Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2005.10.07 0 0 464
Hat ez egy jo otlet - ki fogom probalni, hiszen oktober van, nem?

Kellemes hetveget neked: mi az a "reiki avatáson leszek"?
Előzmény: _atti (463)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 463
Sajnos a növények hajlamosak az ingadozásra. Egyik évben rogyásig van rajta virág, a másikban meg éppenhogy. Próbáld ki azt, hogy amikor látod, hogy berakódik virágrüggyel, még abban az évben októberben adjál neki műtrágyát. Ez nem fog hajtást indukálni, hanem elraktározódik az ágakba, s tavasszal gyorsabban jut el a rügyekbe, ezért a virágzás nem tudja elvenni a tápanyagot a hajtásnövekedéstől, s jut idő és tápanyag a virágrügyek képzésére is.
Képeket felraknék, de azt írja ki, hogy túl nagyok. Nem konvertálja át kisebbre.
Majd jövő héten nézek valami progit, amivel előtte kisebb felbontásúvá tudom alakítani. Hétvégén sajnos nem érek rá, reiki avatáson leszek.
Jó hétvégét nektek.
Előzmény: ZsuR (461)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 462
Akkor most a télen vágd ki, és tavasszal ültess helyette valami mást. Egy kicsit távolabb a háztól.
Én a kedvencemet ajánlom: Liquidambar styraciflua. Elég ijesztő neve van, de ez az amerikai ámbrafa.
Karéjos, kicsit a juharra emlékeztető levele van. De illatos, és ősszel nagyon szépen színeződik.
Az illatos gyantáját gyógyászati célra használják.
Ha megcsinálom az udvart, én is akarok ilyet ültetni.
Előzmény: sera (460)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.07 0 0 461
Igen - sokat latok telen olyan leveleket, amik szinte elettelenul csungnek, mintha szarazak lennenek. . .de magukhoz ternek!

Tegyel kepeket fel a rhodoidrol - szivesen latnam!

Jo alaposan szemugyre vettem a bokrokat, tele vannak szep duzzadt virag rugyekkel - a sok-sok szep igerete. . .
Kiveve a pirosakat, azoknak meg sok level rugye van - pedig eddig azokon volt a legtobb virag.

Előzmény: _atti (456)
sera Creative Commons License 2005.10.07 0 0 460

Nem idegesitttel fel! :)

Sajnos van vele gond eleg,többe került eddig a haz tetejenek rendbetetele,mint amennyi hasznot hozna a fa.Fogadtunk kerteszt is,hogy apolja a kertet,kotorja össze az irdatlan mennyisegü diofalevelet,az ereszt is rendszeresen kotorni kell,szoval a szomszedok visszajelzese szerint nem csinalta lelkiismeretsen es mikor ferj hirtelen hazament,csak az alla esett le,hogy ugyan összekotorta nehanapjan a leveleket,de nem szallitotta el,megint szanaszet volt minden,ugyanigy volt a fünyirassal is.

nem keves penzert csinalta a nagy semmit,szoval nekem szep diofa ide vagy oda,maga a haz erdekeben is azon jar a fejünk,hogy kivagatjuk.

Ugye,sokan aldjak az arnyekot,amit ad,de sajna az egesz kert arnyekban van delutan,a kert meg azert kicsi hozza.

Megmondom öszinten kevesbbe jar a fejem a lancolason,ha....akkor kivagom tetötöl talpig es valami mast ültetek oda.Mondjuk az en reszemröl örülök a napnak,amennyi hüvöst es arnyekot itt Svajcban kapok....

