Keresés

Részletes keresés

Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.24 0 1 21451

Ha már kialakult a lisztharmat,akkor Karathane Start javasolnék,az blokkolja a fertőzést,és ha még nem előrehaladott,akkor gyógyítja is,5.nap múlva megismételni:Karathane+Kén/valami finom formációjú/+Réz/ami vastagítja a bogyó,és a levél bőrszövetét/,A Falcon nagyon jó felszívódó szer három hatóanyaga van.A kén szerek 20.fok alatt hatástalanok,25,felett perzselnek.

Előzmény: jaro1979 (21447)
alfi13 Creative Commons License 2017.06.24 0 0 21450

Igen ez nagyon úgy néz ki mint a fürtperonoszpóra. Ezért szoktam közvetlen virágzás előtt permetezni fölszívódó szerrel.

Előzmény: jaro1979 (21448)
kopasz majom Creative Commons License 2017.06.23 0 0 21449

Ilyen nálam is volt az összes virágot elrúgta.

Drasztikusan visszametszettem az utolsó fürtre, ami még lemardt a virágzással.

Láss csodát ez az egy fürt berakodott,és teremni fog.

Tavalyi oltás volt.

Előzmény: jaro1979 (21448)
jaro1979 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 21448

Ezeket vettem ma észre a szőlőben,ugye ez korábbi peronoszpórafertőzés lehetett?

jaro1979 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 21447

Üdv.mindenkinek,egy kérdés:ha már erős lisztharmatfertőzés alakult ki mivel érdemes védekezni?Valami kénes permetszerrel pl.Thiovit Jet vagy inkább Karathane New,esetleg ezeket kombinálni.

Esetleg Falcon-nal lefújni?Köszönöm a tanácsokat!

kopasz majom Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21446

Nálam ,új oltásnál indult a rügy citrom sárga,lila és ennél csíkos,cirmos változatában,kíváncsi leszek mi lesz belőle .

Legalább,10 hajtás indult el minden irányban tekeregve.

Szerintem ez UFÓ.

zsorsz Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21445

Hát igen az un. klorotikus levelek vmi hiányra(főleg vas) utalnak,csak az a furcsa hogy az akáctól kezdve ez a sárgulás sok növényen megfigyelhető. Úgy tűnik,az utóbbi hidegebb időszakok utánni új hajtások sárgultak,és ezt a jelenséget idén figyeltem meg először.A szőlőben az Othello produkálja ezt,pedig a trágyákat mindegyik egyformán kapja és a levéltrágyát is minden permetezéskor.Szinte minden évben jön valami új kórság,nehogy az ideit megússzuk!

Előzmény: granov (21444)
granov Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21444

Van.

De nem biztos h valódi mg hiány.

Most extrém módon hajt a szőlő ilyen hajtásnövekedésre én nem emlékszem. Ez nálam is hozott elő klorózisos tüneteket pedig 5. éve nyomatom a lombtrágyákat folyamatosan.

Ekkora lomb tavaly július végén sem volt. Ha másból jól ellátott a terület az antagonizmus hozhat ilyen tüneteket szerintem. Egy lombtrágyás permetezés, esetleg adj neki külön keserűsót (filléres történet) permetlében.

Előzmény: bakatorro (21442)
csite Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21443

megbetegedhet egy tőke is, én várnék még, hogy miként alakul a pirosodás

persze, ha idő-energia-pénz van, akkor el lehet vinni laboroztatni a levelet ..

Előzmény: bakatorro (21442)
bakatorro Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21442

Rambo infói alapján ez magnéziumhiánynak tűnik.

de annak is az előrehaladt állapotának.

viszont lehet olyan, hogy pár ezer tőből csak 3-4-nek van gondja a Mg felvételével?

Előzmény: csite (21441)
csite Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21441
Előzmény: bakatorro (21440)
bakatorro Creative Commons License 2017.06.22 0 0 21440

Áhoj Krákágyili!

meg tudná valaki mondani, mi a fene ez a képen látható elszíneződés az levele(ke)n?

köszönöm!

kopasz majom Creative Commons License 2017.06.19 -1 0 21439

Véded a szőlőid zárt palánkkal,ha kell 3 méter magasan.

Egyszer az én szomszédom is kitalálta vágjam ki a 150 darab lejlandi ciprusom,ami 180 méter hosszan, és már kb 5 méter magasra nőtt,mert állítólag árnyékolta a kertjét.

Feljelentett az önkormányzatnál.

A válasz az volt a növényeknek ép olyan joguk van az élethez és a növekedéshez,mint bárkinek tehát neki is.

Hozzáteszem a mezsgye mindég vágva volt a telekhatáron.

Azóta a szomszédom halála után az örökösök eladták a birtokot ,és az új szomszédom élvezi a sok zöldet,ami feldobja a környezetet,és nem egy betonkerítés a mezsgyehatár.

