trópusi növény nevelési kedvem...de még nem szereztem be, s nem is nagyon néztem utána, ez még régen volt...utána szünet, majd cycasok, orchideák, s most tróusi különlegességek, főként fűszerek... De azért majd a mangrovét is be akarom valamikor szerezni...
Hát a Cinnamunumokbol én is kiváncsi leszek mi kel ki(ezért nem is kértem a C.cassiábol,bár ha marad.....).Eddig tapasztalatom a számtalan vetésből,hogy a Cinnamunumok vagy nem kellnek ki,vagy ha igen akkor 10-20 magbol ugy max 1-2.:((.És nagyrészt ha 2-3 honapon belül nem kel ki,akkor felesleges tovább várni,nem elfekvő tipusok,vagy kelnek vagy nem.
Gáborke,milyen cinnamumomot kaptam töled nyáron??Mert nem irtam fel,jelölés nincs rajta és mivel van egy kis keveresdésem a zacsik között az 5 fajtámbol most csak kettőnél tudom biztosan hogy melyik melyik:((Ha a tiedet is megtudom a másik kettö növényt valahogy belövöm.
Hát valóban nem rövid lista....:) Remélem minél több szépen kikel. Majd tavasszal én is akarok, főként fűszernövényeket rendelni. Ezek közül engem laginkább a Cinnamomum cassia érdekelne, már ha sok kikel. Üdv!
Jó kis lista, én már ezévben sokkal kevesebbet vetettem mert nagyon kevés kelt ki múltévben is, és kb tudom, mit érdemes próbálni. Ezek esetleg érdekelnének, ha kelnek:
Jó hosszu lista.Bevallom igazábol téli helyhiány miatt én csak tavasszal tervezek ujabb magokat,most még a mostani magoncok megtartásával küszködöm.
Ami a listádbol-tavasszal-érdekelne ha marad:
Desmodium gyrans-telegráf(volt de tavaly megfázott és elpusztult)
Camellia sisnesisem van,bár teamagot februárban kell venni mert csak akkor van a világpiacon friss, az év többi részén a régieket árulják.
Myrysticábol már 5-6 fajtát vetettem de azt hiszem nem fogok erre pénzt kiadni.Nem kelnek évekig benne vannak a földben anélkül hogy kikelnének vagy szétrohadnának.Utánaérdeklődtem,és nem találtam olyan europai magtermesztőt,akinél valaha kikeltek volna a magok.Igy nem vetek ebből a nemzetségből inkább kész növényt vettem.Egyenlőre még megvannak.(igaz csak M.fragranst kaptam még csak).De ha kikelne neked abbol kérnék.
Szurinámi cseresznye alatt te mit értesz.(sok növénynek ez a synonim neve)
A többi nem keltekből láttam olyat ami kéne,ha egyáltalán kikel majd neked.
Hello!
Cucurbia 2543
Akit érdekel a tropi gyümi téma, az óhatatlanúl is megkedveli a különleges magok csíráztatását. Én legalábbis így lettem vele.
Szerintem egész más, saját magról nevelni növény, mint kész növényt beszerezni.
augusztustól kezdve rendeltem és ültettem a következőket:
- Elettaria cardamomum
- Manilkara zapota-rágógumifa J
- Theobroma cacao J
- Camellia sinensis
- Cananga odorata-Ylang
- Desmodium gyrans-telegráf J
- Plumeria Fruit Salad-Hawai rózsa J
- Myristica fatua –szerecsen dió
- Malpighia glabra –Barbados cseresznye
- Cinnamomum parthenoxylon
- Monodora myristica -Jamaicai szerecsendió
- Carica monoica -vad papaja J
- Citrus limettioides -palesztin lima
- Syzygium buxifolium
- Cinnamomum zeylancium
- Cinnamomum cassia
- Herrania spp
- Theobroma angustifolia
- Talisia esculenta
- Vanille planifolia
- Quararibea obliquifolia
- Anacardium occiedentale –kesu J
- Costa Ricai guava
- Tavi alma J
- Mexikói Papaja
-Tamarinduszfa J
- Psidium guajava J
- Szamóca guava J
- Szurinámi cseresznye J
- Passiflora alata J
- Cukoralmaédes granadilla J
- Szourszop
- Óriás granadilla J
- Passiflora Edulis Flavicarpa J
Általában 5-10 db mag növényenként.
Némelyik nem igazán trópusi illetve nem gyümölcstermő (de a többség az).
Néhány naptól több hónapos várható csírázási időig.
Már ki kelt: = J
Theobroma cacao és a Camellia sinensis többször is rendeltem és ültettem. A cacao sikeres (5 növényke cseperedik) a tea egy sem sikerült.
