Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Kérdésem az lenne hogy érdemes megmetszeni ezt a tavaly ültetett fát. Nincs semmi elképzelés a fa későbbi alakjáról, ez lesz az első saját nevelésű fám, így szívesen veszek minden segítséget. A fa fajtája Sunburst.
Én mennék a kereskedésbe és vennék egy másikat. Túl kicsinek érzem a fát a ekkora sebzés hamari begyógyításához. Illetve nagyon sok energiáját emésztené föl a fának a gyógyítás. Több évbe is bele telne. Ezen idő alatt sok féle betegség megtámadhatja.
Ha a megmentése mellett döntesz:
Én elvágnám a sebzés alatt. A legfelső kihajtó rügyből karó mellett nevelném függőlegesen az új törzset.
Most tavasszal komposzt, vagy/és K-P-N műtrágya bőséggel. Ősszel szerves trágya ha van. Ha nincs rá lehetőséged akkor K-P műtrágya bőséggel.
Cseresznyefa hozzáértők segítségét szeretném kérni. Tegnap kiugrottam a birtokra és a legnagyobb meglepétesemre a Katalin cseresznyefámon az alábbiakat tapasztaltam.
Olyan mintha valami megrágta volna, vagy neki dörgölődzött volna. A 47 kisfából egyedül ezt az egyet szemelte ki valami állat, körülötte semmi nyomot nem látok, pedig olyan pua a talaj, hogy nyomnak lenni kéne. Nyúl lehetett? Mit tehetek, hogy begyógyuljon a kérge?
A rügyek állapota még ilyen rajta, a mostani tél úgy néz ki nem károsította.
Az egyik kismeggyfán is még csak most kezdenek hajtani a rügyek.
De ellenfele, csak kicsit messzebbre nézz! A cseresznye businest T. Józsi bácsi is népszerűsítette, kevés sikerrel. Addig jó amíg nem eszünk délamerikai cseresznyét.
Aki az első linken levő cikket írta nem volt egy kertészzseni .
Megbotránkozott a Chilei importcseresznyén , helyette a hazai termelőket támogatná . Na de chilében a cseresznye akkor érik amikor itt karácsony van akkor meg nálunk nem terem a cseresznye úgy , hogy a hazai termelőnek nem ellenfele a Chilei import mert amikor meg nálunk érik akkor meg ott van éppen nyugalmi állapotban .
Egy kérdéssel fordulnék önökhöz. Ősszel ültettem egy Linda cseresznyefát, én úgy olvastam, hogy ehhez a fához szükséges egy másik porzófa. Nekem a Szomolyai fekete cseresznyét tanácsolták. Egy másik teleplésen van egy telkem és ott van három cseresznyefám. A hárombl kettő Linda és Katalin fajtájúak, a másikrl nem tudom, hogy, milyen fajta, mert ez már a telken volt mikor megvettük. Ez a fa kb. 1,5 és 2 héttel korábban érik, mint a többi, középerős növekedésű a koronája, a gyümölcse némileg kissebb, viszont jóval erősebb színű, mint a fennt említetteké, sötét bordó. A törzse és az ágai is feketék. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a fa lehet Szomolyai fekete?
Eredetileg csak jövőre akartam kérni az oltóágakat,de mivel így elhúzódott,kitolódott a tél és ha a rügyek olyan állapotban vannak,hogy még lehet róla szedni akor kérlek küldjél belőle.
Ha mégse akkor jövőre jelentkezek idejében. Üdvözlettel .
Kérlek a válaszodat E-mailban,ha lehetséges küld el erre a címre.
Remélem én is .... de nagyon meglepett , hogy az egyik fajtán ( szerencsére nem a germersdorfin ) a teljesen zárt rügyeket szétvágva kb 30 % os fagyást láttam .
Az ide feltett táblázat is azt jelezte , hogy a cseresznye bizonyos fejlettségnél már erőteljesen veszít a fagyállóságából .
( én szerintem a barack azonos időben , azonos helyen , azonos hideget jobban tűri )