Keresés

Részletes keresés

Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 907

Ennek a betegségnek három fő terjedési iránya van, fertőzött szaporítóanyag/oltvány, szemzéshez, oltáshoz használt vesszők/ levéltetvek. Ez a kettő fertőzésforrás talán kivédhető, de harmadik a pollen már nem. És ha tetszik, ha nem a szilva, kajszi és őszibarack betegsége, mint ahogy írtam küzdeni lehet ellene, de ahhoz országos szinten kellene érte tenni. De tudod ez Magyarország, itt uralkodik a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” elmélet, és ezért lesz@rja ha megfertőzi a te fáidat.

Ezért írtam ezzel sajnos együtt kell élni amíg nem jelenek meg a tünetek a gyümölcsön is.

Előzmény: Jbori (905)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 906

Márminthogy ez esetben készterméket, gyümölcsöt veszek. :) Néha elég csak megkérni hogy leszedhessük, mert úgyis csak lepotyog nekik és csak kellemetlen koszt csinál. Ilyen világ van. Jobban meg kellene becsülni a dolgokat.

Anyósom egy tábla csoki ellenében pl. annyi meggyet szedhetett amennyit csak akart, és nagyon finom ivólevet csinált. Az utcán sétált, és eszébe jutott hogy ott az a sok szép termés a fákon ebek harmincadjára. :)

Előzmény: Jbori (905)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 905

Beszélhetnénk, mert én pl. ott tartok eddig hogyha nagy szilvafa lesz vírusos akkor drótkötéllel, ha kicsi, akkor ásóval kell "metszeni". Egyébként pedig úgyis meg lesznek támadva az összes csonthéjasok Csarli1.1 szerint :) Én már levontam a helyes következtetést: veszek a boltban olyat amelyik finom.

Előzmény: Jani71 (904)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 904

Láttam, hogy vannak itt köztetek, akinek nem kevés szilvafája és tapasztalata van, és ha már van Stanleym, akkor hadd kérdezzem meg: mit javasoltok, mi lehet a legideálisabb koronaforma, hogy alakítsam ki? Ha hozzá tudok jutni más fajtákhoz is - remélem - akkor azoknál is alkalmazhatom az általatok javasolt módszert?

Beszéljünk egy kicsit a szilva metszéséről, koronaalakításáról, hadd tanuljak!

Előzmény: Jani71 (899)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.12 0 0 903

Nekem némi negatív tapasztalatom volt azért velük: zoltán84 néven futóm felvidéki barátom segítségével jutottam hozzá -többek között- a Plantextől is fákhoz.A tavasz csomagban volt egy erős Kioto kajszioltvány-csutka gyökérzettel,csesztek rendesen alávágni...naná,hogy -némi kinlódás után- kipurcant.Így már nem volt jó üzlet.az oltvány jó lenne...csak tisztességesen kellene kitermelni.

Előzmény: Rumanyi (884)
korgan Creative Commons License 2012.11.12 0 0 902

Szerintem nem, legalábbis a honlapjukon azt írják:

"Kiskereskedelmi kiszolgálás a faiskolai árudáinkban (lásd Kapcsolat) történik, ahol ültetési, gondozási szaktanácsokkal látjuk el kedves vásárlóinkat."

Egyébként:

http://www.molnarfaiskola.hu/

Mint már írtam, a Böszörményi úti telepükön vettem, a honlapukon nincs fenn a fajta.

Előzmény: alfi13 (900)
Jbori Creative Commons License 2012.11.12 0 0 901

gergerg ötletét tudom én továbbadni : http://www.palesitsfaiskola.hu/?lap=cikkeink  Nem találom náluk hogy csomagküldés van e.

Előzmény: Jani71 (899)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 900

Azt szeretném megkérdezni ahol kapható a Topend plus csomagküldést is válalnak mert én kaposvári vagyok.

Előzmény: korgan (898)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.12 0 1 899

Sziasztok!

