en kb annyiert vettem hasznaltan a sigma 500/4.5-osomet (igaz, nem a legujabb DG valtozat), mint egy uj Bigma hazankban. Persze ha hasznaltan veszed a bigmat, akkor lehet, hogy nem versenyezhet vele.
Nem bántom és a Sigma 50-500-ast, sokan szeretik és joggal. Az egyik barátom viszont nemrég azt mondta, hogy addig nem nyugszik, míg össze nem vakar egy 300-800-asra való pénzt! És meg fogja csinálni! Valahogy kicsikart egy 70-200-as VR-t is, tisztán szponzori támogatásból. Ügyes csákó, az biztos.
500-on azért nem vall szégyent a másik 300-éhoz képest. A többi tartomány nem érdekell. 6,3 elviselhető, 8-on már korrekt. Ez nekem megfelelne(ár/érték). Csak ez a szétesés dologal idegeltek fel.:)
Tudom, hogy leveri. De én madárbolond vagyok. Ahozz a 300 még 1.4X konv.-al is kevesebb. Minnél feljebb megyünk, az áruk szinte négyzetesen emelkedik. A bigma a
Sigma 50-500-nak nekem is szétesett a CONV kapcsolója. Mielőtt végleg megadta volna magát, már sok bosszúságot okozott, amikor a kapcsoló beragadása miat nem tudtam 50 mm-ről kizoomolni. Ha meg nem használtam a CONV-ot, akkor kicsúszott az obi alap állásból.
Köszönöm válaszod. Sajnos nem csak magamat kell meggyőznöm, de a feleségem éberségét is ki kell játszanom. Több fekete cső is lapul a fotóstáskámban és a szekrényben, látszólag egyformák, egyszerre sosem veszem elő.( a puskákkal is így vagyok). Magyarázhatom ám, hogy csak 5 ezer volt ez az új szerzemény, máris pénzszóró alaknak vagyok beállítva. Nikonom van, ehhez keresek egy komolyabb telét, de millió körül nem tudok lecsípni a konyhapénzből. (Pláne nem egy fehér színűt, ez feltűnő lenne.) Ez az 50-500 hosszabb távon megoldaná a dolgot, remélve, hogy Palankaizs széteséses víziója nem következik be. Olyan sokat én nem használom, néha, ha időm engedi kiülök. Meggyőztél, kösz!
Nem tudok ilyen érvet :) Röviden: imádtam. Hosszabban: imádtam, de kellett a zsé egy német fotósboltos ismerős által 3/4 áron kínált új 500/4-re :) Akkoriban sigma 500/4.5-ben gondolkoztam, ez meg 10%-al volt drágább, nem hagyhattam ki. Szóval ezért adtam el.
Egy biztos, ha kinyögöm (még fél év), akkor a következő amire gyűjteni fogok, ismét egy 50-500 lesz. Sok lemaradt agancsvég, rókafül és szárnyvég emlékeztet a zoomok verhetetlen előnyére. Amellett, hogy a 500/4 valóban egy más világ és kategória, van amikor egész egyszerűen fizikai korlátai vannak.
Egy ideig vágyakoztam a 4/500L IS USM-re, de beláttam, hogy nincs értelme megvennem. Nem vagyok se sport-, se természetfotós, ezért igen ritkán tudnám hasznát venni. De kipróbáltam, mint a 2,8/400-ast és a 4/600-ast is. Utóbbiak meg is izzasztottak! :)
(sajnos megujult a canon camera-museumja, nem leltem a hagyomanyost... kicsit utannakutakodva kiderult, hogy az 3 kilo, rosszul emlekeztem akkor, amikor az remlett, hogy nem sokkal nehezebb, mint a DO)
Megakadt a szemem ezen ez adatpáron. Lehet, hogy a Canon EF 400 mm f/4 DO IS USM-re céloztál? Nagyon nagy újdonságként vezették be anno, de mintha nem nagyon kedvelték volna meg a felhasználók...
Az én fotós ismerőseim közül legalábbis senki nem vette meg.
termeszetesen nem igaz, hogy az 500 az univerzalis udvosseg (avagy a 600, vagy 800). en csak arra akartam felhivni, hogy egyalatalan nem mindegy, szerintem.
de irhattam volna azt is, hogy egy 400/4-es nincs 2 kilo, mig egy 500/4-es majd 4 kilo. merthogy ez a masik oldal
egy kroppos gepen 10 meterrol egy 45 centis tema kitolti horizontalisan a kepet, mig egy 400-assal mar 56 centi tolti ki. sztem nem mindegy azert ez...
palyazz ra inkabb erre (ha Canonra kell): http://cgi.ebay.com/Canon-500mm-f-4-5-L-IF-FD-Manual-Focus-Lens_W0QQitemZ230176157649QQihZ013QQcategoryZ48552QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
lencse nelkuli konverterrel (ha jol remlik) 30(50?) meterig elesitheted, es az meg elerheto aru (a lencses kicsit draga) a dollar meg amugyis gyengelkedik manapsag.
Nem engem céloztál meg ugyan a kérdéssel, de hagy' válaszoljak. Az 50-500 ár/ érték arányban és flexibilitásban tagadhatatlanul szinte verhetetlen. Annak lusta voltam utánaolvasni, hogy milyen rendszerre kell. Canon EOS-hoz talán a 100-400 lehet még alternatíva. Én régen az én 50-500-am nem adtam volna oda semmiért. Aztán, egyszer széthúllott. Pedig rendeltetésszerűen volt használva. 400/5.6L lett belőle. Azóta, egy haverom 50-500-a is széthullott. Én a fixre váltást nem bántam meg, mivel főként fix, telepített lesekből fotózok! Ott meg, ha a 400 kevés, akkor az a +100mm már nem fogja megoldani a gondod!