Egy tornászlánynál már 10 év alatt bőven látszik, hogy mivé fejlődik és hozhatja az érmeket sorra.
Ugyanakkor érdekes módón Csaucseszkú alatt nőttek ki gomba módra a jobbnál jobb tornászlányok. akiket elég embertelen edzésekkel neveltek azzá, akik lettek. Persze ez igaz volt a SZU-beli tornászokra is. Ott és akkor sem a sprot volt a fontos, hanem a propaganda.
Én meg csodálattal néztem őket és a szívem sajgott, de ez már egyéni szcoprobléma..-)
Ez így volt. Másikoldalról pedig volt. hogy csak azért kaptam egy általam utált tantárgyból jobb jegyet, mert számítottak rám egy versenyen. pedig nem is voltam rossz tanuló, de a hármas már kizáró jegy volt. - az a fránya fizika...
"Mert a gyerekek közt a jó sprotolónak mindig is volt respektje."
Ennek ellenére az én időmben havonta be kellett mutatni edzőbácsinak az ellenőrzőnket, és bizony ha ott olyan minősítések álltak, amelyek nem voltak jók, akkor eltiltottak egyeseket a klubbsporttól. De lehetett menni hetenként újrabemutatni a bizonyítványt.
Én még bőven emlékszem arra, mikor a 100 kg-os tesi tanár ráült a 40 kg-os gyerekek hátára, hogy terpeszülésben jobban előre tudjon hajolni. Erre tényleg nagy szükség van.
Ez tényleg nem kéne, márpedig ahogy a mostani oktatáspolitika halad, fennáll hasonlók veszélye, ugyanis a mindennapos testnevelésben a tervek szerint szakedzői végzettséggel is lehetne már alsósokat is tanítani, sőt a testnevelés műveltségi területű tanítókat ki is szorítanák idővel... persze remélem, ez nem így valósul meg.
És miért kell osztályozni?
Most nyilván azokra gondolsz, akiknek a tesin múlik a kitűnője... nos, a régi görögöknél még ismert volt az "ép testben ép lélek" elv.
És gondoljunk a fordítottjára is: akadhatnak olyanok, akik gyengébb tanulók, de esetleg épp a testnevelésből szerzett ötös jelenti a sikerélményt számukra.
Egyebkent kellemes csipszzabalast meg kolaszurcsolest, aztan ne zavarjon, hogy masok fizetik a kesobbi cukorbetegseged, meg a sziv-es errendszeri problemaid kezeleset.
legyen sport -úgyis lesz mindig - de támogassák szponzorok.
Aztán, ha az ország már jól áll anyagilag annyira, hogy költhetünk az alapköltségéeken túl is, akkor akár még támogassa is a sportokat. (de akkor meg ne az legyen, hogy egyiket támogatom, másikra meg nem költök pl. lövészet)
Testnevelés órák pedig jó hangulatban teljenek mozgással és sportágak megismeréssel.
Én még bőven emlékszem arra, mikor a 100 kg-os tesi tanár ráült a 40 kg-os gyerekek hátára, hogy terpeszülésben jobban előre tudjon hajolni. Erre tényleg nagy szükség van.
Mielőtt még. engem szeretett mert én szertornáztam, tehát ilyen baja nem volt velem.