Csak akkor, ha a vámnyilatkozatra kisebb értéket írnak. Egyébként nemsokára megszületik (elvileg) a Kanada-USA vámunió, nem hinném, hogy most olyan egetverő vámok lennének, de kérdezd az eladódat, elvégre ő ott él a környéken. :)
Túlvagyok az első eBay-es vásárláson. 28,51 EUR szállítással együtt egy cucc németországból. Az OTP-s elektronikus folyószámláról utalva (ha minden igaz) nincs átutalási dij sem ... Majd meglátjuk, megjön-e a cucc ! :-)))
Ha nem tévedek, dombornyomatos kártyát csak akkor adnak, ha a folyószámlán letétet hagysz, pl. 50 eFt-ot. Csak ezért nem hiszem, hogy érdemes kártyát kiváltani. Egyébként érdemes, nekem is van pár darab.
Télleg nincs rokonod/ismerősöd, akit megkérhetnél, hogy utaljon el az adott számlára?
Frankón csináltatok egy dombornyomatos kártyát és csak a tiszta eladási árat és a szállítási díjat kell fizetni, semmi járulék a banknak? Bárhová vagy csak kedvezményezett bankokba?
Ha ott tartok, hogy enyém a vásárlás joga, akkor kérek egy bankszámlaszámot az eladótól, bemegyek a bankba, megmondom, hogy erre a számra szeretném utaltatni a pénzt (ami elvileg eladási ár+ szállítási díj + átutalási díj, ugye?). Ezen felül nem kell itthon kifizetni rá az ÁFÁt?
Nem vagyok tisztában azzal, hogy zajlik le egy vásárlás mondjuk egy kb 80 ezer Ft-os eladási árú gitár esetében. Tehát: regisztrálom magam az E-Bayen, kikeresem a cuccot, (most itt licitálok vagy elviszem az eladási árért - licitálás hogy megy? kérhetek egy hozzászólás számot, amiben épkézláb mondatokban le van írva a licitálás?), ha én vihetem el a cuccost a végén, akkor jön a kifizetés. Ide tartozik a vételár+a pénzátutalás díja+ a szállítás (ezekhez is kérhetek hozzászólás számokat?). Jojóznak a szemeim a sok átutalós honlaptól. Csak azt szeretném tudni, hogy USA-ba, illetve EU-ba hogy megy a pénz átutalása. Szállítás díja EU-ból és USA-ból hogy megy? Melyik régióba melyik magyar bank gombol le a legkevésbé az átutalásnál?
Hallottam, hogy érdemes már licitálás előtt beszélni a tulajjal. De miről? Utólag ok, hogy megbeszélni vele, az árakat.
Előre is köszi a választ. Csak pár számot, meg esetleg némi tippet kérek.
Hű az már elég régen volt, ráadásul az első licitem.Tehát hülyeséget nem akarok mondani, de valahogy az ebayon keresztül (überweisung+ volt a fizetési lehetőség, és ha jól tudom ilyenkor nem kell külön kérni ezeket az adatokat hanem az eladó megadja az ebayon az pedig továbbítja a vevőnek.Ha nem így van valaki lécci javítsa ki).Miután a postai megoldás nem sikerült, elmentem az Otp-be(előtte csináltam egy folyószámlát más okból),és ráérdeklődtem mi képpen lehet átutalni a zsét.A banya adott egy nyomtatványt, értelemszerűen ki töltöttem, befizettem a zsét a saját számlámra(ekkor még üres volt), és csodák csodája írt a német, hogy megvan a zsé küldi a motyót.
Hmmm... nem vettem észre az "amerikai" jelzőt. US vásárlást eddig kártyával bonyolítottam. Mellesleg még kaptam is a fejemre, mert a lökött amerikai eladó utólag feljelentett ebaynél, hogy nem vettem meg a cuccot. Mindezt azután, hogy már itthon lelkesen használtam a terméket és, hogy elmail-eztem a bizonyítékot a fizetésről. Még szerencse, hogy az "ebay customer service" igazságot tett. Sajnos a pozitív feedback-emet már nem lehetett utólag visszacsinálni.
