jó ez a topic. Én például már régóta nézem a sorozatot, amit különben a főcímzenéje miatt kezdtem el nézni. Tök eltalált zene. Kevés benne a szintetikus (vö. X-files, Vészhelyzet), a vonós-szekció meg remekül ki van találva.
Látta valaki MP3-ban?
A háttérzenéi is sokkal jobbak, mint a többi sorozaté.
Nekem egyébként azok az utópisztikus részek tetszenek, amiben a humánum győz, az UFO-s hókusz-pókuszok elég gyengék.
Valószínűleg azért vagyunk többen ezzel így, mert az UFOlógia távolabbinak tűnik, és egyelőre kevesebb embert érint vagy érdekel, mint az, hogy mit kezd az emberiség a tudomány egyre nagyobb vívmányaival (atomenergia, szupravezetés, klónozás, informatika, stb.)
Fontos kérdés az is, milyen lesz a következő évezred társadalma (információforrások és médiák versenye, szétszakadt emberi kapcsolatok, felgyorsult tempó, gyerekkorban kezdett és teljesen kiteregetett szexualitás, stb.)
Ezekre a kérdésekre ez a sorozat nem ad választ, de remekül rávilágít. Ezért szeretem jobban, mint az X-filest, ahol a Szkali meg a Murdör UFO-kat meg kísérteteket kerget.
Pam:
Igazad van.
De emlekezz arra, hogy amikor mar legeloszor bekerult a no a korhazba, mar akkor felt a gyerek megszulesetol. Szinte minden vizsgalat (vagy eleg vizsgalat) nelkul el akarta vetetni...
Ez viszont tarsadalmilag nem korrekt...
Pam:
Jo, de ha senki se akar szulni (vagy legalabbis a tobbseg nem), mert fel a mutans megszulesetol, akkor ki fogja megszulni a tokeletes, tulelo gyereket?
Senki?
A biztosan mutansnak szuleto gyerekeket nem tudom, hogy miert nem engedtek elvetetni (hatha valamelyik megis tulelo lesz?).
Ez a hozzászólás nem is kimondottan a sorozatról szól , hanem inkább a sci-fi műfajról, mint olyan.Szerintem a legtöbb sci-fi film alapja valami tudományos dologra alapoz, amit aztán kiegészít az író saját fanitáziája szerint, de hiszen ezért hívják SCI-FI -nek.Hogy aztán milyen lesz egy történet vége az szerintem nagyban függ az író emberiséről alkotott véleményétől.
Érdekes dolog még, hogy bárhogy is próbálják a dolgokat alakítani, szerintem minden sztori az emberről szól alapvetően , mivel nem tudunk kiszakadni saját tapasztalati tudásunkon és az írók sem.Csak saját problémáinkat helyezzük át egy másik környezetbe, időbe stb.. mely által felnagyítjuk őket, örök érvényt adhatunk nekik.
Furcsa dolog, még ebben a műfajban a lényekről alkotott képünk, hiszen a legtöbbet a természetben megtalálható dolgokból rakjuk össze. Pl 10 feje van 1 szeme stb.., de lehet tárgy is stb..
Pam-nak igaza van. Konnyu hideg fejjel igy beszelni, amig nem a te gyerekedrol van szo. Katasztrofahelyzetekben a tarsadalom szempontjait az egyen szempontjai fole helyezik, es ez elkerulhetetlenul egyeni tragediakhoz vezet (brrrrr, de "szakszeruen" hangzott ez! :)
Egyebkent a filmben ugye azt mondtak a kormany emberei, hogy tiz eve nem szuletett egeszseges gyerek, ehhez kepest a "jok" taboraban jo par gyerek nyuzsgott. Azert vannak ketsegeim, hogy egy ilyen NWA stilusu foldalatti mozgalom ilyen hatekonysaggal tudjon mukodni, hogy minden egeszseges gyereket nyom nelkul elhappol az osszes kormanyzati eroforras felett rendelkezo szervezetek elol (jo, jo, tudom, hogy nem ez volt a lenyeg....).
