Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
üdvözletem! Kettő kajszi ültetését szeretném idén megvalósítani kicsi kertünkbe, és tanácsot kérnék ezzel kapcsolatosan. Kiszemeltek: mediabel ill veharda.
Ki mit gondol a két fajtáról? vagy mi lenne az a kettő amit ti választanátok, ami rezisztens.
A rezisztencia mellé amit szeretnénk, hogy közepes fa méret mellett közepes/nagy gyümölcsök legyenek, minden évben megbizhatóan teremjen, és nem bánnánk, ha nem ijen kőkemény bolti husállaggal rendelkezne. (elfogultság van a gönci magyar kajszival kapcsolatosan, tehát ha ízben egy kicsit hajlana a gönci felé, az nagyon jó lenne).
Pár száz hozzászólást visszaolvastam már de rengeteg a lehetőség, a leirás, de sajnos íz próbát csak azok tehetnek, akik rendelkeznek már ijennel és tapasztaltak ezt-azt...
Annyit fűznék hozzá, hogy ha nem fogod öntözni, 95 % ki fog pusztulni. Csepegtető öntözést mindenképp javaslom. Jó a lágy csepicső, kaszáláskor arrább kell tenni. Ha nincs kutad, fúrass, mert nem lesz pálinkád, max, ha veszel. :)
Két sorba gondolkodj, a mirabolán erős növekedésű. Váza koronát alakíts ki.
Őszi ültetés talán kicsit kedvezőbb, a gyökeresedés elkezdődik már ilyenkor. Sok sikert!
Ezt már nyáron vissza kellett volna metszened 15-20 cm-re - most lenne 4-6 jóállású hajtásod. Tavasszal ne mulaszd el ugyanezt és nyáron ismét, ha akarsz 6-8-10 termőkart jövőre.
Az áprilisi aszály. Mindegyik fám így néz ki. A vezérek kihaltak, mindenhol alacsony szögű elágazás, amint megjött a víz. Mire lehet jövőre számítani? Hogyan metsszem?
Az a baj az elképzeléseddel, hogy akkor hogyan fogsz a fák között közlekedni? Hogy hordod ki a leszedett gyümölcsöt? Akkor a 4x4 kicsi lesz. Valamilyen szinten gondoznod kell az alját is. Nyilván itt kérdés hogy milyen magasról akarod az ágakat indítani. Minél kisebb a térköz, annál több metszési munkát kell beletenni.
5.5-6 m sortáv, 3.5-4m tőtáv. Azaz 2 sort tudsz elültetni. Váza koronaforma. Metszeni kell évente kb. kétszer. Mirabolán alany ami erre jó lehet. Jó lehet a tavaszi ültetés, de az őszi is.
jövőre remélem megint csúcs év lesz (a fák pihentek, még ebben a nagy hónapos aszályban -ma vége- is zöldek, szépek, pedig a nagy felület sokat párologtat... más növények -pl. datolyaszilva- a kipusztulás határán, persze nem,de nagyon lógtak a levelei.)
mindenesetre be kell vésődjön, h ha jó a kajszitermés, nem kell 400 ft-ért (máshol: 200 ft-ért) megszabadulni tőle, "elvesztegetni", hanem fel kell dolgozni: lekvár, pálinka...
6-7 év: igen, tőlünk 400 m-re levő kis kajszis jóval mélyebben van (fagyzugos) és köves talajú.
kb. 5 éve ültettek 30egynéhány -ráadásul fagyérzékeny- fajtájú fát, de csak tavaly volt 1x szüret, igaz, az brutális.
sokat jelent a fekvés, talaj, öntözés, stb. is, a fagyon túl, -sokváltozós.
de azért nem normális, h egy árutermő (-nek szánt) ültetvényben 6 évből 1x legyen szüret...
ha a köv. 4 évben minden OK is lenne, akkor is 50%, de sajnos nem lesz minden oké...
nálam -mivel nem csak egy fagyérzékeny fajta van- jobb a helyzet a fekvés, fajtaváltozatosság miatt is. de ha nekem is pl. csak SweetRed lenne, összejönne a 10 év = 3x szüret :) :(((
Az a 6-7 év, még csak-csak. Nálunk, az Alföld keleti szélén, jó ha minden második-harmadik évben van elfogadható vagy jó termés. Ilyenkor annyi baracklekvárt készítünk, hogy kitartson a kihagyó esztendőben is. (Sajnos idén nem készült és már nagyon fogytán van.)
kajszinál sajnos úgy tűnik, el kell fogadni, hogy 10 évből csak 6-7X lesz termés.
lehet védekezni a fagy ellen, de drága és nincs holtbiztos megoldás (amivel jó termés lesz.)
vagy igen, fajtaváltás. nálam a 60 kajszifa "elfér", amikor jól terem (pé. '19-ben), nagy az öröm. ha nem terem, így jártunk. persze nagy kajsziültetvényben ez nem csak ennyi...
szerencsére (és jó sok munka) nem monokultúra, sok faj és fajta van. mindig terem valami (mert nem csak a fagy károsít.)
csak nehogy a tízből 6-7 év termés arány még tovább romoljon, mert akkor fejsze...
Ez a valóság. De ki milyen alternatív stratégiára gondol? Mert ez előbb vagy utóbb meg fog ismétlődni. Hallottam olyan termelőről, aki fajtaváltáson gondolkodik. Ez lehet egy okos megközelítés. Az én kertemben is az Orangered lefagyott 1-2 gyümölcs maradt rajta, a Bergeron viszont egyáltalán nem és erősen kellett ritkítanom. De lehet, hogy jövőre fordítva lesz.
A tavaszi fagyok miatt évtizedek óta nem tapasztalt gyenge termést hozott az idei év. Március elejétől, ahogy a gyümölcsfajták virágzásnak indultak, hat-nyolc-tíz naponként érkezett két-három napos fagy, ami órási kárt okozott: a magyar gyümölcs 40 százaléka elfagyhatott, s ennek törvényszerűen meg kell jelennie a fogyasztói-, a termelői- és a felvásárlási árak jelentős emelkedésében is. A zöldségek ára kevésbé nőtt, bár néhány százalékos drágulás ott is tapasztalható.
Második évesnek biztos nem árt, ott már telibe verettem a fákat Ausztriában meg itthon is.(akkor kezdem mikor 80%-a lomb már lent van, tavasszal pedig piros bimbós állapotban,) ... Ha mondjuk kikeversz 10 liter meszes oldatot(én kb 6-7 púpos evőkanállal teszek bele) ahhoz teszel rezet, annyit mint a lemosónál szoktál én
Üdv, ha csak a törzse kened akkor bármikor:) ősz vagy tavasz vagy mindkettő.... Én a törzset meszelem tavasszal....... a koronát fújom (motoros permetező) ősszel+kenem a törzset is, normál adagban teszek hozzá rezet is. Kenheted olyan vastagon amilyen vastagon akarod!
Üdv mindenkinek , a meszezés engem is érdekelne én is tavaly telepítettem Bergevalt St julien alanyon 2,20-3 méter közti csemeték voltak ezeknek lett a törzse 70 centire vissza vágva. Nekem is nőt bár nem annyira, azért volt olyan amelyiknek a törzs vastagsága duplázódót, de az ágak nem lettek méteresek amit azért nem bánok .
Ami érdekelne olyantól aki tényleg kenni a fáit hogy ezeket már lehetne kenni és mivel , vagy várni kell jövőre hogy vastagodjon a kérge , van aki azt mondja hogy 2 évesnél fiatalabbat nem lehet meszelni ez igaz ?