Tegnap vettem 220 USD aron valamit az Ebayen. Floridabol fogjak Kanadaba kuldeni a csomagot. Van valamilyen modja annak, hogy minnel kevesebb vamot fizessek ra? Esetleg valaki meg tudja mondani, hogy az USA es Kanada kozott mennyi a vammentesseg felso hatara? Koszi elore is!
Na, szóval az 1200 Ft-os havidíjért ingyen és korlátlanul lehet belföldre és külföldre utalni. A számla Ft-alapú, az utalásnál elvileg középárfolyamot veszik figyelembe, de efelől kétségeim vannak...
Szóval, ha jól értettük egymást, akkor az EU-s szabályozás miatt az EU-n belüli, de nekünk külföldre irányuló átutalásoknál 12500 EUR alatt, IBAN és BIC/SWIFT kóddal a külföldi bankköltséget nem kell kifizetni!
Ehhez jön az elektronikus számlacsomag, ahol a külföldi utalásoknál az OTP elengedi a saját átutalás díját (0.15%, de legalább 2000Ft ha jól tudom), így egy kellemes havdíjért lehet átutalni.
Emellé jön még a MasterCard alapú webkártya, amivel a "Seller Fee"-ket lehet fizetni.
Szóval nekem nagyon tetszene a dologm, főleg, hogy mostanában 6-8 EUR egy külföldi utalás Európába. Amerikáról nem tudok mit mondani, csak a kontinensen belül mozgok. :P
Most rángatok ki egy cimbimet a szarból; -lehüjenácijenkizte az amerikai embert, mert az a szerencsétlen megírta, hogy csak amerikába szállít, de ezt fel is tüntette az aukciós oldalon, a cimbora meg erősködik, hogy "miből tart neki", "ugyanannyi elküldeni", meg "a köcsög lenézi a Magyarokat, oszt' azé' nem küldi".
Szegény amerikai már szűkölve üzenget, hogy haggyák már' békén, mert ő odaírta, hogy USA only meg PayPal.
Gondolom ezentúl ez a pasi is feltünteti az oldalon, hogy aki nem veszi figyelembe a feltételeit annak a licitjét szó nélkül törli, ha meg véletlenül megnyeri, akkor azonnal negatív feedback és újralistázza a tételt.
Én nem sajnálom az eladókat, én azt sajnálom, hogy az eladók rossz tapasztalatai miatt hátrány érhet a vásárlásnál.
mar megirtam neked a valaszt a "vitatkozasodra", de inkabb toroltem.
annyit azonban leirnek, hogy nem kellene felrevezetned masokat!
hany bid-ed volt amerikai cuccra? es ebbol hanyat bonyolitottal moneybookers-el?
abban egyetertek veled, hogy egymas utan jonnek a "na gyorsan mondjatok el hogy kell ebayezni!" gyerekek es sok kart okoznak. en viszont nem azokat sajnalom akik az ebay-bol akarnak megelni, mert ok talalnak mas helyeket. sokkal inkabb magunkat, akik az ilyenek miatt szivnak. mert elterjed, hogy a "magyar" egy huje aki meg az elado altal konkretan leirt dolgokat sem olvassa el es ezerrel licital egy olyan amerikai cuccara aki leirta, hogy csak USA-ba szallit UPS-el es csak paypal-t fogad el. amikor megnyeri a licitet, akkor meg neki all feljebb, hogy nem akar Mo-ra szallitani, aztan a ficko szivjosagbol szallitana es szivinfarktust kap a UPS araitol. aztan mar USPS-el elkuldene csak szabaduljon, de akkor kiderul neki nincs paypal, de meg egy kartyaja sem....
es ezt fogjak terjeszteni. tiszta gorenje feeling!
Egyet kell értenem, -tényleg nem az új versenyzővel van a bajom, hanem a jelenséggel. Arra kellene ráébredni, hogy ez -ha tetszik ha nem- elég kemény üzlet nagyon szigorúan szabályozva (és önszabályozva). Mindenki aláírja a szerződést amikor regisztrál (bár nem hinném, hogy sokan elolvassák), így az eBay simán behajthat bármilyen "nemúgygondoltam" tranzakciót.
