Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ez az atkásság nekem is szöget ütött a fejembe. nekem is sok gondot okoztak, mert az atka szabad szemmel definitiv nem látható; nekem nagyítóval se szokott sikerülni, a kártétel alapján azonban mégis többé-kevésbé egyértelmüen azonosítható. Azokon a növényeken, ahol már hozzá vagyok szokva, tehát a kártételröl megismerem. De kumquaton még nem láttam. Mik a tünetei.
Egyetértek általánosságban, a fagytűrést viszont én kicsit túlzónak tartom amiket szoktak írni, de valszin körülményfüggő is lehet, gondolom alany is válogatja, fajtája is, illetne nevelés, szoktatás stb.
Milyen feltételek egyébként amik lehetővé teszik a nagyobb fagytűrést, ha lehet persze ez irányban érdeklődni?
Véleményem szerint igaz lehet megkötésekkel a -10-12 fok, sztem a levelek és termésem mindenképp komolyan sérülnek, a mostani tesztem alapján, valszin az ágak azért megmaradhatnak, bár a hosszan-tartó hidegre nem esküdnék meg.
Nálam a kumkvat hidegben telelt, olyan -1-2 fokon január elejétől tartós hidegben, ez még nem ártott neki, természetesen csont szárazon (alany:aurantium), kb. 0 fokra ment fel a hőfok a teleltető részben mikor kitettem éjszakára 1 hete, kint a -4-5 fokban, még nem volt komoly levélkárosodás, de azért foltosodott, viszont a gyümölcsök bizonyos részeit megkapta a fagy. A -8 fok fólia alatt 1-2 nap múlva viszont ledarálta a leveleket, a termések is szinte lefolytak a fáról, a csúcshajtásokat egy picit talán megkapta, a vastag ágaknak természetesen nem volt bajuk.
Egykissegítség a kumquat -rólamit nem találtok meg magyar oldalakon:
A kumquat alapból igényli a pihenés, ha megfigyelitek az első a citrusok közül amelyik megáll és az utolsó amelyik beindul tavasszal, tehát nem a legszerencsésebb ha szobában (házban) van tartva. Ezert fokozót figyelmet igényel ősszel és tavasszal az öntözés (tápoldozás), könnyen tönkre lehet vágni az alanyit alóla. Nem lehet gyökereztetni és a magról ültetett (magonc) sem lesz hosszú életű.
A kumquatok minimum 27C fokot igényelnek ahhoz hogy beinduljon a virágzás azért van az hogy Július Augusztusban virágzanak, időjárás függően.
Irodalom szerint a fagytűrése egész jó -12C fok körül van bizonyos feltelelek mellet.
Nem mondom, nem mondom. Nem akarok magyarázkodni, azért használtam gombaölőt mer más növényre kellett szóval a szokásosan kevertem a gombaölőt a rovarölővel. Kertészetileg nem szeretném minősíteni a a várost és a környéket, mert nem sok szép szót lehet használni, az van ami van, de ha találok majd valamerre ahol járok, akkor veszek, nehogy még1szer hasonló történjen. És kösz az alátétes tippért, évek óta olvasom a fórumot de ez valahogy nem ragadt meg.
Az alátét nélküli tartás évek óta írjuk/írják itt a topikban, a múlt szezonban is nem egyszer figyelmeztettem új olvtársakat erre. A citrus nem vízinövény, nem kell, sőt, káros a gyökereinek vízben állni.
Nézd, nem kell magyarázkodnod nekem a kumkvatod miatt, tiszta atka volt ősszel, úgy akartad mielőbb telelőbe rakni, mintha attól megállna az élet. Még az után is gombaölős permetezéssel kísérleteztél, amikor már a fotóid alapján azonosítva lett az atka kártétele. Még a Gáborke által ajánlott Oliocin sem hozott lázba, biztos az sem érte meg, csoer is próbálkozott, az sem hatott, mert nálad "immunis" kártevők voltak. Közben már nov. közepe lett, másfél hónap eltelt azóta, hogy tomboltak az atkáid.
Ha nem ismered a betegségeket, kártevőket, hallgass a tapasztaltabbakra vagy keresd meg a kór okozóját. Az nem növényvédelem, ha pl. gombaölővel permetezel pajzstetvek ellen, mert ez egy kalap szamócát sem ér, aztán megállapítod, hogy nem használ.