Előzmény: _atti (459)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 459
Szép nagy diófád van. Ami első látásra feltűnt, hogy villás elágazása van. Ha szoktak ott lenni nagy szélviharok, érdemes lenne erős lánccal lazán átfogni a két ágat. Természetesen ha erős, egészséges, akkor nem valószínű, hogy lehasad. De ha valami gond van belül, akkor kár lenne összetörni a házat. Nyugi, nem akarom az ördögöt a falra festeni. Ez nem azt jelenti, hogy holnap jön egy kis szellő, és Te már csak egy bombatölcsért találsz a ház helyén. Hanem , ha arra jársz, és van egy régi erős láncod, akkor rakd fel rá.
Délután visszanézek!
Előzmény: sera (458)
sera Creative Commons License 2005.10.07 0 0 458

Szivesen varunk,mint kertesz!:)))

semmi nincs benne max. anyukam gyenge probalkozasai,de igazabol nem ert ö sem a kerthez,de nagyjabol meg tudom mutatni :) eppen a nagy diofankrol kertem mashol tanacsot,azert van diofas kepem,de gyakorlatilag egyetlen egy diofabol alla z egesz meg egy kis fagyalbol

a kert vegeben van egy kis patak,ami tele van szemettel sajnos,a szomszed odadobalja a vackait,azt is szepn meg lehetne csinalni,nyaron bokrok es vadmeggy takarja el ezt a latvanyt.

megcsinalnam szivesen,de nincs ertelme,tele van mindig,na meg a tyukjai is kemenyen kotorjak a partot.

Előzmény: _atti (457)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 457
Boldog napot neked is!
Azért azt a maoi kertet szívesen megnézném! :))
Előzmény: sera (455)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 456
Legjobb árnyékot az idősebb hosszútűs fenyők adják. Szűrt laza árnyékot télen nyáron. Az örökzöldeknek télen is fontos az árnyék, mert a téli nap felmelegítheti a sötétzöld leveleket, azok párologtatni kezdenek, de a fagyos földből nem tudja pótolni. Ezért nem megfagy, hanem kiszárad télen.
Nem véletlenül vannak Jeliben is ilyenek alatt. Gróf Ambrózy-Migazzi István nem volt hülye ember!
Előzmény: ZsuR (454)
sera Creative Commons License 2005.10.07 0 0 455

Szep jo reggelt!

ennyi jo tanacs!!! ezzel most akar egy rhodiültetvenyt is kezben tudnek tartani :)

Maon van egy kis kertünk,amibe nagyon szeretnek rhodikat is ültetni,csak hat sajnos nem fogom öket tul sokat elvezni :(

Itt annyi kertem van,hogy egy 20 negyzetmeteres terasz harom oldala mellett levö sav,berelt lakas,örülök,hogy ennyit megengedtek,hogy azt is hasznositsam,különben az egesz környek csak unalmas zöldbböl all,azt is ugy kaszabolja a hazmester,mint egy barbar.

Köszi nektek,nagyon rendesek vagytok,ennyi szuper tanacs!!

ZsuR Creative Commons License 2005.10.07 0 0 454
Foleg a kiszaradast nem szeretik. . .nekem most kellett altultetnem harmat, mert a szomszednak ki kellett vagatnia par fat - es a rhodok hirtelen tul sok napot kaptak. A levelek mar nem voltak szep zoldek a nyar vegere - remelm helyrejonnek. Nem birjak a tul sok napot sem.
Előzmény: _atti (453)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 453
A szabad fölhöz képest a legnagyobb cserép is kicsi.
A cserépben jobban melegszik a gyökér, és gyorsabban szárad a föld. Ezeket meg kifejezetten nem szeretik
Előzmény: ZsuR (452)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.07 0 0 452
Nagyszeru!!! Akkor tenyleg vetek a rhodokat cserpben nevelni!!! Nem?
Előzmény: _atti (451)
_atti Creative Commons License 2005.10.07 0 0 451
A peat moss mohatőzeget jelent. A kertészetekben tiszta tőzegben nevelik őket.
Előzmény: ZsuR (450)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.06 0 0 450
Nalam teljes az egyetertes a kiultetessel kapcsolatban. . .kinnt a helye, cserepben szenved.

A vizualitasom arra vonatkozott, ahogy ulsz mocskos kezzel es varsz az index-re, hogy jojjon a tanacs :))

A foldet majd karban kell tartsad - rhodo tapanyag, takaras mulch-csal.