Ja, es a vilag mas orszagairol sem esett tul sok szo (bar valami volt az elejen). Sehol mashol a vilagon nem szulettek egeszseges kisbabak? Vagy minden orszag kulon sutogette a sajat pecsenyejet? Ilyen mervu katasztrofa idejen valoszinuleg az egesz vilagnak ossze kellene fognia, de errol a jelek szerint szo sem volt.
(Itt persze szamitasba kell venni a US sorozatok szokasos Amerika kozpontusagat. Hol mashol szulethetnenek egszseges gyerkocok, ha nem az USA-ban, a Vilag Vezeto Orszagaban? :)
Látszik hogy pasi vagy! Képzeld el hogy kínlódsz 9 hónapig, reménykedsz és szülsz egy "szörnyet"! A filmben még a jogot is megtagadták a szőke nőtől (akinek végülis meg kellett szülnie a gyerekét), hogy a bébit elvetesse, pedig az orvosok biztosra tudták hogy mutáns.
Az pedig hogy ezeknek a "gyerekeknek" milyen lesz a sorsa... Akkor már inkább a Taigetosz!
exlex:
Szerintem a kormany erthetoen jart el, amikor mindenkit "reprodukciora" kenyszeritett, es szulesre. A faj tulelese kozugy, ha valaki azert nem hozza vilagra a gyereket, mert fel, hogy mutans lesz, de ugyanakkor tudja, hogy megvan az esely ra, hogy a gyereke esetleg ep legyen, az nem korrekt.
Ilyenkor az egyen celjai es donteseinel fontosabb a tarsadalom erdeke, a tuleles.
Minden eselyt meg kell ragadni ilyenkor. Onzes es felelotlenseg nem megprobalni kihordani a gyereket.
én nagy rajongója vagyok a sorozatnak, próbálom mindig megnézni, meg videóra venni, ha valamit nem tudok éppen akkor TV3 közelébe jutni
valahol az elején kérdezte valaki, hogy honnan veszik a történeket, nos (bár nem tudom igazolni...mer' lusta vagyok) de nekem néhány sztori eléggé visszaköszönt a korábbi sci-fi olvasmányaimból (ez főleg a korábbi részeknél volt, azt több ismerősöm is állította, hogy pld. a homokkirályok epizódot olvasta valahol)
nekem azt tetszik benne, hogy elég igényes történeteket filmesítenek meg (néha komolyan elgondolkodtató és szép történeteket)
Wice: A tény (SBS és CME márciusban történt egyesülése) az rendben van, a kérdés csak az, hogy MIKOR lesz változás a gyakorlatban!
Más; szombati rész: már nagyon kiveséztétek a témát, így nekem csak egy-két komment maradt: a Folyam összes tagjának agyának azon része "ellustult" ami a "gyakorlati lépésért" és döntésért felelt, mert az infót "készen" kapták.(Viszont az az állomány, ami a "befogadásért" felelt az 100%-osan kifejlődött - ezen a részen nekünk is lenne tennivalónk). A végére pedig beficcent egy kis hálivudi érzelem! Megj.: szerintem a Stanley-nek több hajszála volt!:-))).
Tegnapi rész: Intő példa..., nagy hepienddel.
Alkonyzóna: Kíváncsi vagyok ki fogja egyszer a Tigrist így kihozni belőlem?:)))
Hat igen. Nem teljesen sci-fi volt, inkabb egyfajta negativ utopia.
Azert kicsit ijeszto, hogy krizis helyzetben a kormanyzat szinte automatikusan felfuggeszti az emberi jogokat a celjai erdekeben.
Persze ha a faj tuleleserol van szo....
Az mar egy mas tema, hogy vajon olyan nagy veszteseg lenne-e, ha kipusztulna az emberiseg :)
exlex:
A fiu csak "nehany" erzekelot tudott szetverni. De meg ha ejjel-nappal nekiallna, akkor se tudna jelentos kart okozni (elobb megjavitanak az erzekeloket).