A kereséshez kis segítség: vegyél egy nagyítót, sokadszor mondom, meg még egy:
Köszönöm a kiegészítést, a szellőztetés fontosságát ismét kifelejtettem, már nem is először, talán mert ez természetesnek tűnik, de nem feltétlenül az mindenkinek.
Kösz, a teleltetési lehetőség olyan amilyen, viszont ezt hogy alátét nélkül kell tartani nyáron ezt még nem olvastam, ez sokat számít? Bár a tavalyi év örömtelinek indult, nagyon hamar kezdett hajtani már teleltetőben is, rengeteget nőtt, június elejétől több száz virágot hozott és már kicsit furcsálltam hogy mennyire sokat kötött. Hát az is biztos hogy túl későn léptem akcióba, eddig csak tetvekkel volt gond, nincs is túl nagy tapasztalatom kártevőkkel, szóval megpermeteztem azzal amivel szoktam, aztán nem is volt semmi gond, 2 hét múlva viszont kezdődtek a komolyabb problémák, aztán mást is próbáltam az se jött be. Aztán teleltetés előtt úgy tűnt sikerült megfékezni a problémát, de a teleltetőben már rohamosan pusztult.
Vegyél egy kis 3 decis műanyag spriccelőt, ha még nincs hasonló célra valamid, pl. 2 literes.
A növényeket enyhe időben vidd ki a teraszra és fújd le alaposan, lemosás szerűen, a törzsét, szárát is. Csak száradás után vidd vissza a lakásba. A permetezést kb 10 naponta ismételni kell 2x3.
A permetszerek a fenti linkekben. Nem permetezz olyannal, ami viaszos, fényes bevonatot képez a növény levelén.
Ezt már a nyáron kellett volna megtenni, most kevesebb gondod lenne. Már elég leromlott állapotban van, kétesélyes a küzdelem a kisebbiknél legalábbis.
Bocsika bombaba, hogy belekotyogok a számomra legalábbis precíz megfogalmazásodba leírásodba.
Szerintem lakásban tartani kumvátot (kumkuátot stb.) nem lehet.
Ha több mint 10 c fok a teleltetési hőmérséklet, ha nyirkosan került a teleltetőbe, ha túl lett locsolva a teleltetőbe és végül (amiről nem volt talán szó), ha nincs elég gyakran szellőztetve, nem kap friss levegőt, akkor nincs sok értelme kínlódni.
Ha nyáron is rovar kártevők voltak rajta, akkor nem sok esélye a teleltetésnek.
Abszolút igazad van: elsősorban (majdnem kizárólag) csak egy legyengült növényt támadnak meg a kártevők.
- meggyőződésem, hogy a jó állapotban levő növényt nem támadják meg a kártevők, tehát ennek elérése a cél az aktív időszakban.
Mit értek ez alatt?
= ha a talaja nem tömör, megfelelően laza (megél az eredeti tömör talajban is, amiben többnyire árulják, de ez gyakrabban okoz nem megfelelő öntözésből eredő problémát, ill. több hozzáértést kíván),
= megfelelő trágyát, tápot kap tavasztól őszig, amivel biztosítjuk a jó erőnlétét,
= nyáron napon, max. félárnyékban van, mindig alátét nélkül, esetleges jégesőtől védve, semmiképpen nem lakásban, ablak előtt,
= teleltetésre nem tocsogós talajjal, kártevőktől mentes állapotban visszük be, minél később. Atkákkal, pajzstetvekkel teli növénynek nagyon kicsi, szinte semmi esélye nincs túlélni egy telet, ehhez még egy tömör, hideg talaj biztos pusztulás.
= max 10 fokon tartjuk télen. A fény kevésbé fontos, a minimális öntözés sokkal inkább.
Ráolvasással nem lehet gombásodást, atkát, tetvet, pajzstetvet irtani, elszaporodott kártevők mellett hetekig halogatni a védekezést. A net mindenkinek kéznél van, azonnal meg lehet keresni és alkalmazni a megfelelő ellenszert.
Sajnálom a sok elpusztult kumkvatot, amiket 6-8 évig nevelnek, mire eladható méretre, állapotba kerülnek, nem is olcsó, nem kellene vágott virágként, rövid idő alatt tönkre menniük. Először kell olvasni, tudja-e valaki a szükséges feltételeket biztosítani a tartásához, és csak akkor megvenni növényt, ha igen.
