Jó nektek hogy a Thalián ilyen egyszerűen megy még a csere. A megane II-ön már nem csinálnád meg az út szélén, de még otthon játszóruhában is kb. 3/4 óra :(
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kiégett a jobb első lámpa ízzom. Ezt én házilag megpróbáljam kicserélni, vagy vigyem valamelyik szegedi Renault képviseletre. Ja és cirka mennyire jön ez ki sac/kb?
Autószerelő, gumis, műszaki cikk eladó stb. mindig azt mondja, hogy az ő kocsijában/kocsiján/nappalijában stb. is pont az van, amit éppen nézel, és hidd el, kurvajó, nyugodtan megveheted.
Mohácson van egy gumis, és az 9.100.- ért adja ezt az eurotec gumit akcioban. Katalogusbol néztük ki az árat! Élőben nem láttam még a gumit, mert még akkor (3 hete) nem volt neki, de fog kapmi azt mondta. Érdeklődtem a minőségről, állítolag az ő kocsiján is az van télen....
a két görbe (kW és Nm) metszéspontja irreleváns. Ha más léptékkel skálázták volna az egyiket, máshol lenne a metszéspont. Nem is érdekes pont az :-) ,viszont
a max. nyomatékhoz tartozó fordulatszám környékén kellemes autózni.
Annyi még, hogy egy adott fordulaton a motor által leadott P teljesítmény (LE azaz kW) és az M nyomaték (Nm) szorosan összefügg: P=M*2*pi*n , ahol "n" a fordulatszám 1/sec-ben megadva (a grafikonos 1/perc helyett, azaz osztani kell 60-nal). Tehát pl a korábban felrajzolt, vagy katalógusokban feltüntetett kW és Nm görbék egymásból számíthatók (ne feledjük, hogy a P wattban jön ki, s a görbe kW-ot mutat). Ezért van, hogy ha pl egy motornál tuningolunk a pacikon, a nyomaték is arányosan "tuningolódik".
Az optimális pontok ügyében R5TL kompetensebb nálam ... :-))
A Fórumon különböző véleményeket olvastam téli gumiról, árakról, beszerzési forrásokról. Nekem nem igazán szimpatikus az őszi-tavaszi szerelgetés, centírozás, tárolási gondok, esetleg plusz felnik vétele. Van köztetek olyan Thaliás márkatárs, aki négy évszakos gumival jár? Bevált? Jó megoldás lenne?
Téligumi: darabját 8790,- forintért vettem januárban (Auchan v. Tesco), teljesen meg vagyok elégedve vele. Noname gumi, de ahol mások csúszkáltak, ott ez fogott. Biztos nem a legjobb, de a téli gumi legfontosabb kritériuma, hogy téligumi legyen. Onnantól meg már a plafon a csillagos ég, de olyat úgysem gyártanak, amitől tükörjégen is lefejelnéd a szélvédőt.
NEM! A két diagram csak egy felületre van rajzolva. Bal oldalon a teljesítmény (kW), jobb oldalon a forgatónyomaték (Nm) van feltüntetve, de ezek egymáshoz képesti beosztása és helye a diagramszerkesztő önkényén múlik.
Téligumi ügyben én is körbenéztem a neten, eddig ez tűnik a legjobbnak, és vidékre is szállítanak bruttó 2ezerért! Érdemes körbenézni, mielőtt 17rugót fizettek egy olyan gumiért, ami Pesten csak 12...