Keresés

Részletes keresés

Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.07 0 0 835

Kedves Bori! :)

Jó a fölvetésed!  - A  Jojo csemete koronájába oltani PPV fertőzött alanyú  idősebb Jojo fáról vett  oltócsapot - ez a kísérlet egyenesen a Neumüllernek ajánlható és informatív értékkel bírna... :)

Vírus mentes alanyú  Jojo fáról vett oltócsappal ezt tenni, természetesen értelmetlen, erről nálam sem volt szó.

A Neumüller írásait olvasva, a tavasszal PPV vírusra leteszteltem a szilvafáimat. Ehhez Jojo  oltócsapokkal oltottam be a termőkorú, más fajtájú szilvafáim  koronáit. A Jojo ráoltás vírus-kimutatóként szerepelt.

Pozitív esetben, a Jojo ráoltás kimutatta a fertőzött / fertőző szilvafa jelenlétét a kertben, - a hirtelen leszáradásával, néhány héttel azt követően, hogy megeredt és hajtást nevelt ....:

Viszont Sharka vírus mentes a szilvafa, ha egészségesen tud rajta fejlődni a ráoltott  Jojo oltóvessző.  A fajtákat továbbszaporítani  az így tesztelt /PPV negatív/ szilvafáról érdemes. /Az első Jojo termést is ilyen hajtáson várom/:

Az alanyok vírus mentességéről  hasonló módon győződhetünk meg. Egy pozitív eredmény:

Előzmény: Jbori (827)
korgan Creative Commons License 2012.11.07 0 0 834

A cimke részleteit nem néztem, évek óta járok hozzájuk, eddig még mindenből az lett aminek vettem. Egyébként, ahogy az eladó mondta náluk is viszonylag új a Topend, most termett először egy kisfájuk 3 szemet és hatalmasak a szilvák kb. 7-8 centit mutatott az ujjaival.

Előzmény: tooommm0013 (833)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 833

Standard cimke milyen volt?

Előzmény: korgan (830)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.07 0 0 832

Róluk még nem hallottam, megnézegettem a leírásaikat.

Úgy látom ők korrekten használják a jelzőket ("ellenálló", "toleráns"), semmi költői túlzás, semmi negédes cicomázás. Korrekt, így kellene működnie a többinek is.

Sajnos a vásárlókért folytatott harc manapság átcsapott egyfajta marketing-háborúvá, ami közben gyakorivá vált a vásárlók megtévesztése. Tisztelet az ilyen kivételnek.

Előzmény: tooommm0013 (829)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 831

Nem hiszem hogy hivatalosan sokan szaporítanak ebből a fajtából magyarországon. Reméljük tényleg az volt amit vettél.

Előzmény: korgan (830)
korgan Creative Commons License 2012.11.07 0 0 830

Én vasárnap a debreceni Molnár faiskola Böszörményi úti telepén vettem egy Topend Plus-t.

A honlapjukon nincs fenn, hogy ezt is árulnak, volt még vagy 10 kisfa eladásra várva.

Kérdésemre, hogy fognak-e a Top sorozatból más fajtát is árulni, az eladó azt válaszolta, hogy idén és tavasszal biztos nem, új fajtákkal mindig őssze jönnek ki.

Előzmény: tooommm0013 (829)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 829

http://www.plantcoop.hu/

Újkígyósra mentem érte.

Előzmény: alfi13 (821)
Jbori Creative Commons License 2012.11.07 0 0 828

Le lehet vonni abból amit írtál azt a következtetést hogy a fiatal csemetére oltott növény előbb terem mint a csemete. Ez így van?

Előzmény: Józsi-bá (826)
Jbori Creative Commons License 2012.11.07 0 0 827

"A kérdés az az, hogy ha utólag fertőződik meg az alany, milyen idős koráig reagálna az alany megfertőződésére a korábban ráoltott Jojo?"

Ezért oltottad Jojóra a Jojót? Netuddmeg! :) De ha mégis megfertőződik, és még netalán reagál, akkor legalább tudni lehessen, igazad van hogy kipróbálod, csak nyerni lehet vele. Jól látom én nálad a Jojó helyzetet? :)

Előzmény: Józsi-bá (826)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.06 0 0 826

A Jojo fám csak idei. Az első termést termőfakoronájába oltott vírusjelzőről várom, ha nem jövőre, akkor utánna évben biztosan...  Oltócsapon is érett már be nálam szilva, de a Jojo-val nem volt ekkora szerencsém.