E mellett tudom itt pár emberről, hogy nem szarral gurigázik az eBay-en és kellemes összegeket mozgatnak meg. Igazából az a fő gáz, hogy a komolytalan eBayerek miatt a nagyonkurvajó cuccok forgalma majdnem leállt, mert a vevők fosnak kurrens tételre licitálni, ebből meg az következett, hogy az eladók más fórumokon, pl. offline aukciókon passzolják el ezeket. De még ha nem a magas kategóriákat nézzük, akkor is látszik a gáz, -divatcuccokat eladni/venni a legnagyobb rizikó, mert tömegében itt van a legnagyobb forgalom, és itt ügyeskednek/bénáznak a legtöbben.
-Nna és ez vajon hogyan függ össze az eddigiekkel?!
Igen, ez lenne a hivatalos leirás, de engem sokkal jobban érdekelnek a gyakorlati tapasztalatok .... Főleg, hogy itt Magyarországon semmi sem működik úgy mint a világ civilizáltabb felében ....
Nem erről van szó, csak nem mondhatni, hogy itt zanzásitva vannak az infók, szóval épp csurran-cseppen. Ha végre innen-onnan sikerül összeszednem a eBay-el kapcsolatos infókat (különösképpen a magyar viszonyokra applikálva), akkor megírom az "eBay kiskátéját"....
Végülis semmisség a mai rohanó világban átfutni 2600 hozzászólást :-)))
Amúgy én visszamentem 1-200-at de nem volt érdemi infó.
Jó lenne ezeket az alapvető tudnivalókat összefoglalni és valami ingyenes tárhelyre feldobni, és ilyenkor csak a linket kéne feldobni ....
Isteni türelmed van... Az új eBayes kollegák miért nem olvassák el a topicot visszamenőleg? Tudom, hogy hiú ábránd, de úgy vélem, ha valakit igazán érdekel a téma az kicsit legalább visszaolvashatna (nem kell sokat, mert havonta minimun kétszer előkerül az: "azta' tökjó-íbéj: -hö-hö- már vettem ezt-azt bár fogalmam sincs kinek fizetek és hogyan és hogyan küldik és van-e vám és van-e ÁFA és hányhétalattéride"). Bár így biztos, hogy kényelmesebb.
"legegyszerubben az auctionpayment.com-al tudsz kuldeni"
Legegyszerűbb folyószámláról utalni, de egyben a legdrágább is. Aztán jön az eccerűbb auction, ami már csak kevésbbé drágább, mint a moneybookers, ami bizos, hogy a lwegolcsóbb, egyben talán a legbonyolultabb.
az ebay csak az eladoktol veszi le a sapot kozvetlenul.
fizetni az eladonak fizetsz es csak ugy ahogy o elfogadja.
pl. egy nemetnek hiaba lobogtatod a virtualis webkartyadat o atutalast ker altalaban.
usaba (mivel paypalt nem tudunk hasznalni) a leginkabb elfogadott az a money order esetleg nagyobb cegeknel kartyaval (de ott is szeretik elkerni a kartya 2 oldalanak fenymasolatat).
money ordert legegyszerubben az auctionpayment.com-al tudsz kuldeni, amire tudsz kartyaval is fizetni.
az ebay nem vallal kezesseget az aru megerkezeseert. ez a te rizikod.
Üdv mindenkinek! Én még csak most ismerkedem az eBay-lel, ezért olvasgatom ezt a fórumot is. Elsőként az tünt fel, hogy milyen sokan problémáznak a banki utalással és az esetleges utánvétes küldéssel. Én amikor regisztráltam, akkor az OTP-s webkártyám számát adtam, így gondolom ez nem lesz gond, ha nyerek egy aukción.
Kérdésem: Amint nyerek, azonnal le akarja vonni a rendszer az összeget, vagy kéri hozzá az én engedélyemet ?