Valjevkáról és Monfortról tudnátok írni némi tapasztalatot, ha van?

Összeírtam magamnak egy listát a topikon olvasottak alapján, amivel elmentem körülnézni Szekszárdon és Bonyhádon, hogy mi a jelenlegi kínálat.

Listás fajták: Stanley, Jojo, Elena, Katinka, Ageni, Topend Plus, Gabrovska, Tuleu gras, Kirke.

A Stanley minden helyen volt, a többi közül sehol sem találtam egyet sem.

Egyébként kis szórással nagyjából ugyanaz a felhozatal szilva-ügyben.

Több fajta is volt úgy, ahogy a Stanley: szinte mindenhol kapható (de nekem nem kell valamilyen okból kifolyólag).

Az árak: 1300 és 1500 Ft.

Egy olyan helyen, ahol egyelőre csak telefonon érdeklődtem, az általánosan kapható fajták mellett volt még a fent említett Monfort és Valjevka. Egyelőre a neten fellelhető infók jóval kecsegtetnek, de azért jó lenne némi tapasztalatról is olvasni.

Mit gondoltok?

Valahogy jó lenne a fenti listás fajtákból legalább néhányat beszerezni, de minden a világ végén van...!

A 879-ben hivatkozott faiskola a húgom lakóhelye melletti faluban van, szívesen el is mennék, akkor már összekötném a dolgot egy kis "rokonlátogatással" (plusz, ha már arra járok, esetleg benéznék valamelyik pécsi faiskolába is - gondolom, van néhány - de ennyiért nem veszek gyümölcsfát... :(

korgan Creative Commons License 2012.11.12 0 0 898

De túlzás, mint többen írták.

Debrecenben 1500-ért volt szabadgyökerű Topend Plus.

Előzmény: Ali-bá (879)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.11 0 0 897

Késői érésűt szeretnék, akkor jobban fogy nálunk a szilva. Egy fa bőven elég, akkor meg legyen már sharka rezisztens.

Előzmény: Csarli1 (893)
Zotya71 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 896

Tavaly ősszel ültettem gyümölcsfákat, köztük 6 db szilvafát.

Cacanska Lepotica-t, Cacanska Rodna-t, Besztercei-t, Bluefre-t és 2 db Stanley-t. Mi a vélemény a szakembereknek a választásomról?

Jbori Creative Commons License 2012.11.11 0 0 895

Szóval korrektek. Nem csak muníciónak jó rossz szomszéd ellen. Nekünk éppen annyi szomszédunk van mint Mo-nak. Ukrajna baromi büdös.... :)

Előzmény: Törölt nick (894)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.11 0 0 894

Egyetértek.

4-féle csemetét hoztam tőlük, így nézett ki a felhozatal: szilva: myrobalán, St. Julien; nektarin: MontClar; kajszi: Torinel

Csarli1 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 893

Miért nem próbálod ki a Cacanska Ranát? Korai és jóízű.

Előzmény: Lactarius Curtis (890)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.11 0 0 892

Már csak abból a megfontolásból is örülök az újdonságok megjelenésének, hogy láthatóan a fórumon is egyre népszerűbb lesz a szilva, s egyre többen gondolkodnak új szilvafa telepítésében. Lassacskán így egyre több fajta érési folyamatait láthatjuk majd képekben, olvashatunk a tapasztalatokról, véleményekről a minőségre vonatkozóan, stb..

Ami pedig a lehetőségeket illeti: újdonságok nélkül is bőséges a kínálat, inkább a tapasztalat kevés. De majd ezen változtatunk a következő években...

Előzmény: Lactarius Curtis (890)
Deryan Creative Commons License 2012.11.11 0 0 891

Szomszédpukkasztó ujdonság. Mire termőre fordul már nem számit ujdonságnak s lesz belőle bőven olcsóbban is, hisz pénz beszél :D

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.11 0 0 890

Ha meg a Jojo nem jön be, akkor jöhet a Stanley vagy valamelyik Topizé. Hétközben jön valami német szállítmány az egyik  faiskolába.