Talaltam egy par jotanacsot az ultetesrol, taplalasrol (persze angol, megprobalom forditani):

"Rhodies like a fibrous loamy soil…accomplished by adding at least 60% coarse peat moss or bark mulch. In a clay soil, add 50% coarse peat or bark mulch and 10% sand."
Szeretik a rostos foldet - 60 % durva peat moss (?) vagy kereg mulch. Ha agyagos a talaj, adj hozza 10% homokot, es csokkentsd a peat moss-t 50%-ra.

"Add a good rhodie fertilizer to your mixture. When using sawdust or bark mulch, sprinkle a little ammonium sulphate around each plant. "
Adj fureszporhoz vagy kereg mulch-hoz ammonium sulphate-ot.

"Rhodies are shallow-rooted, with their tiny feeder roots located in the top four inches of soil. They appreciate a mulch of old rotted wood, coarse peat moss, or bark mulch. Do not dig around the plant when weeding or cultivating."
A rhodok sekely gyokeruek!!!! Sera, nem baj, ha nem astal le egy meterre! Sokkal tobbet er a talajtakaras, onnan veszik fel a tapanyagot jobban.
Előzmény: sera (447)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 449
A lucfenyőnek rövid egyenes tűlevele van. A rövid tű a csapadék(főleg a hó) hatására összetömörül, filcesedik. ezért a csapadékot nem engedi át, elvezeti. Alulról penészedik, és alatta könnyel rothadásnak indulhatnak a szerves anyagok. Ha vastag és nagyobb felületen van levegőtlenség is felléphet. Ezért szoktak az erdészek lomhullatókat is betenni a luc erdőbe, hogy lazítsák az evert, így az könnyebben tud lebomlani. A fekete és erdei fenyőnek hosszú és hajlott tűlevele van ez még 20 cm vastagságban sem áll össze. Nem baj, ha rövid is kerül bele, de a zöme hosszú legyen.
Előzmény: sera (448)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 448
Atti, mi van pl. ha az ember nem hosszutüst tesz ala,megprobalok olyat keresni,habar ha jol emlekszem van hosszutüs az erdöben,de mondjuk a hosszutüs fenyö ill. a "normalis* teritöanyag között mi a különbseg,hiszen csak teritenek? Mondom,tök laikus vagyok,de ha tudom valaminek a miertjet akkor könnyebb megjegyezni:)
Előzmény: _atti (444)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 447

ha hiszed,ha nem idaig astam! meg a földet is el kellett szallitani,haaat volt egy par taligaval,iszonyatosan köves volt meg mindenfele akadalyba ütköztem,de olyan meterszer metereset kikotortam,lefele ugyan nem egy meter,de elegem lett a turasbol.

Holnap lemegyek a kerteszetbe,aztan veszek egy kis tözeget,majd kivonulok a fenyöerdöbe nagy zsakkal :))

No,most lathattad Zsu miert is akarom a rhodit elültetni,helye is jobb,nem olyan napos,mint a teraszon.Remeljük a legjobbakat.

Előzmény: ZsuR (446)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.06 0 0 446
:)) Nagyon vizualis vagyok :))
Előzmény: sera (442)
Szalkó Creative Commons License 2005.10.06 0 0 445
A harminc rodimból csak egyen nyílt ki 2-3 virág. Ez nem befolyásolja a tavaszi virágzást. Az összes között ez a legsatnyább. Az igazán erőseknek eszükben sincs most virágozni.
Előzmény: _atti (428)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 444
De hosszútűs fenyő legyen. Erdeivagy feketefenyő. A luc az nem jó. Ha komposzttal kevered is a tőzeget, én akkor is raknék bele tartós műtrágyát (pl Osmocote).
Jó munkát! Azért ha van még kérdésed, nyogodtan. Időnként minden "kedvenc" topikra ránézek. Egyébként kertész vagyok.
Előzmény: sera (443)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 443

Nagyszerü,pont mellettünk van egy fenyöerdö,megyek is holnap nagy zsakkal,szuper nagyon köszi!

Előzmény: _atti (440)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 442

oke,Atti nagyon sokat segitettel

Itt ülök mocskos kezzel,vartam a tovabbiakat:) akkor megyek asni!