Előzmény: alfi13 (825)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 825

Köszönöm. kiváncsian várom már hogy termőre forduljon. 2010 őszén ültettem elég kicsi volt az alany de most őszre szépen megindult.

Előzmény: Józsi-bá (824)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.06 0 0 824

A Jojo-t tartják a "legkoraérettebb" szilvának.  Mielött megkóstolnánk  tudnunk kell róla, hogy a lilás-kék fedőszíne  már 4 héttel! a teljes érés elött, kiteljesedik... Csak utánna formáljunk véleményt az ízéről, amikor a gyümölcshús sárga elszíneződése már elérte az 50 %-ot, ezt az állapotot "érettségi mutató"-nak tekintik.  Ilyenkor jó ízűnek tartják, édes-savas, harmonikus aromájú, illatos gyümölcsnek, ami  közepesen magvaváló, tömörebb húsú....

Előzmény: alfi13 (822)
zsoltigy Creative Commons License 2012.11.06 0 0 823

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ és a hozzászolásaitokat. (Józsi-bá, Ali-bá, egaborBP és a többiek). Érdekes ez a hiperszenzivitás... Pár hete ültettem Stanley-t egy kivágott akácfa helyére, közelébe.Ezt is valamennyire ellenállónak mondják. De ezt a Jojo-t is szeretném kipróbálni. Már megrendeltem:) Bárcsak nemesítenének minnél több ellenálló gyümölcs fajtát...

Előzmény: Józsi-bá (801)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 822

Kóstolta már valaki Jojo-t anyit beszélünk róla de milyen az ize? Én is ültettem de még sajnos nem termett.

alfi13 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 821

A Topend pluszt hol vetted?

Előzmény: tooommm0013 (809)
Jbori Creative Commons License 2012.11.06 0 0 820

Igen, lelkesen gyerekesedünk. :)

Előzmény: Lactarius Curtis (819)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.06 0 0 819

Lehet gyerekes lelkesedés, de: csodálatos növény ez a Jojo! :-) Remélem kihajt nálam.

Előzmény: Törölt nick (818)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 818

Nem érdemes egyébként emiatt aggódni, én is sokfélét telepítettem már, meg szándékozok még, amelyek jóval kevésbé ellenállóbbak, mint a T P.

A Jojo-t alapvetően két dolog miatt szereztem be: ahogy Józsi-bá is írta, ráoltva a jojo oltócsapot másik szilvafára, kimutatható vele házilag a fertőzöttség. A másik dolog az íze, állítólag van muskotályos beütése, kíváncsi is vagyok rá.

Előzmény: tooommm0013 (817)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 817

Értem.

Én már elültettem a fákat már csak az a dolgom hogy várjak és reménykedjek. Majd cserélem őket jobb alanyon egy jobb fajtára ha kidőlnek.

Kösz a válaszokat!

Előzmény: Törölt nick (815)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 816

bocs, a "hiperszenzibilis" szavaimat cseréld ki "hiperszenzitiv"-re, természetesen az utóbbira gondoltam, mea culpa.

Előzmény: Törölt nick (815)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 815

Nézd, senki marketingmunkáját nem szeretném nyilvánosan kritizálni, de ebbe a megfogalmazásba azt látok bele, amit üzleti érdekeim megkívánnak.

Azt nem jelenthetem ki, hogy nincs igazságtartalma, mert van neki, DE ha a fertőződés megjelenik, akkor ezután az írás után én a következőket mondanám neked:

"Nézze uram, a Topend Plus fajta KIMAGASLÓ ellenállóképességgel rendelkezik, nem is hallunk vírusos megbetegedéséről (persze, hiszen alig van elterjedve még itthon), ezért úgy gondolnám, hogy érdemesebb lenne laboratóriumban bevizsgáltatnia a növényét, ha valóban attól tart, hogy vírusos lenne - de szerintem ez pénz és időkidobás Önnek, mert ennek valószínűsége majdhogynem egyenlő a nullával."

(Továbbá még sosem hallottam olyasmiről, hogy atka PPV vírust terjesztene, tehát a "fertőzött atka" fogalma számomra erős gyanút kelt a leírás komolyságával kapcsolatosan.)

