Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2017.06.28 0 0 21481

Ha tényleg az, akkor sajnos ki kell ásni, lehetöleg a mellékgyökereket is, és pl. lekvárfözéshez eltüzelni az egész növényt (semmi esetre se szabad komposztálni, vagy a szabadban hagyni)

Előzmény: jaro1979 (21479)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.28 0 0 21480

Az aranyszín sárgaság terjedésénél számít(hat). Badacsonyban elöször csak iszalagon találták meg ezt a fitoplazmát, késöbb viszont az egész hegy növényegészségügyi zárlat alá került miatta.

Az iszalag, ha bekúszik egy füves területre, onnét nyírással/kaszálással el nem távolítható, de két-három év ottlét után már csak a csákány segít, mert kihúzni se lehet. A csalán dettó. Akárhol (nem a szölöben) nyírtam csalánt, mindig visszanött. Csak az irtókapa tudta eltávolítani. (Azt feltételezik, hogy az aranyszín sárgaság eddig is itt volt, mint kórokozó, de nem volt, ami átvigye az iszalagról/csalánról a szölöre, mert nem volt olyan vektor, ami ezen növények mindegyikét szereti, és magában tudja hordozni az életképes kórokozót. Erre kiválóan alkalmas sajnos az amerikai szölökabóca ;(  )

Előzmény: granov (21478)
jaro1979 Creative Commons License 2017.06.28 0 0 21479

Én is erre tippelek,a körülötte lévő tőkék rendben vannak .

Előzmény: Maci_P (21474)
granov Creative Commons License 2017.06.28 0 0 21478

Én se látok semmit sem Szekszárdon.

De gyanúm, hogy a sorközi növényzet léte/nem léte nem oszt nem szoroz invazív fajok terjedésében.

Előzmény: woodruff (21475)
firekiller Creative Commons License 2017.06.28 0 0 21477

Táltos Uram!

Valami elkezdődött a vessződön ;)

zsorsz Creative Commons License 2017.06.28 0 0 21476

Helyileg hol vagy?...körülnéztem,nálunk még semmi(Esztergom járás)

Előzmény: woodruff (21475)
woodruff Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21475

Az a probléma,hogy mindenki fényezi magát,ő milyen okos,és milyen szép.

De kérem most a kabócákról volt szó.

Mindenkit kérek mennyen ki a közeli akácos erdőbe,és el fog szörnyűlködni.

Fürtökben lóg a kabóca,mindenkitől pár méterre.

Ezt csak tűzoltásként lehet orvosolni,és nem kell okoskodni.

Aki nem tartja be az előző írásom,annak ajánlom menjen ki a közeli akácos erdőbe.

Rettegve fog hazatérni,hogy most mihez kezdjen,és mindenkit megnyugtatok,ez nem lesz jobb.

woodruff

Előzmény: van_Persil (21465)
Maci_P Creative Commons License 2017.06.27 0 1 21474

Szerintem baktériumos golyvásodás, de látni kellene hozzá a tőke levélzetét is. Ha a tél folyamán valamennyire szétfagyott a tőke, akkor azon át megfertőződhetett. Körülötte a tőkék nem ilyenek?

Ami biztos, ha metszőollód fertőtlenítsd, ha ezzel a tőkével dolgozol, nehogy tovább vidd, ha tényleg a szóban forgó fertőzés. Ha nem értékes fajta, legegyszerűbb, ha kivágod, bár az említett betegség gyengébb lefolyása esetén ez nem feltétlen szükséges.

Előzmény: Ali-bá (21473)
Ali-bá Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21473

Mi a baja?

Előzmény: jaro1979 (21472)
jaro1979 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21472

Ma ezt sikerült észrevennem,hát ez nem szép látvány:

zsorsz Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21471

Helypocsékolás,minden sor közé + befér egy(hacsak nem 4 m magas a kordonod)

Előzmény: Falusi1 (21469)
zsorsz Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21470

Egyetértek,még a tőkesort sem kapálom,ügyes kis fs-45-el hamar megvan a sor és semmi hátrány nem vszek észre. Ha100 éve damilos fűkasza kapható lett volna, kapát csak múzeumban lehetne látni.

Előzmény: granov (21468)
Falusi1 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21469

Nagy figyelemmel olvasom a művelésmódok melletti pro és kontra érveket. Nekem a szőlősorok két oldalán egy-egy méter művelt föld van, majd egy méter zöld sáv és jön a következő sor egy méteres művelt sávja és így tovább.