Előzmény: Ned868 (21432)
CBNora Creative Commons License 2017.06.19 0 0 21438

Arra is jobb, ha óvatosan szétbontjuk a tokot. Legalább a lehetőségét meg kell hagyni a határozásnak, különben nem lehet tudni, el kell-e távolítani a rovarokat, vagy netán hasznosak. Szétnyomva már ez lehetetlen.

Előzmény: van_Persil (21437)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.19 0 0 21437

Állathatározásra nyilván nem alkalmas, de arra, hogy rovar van-e benne (annak a bábja), igen, mert lehetne akár végtermék is, vagy köpet...

Előzmény: CBNora (21436)
CBNora Creative Commons License 2017.06.19 0 2 21436

Egy zsákhordó lepke hernyóját rejti a tok.

Nem kell szétnyomni, az nem alkalmas módszer a határozásra.

Előzmény: jaro1979 (21434)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.19 0 1 21435

Az elsönél ugyan a kép nem elég kifejezö, de én gyors lefolyású ESCÁ-ra tippelnék, mindenesetre minél elöbb távolítsd el az ültetvényböl és valami zárt helyen (kandalló, katlan etc.) égesd el. A másikat nem tudom, de ha szétnyomva folyékony valami csurog/szivárog ki belöle, akkor valamilyen rovaré, és jobb ha szintén eltávolítod.

Előzmény: jaro1979 (21434)
jaro1979 Creative Commons License 2017.06.19 0 0 21434

Üdv fórumozók,két kérdésem lenne1.a képen található tőke fagykáros vagy estleg hőgutát kapott a túl nagy meleg és csapadékhiány miatt?

2.már több helyen is láttam szőlőoszlopokon,drótokon lógni ezt a fura valamit,mi lehet ez?  

Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.17 0 0 21433

A lisztharmat fertőzési nyomása magas felénk a Tenkes alján.A különböző kének/mind 80,% elemi kén/szemcseszerkezete azért más vannak finomabb formációk,/pl:Thiovit,Kumulus,stb,/azok nem annyira perzselnek a normál dózisban.Azt sem szabad elfelejteni,hogy a kén 20,C fok körül hat alatta nem igen,25,felett perzselhet.A perzselést okozhatja a lomb,és a permetlé hőmérséklet különbsége,és a porlasztás finomsága is.

Előzmény: GENOM_66 (21429)
Ned868 Creative Commons License 2017.06.16 0 0 21432

Köszönöm!

A 21426-os hozzászólásomhoz kapcsolódó képeken szereplő szőlő itthon van az udvaron (itt volt a tőkeelhalás is) és már évek óta nem gyomirtóztam. Ez nem tudom, hogy lehet.

A 21427-es képeken lévő szőlők kint vannak a zártkertben és a szomszéd Laudis-os kezelést végzett. Kb 1.5 méterre a szőlőtől vannak elszáradva a gyomok, de még 6-8 sorral beljebb is vannak itt-ott ilyen levelek. Ezek szerint nagy volt az ájer...

Megint jön a kérdés, mit lehet csinálni az olyan emberrel akinek annyi esze sincs, hogy visszaköszönjön... nem szeretek vitatkozni. Megvettek/kibéreltek régi szőlőket kiszántották és szántóföldként művelik tovább.

Előzmény: Sanci07 (21428)
medveger Creative Commons License 2017.06.16 0 0 21431

Én idéntől egyébként egy új permetezési stratégiát használok: igyekszem megtudni a szomszédoktól, ők milyen szereket használnak, s (a kén és réz mellett virágzás utáni körben) olyan hatóanyagot használok, ami a mi vidékünkön nem volt mostanában. :-)
A későbbi permetezésekre meg marad a réz meg a kén, ezeknél nem tud rezisztencia kialakulni.

Előzmény: medveger (21430)
medveger Creative Commons License 2017.06.16 0 0 21430

Teljesen igazad van a rezisztenciát illetően. Ez ugyanaz, amit van_Persil említett nem is olyan rég a Quadris kapcsán: fű-fa-virág ezt használta, mert milyen jó szer már minden ellen, csak épp senki nem tartotta be a gyártói utasításokat (ment a lé dupla vagy tripla dózissal, háromszor-négyszer-ötször egymás után), aztán mára gyakorlatilag az összes gombatörzs ellenálló lett vele szemben kicsiny hazánkban.