Előzmény: Jbori (889)
Jbori Creative Commons License 2012.11.11 0 0 889

Tényleg csak műbalhé. Beérem én azzal ami nekem éppen elérhető, és megfelel az igényeimnek, mint pl. ez a Jojó. A szilva a legolcsóbb gyümölcs, még a fáról sem érdemes leszedni annyiért. Azért érdemes itthon termeszteni amiért a többi gyümölcsöt, hogy tudjuk mit eszünk, és mert friss. De jól esett elverni rajta a port, már érett egy jó ideje. :)

Előzmény: Csarli1 (888)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 888

Én úgy látom most kezdődik a második szilva hiszti korszak. A Holland Alma Kft. elhintette, hogy a Topend sorozat csak náluk kapható, Nagybanin az idén keresleti piac volt és kimagasló árat adtak érte. Most mindenki ezt a fajtát akarja ültetni, mint 90-es évek elején a Cacanska Lepotikát. Hét-nyolc év és a hátadhoz vágják a Topend sorozat fáit, mert akkora teremnek a most elültetett 5-10 hektáros üzemi ültetvények, és az ára úgy jár mint a Lepotikáé csúcsidőbe 40-50 Ft/kg.    

Előzmény: Jbori (885)
Jbori Creative Commons License 2012.11.11 0 0 887

Minőség párosul a tisztességes árral? Hihetetlen.

Jbori Creative Commons License 2012.11.11 0 0 886

Ezért aztán az árát lehet nyomatni a csillagos égig, mer olyan megfejthetetlenül titokzatos.

Előzmény: Jbori (885)
Jbori Creative Commons License 2012.11.11 0 0 885

Nem lehet megmondani b..i szilváról miért olyan k... drága, mer akkó nem kellene senkinek. De én is most jól megaszontam! :)

Előzmény: Csarli1 (882)
Rumanyi Creative Commons License 2012.11.10 0 0 884

Itt tudnak olcsóbban is, ja ez nem magyar, bocs.

Ők fejlődőképesebbek nálunk. Meg lehet nézni milyen alanyokat használnak.

http://eshop.plantex.sk/index.php?page=shop.browse&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=182

Tavaly és tavalyelőtt rendeltem tőlük oltványokat szlovák barátaimmal (6€ volt a szállítási díj, kb mint nálunk),

Ipolyságra mentem értük autóval, még így is megérte, olyan fajtákat és minőséget szállítanak.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.10 0 0 883

Köszönöm mindkettőtöknek!

Jövőre én is nagyobb hangsúlyt fektetek a kórokozók kiszorítására a szilváról is..

Előzmény: Csarli1 (876)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.10 0 0 882

A zsidrákok mikor fogták vissza magukat, ha egy tisztességes embert kellet kifosztani?

Jbori Creative Commons License 2012.11.10 0 0 881

Rendesek egyébként, direkt a kedvemért oltják a szicíliai epret, nem is lohasztja le az ember lelkesedését az ára, de a szilvák árára én nem találok magyarázatot.

Jbori Creative Commons License 2012.11.10 0 0 880

Az egyetlen indok hogy miért olyan drágák : a korlátozott szám. :) Bravó! akkor majd biztos rohanok megvenni. :)

Ali-bá Creative Commons License 2012.11.10 0 0 879

Ezek a Top-szilvák megérik az árukat? Nem túlzás ez egy kicsit?

http://dmkert.hu/gyumolcsujdonsagok

Csarli1 Creative Commons License 2012.11.10 0 0 878

Ez a betegség minden csonthéjast megtámad, az egyszeri háziasszony túl sokat aggódik.

Van terepjáród, van csörlőd, van drótköteled, akkor mi a probléma? Én úgy látom pozitív gondolkodás hiányzik.   

Előzmény: Jbori (877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!