Ebben a német nyelvű összefoglalóban a következőket lehet olvasni a Topend Plusról http://goo.gl/99J2m

"'Topend Plus' zeigte leichte bis mittlere Blattsymptome."

Tehát a Topend Plus kísérletek közben megfertőződött, és enyhétől közepesig mutatott levéltüneteket.

Azt is megmondom, hogyan jutottak erre a fajtára. Sok kísérletet végeztek arra, hogy megtalálják a rezisztencia, a hiperrezisztencia okozóját, hogy hogyan tudjanak ilyen fajtákat előállítani.

A Topend Plus a csacsaki najbolja és a valor "gyereke".

Ezek közül a najboljára Neumüller a következőket mondja:

"Quantitatively resistant genotypes such as ‘Cacanska najbolja’ got infected but displayed only a few symptoms."

Tehát a kimagaslóan rezisztens csacsaki najbolja fajta is megfertőződött, de csak néhány tünetet produkált. Innen ered a Topend Plus "kimagasló ellenállóképessége".

Miután érzékelték a Jojo hiperszenzibilis viselkedését és annak pozitív hozadékát, sok kísérletet végeztek hogy rájöjjenek, mi okozza mindezt. Miután a Jojo az Ortenauer és a Stanley "gyereke", ezekkel a fajtákkal rengeteg korábbi szilva nemest kereszteztek, majd megfertőztek.

Az eredmények alapján úgy vélik, hogy a hiperszenzibilis válaszok valószínűleg az ortenauer fajtából öröklődhetnek ki.

Előzmény: tooommm0013 (813)
Jbori Creative Commons License 2012.11.06 0 0 814

Én is a Jojót néztem ki, de ugye már most is finom, mint ahogy ez a fajta 10 év múlva is az lesz. :) Köszi, asszem a múltkor miattad jöttem rá hogy vírusos a szilvám, vagy hogy is vót...

Előzmény: Törölt nick (812)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 813

Akkor egy ilyen írás (gondolom olvastad már a többi részét is ha ennyire sokat foglalkozol a szilvával) csak tisztán reklám és nincs igazságtartalma?

A fajta kedvező tulajdonságai közül viszont a legértékesebb: a kimagasló ellenállóképesség. A T P valóban ellenáll a plum pox vírusnak! Tehát tényleg ellenálló és nem csak annak mondott fajta. A szilva esetében a vírusmentesség eddig csak elméleti kategóriaként létezett. Semmi nem garantálta, hogy a vírusmentes alanyból, vírusmentes szemmel létrehozott oltvány, vírusmentes technológia alkalmazása mellett a faiskolába, vagy az ültetvénybe kiültetve valóban vírusmentes is maradt. Elég volt egy fertőzött atka, vagy egyetlen bibére került fertőzött pollen szem és a szilvafánk máris vírusos lett. Ez a T P-al nem történhet meg. Erős, acélos, mégsem túlságosan hosszú hajtásaival és egészséges levélzetével a T már a faiskolában is kitűnik a többi fajta közül és ezt az előnyt az ültetvényben is megőrzi. Állománya vírusfertőzöttség miatt nem ritkul ki és a monília, valamint rozsda fertőzésre sem fogékony.

Előzmény: Törölt nick (812)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 812

Még annyit az előbbiekhez, hogy lehet beszélni általánosan vett rezisztanciáról, de akkor a hiperszenzitív rezisztanciát külön fel kellene tüntetni, ahogy arra az alábbiak rámutatnak:

The advantage of hypersensitivity resistance over all other known resistance mechanisms is that it withstands natural inoculation pressure (aphids) completely, i. e. the plant remains healthy. It dies off only in the case of high inoculation pressure which can just be the case under artificial inoculation conditions. The resistance has been stable for 20 years.

Tehát az, hogy mit nevezünk rezisztanciának, külön értelmezési vitává bonyolítható.

Nyilván amikor az ügyfél besétál a faiskolába, jól hangzik az, hogy "rezisztens". De ilyen esetben a Jojo-ra többet el kellene mondaniuk a kereskedőknek, mert az többet tud ezen a téren.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 811

Amit idéztem, egy 2010-es konferencián elhangzottak angol nyelvű kivonata, Neumüllertől.

