Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Re-rebondónak igaza van. Tavaly én is így jártam a szilvákkal, idén a tavaszi rezes lemosás után Syllit 400 SC használtam 4-es blokkba és a levelek még mindig fenn vannak a fákon.
Valószínüleg eröl lehet szó az egy kimondottan érzékeny klón lehetett. De egyébként ebböl okulva ültettem 5 szilvafát ha az agyik nem sikerül ott van még a másik. Egyébként a Stanley-t nagyon szerettem mert minden évben bőségessen termett az egész családot elláta szilvával és én azt hittem így lessz ez az idők végéig.
Az öreg stanley fa nekem idén annyira hitvány termést adott (a sok babusgatás ellenére), hogy nem mertem vele megkínálni a szomszédokat. Az egyébként látványos termés miatt lehet azt gondolják most rólam, hogy spúr vagyok, pedig nagyon szerettem volna sokaknak adni.
Egyébként is furcsán viselkedik a fa, a növényvédelemtől megnövekvő termésmennyiség beérlelése annyira megviselte, hogy augusztus végétől szisztematikusan leszárította magáról a leveleket pár hét alatt, akármit csináltam vele.
Megvárom mit mutat tavasszal, de ha jövőre is ilyen lesz, akkor jövő ősszel kicsapom.
Nekem is vannak régen vírusos Stanley-jeim, de azoknál semmi bajuk termésnek. Szépek, finomak.
Úgy tudom, a problémás termés nem is jellemző a Stanley-re. Alfi biztos valami rossz klónt fogott ki. Nálam csak a lószemű (vörös) szilván vannak ilyen jelenségek, mint amit írt.
Köszönöm szépen a válaszokat. Öt adagban főztem a lekvárt, ebből 3x20 kiló volt ami jó volt, a másik két adag ment cefrébe. A jókat a szokott kistermelőtől vettem, de miután neki elfogyott, volt még egy csomó üvegem... Azok a leírásotok alapján vírus miatt voltak pocsékak.
Jaj alfi, nagyon antiszociális és hazafiatlan dolog holmi vírusokozta hitványságra hivatkozva packázni az őstermelővel, akinek fogalma sincsen róla mit árul.
Pedig az a sok fasza toleráns modern fajta hmmm....
A végső stádiumban a szilván rózsaszinü foltok vannak és ha szétbontod mintha rothadna. Vagy talán rothad is. Nem tudok rá megfelelő jelzőt de ehetetlen. Ez nem mindegyik gyümölcsön van csak egy részén, ezekután nem mer az ember beleharapni.
Nincs kedve az embernek megenni, mert nem finom. Általában nem finom. A kisboltin meg ezek után meglepődve csodálkozik az ember hogy rendes jó szilva íze van. :)
Azt nem kerestem. Attól, hogy a honlapon nem szerepeltetik a fajtákat, még lehet. Én Újkígyósról telefonon kaptam az infót, hogy oda szállítottak Topend Plust (akár Jojót is szállíthattak akkor).
Mivel őszel kivágtam a Virusos Stanley szilvafámat idén nem volt szilvám. Boltba iletve piacon próbáltam vásárolni egy alkalmat kivéve az öszes szilva virusos volt. Mikor mondtam az Őstermelőknek ez ehetetlen mert virusfertőtött még csak nem is halottak róla hogy ilyen van.
A drótkötél nálunk is bevált módszer fakihúzásra. A fertőzött szilvafa még szerencsére ásóval kijött. Fárasztó az örökös aggódás. Veszek olyan fajtát aminek lehetőleg felhőtlenül lehet örülni.
A leveleken lévő tünetekkel ne foglalkoz, majd ha a fa elkezd repedezni és a gyümölcsön megjelenik a vírus tünete akkor kell a 16-os drótkötél, addig nyugodtan hagyd meg a fát.
A fertőzést megakadályozni nem tudod és mire észre vetted már valószínű, hogy több fád is megfertőződött. Persze azért ha lehetőséged van ültess vírusmentes fát, de azt azért tudni kell, hogy Magyarországon csak „vírustesztelt” fa van, ami nem jelenti azt, hogy vírusmentes.
A tanulságot le fogom vonni... :) A cseresznye oltványokat is kiültettem füzérorsónak szánva.., de szükség lesz a télre a megértéshez... Számítok a tapasztalataitokra.
A termesztés folytonosságára megvan a remény,... a világ is változik közben....Jönnek a hyperszenzibilis alanyok és további fajták.. és egyéb körülmények..