Ebből az is kiderül, hogy a sortávolság 3 m, de az nem, hogy ez mennyiben helyes művelődési mód.

granov Creative Commons License 2017.06.27 0 1 21468

Szerintem pont hogy segítik a szőlő művelését:

1, a szőlőnek csak részben jelntenek tápanyag konkurenciát, a fajgazdagság révén olyan tápanyagot is feltárnak és felvehetővé tesznek amit a szőlő önmaga nem tud felvenni, olyan élettér alakul ki ami lehetővé teszi a tápanyagok tárolását.

2, kapált szőlőmben mindíg elfolyt az esővíz, mióta kaszálom soha nem volt megfolyás még a mostani zivatarokban sem. a szerves anyagban gazdag felső réteg sokkal több vizet köt meg mint a fekete talaj

3, nem tapasztalok a kapált talajnál előforduló cserepesedést, a talaj a takaró növényzet miatt nem melegszik át annyira mint feketén művelve

4, sok ragadozó telepszik meg, 3 éve csak atka ellen védekezek ebből 2 éve csak ként használok és nincs érdemi rovar kártételem, holott korábban rendszeres volt a moly jelenléte

5, a kaszálás időpontjával viszonylag jól kezelhető a megjelenő flóra összetétele, amit jónak gondolok - pl komlós lucerna, fehér here, - meghagyom, hagyom virágozni, a problémásabb fajokat - pl tarack - igyekszem minél korábban vágni.

Nem egy év alatt alakul ki a jó környezet, mert a kapált szőlőben nincs élő csak holt föld, s abból kell a szőlő számára kedvező életteret kialakítani. A lebomló cellulóz sok szenet tartalmaz. A talaj széntartalmának emelkedése segíti mind a víz mind a levegő mind a tápanyagok felvehető formában való kötődését. 

Előzmény: van_Persil (21467)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21467

Én nem karok senkit lebeszélni a szölösorok-sorközök füvesítéséröl, de a saját negatív tapasztalataimmiatt senkinek se ajánlom, még ugyanolyn terepviszonyok közt se, mint amilyen nekem van (30-50 cm szintkülönbség két sor között 2 m-es sortáv mellett)

1. tápanyagkonkurencia a szölönek, gátolja többek között a N, Fe, Mg feltáródást, ami miatt látványosan visszamarad a szölö a fejlödésben

2. nem engedi leszivárogni a csapadékot

3. szárazságban a repedéseken keresztül sok nedvesség jut ki a talajból, ami talajmunkával megakadályozható lenne

4. sok rovart vonz a zöld növényzet, amik aztán a szölöre is rámehetnek (pl. az ékköves araszoló, gyapottok bagolylepke, kabócák

5. pár év alatt túlsúlyba kerülnek az évelök, amik között a szölö szempontjábólkifejezetten ellenjavallt fajok is vannak, elsösorban az aranyszín sárgaság fitoplazma gazdanövényeiként: iszalag, csalán, etc.

Előzmény: bakatorro (21466)
bakatorro Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21466

na így legyen okos az ember a zöldtakarás vagy feketéntartás témájában ... :)

Előzmény: van_Persil (21465)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21465

Ez (t.i. hogy mindenféle soktápnövényű rovar berepül a területre és ott is marad, látva, hogy a talaj zöld, mellette pluszban a kaja az égig nő (az ő perspektívájukból nézve), minek menne el a paradicsomból?) az egyik fő ok, ami miatt se a fűnek, se más gaznak semmi keresnivalója a szőlőültetvényben.

A legtöbb kapható III-as rovarirtó mind piretroid, amiknek a hatóanyagával szemben a legkönnyebben válnak rezisztensé a rovarok. 

Aza, ha nem lenne fű a területeden, akkor nem kellene hetente mérgezned a környezetet, esetleg elpusztítva olyan élőlényeket is, amiket nem kellene.

Előzmény: woodruff (21464)
woodruff Creative Commons License 2017.06.27 0 0 21464

Ha megfigyelitek a szőlő alatt a fű tele van velük,innen terjednek egyre feljebb.

Ha megrázom csak úgy ugrálnak.

Én a fás törzseket szoktam hetente permetezni lehetőleg váltott szerekkel úgy,hogy alatta is kapjon bőven.

Legutóbb serpát kaptak,a pici fehérek 2 percen belül csak úgy potyogtak.

woodruff

Előzmény: Falusi1 (21463)
Falusi1 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 21463

Igaza van mindkettőtöknek, szinte biztos, hogy az. Három különböző helyen van szőlőm és mind a három helyen megjelentek. Egyelőre csak kevés tőkén és eddig csak a fürtkocsány egy kis részén láttam őket. Azt hiszem várok még a védekezéssel.

Köszönöm a segítséget.

Jani71 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 21462

Szerintem is az lesz. Nagyon sok tápnövénye van, épp ma is láttam egy-kettőn ezekből.