Bizony ez a csodamutragya nalam tavaly az osszes citrust kinyirta.megjegyzem,szigoruan az eloirt mennyiseget adagoltam.Elozo evekben vettem az eredeti olasz mutragyat,azzal semmi gond nem volt,azt mondtak,hogy ez annak a masolata,vagyis ugyanazt a mutragyat gyartattak le magyarorszagon,es ez miatt olcsobb. Ha tuladagoltam volna,akkor szerintem par napon belul,max par heten belul leperzselte volna,de ez a mutragya ugy hatott,hogy megallitotta a novenyt a novekedesben,uj hajtasokat tobbe nem hozott.Egyik kedvenc citromfamat is osszel kint hagytam,mivel egesz evben 1 uj levelet sem hajtott,annak ellenere,hogy 2013-rol 2014-re telen gyonyoruen attelelt szinte levelpottyanas nelkul. A 10-15 eves fak is eppugy tonkrementek,mint a fiatal novenyek,kivetel nelkul. Es meg jol megkaptuk,hogy mi vagyunk a "balf@szok".
Én egyértelműen nem állok arra a irányvonalra, hogy a rossz volt a tél a kumkvatoknak, ez lehet véletlen is. Nálam semmi baja nem volt, na jó csak a fagy végül.
Mindenesetre elég legendaszagú ez a kumkvat fagytűrése, (-15 fok stb.), mandarinnal jobban nem bírta, tehát kiültetése nemigen lehetséges, pedig régen voltak rá gondolataink.
A kumkvatot többféleképp érheti a tél, ha kártevős, korompenészes volt és legyengült, akkor a teleltetés is rossz lesz. Jó kondíciójú kumkvat esetén, igen óvatos öntözéssel, jó hűvösben jól elvan, itt még kevés fénnyel is jól telel.
Igen, a kérdésed egyben a válasz is. Mindenki másmilyen növényt szeret venni. Nincs az a növény, amelyért 9000 Ft ot adnék. Én jobban szeretem a kis növényeket, harmad pénzért, azután ezek könnyebben alkalmazkodnak a körülményeimhez.
A kedvenc műtrágyás cégemről már volt egyszer kétszer itt elég parázs vita...
Amit tapasztaltam: műtrágyájuk bibis, növényeik drágák, weblapjuk, promóció, facebokos reklám, tündöklés, önfényezés tökéletes...De tudod, mindenki maga dönt...
Egyébként én mindenkinek azt ajánlom, kezdőként, vagy új növényfajt beszerezve - olcsó, kis növényt vegyünk, szakértő, hiteles helyről...Üdv...
Jól látom hogy kumkvátról van szó? Ha kicsit körbenézel, láthatod h idén valamiért nagyon rossz nekik. a kumkvát nálam 15 fok körül egészséges állapotban áttelelt, bár azt mondják már az a 15 is nagyon sok neki, van akinél nem is bírja. Milyen sűrűn locsolod? Az ágakat pedig ne vágd le amíg nem áll meg, mert csak rosszabb lesz. Kártevőt nem vélsz felfedezni rajta?
Nem védeni akarom a kedvenc műtrágyás cégedet de amit most árul 9000-ért, azok most hozott 70-100 cm-es vadi új növények, az említett másik -saját leírása szerint - 30-40 cm-es növényeket árul fele annyiért.
köszönöm a fölvilágosítást és a tanácsokat. Bizonyára igazad van, mert egyre válságosabb a helyzet, és már-már aggódom, hogy nem élik túl a telet. Biztos az is lehet a gond, hogy most nem tudok annyi gondot fordítani az ápolásukra, mint más években. A tartási adottságokon sajnos nincs módom változtatni, de valamiért az a benyomásom, hogy a kórt másvalami okozza, (csak tudnám mi.) Erre a következökböl következtetek:
Nem ez az elsö telük; a nagyobbik öt, a kisebbik második éve él velem, és eddig mindketten jól viselték a telet. Idén viszont még csak nem is ök az egyetlen gyengélkedök; több növényem is szokatlanul rosszul viseli a viszontagságokat. Látható a képen, hogy egy 6. emeleti derékszögü panorámaablak elött áll a növény, tehát annyi fényt kap, amennyi egyáltalán lehetséges. A mögötte levö fütötest nem dolgozik; a helységben kb 17-18 fok van.