Tehat akkor artalmatlannak szamitott, a folyam szempontjabol. Az teljesen mindegy, hogy szetver 1, 10 vagy 100 erzekelot, az nem tetel.
Viszont a folyam alabecsulte ot. Azt hitte, hogy nem lesz kepes leallitani, ezert engedte szabadon mozogni. Amikor mar tenyleg veszelyes volt, akkor mar persze le akarta lovetni...
Hali!
Itt (http://www.noord.bart.nl/~kammenga/outerl/outerlim.htm) található epizódismertető, de asszem nem teljes. Tényleg király, remélem lenyomják mindet.
w
JZ:
A jogossagat nem is vitatom, csak a modszert. Az, hogy meg akarjak vedeni a Folyamot, rendben van. De az, hogy 10 fegyveres all szemben egyetlen fegyvertelen emberrel es a vezetojuk tomoren csak annyit mond, hogy oljetek meg, kicsit tulzas.
Foleg ahhoz viszonyitva, hogy korabban mar elkezdte modszeresen szetverni a Folyam erzekeloit a falon. Ha a Folyam teljes leallitasa azonnal vegrehajtando halalbuntetest von maga utan, akkor az erzekelok megrongalasat (ami csokkenti a Folyam kontrolljat a dolgok felett) legalabbis nemi elzarassal kellene buntetni. Ehhez kepest a srac szabadon elmehetett, felelossegrevonasrol szo sem volt.
exlex:
"Nem tudom, hogy a korban, ahol a sztori jatszodott, milyen volt a jogrendszer, de az talan egy kicsit tulzas, hogy a helyszinen ki akarjak vegezni azt, aki a Folyam ellen vet. Talan egy birosagi targyalast megerdemelt volna." Szerintem nem tulzas.
Az is elkepzelheto, hogy a bunesetekkor is a folyam intezkedik. Lasd azt az esetet, amikor a fiu szetszerelt egy komm. egyseget az elejen. Jott a baratja, hogy ezt nem kellett volna, es a szerelok mar uton vannak, a folyam intezkedett. Amugy meg nem lehet sok bunozes, ha mindig mindenki nyomkovetheto, mit lat, mit gondol, stb...
Lehet, hogy a rablasokkal es gyilkossagokkal kapcsolatos konyveket se vittek fel a folyamra (bar ez azert tulzas lenne ;)
De gondolj bele, hogy ha megkapnad a hirt, hogy egy adott ember fel akarna robbantani a varosod, vagy az atomeromuvet, gatat a falu elott, akkor te is valoszinuleg fegyvert fognal, hogy megvedd a leted alapjat.
Szerintem az a resz teljesen jogos es ertheto volt.
Egyszeruen fuggtek a folyamtol, szinte olyan fontos szerepet toltott be naluk, mint a viz es a levego (legalabbis ezek a gondolatok vannak a fejukben), es akkor egy ember el akarja ezt pusztitani. Hat meg jo, hogy nem hagyjak.
John Zero:
"Viszont ez azt jelenti, hogy ha a fiu belekerdez valamibe, akkor a lany nem a sajat gondolatait mondja (maradt meg ilyen?), hanem az adatbazisbol lekerdezett gondolatokat visszhangozza."
Igen. Valoszinu, hogy a Folyam csokkenti az onallo gondolkodasra valo igenyt, hiszen a legtobb kerdesre ott a konzerv valasz, amit csak fel kell mondani, ha kerdeznek valamit.
"Stanley megszamolta, hogy hany hajszala van, ez tenyleg erdekes. Talan a szobaban talalhato kommunikacios egyseg egyben lat es hall is? Vagy lehet, hogy csak eleg pontosan megbecsulte?"
Mindenesetre pontos szamot mondott, vagyis nem olyasmit, hogy kb. 120000 hajszalam van.