Innen elolvasható, ha valakit érdekel a Jojo viselkedése: http://goo.gl/KYWB3

Előzmény: Törölt nick (808)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 810

Röviden összefoglalva: a többi "csak" toleráns, míg a Jojo rezisztens. (az internetes áruházak fajtaleírásaiban olvasható szavak kutyulmányok, hatásvadász szándékkal vagy félreértés miatt írják őket)

Hosszabban:

az összes többi kereskedelemben kapható fajta elkapja a vírust, kimutatható belőle, hordozza, tovább adja, tehát tovább is fertőznek.

Toleránsak, amiből következően a talajtól, a környezettől, a tápanyagoktól meg sok apróságtól függően évekig adják a megszokott termést. (bár, vannak vélemények, amelyek állítják, hogy egy fertőzött fa többé nem ad olyan minőséget, mint egy egészséges)

De néhány éven, esetleg egy évtizeden belül elsatnyulnak, a víruskoncentráció növekedésével a minőség drasztikusan leromlik lassacskán.

A Jojo a vírusvektorok által nem fertőződik meg, számtalan kísérlet támasztja ezt alá. Amit a Neumüllerék írnak, az 20 éves jojo gyümölcsös, ennyi időn keresztül biztosan tünetmentesen tartható.

Tehát a Jojo fa alkalmas arra, hogy a vírus terjedését megakadályozza, azzal, hogy a fertőző tetvek nem képesek azt megfertőzni, s ha az alany is fertőződne, semmilyen nyoma nem mutatkozik annak a Jojo sejtjeiben.

Miután egy levéltetű csak az első szívásig fertőző, amíg a vírus a szipókájában található, ezért a Jojo fa arra is alkalmas, hogy vírusmentesítse a fertőző tetveket. Ezután ha a tetű másik szilvafára kerül át, már nem fertőző.

További eredmény, hogy felnőtt Jojo fa mesterséges vírusbevitellel is nagyon nehezen fertőzhető (metszőolló, szaporítás), amennyiben ez mégis megtörténik, az ágcsoportok elhalással reagálnak.

Tehát summa summarum a Jojo eddig az egyetlen kereskedelmi fajta, ami nem veszi fel a vírust, hiperszenzitív módon ellenáll neki, s végeredményképpen nem is fertőzi tovább az állományt.

tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 809

És mi a helyzet a többi rezisztensnek mondott fajtával? Mivel tud többet a jojo mint az elene, topfirst, grabovska? Vajon melyik tényleg rezisztens? Mennyit számít az alany, a termőhely vagy más betegségek, stb? Mert én az elérhető leírások alapján nem látok többet a jojoban mint a többi említett fajtában. Tapasztalat egyenlőre semmi. Most ültettem 5 elenát, 5 topend plus-t és 2 stanleyt. Várom melyik mit tud majd,mennyire maradnak egészségesek. (nem csak a sharkát de egyéb betegségeket is figyelve persze)

Jojohoz nem jutottam hozzá.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 808

kicsit tudományos csak és talán

Kell ennek még egy évtized.

Előzmény: Törölt nick (807)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.05 0 0 807

Dehogyis késtél le Józsi-bá!

Máris pontosítanám magam: a vírus utazása a nemesről az alanyba csak fiatalabb fáknál bizonyított, idősebbeknél még nincs igazolva:

At least for young trees it is known that the transport of PPV through a hypersensitive interstem between the susceptible rootstock to the susceptible scion part is possible. This means that the virus is able to move through the vessel system (phloem and maybe xylem) of hypersensitive genotypes, but it is not replicating in the hypersensitive vessel tissue. We do not yet know whether this movement is able in full-grown trees as well. However, there is, up to now and with currently
available detection methods, no proof of the presence of PPV in vessels of hypersensitive genotypes.

Az, hogy a Jojo utólagos alanyfertőződés esetén nem mutat molekulárisan kimutatható vírusosságot, egyértelmű.

Az is tisztázott, hogy a "naturális", azaz tetvek által presszúrált vírusnyomásnak ellenállnak a hiperszenzitív fajták, viszont mesterségesen erőltetett fertőződésnek, például fertőzött szemek vagy oltások berakásánál részlegesen elpusztulhatnak a fák.

Tehát a fertőző oltócsapok Jojo-ra oltását kerülni célszerű.

Előzmény: Józsi-bá (806)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.05 0 0 806

Lekéstem. :)

Előzmény: Törölt nick (804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!