Most 'indulnak'. És megint sokan lesznek...

Előzmény: Törölt nick (21461)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 21461

Nem lehet, hogy amerikai lepkekabóca? Nálam a napokban jelent meg a szőlőn és néhány más növényen is.

Előzmény: Falusi1 (21459)
bakatorro Creative Commons License 2017.06.26 0 0 21460

Áve Fórum!

keresek valami növénykondicíónáló szert, ami bio.

floracellről tapasztalat?

köszi szépen.

Falusi1 Creative Commons License 2017.06.25 0 0 21459

A hét elején néhány Cabernet Fr. tőkén lisztharmat nyomait véltem felfedezni, ezért Folicur Solo, Tihovit és Bravo combinációjával permeteztem. A következő napon végzett szemléhez már vittem a szemüvegemet is és meglepődve tapasztaltam, hogy a lisztharmat "ugrál". Valószínűleg  liszteskékkel van dolgom, amiről korábban már valaki írt a szőlő kapcsán. Nincs nagyon elterjedve ezért nem tudom kellene e ellene tennem valamit.

Ami pedig a lisztharmatot illeti, néhány tőkén mintha azt is lenne, de nem vagyok benne biztos mert eddig a Cab. Fr.-on sosem, legfeljebb egy-két Cab. Sauv, tőkén volt, amin viszont most nem láttam.  Kizárólag a fürtök egy részének néhány bogyóján gyanakszom rá. 

A permetezést egyébként este nyolc után végeztem. Nap már nem érte a szőlőt, de lehet, hogy volt még 25 C.

A Csaba Gyöngye tőke fürtjein ennek ellenére nyomot hagyott. Elképzelhető, hogy a másnapi napfény perzselte meg (?), mert csak a fürtök nap által közvetlenül érintett részén látható.

Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.24 0 0 21458

Ha már megvan a lisztharmat,akkor én a Karathane Star+valami kén kombinációját javasolnám,a Karathane az kuratív is nem csak megelőzésre jó.Nagy lé mennyiség kel,és valami nedvesítőszer,hogy a lisztharmatot át tudd áztatni.Aztán 5,nap múlva újra ugyanez,valami rézzel/pl:Montaflow,folyékony rézoxiklorid/az vastagítja a bogyó bőrszövetét.Jó szer a Falcon is,valamivel drágább,mint a Karathane,igaz felszívódó a Falcon.Saját tapasztalatom írtam,le a Karathane után mentem a Falconnal,vagy a Bumperrel,az is jó,és megtudtam szüntetni a lisztharmatot.

Előzmény: jaro1979 (21457)
jaro1979 Creative Commons License 2017.06.24 0 0 21457

Igen már kialakult a lisztharmat,sajnos.Egy ismerősöm szintén a Falcon-t javasolta de még említette e Dinali-t és a Sercadis-t is.Talán próbálkozom a Falcon+Thiovit Jet kombóval.

Előzmény: Kapa bácsi (21451)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.24 0 0 21456

Igen a permetlé,és a lomb hőmérséklet közt ne legyen csak pár fok különbség.Bár nem új fiatal telepítésnél legfeljebb a vitorla ég meg,ez saját tapasztalatom.

Előzmény: granov (21455)
granov Creative Commons License 2017.06.24 0 1 21455

Néhány éve volt erős liszt fertőzésem. Cabrio Top és kén párosa volt a nyerő. 

Reggel permetezve az előző este kikészített vizből. A víz hőmérséklete szerintem az egyik kulcs a perzselés elkerülésében.

Előzmény: jaro1979 (21447)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.24 0 0 21454

Elírtam,12-25.fok közt hatásos.A Karathane,már 5,fok felett is jó.A Thiovit J engedélyezési okiratában bent is van ez.

Előzmény: van_Persil (21453)
van_Persil Creative Commons License 2017.06.24 0 0 21453

Honnét szedted azt, hogy 20 fok alatt hatástalanok? (forrásmegjelölést, ha lehetne kérni) Csak mert a zöldkönyves oktatáson ezzel homlokegyenest ellenkezö dolgot tanítanak: 10 fok felett fejti ki a hatását... Lehet, hogy ök (a növényvédö felügyelök, akik az oktatást tartották) a hülyék, de szerintem nem, tekintve, hogy nekik egyetemi szakvizsgát kellett tenni növényvédelemböl...

Kapa bácsi Creative Commons License 2017.06.24 0 1 21452

Még hozzátenném a lisztharmat penészgyepét átkel nedvesíteni ezért nagyobb lé mennyiséggel kell menni,valami nedvesítőszer hozzáadásával.Jó munkát!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!