"A folyam a tudas megerteseben szerintem ugy mukodhet, hogy vannak dolgok, melyekre az emberek aldoznak idot (programok futtatasa, feladatok a folyamnak), itt mindenkeppen erteni is kell, hogy mit csinalnak. Viszont vannak olyan dolgok, amire nem aldoznak idot (mondjuk egy kemiakonyv megtanulasa ;)), de ha valaki megkerdezi toluk, hogy mibol all a sosav, mi a relativitaselmelet, stb, lekerik a valaszt, es azt visszhangozzak (bar erre igazan nincs is szukseg, ha mindenki a folyamra van kapcsolva)."
A dolog talan ugy kepzelheto el, hogy a tudas az ember agyaban neuronok kapcsolatakent jelenik meg (nem vagyok szakertoje a temanak, ugyhogy biztos hulyeseget mondok :). Hasonlokeppen ha atlatunk egy problemat, megertunk egy osszefuggest, akkor ennek hatasara modosul a neuronhalozat az agyunkban, uj kapcsolatok jonnek letre, stb. Ha a Folyam kozvetlenul manipulalja a neuronokat az ember agyaban, ugy lehetseges, hogy tetszoleges kapcsolatokat tud letrehozni benne, es igy nemcsak az elettelen tudast, hanem a megertest is tudja transzferalni.
Igy mar eleg kul lenne a dolog :)
"Ja, meg egy gondolat: a film vegen az emberekrol eltavolitottak a folyamhoz kapcsolodo eszkozt. Kik? Hogyan? Az orvosoknak hogyan volt meg ehhez a tudasuk? "
A szukseges tudast mindig betoltottek az ember agyaba. Valoszinuleg felterkepeztek, hogy kinek az agya mennyi infot-t bir el, es ha egy uj tudasmodult toltottek be az agyba, akkor a legregebben hasznalt (LRU) adatbazist kitoroltek, hogy ne terheljek tul az agyat.
Az orvosok tudasa valoszinuleg a legygyakrabban hasznalt moduljaik kozott volt, igy a Folyamrol valo lekapcsolodassal azok benne maradtak az agyukban.
Hulyeseg?
Meg egy kerdes:
Nem tudom, hogy a korban, ahol a sztori jatszodott, milyen volt a jogrendszer, de az talan egy kicsit tulzas, hogy a helyszinen ki akarjak vegezni azt, aki a Folyam ellen vet. Talan egy birosagi targyalast megerdemelt volna.
Vagy lehet, hogy a Folyam mar annyira eluralta az agyukat, hogy nem is volt szabad akaratuk? De hiszen a no vegul sajat akaratabol inditotta be a lekapcsolast. Nincs itt valami ellentmondas?
exlex:
A folyam tobb volt, mint egy globalis Internet. De azert tenyleg hasonlo ahhoz. Ami pluszt tudott, az az, hogy mindent rogzitett (gondolatokat?).
A gondolatok eseteben tenyleg az a helyzet, hogy az Ulysses-rol a lany lekerdezte az adatokat, a gondolatokkal egyutt (szerintem). Viszont ez azt jelenti, hogy ha a fiu belekerdez valamibe, akkor a lany nem a sajat gondolatait mondja (maradt meg ilyen?), hanem az adatbazisbol lekerdezett gondolatokat visszhangozza.
Stanley megszamolta, hogy hany hajszala van, ez tenyleg erdekes. Talan a szobaban talalhato kommunikacios egyseg egyben lat es hall is?
Vagy lehet, hogy csak eleg pontosan megbecsulte?
A folyam a tudas megerteseben szerintem ugy mukodhet, hogy vannak dolgok, melyekre az emberek aldoznak idot (programok futtatasa, feladatok a folyamnak), itt mindenkeppen erteni is kell, hogy mit csinalnak. Viszont vannak olyan dolgok, amire nem aldoznak idot (mondjuk egy kemiakonyv megtanulasa ;)), de ha valaki megkerdezi toluk, hogy mibol all a sosav, mi a relativitaselmelet, stb, lekerik a valaszt, es azt visszhangozzak (bar erre igazan nincs is szukseg, ha mindenki a folyamra van kapcsolva).
