Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1526
A lehetséges, de be nem következett lehetőségektől is függ a ténylegesen bekövetkezettek eloszlása - ez a kvantumjelenségek egyik legérdekesebb tulajdonsága.
Pl. a "bombatesztelő" paradoxon erre van kihegyezve.
Vagy a kedvencen, egy ténylegesen elvégzett optikai kísérlet, amelyben egy takaró lemezről tetszőleges pontossággal meg lehet mondani hogy ott van vagy nincs ott - anélkül hogy egyetlen foton is elnyelődne benne.
Előzmény: frenkyguy (1524)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1525
"Ilyen alapon akkor sem jelez a detektor ha egyáltaláne ott sincsen a kísérletben, hanem a raktárban nyugszik, tehát elvileg akkor is azt kéne tapasztaltnunk, hogy összeomlik a hullámfüggvény..... vagy nem? :S"

Ezt rosszul fogalmaztam meg.

Szóval tegyük fel, hogy a detektor nem jelez az adott esetben. Mégis az adott elektron a kétrés lenyomatnak megfelelő helyre érkezik az ernyőn.

Miben különbözik ez az eset attól a lehetőségtől, hogy a detektor ott sincsen a résben, és ezért nem jelez semmi? Mert ugye egy ilyen esetben már interferencia képest kapnánk!

Mondhatnánk, hogy a különbség az, hogy nincs ott a detektor! Csakhogy a detektorban semmi sem történik még ha éppen ott is van az adott esetben, ami azt sugalja, hogy ő maga semmivel sem lépett kölcsönhatásba. Így aztán akár ki is vehetnénk onnan nem? Minek van ott ha nem lép semmivel kölcsönhatásba? És mégis.....Mégis változtat a realitáson pusztán azzal, hogy ott van. Nem lép semmivel sem kölcsönhatásba csak ott van. Miért érzem én itt azt, hogy valami a bolondját járatja az emberrel? :D

Előzmény: frenkyguy (1524)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1524

Nos azért én láttam már magam előtt a hullámfüggvény matematikai alakját. Utáltam, de pl hidrogénre le is kellett vezetnem, különben meghúztak vonla az egyetemen. Más tészta, hogy mostanra nem sokra emlékszem belőle, de hát ezért is van a polcomon az emlékeztető irodalom. :D

Én csak egyetlen dologra vagyok még kiváncsi a kétrés kisérlettel kapcsolatban. Eleinte kiakadtam a puszta tényen, hogy a detektor behelyezése miatt elvész az interferencia kép. Aztán megbékéltem (mi más választása van az emberenk? :D) vele.

Azzal is megbékéltem, hogy miként tehetünk valamiféle kauzális következetességet abba a részeseménybe, hogy ha a detektor jelez a megdetektorozott résben, akkor ott az elektron részecskeként lép fel és onnan továbbhaladva már értelemszerűen csak a kétrés lenyomatot hagyhatja az ernyőn.

De tegyük fel, hogy a detektor az adott résben semmit sem jelez, pedig mint tudjuk, mi "kilőttük" az elektront. Ilyenkor ugye logikusnak tűnik, hogy az elektronnak nem maradt más választása, mint a másik résen áthaladni, így ugyanaz a hullám,függvény összeomlás játszódik le, mint a "detektor-jelez" esetben. Csakhogy hoppá! Mi is történt itt? A semmi észrevétele miatt történt reális változás a világ valamely részében?

Ilyen alapon akkor sem jelez a detektor ha egyáltaláne ott sincsen a kísérletben, hanem a raktárban nyugszik, tehát elvileg akkor is azt kéne tapasztaltnunk, hogy összeomlik a hullámfüggvény..... vagy nem? :S

Jójó tudom ez csak afféle filozofálgatás, és semmi köze a kvantumfizikához. Tisztelettel meg is hajlok a kvantumfizikusok előtt, és megköszönöm nekik, hogy olyan okosak meg precizek a matematikai számításaik, meg hogy nekik köszönhetjük azokat a csodás műszereket meg minden...... Tényleg!