Előzmény: _atti (440)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 441

oke,tudom mar,hogy mi a tözeg :)

nos,es ezt ha kevernem komposzttal,az jo?? vagy vegyek mütragyat

Előzmény: sera (438)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 440
A tőzeg a tőzegmohalápokban keletkezik oxigén nélküli lebomlással sok-sok év alatt. Ebből később kotu, lignit, barnaszén, majd feketeszén lesz az évezredek során. Hollandiában, Németországban elég sok van még belőle, de Ukrajnában a legtöbb. És ez a legolcsóbb. Ne is lerakatban keresd inkább, hanem termelő kertészetben. Tőzeg vagy komposzt? A tőzeg savanyú, steril, tiszta, de semmi tápanyagot nem tartalmaz. A komposztban van tápanyag, de nem tudni a kémhatását, és ha kommunális hulladékból van akkor nem steril. Ha nincs vele gond, akkor is fele-fele arányban ajánlom a tőzeggel. Takarónak a husszútűs fenyők tűlevele kell, az ami az erdőben lenn van a földön (avar). Fontos, hogy a kertedben a földnek milyen a kémhatása, bár azt hiszem ezzel ott nincs gond. A tőzeg vagy tőzeg-komposzt azért kell, hogy megfelelő humusztartalma legyen a földnek. Ehhez legalább 80x80x80-as gödörben kell kicserélni a földet. Ha kötött, agyagos a talajod, esetleg még nagyobb, jobb lenne. Ha tőzeget használsz vagy kókuszrostot (most jutott eszembe, mert azis jó) akkor mindenképpen tegyél tartós hatású műtrágyát is bele. 3 kg/m3.
Előzmény: sera (438)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 439

ha talalok tözeget,akkor nem jo a mütragya helyett a komposzt??

Előzmény: _atti (437)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 438

Hu,talan ez nagyon jo hir,en inkabb a draga föld miatt ijjedtem meg,mert amit latsz rhodit ahhoz vettem földet es ugyanannyi penz volt,mint a növeny.

Most kicsit ertetlenkedek,bocs,csak a kezdö hobbykertesz tombol bennem :)

Szoval tözeg?? az miböl tevödik össze??

Van itt egy komposztalo is,nagyon sok komposzt földet tudok hozni es van olyan is,ami agbol rohad össze,tehat fenyö stb. ez kell,hogy a takaro legyen???

Tözeg...tözeg...segitenel,hogy az miböl tevödik össze?? Különben Svajcban vagyok es kertem sincs nagy,de ekörül is annyit forgolodok,mint egy tojosgalamb:)

Es milyen nagy lukat kell asnom?? nem tudom mennyire latod a tavolbol,a rhodi egy nagy cserepben van,raadasul enm is szerencses a valasztas,mert alul gömbölyö felül szük,szoval a rhodit onnan kibombazni kesz elemny lesz.

Előzmény: _atti (437)
_atti Creative Commons License 2005.10.06 0 0 437
Ne használj rhododendron földet. Túl drága. Én tiszta tőzegbe ültetem, amit összekeverek egy kis Osmocote tartós műtrágyával. Steril, tiszta, és nagyon jól érzi magát benne. Nem tudom merre laksz, de nagyobb faiskolai lerakatokban általában 3000 pénzért 300 literes bálával lehet kapni ezt a Novobalt tőzeget. Kiültetéskor is ezt érdemes kb. fele-fele arányban összekeverni a földdel. Talajtakarásra mindenképpen szükség lesz. Szép a fenyőkéreg, de a legjobb és legolcsóbb a fekete- vagy erdeifenyőtű. ezt erdőből lehet begyűjteni.
Előzmény: sera (434)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 436
ja,a rhodi ott van a terasz sarkan.de sokkal nagyobb am,olyan meteres
Előzmény: sera (434)
sera Creative Commons License 2005.10.06 0 0 435
de jo,azt hittem elveszett az elöttavalo hsz...
Előzmény: sera (433)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!