Némely gyártó már elővigyázatos (és nem akarja, hogy túl gyorsan használhatatlanná váljanak a szerei): a Syngenta például a Dynalit 1l-es kiszerelésben hozta ki (kb. két hektárra elég), pedig III. kategóriás (szabad felhasználású) - a magyar ember viszont megoldja okosba'. Nálunk is van olyan, hogy többen veszik együtt, vagy épp a gazdaboltos kiméri decinként. :-)

Előzmény: GENOM_66 (21429)
GENOM_66 Creative Commons License 2017.06.16 0 0 21429

Valóban elég sok minden van a kén helyett, de azért azt nem árt figyelembe venni, hogy ezekkel szemben általában eléggé könnyen válik rezisztessé a lisztharmat gomba. Nem kis tehnológiai fegyelmet kíván ennek elkerülése. A rezisztencia kialakulását megelőzendő sokszor maguk a gyártók is ajálnják a kénnel való együttes kijuttatást. Ugyan is a kénnel szemben gyakorlatilag nem is tud kialakulni a rezisztencia.

A kénnek azért megvan az a hatása még, hogy ha nem is az a kifejezett atkaölő szer, de rendszeres használata mellett jellemzően nem tud felszaporodni a levélatka, így a spec. atkaölő szerek használata is feleslegessé válik.

És akkor még ne is beszéljünk a helyettesítő szerek bomlástermékeinek esetleges környezetre és egészségre gyakorolt terheléséről...

Ahogyan azt előttem szólók már mondták, a kijuttatás körülményeire (hőmérséklet) odafigyelve gyakorlatilag elkerülhető a perzselés. Jómagam 30 éve - pár kisérletezős évet leszámítva - csak ezt használom, és érdemi kárt még sohasem okozott!

Egyébként - sajnos - a lisztharmat gomba idén is jelen van az ültetvényekben, nem egy helyen már a másodlagos tüneteket is megtalálták. De valószínűsíthetően előző évihez hasonlóan erős fertőzés talán nem lesz idén.

Előzmény: woodruff (21417)
Sanci07 Creative Commons License 2017.06.16 0 0 21428

Az induláskor már megjelenő élénksárga foltok gyomirtótól vannak,a másik pedig Esca.

Előzmény: Ned868 (21426)
Ned868 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 21427

A másik problémám pedig ez:

Délután voltam a szőlőben és nagyon sok ilyen levél jelent meg, 4-5 nap alatt. Van sok idős Otellón de fiatal Kékfrankoson is van, Oportón, szinte mindenen. Az alsóbb idősebb leveleken jelenik meg inkább.

Mi lehet ez valamilyen hiány?

Ned868 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 21426

Sziasztok!

Volt egy tő Saszlám ami tavasszal nehezen indult. Nem akarok egyből rosszra gondolni, de olvasgattam kicsit és én tőkeelhalásnak azonosítottam be.

Jól gondolom-e?

Olvastam még olyat is, hogy a kevésbé fertőzött töveken csak levéltünet jelentkezik eleinte.

Van egy tő Erzsébet Királyné Emléke tőke (és Saszlák is) aminek a levelén nagyon élénk színű foltok jelentek meg már induláskor, a levélfonákon sincs semmi csak a világos folt, most így néznek ki:Ez lehet tőkeelhaalás tünete vagy csak valami egyszerű hiánybetegség?

sajtosbalazs Creative Commons License 2017.06.15 0 0 21425

Köszönöm a választ és a másik topic linkjét is!

Előzmény: CBNora (21424)
CBNora Creative Commons License 2017.06.15 0 0 21424

A zöld pajzsbogár (Cassida viridis) lárvája. Szerintem érdekes állat. Nálunk inkább a citromfüvet eszi.

Itt lehet ilyeneket kérdezni, ha lesz még, inkább ide:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9140698&la=144173681

Előzmény: sajtosbalazs (21423)
sajtosbalazs Creative Commons License 2017.06.15 0 0 21423

Igaz h nem a szőlőn van hanem a mentán, de hátha valaki tudja h mi ez? Szörnyen néz ki és 1 nap alatt rengeteg levelet lezabáltak.

van_Persil Creative Commons License 2017.06.15 0 0 21422

Ami bezavar, hogy több helyen levélértöl levélérig terjed, mint az orbáncnál, de az szerintem nem a vállöböl körül szokott lenni. Egy sima perzselésnél szerintem papcaszerüen kéne elterülnie a perzselésnek, ahogy a képek többségén, de a 3-as és a 8-as rejtélyes.A legtöbb nekrózis viszont a levelek szélétöl indul ki.

Én amúgy 100 l-be 0,5 kg thiovitot rakok, 3 kg/ha dózis mellett. (Elsösorban a hektárdózist kell figyelni, mert az árulja el, hogy egy adott tökére mennyi kén jut, ez a 3 kg/ha kb. a legalacsonyabb). Nyilván, a koncentráció sem mellékes, de kerülni kell a megfolyást, mert nem a földet akarjuk permetezni.

Előzmény: Csilla1971 (21415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!