Csak hát nekem ez már nemhogy a matekjában túl magas, de még a puszta ismeretterjesztő része is elfogadhatatlannak hangzik. Persze ez utóbbi megállapítást mélyen megtartom magamnak......legfeljebb egy ilyen topicban dobom fel, hátha valaki valami ügyes okoskodással mégis helyrepattintja a lelki békémet egy ügyben. :)

Előzmény: mmormota (1515)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1523
De sajnos túl sokat várok el........ és a valóság mindíg emlékeztet rá, hogy úgysem én éeszek az, aki megépíti a bábel tornyát.... :D
Előzmény: mmormota (1513)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1522

"De létező realitás, van a dolgoknak egyszerre helye és lendülete, csak nem tudjuk megmérni a kettőt egyszerre, mert a legkisebb észlelési egység a foton kvantáltságából adódóak a mérésünk biztosan pontatlan egy bizonyos szinten."

Nos én P.W. Atkins Fizikai kémia: Szerkezet című könyvéből igyekeztem megtanlni az adott témát. Ott én a dolgokat úgy értelmeztem, hogy ez nem a mérési pontatlanságból adódó probléma, hanem már magának a hullámfüggvénynek és az elméletnek az elemi sajátsága. Nemhogy mérni nem tudjuk, de már papíron sem létező dologról van szó (mármint a két jellemző adat egyszerre deffiniáltsága).

Ezt fejezi ki a Határozatlansági elv is matematikai formában: delta(p)delta(q)>=1/2 h(vonás)

Régebben, amikor még nem volt tétel az egyetemen és nem kellett róla csak szórakoztató irodalom nyelven tudnom, én is abban ringattam magam, hogy ez csak valami méréstechnikai megállapítás, de mostanra ki kellett ábrándulnom. :D

Előzmény: Belekotty (1520)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1521
A kozmológia jelenlegi hivatalos álláspontja szerint az Univerzum véges, de határtalan.....
Előzmény: frenkyguy (1508)
Belekotty Creative Commons License 2010.07.30 0 0 1520
"Aztán be kell nyelni, hogy ugyanannak a dolognak a helye és a lendülete egyszerre nem létező realitás. "
- De létező realitás, van a dolgoknak egyszerre helye és lendülete, csak nem tudjuk megmérni a kettőt egyszerre, mert a legkisebb észlelési egység a foton kvantáltságából adódóak a mérésünk biztosan pontatlan egy bizonyos szinten.
Előzmény: frenkyguy (1512)
mmormota Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1519
Pont azokat a kérdéseket feszegeti, amik mindenkiben megfogalmazódnak ha érdekli a kvantummechanika. Népszerű-tudományos könyvek, szóval nem magára a modellre hanem inkább a lehetséges interpretációkra koncentrál. Ilyen értelemben filozofál, de legalább olyan ember teszi, aki tudja is miről beszél.
Előzmény: Törölt nick (1517)
mmormota Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1518
Fizikus (filozófust én nem ajánlanék...) :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Gribbin
Előzmény: Törölt nick (1517)
mmormota Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1516
Ha mindenképpen bele akar valaki mászni a filozofálgatásba, akkor Gribbin könyvei pont erről szólnak. Nagy előnyük, hogy azokban legalább olyan emberek gondolatairól van szó, akik ismerik is normálisan a modelleket amikről filozófiai szinten merengenek.

De ezeket a hasonlatokat házilag továbbfejleszteni, további messzemenő következtetéseket ezekből levonni - abból csak egy rossz vicc jön ki.
Előzmény: mmormota (1515)
mmormota Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1515
Mi számít biztatónak? :-)

Úgy tűnik, valamiféle determinisztikus, ok-okozati típusú magyarázatot szeretne kvantumfizikai jelenségekre, pl. az említett két rés kísérletre.

Ez teljesen reménytelen. Vannak olyan interpretációk amik ilyesmire tesznek kísérletet, de azokban is vannak olyan egzotikus elemek (mittudomén időben visszafelé haladó hullám pl) ami miatt még kevésbé fognak tetszeni.

