Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Azt nem kerestem. Attól, hogy a honlapon nem szerepeltetik a fajtákat, még lehet. Én Újkígyósról telefonon kaptam az infót, hogy oda szállítottak Topend Plust (akár Jojót is szállíthattak akkor).
Mivel őszel kivágtam a Virusos Stanley szilvafámat idén nem volt szilvám. Boltba iletve piacon próbáltam vásárolni egy alkalmat kivéve az öszes szilva virusos volt. Mikor mondtam az Őstermelőknek ez ehetetlen mert virusfertőtött még csak nem is halottak róla hogy ilyen van.
A drótkötél nálunk is bevált módszer fakihúzásra. A fertőzött szilvafa még szerencsére ásóval kijött. Fárasztó az örökös aggódás. Veszek olyan fajtát aminek lehetőleg felhőtlenül lehet örülni.
A leveleken lévő tünetekkel ne foglalkoz, majd ha a fa elkezd repedezni és a gyümölcsön megjelenik a vírus tünete akkor kell a 16-os drótkötél, addig nyugodtan hagyd meg a fát.
A fertőzést megakadályozni nem tudod és mire észre vetted már valószínű, hogy több fád is megfertőződött. Persze azért ha lehetőséged van ültess vírusmentes fát, de azt azért tudni kell, hogy Magyarországon csak „vírustesztelt” fa van, ami nem jelenti azt, hogy vírusmentes.
A tanulságot le fogom vonni... :) A cseresznye oltványokat is kiültettem füzérorsónak szánva.., de szükség lesz a télre a megértéshez... Számítok a tapasztalataitokra.
A termesztés folytonosságára megvan a remény,... a világ is változik közben....Jönnek a hyperszenzibilis alanyok és további fajták.. és egyéb körülmények..
Érdeklődve várom majd a szilvasor fényképeit. (Habitus, növekedés, levelk, hajtások és végül - sőt elsősorban - a termések vonatkozásában.) Biztosan tanulságos lesz.
Köszönöm a szép szemléltetést! Egy fokkal világosabb, nincs variációhiány az biztos. :) Tapasztalatom szerint a fertőzöttség feltünő, a levelek tipikusan foltosak tőle. Lényeg hogy rezisztens fajtát kell venni szilvából, barackból, ha már előfordult a kertben a fertőzés. Akkor is jobb ha még nem volt ilyen, mert nem lehet ellene hatásosan védekezni.
Ha a sors kegyes lesz hozzájuk, nálam is lesz "új" fajta elég. Összegyűjtöttem néhány ízre, megjelenésre jónak ígérkező szilvát /Ageni, Aprimira, Elena, Hanita, Jefferson, Kirke, Miragrande, Monfort, Utility, Sermina, Penyigei, Tuleu gras, Valjevka, Wangenheimi/. Ishtara alanyon /egy alanyon több fajta is lesz/ sorba ültettem őket és majd ezekhez lesz hasonlítva a Jojo.
Hát igen...és az is gáz,hogy ha a hobbykertész vegyesültetvényébe bekerül 1-2 ilyen az nem csak a szilvát viszi,de a kajszit és az őszibarackot is fertőzheti...sőt ha jól olvastam másik csonthéjasokat is támad már.
Mi műkedvelők /persze más szempontból/ többet veszítünk,ha ez a vírus beszabadul a fáink közé.
Sajnos annyi átverrasztott, olvasással telt éjszaka után is úgy érzem néha, hogy bár tudunk valamicskét, de még mindig nem túl sokat a PPV-ről.
Mindenesetre amellett, hogy akinek rengeteg szilvafája van, sokkal kevésbé érzi meg néhány elvesztését, aki nagy mennyiségben, téglalapszerűen több sorban szilvást telepít manapság, az az elmúlt napokban itt elhangzott dolgokat okosan felhasználva sokkal jobb természetes védekezést tud magának kialakítani a vírussal szemben, mint a kiskert tulajdonosok, akiknek csak néhány elszórt fa telepítésére van lehetőségük.
Akkora energiát és teret szenteltek a Sharka vírusnak, hogy szerintem nem ér annyit.
Én ma megoldottam a kérdést, mert amelyik fán megjelentek a tünetek 16-os drótkötéllel kínáltam meg kb.12 db volt ilyen. Legalább van hely az új fajtának.
Elképzelhető, hogy a ráoltás előbb teremjen, mint a beoltott csemete fajtája, pl. ha a képen látható oltócsap egy még nem termő koru csemetére lett volna téve és az képes lett volna a gyümölcsöt kinevelni.., vagy egy korábbi érésű fajta ráoltásánál. :)