Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Nem. Az AFA 20%, lassan az osszes (az is ami eddig kevesebb volt. Ott volt az elrejtett emeles). Szoval nem emeltek vissza. Gaz arat sem emeltek (csak a tamogatast vontak meg, anyamat lebszta a gazmuv info vonal.) Kulonben is kuss mert neked jo.
Attol fugg mennyibe kerul es meg lehet-e a ceggel beszelni hogy ne annyit irjanak-ra meg huzzak be hogy gift. Mert ha a valasz a ket kerdesre hogy sokba es nem akkor a valaszom az az hogy sokkal. 8-10 ado, de 4-5 illetek, 2 admin koltseg + AFA + szopas. Szoval nem tanacsolom hogy berendelje.
Levil, egy barátom szeretne egy hangszert (műszaki cikknek is elmegy, egy kis effekt) rendelni Ausztráliából, szted mennyi vámmal meg vámköltséggel kell számolni?
Nekem eddig a seymour duncan mini humbucker volt a legszimpibb. Jol nez ki. megfeleloen hosszu szoval nem fog lelogni az E hur. Furni kell, de az legyen a legnagyobb baja. De azon is elgondolkodtam hogy Fibenare-ekat megbizni hogy talaljanak bele fol valamit ami jo lesz.
A hur az kategoriakkla egyszerubb mint gondolod. Ted (jazzmando.com) osszetett egy Mandobird hurkeszletet D'Addatio flatwound hurokbol. Mikor emlitettem neki hogy lehet hogy lesz nekem ilyen mandobird akkor kezembe nyomott egy szettet hogy probaljam ki. Ha bejon es kell meg akkor nyomok neki egy paypalt es mint gift $5 postazza meg aznap.
Ha nem jon be akkor leteznek ball-end stainless steel hurkeszletek. Egybol 2 jon egyben. :) Persze ezt is be kell rendelni auslandbol. Illetve az sem elkepzelhetetlen hogy a Thomastik ball end is jo ra. De feltetelezem hogy be fog jonni a D'Addario alapu custom flatwound.
Ebben az E húrban van valami. Szerintem hangerőre stimmel, de hangszín kérdése a dolog. Ha az ember kivágja a cirip-cirip-et, akkor tuti az A húr viszi a hangerőben az ablakot. Hangszedőt olyant preciben nem is láttam még, aminek lehetne állítani a mágneseit, bár állítólag okos emberek tudnak tologatni ezeken. Fél preci hangszedőt beszerezni meg főképp nem lehet könnyű. Valószínüleg tényleg valami Custom darab a megoldás, főképp ha hum canceling.
Színben én is filóztam anno, de Európában igazából ez az egy fajta volt raktáron, úgyhogy meggyőztem magam erről. Zöldben már nem kicsit lenne perverz... :) A macera még ezeknél gondolom a húr beszerzése, de ha kapcsolatban vagy mindenféle gyártókkal a mandola miatt, akkor ehhez csináltatni valami normális ball end dolgot nem lehet nagy kihívás.
Most hogy ugy nagyabol megszuletett az elhatarozas hogy ki fogom a Peti kezebol csavarni a villanymandolinjat (mandobird), gondoltam utanna olvasok a temanak.
Ezek nem teljesen nem normalisak. Tetszik az otlet :) Amikor arrol beszelnek hogy midi pickupal hogyan lehet fuvosszekcioval bluegrass szolozni :)
Sajnos azt irja mindenki hogy a pickup csere az kotelezo. :( Az E hur siman nem szol. De olyan igazan jo megoldast nem lattam. Lehet hogy kell beszelnem a helyi pickup gyartokkal. (Fibenare?)
Bar eppen azt vettem eszte a Muscians Friend katalogusaba van turkiszkek verzioban ez a hangszer. Nem beszelve a vilagito es nem vilagito arany es komcsi voros verziorol, bar a turkisz viszi a palmat. Sokkal jobban tetszik mint ami a Petinek van :) Lehet hogy atfestes is benne van a pakliban?
Ha en valaha Gibsont vennek az tuti: http://www.mandolincafe.com/cgi-bin/classifieds/classifieds.cgi?search_and_display_db_button=on&db_id=21697&query=retrieval
Egyebkent en ragaszkodtam hozza hogy sajat notakat jatszunk. A sracnak annyi jo notaja van s nem szokta oket jatszani a bulijain. Voltunk regebben is a radioban de akkor meg gitaroztam. Akkor volt sok feldolgozas is.
A gitaros enekel es a srac irta a notakat, kiveve az utolsot kozosen, de az sajna nincs meg teljesen. A felvetel olyan ami lement a radioban. Sima SM57/8-as miksibe jatszottunk. Ez ment a radio keverojebe. A keverobol meg ment ki egy jel egy laptopra. A laptoprol kiirtuk CDre ami meg volt serulve. Ezert nincs meg az egesz. (Aztan valami kocsog letorolte.)
Letöltöttem az összeset, amint tudom végighallgatom. Kettőbe belehallgattam, kellemes zene nagyon. Gondolom saját számok, ugye? A gitáros énekel? Tökjó a felvétel minősége is.
Meg az en mandolamnak nagy a menzuraja, 17 colos. A normalis manapsag 16, de 15 3/4es sem ritka (lasd Thile Smartja). Szoval azokon meg inkabb sima ugy a mandolin ujrend meg kisebb kezzel is.
jaja, akartam is kérdezni hogy a mandolához mandolin-ujjrend dívik-e. Ezexerint nagy ujjakkal lehetséges a dolog. Viszont te gitározol is, vlszleg menne az oktáv buzukin is a másik ujjrend.
Én tudatosan próbálom megszokni a mandolin ujjrendet (még mindig gyakran kisujjazok) de nekem nehéz a középső és a gyűrűsujjat kiterpeszteni a 3. és 5. bundra. Gondolom szoktatás kérdése, és biztosan hatékonyabb, mint a kisujj "odagyömöszölése".
Ebben a buzukis könyvben azt írják, hogy a GDAE-t inkább szólójátékra használják, a GDAD-t meg akkordkíséretre. Van egy Zan McLeod nevű ürge, akinek van oktató DVD-je, szeretném megszerezni, ő az utóbbit használja, és a "sok" D-húr miatt nagyon szép zengő, nyitott akkordokat játszik.