Szerintem is esszeru lenne egy emberenkenti lekapcsolo, de az azert otletes volt, hogy egy konyvben (sot, tobbszaz konyvben) szerepelt a lekapcsolokod. Persze ezek a konyvek "veszelyesnek iteltettek", nem kerultek fel a folyamra.
Vajon hany veszelyes konyv volt meg? Ez is kicsit Orwelli dolog...
Ja, meg egy gondolat: a film vegen az emberekrol eltavolitottak a folyamhoz kapcsolodo eszkozt.
Kik? Hogyan? Az orvosoknak hogyan volt meg ehhez a tudasuk?
A folyamnak talan azert kellett az intelligencia, hogy valogatni tudjon az adatok kozott, rendezni tudja oket. Ha jol emlexem a kivancsisagot is beleepitettek a folyamba, talan ez hozott magaval nemi intelligenciat.
Nekem is van nehany :) kerdesem a tegnapi resszel kapcsolatban:
- A Folyam az elmondottak alapjan nekem egy globalis Internet-nek tunt, amire minden ember kozvetlenul az agyaval kapcsolodik ra, vagyis az egesz folyam az emberi kepessegek kiterjesztese. Egy hatalmas adatbazis, amibol barmilyen info lekerdezheto, ill. aminek szamitasi feladatok adhatok.
Ehhez kepest erdekes volt, hogy amikor a virus (ami arra kenyszeritette a felhasznalokat, hogy ujabb es ujabb infokat szerezzenek a Forrasnak) megfertozte Stanley-t (a neger szereplo), akkor Stanley *megszamolta*, hogy hany hajszala van. Nem statisztikai modszerekkel szamolta ki, nem megbecsulte, hanem megszamolta. Ehhez milyen segitseget adott a Folyam ? Hiszen ez inkabb egy fizikai tevekenysegnek tunik, mint egy absztrakt szamitasnak.
- A Folyam mennyiben segiti a tudas megerteset? Hiszen hiaba tudunk kivulrol szorol-szora pl. egy muszaki konyvet, az olvasottakat meg is kell erteni, fel kel ismerni az osszefuggeseket, es ez automatikusan valoszinuleg nem lehetseges. Vagyis hiaba tud valaki betolteni barmilyen konyvet az agyaba, ha az ott csak egy elettelen addathalmaz.
A filmben a fiu megkerdezte a lanyt, hogy olvasta-e az Ulysses-t? A lany erre 2-3 masodperc alatt betoltotta a konyvet a fejebe es megkerdezte a fiut: *Mit nem ertesz benne?*
Ha itt James Joyce Ulysses-erol volt szo, akkor finoman szolva ketelkedem benne, hogy annak a konyvnek minden osszefuggeset akar elso olvasasra is meg lehessen erteni. Ez logikatlannak tunt.
- A lekapcsolodas a Folyamrol szerintem tul nehezkesnek volt. Ha valoban letezne ilyen eszkoz, akkor fel kellene keszulni az esetleges hibakra is. Pl. ha egy rendszerhiba miatt a Folyam tulterhelhetne a hasznalo agyat. A filmben muteti uton lehetett csak eltavolitani a neuroninterface-t, es eppen emiatt halt meg Stanley, mivel nem tudtak idoben lekapcsolni a Folyamrol. Egy egyszeru ki/be kapcsolo gomb a fejen levo keszuleken praktikusabbnak tunne.
- Miert van szuksege a Folyamnak intelligenciara? Eppen ugy, ahogy jelenleg az Internet-nek sincs, a Folyamnak sem celszeru, hogy legyen. De ha megis, Asimov ota tudjuk, hogy ha az ember epit egy gepet, aminek az intelligenciaja eleri vagy meghaladja az emeberet es el is tudja pusztitani alkotojat, akkor legalabb a harom robottorvenyt bele kell epiteni valamilyen formaban, hogy ne fordulhasson az ember ellen.