Nem szívesen megyek bele az ilyen szalonfilozofálgatásba, mert enyhén szólva kételkedek abban, hogy lehet értelmeset mondani alapvető fontosságú részben nyitott fizikai problémákról nulla ismeret birtokában, ismeretterjesztő cikkek terminológiájára támaszkodva. Vagy ami még szerencsétlenebb, különféle hasonlatok elemeit továbbfejlesztve... :-)
Előzmény: Törölt nick (1514)
mmormota Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1513
Nincs semmiféle garancia arra, hogy a világ egyáltalán modellezhető tetszőleges pontossággal.
Arra még kevésbé, hogy - még ha ez lehetséges is - meg is tudjuk csinálni.
Arra meg aztán végképp semmi, hogy a modell - ha létezik is, meg is tudjuk csinálni - ráadásul még egyszerű is legyen.

Te pedig még ennél is többet várnál el. Létezzen, csinálják meg, legyen egyszerű, plusz legyen neki valami olyan népszerű-tudományos változata amit 1 perc alatt tanulás nélkül te is meg tudsz érteni, és mégis legyen tökéletes és ellentmondásmentes legalább annyira mint a valódi matematikai modell.

Nincsenek kissé túlzott elvárásaid? :-)

Előzmény: frenkyguy (1512)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1512

Valóban én is eltöprengek néha ezeken a dolgokon. Mármint, hogy miért a sok konstans, meg különböző elmélet. Nem egyre érthetőbbnek és kompaktabbnak kéne lennie mindennek?

Elvégre a Tudománynak régi közmondása, hogy az a jobb elmélet, amelyik kevesebb alapfeltevésből írja le ugyanazt. Nos ez ügyben hogyan áll a Tudomány mostanság?

A Húrelméletről hallani, meg az M elméletről, amelyekben lassan már a jóember átlagfizikus sem tudja követni, hogy mégis hány dimenziót meg fityfenét feltételeznek, hogy leírják a világot.

Aztán be kell nyelni, hogy ugyanannak a dolognak a helye és a lendülete egyszerre nem létező realitás. Most akkor mi lesz ebből végül? Hókuszpókusz? Jó tudom ez csak a tudatlan ember siráma, hiszen volt már előttem atomspektroszkóp és nemigen kételkedtem a kvantumfizikára alapozott működési elvében.

Megnéztem viszont egy bemutatót a "Híres" kétrés kísérletről. Odáig minden oké is volt, hogy az elentronok is interferenciaképet rajzolnak az ernyőbe, de a detektoros résznél valami elpattant bennem. No aztán meglehet, hogy csak egy áltudományos, vagy téves okoskodás részese lettem, de így vagy úgy a következőket tettem végül zsebre:

Ha az egyik és csak az egyik résbe detektort teszünk, akkor az egyes kilőtt elektronok összessége által az ernyőre rajzolt interferenciakép eltűnik és helyette egy szokásos kétrés lenyomatot kapunk.

Nos ez abból a magyarázkodási irányból oké is volt, hogy ha a detektor éppen jelez, akkor abba a résbe részecskeként mutatkozva az elektron hullámfüggvénye összeomlik, ami után már tovahaladva érthető a kétréses lenyomat az ernyőn.

De mi áll azokra az esetekre, amikor az adott elektronra a detektor éppen nem jelez semmit?

Mondhatjuk, hogy akkor is összeomlik a hullámfüggvény?

Merthogy amikor a detektor jelez, akkor egyértelműen az elektron részecskeként lép fel, valamilyen reálisan létező változást generálva a detektroron. Ha ez nem így lenne, akkor a detektor nem jelezne. Így már érthető a hullámfüggvény összeomlása.

De amikor a det. nem jelez? Akkor az elektron nem okoz semmiféle változást semmiben. Mégis összeomlik a hullámfüggvény, csak azért, mert a detektor nem lát semmi?

