Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ennek a betegségnek három fő terjedési iránya van, fertőzött szaporítóanyag/oltvány, szemzéshez, oltáshoz használt vesszők/ levéltetvek. Ez a kettő fertőzésforrás talán kivédhető, de harmadik a pollen már nem. És ha tetszik, ha nem a szilva, kajszi és őszibarack betegsége, mint ahogy írtam küzdeni lehet ellene, de ahhoz országos szinten kellene érte tenni. De tudod ez Magyarország, itt uralkodik a dögöljön meg a szomszéd tehene is elmélet, és ezért lesz@rja ha megfertőzi a te fáidat.
Ezért írtam ezzel sajnos együtt kell élni amíg nem jelenek meg a tünetek a gyümölcsön is.
Márminthogy ez esetben készterméket, gyümölcsöt veszek. :) Néha elég csak megkérni hogy leszedhessük, mert úgyis csak lepotyog nekik és csak kellemetlen koszt csinál. Ilyen világ van. Jobban meg kellene becsülni a dolgokat.
Anyósom egy tábla csoki ellenében pl. annyi meggyet szedhetett amennyit csak akart, és nagyon finom ivólevet csinált. Az utcán sétált, és eszébe jutott hogy ott az a sok szép termés a fákon ebek harmincadjára. :)
Beszélhetnénk, mert én pl. ott tartok eddig hogyha nagy szilvafa lesz vírusos akkor drótkötéllel, ha kicsi, akkor ásóval kell "metszeni". Egyébként pedig úgyis meg lesznek támadva az összes csonthéjasok Csarli1.1 szerint :) Én már levontam a helyes következtetést: veszek a boltban olyat amelyik finom.
Láttam, hogy vannak itt köztetek, akinek nem kevés szilvafája és tapasztalata van, és ha már van Stanleym, akkor hadd kérdezzem meg: mit javasoltok, mi lehet a legideálisabb koronaforma, hogy alakítsam ki? Ha hozzá tudok jutni más fajtákhoz is - remélem - akkor azoknál is alkalmazhatom az általatok javasolt módszert?
Beszéljünk egy kicsit a szilva metszéséről, koronaalakításáról, hadd tanuljak!
Nekem némi negatív tapasztalatom volt azért velük: zoltán84 néven futóm felvidéki barátom segítségével jutottam hozzá -többek között- a Plantextől is fákhoz.A tavasz csomagban volt egy erős Kioto kajszioltvány-csutka gyökérzettel,csesztek rendesen alávágni...naná,hogy -némi kinlódás után- kipurcant.Így már nem volt jó üzlet.az oltvány jó lenne...csak tisztességesen kellene kitermelni.
A Stanley minden helyen volt, a többi közül sehol sem találtam egyet sem.
Egyébként kis szórással nagyjából ugyanaz a felhozatal szilva-ügyben.
Több fajta is volt úgy, ahogy a Stanley: szinte mindenhol kapható (de nekem nem kell valamilyen okból kifolyólag).
Az árak: 1300 és 1500 Ft.
Egy olyan helyen, ahol egyelőre csak telefonon érdeklődtem, az általánosan kapható fajták mellett volt még a fent említett Monfort és Valjevka. Egyelőre a neten fellelhető infók jóval kecsegtetnek, de azért jó lenne némi tapasztalatról is olvasni.
Mit gondoltok?
Valahogy jó lenne a fenti listás fajtákból legalább néhányat beszerezni, de minden a világ végén van...!
A 879-ben hivatkozott faiskola a húgom lakóhelye melletti faluban van, szívesen el is mennék, akkor már összekötném a dolgot egy kis "rokonlátogatással" (plusz, ha már arra járok, esetleg benéznék valamelyik pécsi faiskolába is - gondolom, van néhány - de ennyiért nem veszek gyümölcsfát... :(
Már csak abból a megfontolásból is örülök az újdonságok megjelenésének, hogy láthatóan a fórumon is egyre népszerűbb lesz a szilva, s egyre többen gondolkodnak új szilvafa telepítésében. Lassacskán így egyre több fajta érési folyamatait láthatjuk majd képekben, olvashatunk a tapasztalatokról, véleményekről a minőségre vonatkozóan, stb..
Ami pedig a lehetőségeket illeti: újdonságok nélkül is bőséges a kínálat, inkább a tapasztalat kevés. De majd ezen változtatunk a következő években...
Tényleg csak műbalhé. Beérem én azzal ami nekem éppen elérhető, és megfelel az igényeimnek, mint pl. ez a Jojó. A szilva a legolcsóbb gyümölcs, még a fáról sem érdemes leszedni annyiért. Azért érdemes itthon termeszteni amiért a többi gyümölcsöt, hogy tudjuk mit eszünk, és mert friss. De jól esett elverni rajta a port, már érett egy jó ideje. :)
Én úgy látom most kezdődik a második szilva hiszti korszak. A Holland Alma Kft. elhintette, hogy a Topend sorozat csak náluk kapható, Nagybanin az idén keresleti piac volt és kimagasló árat adtak érte. Most mindenki ezt a fajtát akarja ültetni, mint 90-es évek elején a Cacanska Lepotikát. Hét-nyolc év és a hátadhoz vágják a Topend sorozat fáit, mert akkora teremnek a most elültetett 5-10 hektáros üzemi ültetvények, és az ára úgy jár mint a Lepotikáé csúcsidőbe 40-50 Ft/kg.
Rendesek egyébként, direkt a kedvemért oltják a szicíliai epret, nem is lohasztja le az ember lelkesedését az ára, de a szilvák árára én nem találok magyarázatot.