- Egy ilyen Folyam privacy szempontbol is felvet kerdeseket. Mivel minden ember egyedileg kapcsolodik ra a halozatra, ezert igen konnyu nyomon kovetni, hogy ki mit csinal. Kerdeses, hogy a Folyam szolgaltatta elonyok ellensulyozzak-e egy ilyen tokeletes orwell-i stilusu tarsadalom hatranyait.
Szerintem jo volt...
Otletes tortenet, es erdekes sztori + veg...
Es meg egy pelda arra, hogy azert megse akkora hulyeseg a tanulas, hiaba van az Internet, meg egyeb forrasok, ahonnan konnyen be lehet szerezni az informaciot...
Vegulis, van benne valami ;)
Szoval az tetszik meg az Outer Limitsben, hogy az emberekrol, az emberisegrol szol. Arrol, hogy milyen helyzetekben milyen viselkedes kepzelheto el. Meg az alienes reszek sem az alienekrol szolnak, hanem rolunk.
Szoval a vegtelen hatarok szerintem messze felette van az "atlag" sci-fi-nek. Nagyon tuti otletek vannak.
Sok otlet tenyleg a tudomany hatarait feszegeti, azt, hogy mit okozhat, milyen negativ dolgok johetnek kozbe, stb.
Az a resz is tetszett, amikor az emberiseg sikeresen "kiirtotta" magat, es mar csak robotok eltek a foldon (amig meg nem tortent ami a reszben volt).
Na meg az is, amikor hibernaltak a betegeket, es az egyik valahogy "atvette a hatalmat" az alomvilagban.
A Vegtelen Hatarok pont azt feszegeti, hogy nem er veget az Univerzum es a termeszet a racionalis es megmagyarazhatonal, hanem e hataron tul is leteznek dolgok.
Az ember sose higgye azt, hogy mindent tud, es mindent iranyithat.
exlex:
Szerintem is valtozo, de NAGYON tuti reszek is vannak boven.
Az az atoperalos cucc nekem is nagyon bejott. Kicsit ahhoz kapcsolodott a masik, amikor egy "szuperbombat" vittek volna el az ellenseg fobolygojara, de aztan mi lett belole... Nagyon jo resz volt az is.
Ja, amugy rajottem egy "erdekessegre" ;)
Volt az a resz, amikor felsoroltak az alien aktivitasnak a novekedeset (valogatas az elozo epizodokbol), es egy bizottsag dontott arrol, hogy valos veszely jelentenek e a foldonkivuliek, vagy nem erdemes foglalkozni veluk.
A bizottsagba is be volt mar epulve par alien, igy a szavazas sikertelen volt, leszavaztak az embereket.
Azutan tortent, hogy az eloterjeszto megfogta a pisztolyt, es lelotte a bizottsagi elnokot (azt hitte, hogy o egy alien).
Varatlan, de az elnok nem volt alien, pedig tobb mozzanat is erre utalt.
Viszont ezutan kicsit visszagondoltam, es rajottem, hogy ezt "jeleztek" is ugy rejtve a filmben...
Ugye volt az asztalon (meg mashol is) az a bolygogomb, amelyet az alienek mindig csak simogattak, de ugy, hogy meg se erintettek.
A bizottsag elnoke viszont lazan jatszott a gombbel az aztalon, porgetgette.
Ha alien lett volna, akkor ezt nem tehette volna, mert jelentett volna neki az a gomb...
namost, tv3-ilag az van, h az mtm (a tv2 mogott allo nemet medianagyhatalom) felvasarolta a cme-t (a tv3 mogott allo amerikai media-nemannyira-nagyhatalom), es mivel egy ceg kezeben nem lehet foldi sugarzasu es kabeles tv is, csak akkor, ha a kabelest atalakitjak tematikus csatornava, ezert a tv3-bol valszleg ifjusagi csatorna lesz, ha egyaltalan.
most mar csak abban remenykedhetunk, h az "ifjusag" ezesetben a 18-30 kozottieket jelenti majd, es mennek majd az amerikai sci-fi es vigjatek sorozatok tovabb ezerrel. :-)