Most vagy félrevezettek engem valami áltudományos hablattyal, vagy itt nekem valami már nagyon nem stimmel. Ez a két lehetőség van :D

Előzmény: pint (1510)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1511
az nem igazi kérdés volt ám, hogy mi a különbség a fizika és a kereszténység között :) az provokatív kérdés volt.

egyébként a vallások is változnak. hol van már az emberégetés?

(ez sem igazi állítás, hanem provokatív.)
Előzmény: frenkyguy (1504)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1510
"a dolgok valószínűleg azért olyanok, amilyenek, beleértve a természeti törvényeket is, mert más esetekben az Univerzum instabil lenne és saját magát szüntetné meg"

ha ezt nem csak felvetné, hanem be is tudná bizonyítani, az nagy dobás lenne. mert most a fizikának az az egyik nagy baja, hogy miért kell annyi mindent feltételezni. miért vannak konstansok? miért annyi az értékük? csak? véletlen?
Előzmény: frenkyguy (1503)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1509

Meglehet, hogy ha a mérőszám változna, akkor nem is lehetnénk itt, hogy erről elmélkedjünk, mert minden a feje tetején állna. :)

Előzmény: Aurora11 (1507)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1508

Hát igyekszem, de most sem a fizikával kéne foglalkoznom. :D

Meglehet, hogy nincsenek határok, de az Univerzum akkor is lehet, hogy véges. :D

Előzmény: Aurora11 (1505)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1507
Az a baj, hogy ez a választott mérőszám időben változna. És, ha ne tudnánk pontosan a mérőszám időbeli fejlődését, akkor az egész fizikai elmélet megbízhatatlan lenne.
Előzmény: frenkyguy (1495)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1506

"Én a vitákban versenyszellemű vagyok. A legkevésbé sem láttam be soha, hogy miért kéne egy vita során a két félnek visszafognia magát. Ez nálam nem sértegetés vagy harag, hanem szókimondás dolga."

Ez nem probléma. Csak voltak olyan fórumozók, főleg az Új fizika rovatban akik számára nem a vita tartalma a fontos, hanem a sértegetés. Nem ismertelek Téged, így hirtelen nem tudtam, hogy mire számíthatok.

"Mondom amit gondolok, és gondolom amit mondok. Csak úgy tudunk végül szinkronba kerülni, ha mindenki felfedi a lapjait, amiben benne vannak a kissé keményen hangzó részletek is."

Ez helyes.

Előzmény: frenkyguy (1496)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1505

Szia!

"Kiskorom óta hajt valamiféle intuiív vágy, hogy lerántsam a leplet a természet titkairól. Persze mindíg csak az adott fejlődési korszakom adott mércéjéhez mérve. Nagy baj, hogy annyira átfogó tudásra vágyok, amely évről évre átlendít a fizikából a kémiába, kémiából a filozófiába, filozófiából a metafizikába, majd vissza oda ahonnan indultam. Túl sokat akarok egyszerre markolni, és minden kifolyik a kezemből.......ezt beismerem, mégsem kívánok lemondani az eredeti gyerekkori elvárásomról (kapok is érte a családomtól meg a barátnőtől)."

Nagyon örülök a nagyfokú érdeklődésednek. Fizika terén probálok minél többet segíteni. Soha ne adj lejjebb az érdeklődésedből, mert nincsen lehetetlen. Ha megszállott vagy  és kitartó szerintem minden területet megismerhetsz. Ha nem határoljuk be magunkat akkor nincsenek határok.;)

Előzmény: frenkyguy (1488)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1504

Pont erről magyarázkodom itt egy ideje.

A Tudomány semmit sem tekint igaznak vagy hamisnak. Axiomákra épített elméleteket alkalmaz, de csak azért, mert működnek. Ha holnap úgy tapasztalnánk, hogy a Spec.Rel többé nem méltó módja a természet jellemzésének, akkor rögtön menne a tankönyv a kukába, aztán írnának egy másikat helyette az új tapasztalatokra alapozva. Ezért írtam, hogy a Tudomány alapja a megfigyelés, és nem az axiomák. Megfigyelés, megfigyelé, megfigyelés.......