A leveleken lehullás elött mutatkozó különös tünetek se kifejezetten tartási hibára mutatnak; csak tudnám, hogy akkor mire!
A kisebbik egész nyáron szörnyü pajzstetvességgel küzdött (nyáron kint vannak a balkonon, az elsö képen látható ablak túloldalán, nyugati fekvésü balkon, tüzö nap.) permetezöszerek nem hatottak, ezért több ízben is egyenként mostam le a leveleit, amike azonban sajnos másodlagosan korompenész is megtelepedett. Holott egymás mellett álltak, különös módon a nagyra mindez nem, vagy csak alik terjedt át, mostanra azonban azt is a fölismerhetetlenségig elborította ragadós pajzstetü-vész. Hosszú hatású (asszem Piretroid tartalmú) táp- és növényvédöszer tartalmú rudat kaptak, a képen látható eredménnyel.
Sajnos a kicsi mostanra teljesen elvesztette a leveleit, és az ágai nagy része is elszáradt. Amikor még nem száradtak el teljesen az ágak, megpróbáltam öket az egészséges részig visszavágni, de azt hiszem ez inkább ártott, mint használt, úgyhogy a nagynál még nem mertem kipróbálni.
Van valami diagnozis-és prognozis ötletetek? Szerintetek megmaradnak? mit tehetnék értük még?
Én tavalyi évben a novenyshop-tól rendeltem tavasszal és ősszel 6 különféle citrust. Pozitívan csalódtam bennük, a vártnál erősebbek voltak, az igazán olcsó árhoz képest. A szállítás és csomagolás is tökéletes.
A tavaszi fiatal és olcsó citrusok mindegyike virágzott bőven és termést is kötött. Szerintem a fajta választék náluk a legbővebb!
Szerintem a jó magyar? mondás igaz: kinek a kertész, kinek a kertészné
Viszont tetemes a dmkert-től a szállítási költség (1850-től felfelé) - ha csak nem személyesen veszed át, de ez nem mindenkinek áll módjában. És a 20-30 cm-es citrusnak még évekig kell nőnie, míg terem - már ha valakinek a termés is számít.
A lavandart szállítási költsége olcsóbbnak látszik (postai szállítás), akárcsak a növényshop (szintén 20-30 ill. 20-40 cm-es növények).
Köszönöm a válaszokat.Hétfőn beszélek velük.4 hete ültettem citrom,vérnarancs,grapefruit és vadcitrom magot ,a vadcitromok a legnagyobbak van köztük 10cm-es is egyenként és csoportosan is ültettem virágföld kókuszrost keverékébe.Mikor kezdjem őket tápoldatozni?
A lavandart-nál gyakran rendelek.Mivel a többi webshop kertészetek közül elég kedvező a házhozszállítási díja. Plusz valóban nagyon szép, kompakt növényeket kaptam.És nagyon segítőkészek telefonon.Rendeltem tőlük 40 cm-es lime fát és kumquatot is és mindkettő termésekkel és virágokkal tele érkezett, amiből a lime 3db-ot a kumquat 12db -ot nevelt ki.Szóval bátran ajánlom.
Teszteltem a citrusok fagytűrését. A mandarin -5 fokban, zárt helyen potyogtatott jó pár fagyott levelet, kumkvat kicsit jobb lett, de puhultak meg termésrészek a fagyástól.
-7-8 fok zárt térben levitte az összes levelet, még a kumkvatról is, termések mind kakukk. 6-8 óráig érhette a fagy.
Na ennyit hogy pár órát zárt térben kibírják a fagyot. Nem teljesen magamtól teszteltem, mert-3-4 fokot mondtak csak, persze a meteoban bízni nem lehet, lett belőle -8. Hajtásból csak a legvékonyabb sérült, legalább lesz egy kis lombcsere.
A lavadart-tal tudsz telefonon beszélni, megkérdezni, törzses, bokor vagy "feltekert", esetleg a fajtát pontosan.
Azt hiszem, a különböző szállítmányok ára a pillanatnyi árfolyamtól függően alakul és az érkezéskori áron marad. 70-80 cm-es citrom már termőképes lehet, a 40 cm-esről kérdezd a shopot.
A citrusfa mindegyik növényről fotót csinál, beszámozza őket és kiválaszthatod, melyiket szeretnéd.