A magokat tőzeg poharakba ültettem, perlit és kókuszrost keverékbe és ültetés után gombaölővel permeteztem be a földjét.
A tőzeg poharakat műanyag edényekbe raktam.
Szerintem, ami így sem kell ki, az a mag csíraképtelen vagy bedöglött.
Van 3 Couroupita guianensis magoncom. Mindháromnak sárgulnikezdtek a levelei és hullanak. Az egyik teljesen kopasz lett, és a hajtáscsúcs is elhalt. Múlt héten kiszedtem a földből, és vízbe állítottam. Ma jöttem vissza, és láttam, hogy vagy 4 rügy jelent meg egykori levelek hónaljában. Megnéztem a gyökérzetét, és néhány új csökérágacska is megjelent. Most azon gondolkozok, hogy ültessem tőzeges virágföldbe, vagy agyaggolyós vízkultúrába. Mi a véleményetek?
Nekem lesz is egy két felesleg tavasszal. A cassia-ra visszatérve egy kikelt, de nem hiszem hogy megmarad elég nyüzüge. De még reméljük fog csirázni több is.
Meg tudnátok nekem mondani esetleg, hogy mia baja lehet a strelitziámnak?
Tavaly télen egy kb.12-15 fokos helységben telelt, akkor kezdett ilyen lenni a levele, de sajnos a nyáron hajtott friss levein is barna foltok lettek. Mit csinálok rosszul?
Arra nagyon odafigyelek, hogy ne legyen túllocsolva.
Hát szerintem mivel Gáborka meg én vagyunk talán a legnagyobb magvetők és kisérletezgetők(ez alatt azt értem,hogy megvesszük a magokat,elvetjük,aztán vagy kikel vagy kidobott pénz),szerintem időnként lesznek/vannak felesleges magoncaink,ha van türelmed felnevelni őket.
A következő orchigyülésre viszek neked Noni magokat ha jo ez igy neked.(most kaptam egy termést,büdös mint egy kéthetes sajt,meg nem kostoltam,de a magokat most szedtem ki)
Az édesburgonyát tartsd hüvös, száraz, fagymentes helyen. Márciusba tedd egy cserépbe, de csak a tetejére, kissé nyomd a földbe. Tartsd melegen, fényen és nedvesen. Megjelennek rajt a hajtások és ha 8-10cm nagyok akkor törd le és dugd földbe őket, jól gyökeresednek. Amikor a paprikát, paradicsomot kell ültni akkor ültesd szabadföldbe. legalább fél méter sor és tőtávolságra. Nem akarlak elkeseriteni, de a boltit kezelik csirázásgátló anyaggal, ha tavasszal nem hajt nem te vagy a hibás, akkor főzd meg nagyon finom.
trópusi magoncok (Ylang-ylagng) levelén egyre terjedő piros folt van, ami a közepén sötétzöld lesz, majd lehullik a levél. Egy másik faj levelei alulról indulva sárgulnak, majd lehullanak. A sárga leveleken pirosas részek is vannak. Mi lehet? Gomba? Locsoljam gombaölővel? Vagy más?
A Rappai (ha jól írom) kertészet árul egzotikus növényeket. Zombán vannak (Szekszárd közelében). Én egyszer vásároltam náluk, minden viasztetves volt, el is pusztult. De gondolom, ez múló probléma volt.
kertészmérnök és növényvédős lennék. Nemsokára elkészül a télikertem és bizony ritka és különleges növényeket szeretnék benne tartani. Látom itt sokan küzdenek azzal, hogy trópusi növényeket szerezzenek. Nos! kutatom és is a lelőhelyeket magyarországon de nem sokat találtam. tudtok helyeket? csak külföldről lehet szerezni?
Üdv! Látom itt többen is szeretnénk rendelni külföldről magot/növényt, tavasszal összefoghatnánk, hogy együtt rendeljünk egy-egy helyről, és így a postaköltség is megosztódna, nem lenne olyan nagy összeg, és így talán többen is bátrabban rendelnek külföldről...
Igen volt sok gyümi, bár én csak 1-2 magját ültettem volna el. Kár hogy durián csak egy volt mutatóba, megkostóltam volna, meg a mag is jó lett volna belőle.
A Pimenta sajnos csak szuperfriss magról szaporítható jól. Nekem még az elméletileg friss magról nem sikerült soha. Elég olcsón lehet viszont egy ebay-es amcsi kertészetnél kapni. Ha nem lenne macerás Usa-ból rendelni már rendeltem volna...(meg persze a szállítás az már a növény többszöröse..) üdv.
Voltam a Fűvészkertben, jó volt, gondolkoztam, hogy mi lesz a kiállítás gyümölcseivel, magyarul a kiállított gyümölcsökkel a kiállítás után....volt ott jónéhány, aminek a magját szivesen elültettem volna...:)