A magukra valamit is adó vallások nemigen hajlanak. Beágyazott "igazságaik" mögül szemlélik a világot. Csak egy vallásos ember mondja fundamentális értelemben, hogy valami így van és így is marad. Ők akkor sem dobják ki a könyvüket a kukába ha a világ áll a feje tetejére.

Előzmény: pint (1500)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1503

:)

Értem. Akkor oké.

Egyébként egy ilyen átírást bármikor meg is lehetne tenni, csak akkor valóban az összes többi m-es kifejezést át kéne írni.

Egyébként rosszul fogalmautam. Nem alakilag ugyanaz (mert pont úgy más), hanem tartalmilag.

De már értem a dolgot. Hát imádkozzunk, hogy egy ilyen "átrendeződés" meg ne történjen a világban, mert attól tartok nem éppen a hídépítésben mutatkozó nehézségek lesznek a legnagyobb problémák. :D

Egyébként P.W. Atkins könyvében olvastam, hogy a dolgok valószínűleg azért olyanok, amilyenek, beleértve a természeti törvényeket is, mert más esetekben az Univerzum instabil lenne és saját magát szüntetné meg.

Másszóval azért azok a dolgok, amik, mert csak így tudnak egyáltalán létezni.

Persze ez csak egy afféle filozófikus okoskodás. Azét szerintem van benne valami.

Előzmény: pint (1501)
Gézoo Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1502
Látod ez egy jó kérdés!

Errefelé vitatkozgatva, néha nehéz felismerni, hogy a kapott válaszokat a fizika ismerete-nem ismerete, vagy csak a vak hit diktálja.. :-)
Előzmény: pint (1500)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1501
"Egyébként az F=m*a egyenlet alakilag azonos jelentésű az F=2*m*a -val. :D"

nem, mert a gravitációs egyenletet nem változtattam meg.
Előzmény: frenkyguy (1495)
pint Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1500
"Ez igazából hit, hogy a fizika törvényei sohasem változnak az időben"

akkor viszont mi a különbség a fizika és a kereszténység között?
Előzmény: Aurora11 (1492)
Gézoo Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1499
Szia Kedves Auróra!

Ott válaszoltam a soraidra..
Előzmény: Aurora11 (1489)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1498

A csoda olyan esemény amely minden Létezőt figyelembe véve nem történhetne nem, mégis megtörténik.

Ha a tízcsapásra találsz egy tudományos magyarázatot, akkor abban a pillanatban megszűnik csodának lenni.

Persze a Tízcsapást én inkább népírtásnak nevezném, nem csodának, de ez már megint csak egy másik téma.

A csoda a definíciójából fakadóan egyébként is értelmetlen fogalom. Csakis az történhet meg, ami meg tud történni. Csodák nincsenek.

Előzmény: Angelica Archangelica (1497)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1497
Még a bibliai egyiptomi tíz csapásra is van természettudományos magyarázat. Az pedig, hogy az egyes csapások mennyi idő múlva követték egymást, lényegtelen, hiszen akkor még nem is mérték pontosan az időt.....
Előzmény: frenkyguy (1491)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1496

Én a vitákban versenyszellemű vagyok. A legkevésbé sem láttam be soha, hogy miért kéne egy vita során a két félnek visszafognia magát. Ez nálam nem sértegetés vagy harag, hanem szókimondás dolga.

Mondom amit gondolok, és gondolom amit mondok. Csak úgy tudunk végül szinkronba kerülni, ha mindenki felfedi a lapjait, amiben benne vannak a kissé keményen hangzó részletek is.

Előzmény: Aurora11 (1494)
frenkyguy Creative Commons License 2010.07.29 0 0 1495

Egyébként az F=m*a egyenlet alakilag azonos jelentésű az F=2*m*a -val. :D

Mindössze a választott mérőszám változik meg. :D

Előzmény: pint (1477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!