Koszi. A Neretve volgyet kihagynam,nem mintha nem lennek ra kivancsi de 2 kicsi gyerekkel megyunk,szoval minnel rovidebb annal latvanyosabb ut kellene. Az E661-en ha vegigmegyunk az ok nem? A bosnyak-horvat atkelo helye erdekelne leginkabb lent. Udv es koszi
Ha Banja Luka-Mostar felé mész az Pécstől (a Yahoo szerint) 675 km és kb 10 óra de az itteni általános vélemények szerint nagyon szép útvonal. Viszont tény, hogy jóval lassabb, mintha végig döngetsz a horvát autópályán, az kb 600-630 km és cca 7-7,5 óra.
Van akinek a szép táj a fontos, van aki sajnálja az utazásra az időt és mielőbb szeretne megérkezni.
Sziasztok!
Szeretnek toletek utvonal javaslatokat kerni Trogirig bosznian at. Dravaazabolcs vagy Beremendi pontokon lenne jo elhagyni M.o.-ot. Elore is koszonom a segitsegeteket.
Sziasztok, jó sokára kerültem fórumközelbe, noha már majdnem egy hónapja hazajöttünk Orebicből, és igértem, hogy beszámolok.
Akkor röviden.
Pécs, Gradiska, Slav./Bos. Brod, Banja Luka, Jajce, (vízesést megnéztük) Mostar az első szakasz, jól járható, nagyon szép volt.
Mostarban a vendéglátónk nagyon korrekt volt, a szállás gyönyörű, a Neretva partján. 5 percre az óvárostól.
Másnap indultunk tovább Dubrovnikba, útba ejtettük Blagaj-t, egy-két óra séta, és Trebinje felé boszniai részen mentünk, nem Metkovic felé. Az út teljesen korrekt volt, jó minőség, jól lehetett haladni. Dubrovnikban szintén korrekt volt a szállásadó, itt is volt klíma, mindkét szállásunk 15 eFt-ra jött ki kb. 2 felnőtt és 1 gyerekre. Az első nap délutánján megnéztük az óvárost, másnap az egyik strandon töltöttük az időt. Szép volt.
Ezt követően mentünk Orebicbe, Ston felé, ahol megálltunk a várfalat megmászni, szerencsére Apa nem jött, csak ketten a gyerekkel, így nem kellett vissza is mászni, odajött értünk az autóval, mert elég fárasztó volt majdnem egy órán keresztül nyomulni a hegyen. (nagyon meleg volt!) Orebicben 5 napunk volt, teljes ellátással, élveztük a vizet, a sört, és a pihenést! :)
Hazafelé Sarajevo felé jöttünk, Mostar után eléggé lehangoló volt az út, nekem a Banja Lukai verzió jobban bejött. Sarajevo jó nagy, a belváros szép, érdekes, de mivel nem maradtunk ott hosszabb ideig, csak tényleg a bazársort, és egy-két közelben lévő nevezetességet néztünk meg. Mivel este indultunk útnak, hajnal felé értünk haza, éjjel nem volt nagy forgalom a határokon. Egyedül a magyar állított meg, hogy nyissuk ki a csomagtartót, hoztunk-e valamit. Más mindenki hessentett tovább a papírok ellenőrzése után.
NEM KELL útlevél, mindenhol simán elfogadták a személyit. A gyereknek van útlevele, Ő azzal utazott.
Tervezem, hogy jövőre is megyünk, akkor még talán belefér Medjugorje és az a vízesés, ami most kimaradt.
Összességében a boszniai emberek jó benyomást tettek rám, kedvesek voltak, leszámítva néhány kolduló nőt, akik mindenhol megtalálhatók, sajnos.
Ez nem így működik: az egész Zenica-Kakanj szakaszon folyik az építkezés, van ahol a félpálya már teljesen készen van, ott rá is terelik pár kilométer hosszan, aztán van ahol az új helyi út készült el és azon lehet menni (a régi utat szinte teljesen elbontják mindenhol), van ahol már teljesen kész van és most terítik a kopóréteget. Szóval még nem adtak át semekkora új szakaszt sem.
A zenicai alagutat pedig két oldalról fúrják, de az északi oldalon a szlovén cég becsődölt, így most új konzorcium fogja folytatni (megint késés). Ha jól emlékszem az autópálya idén ősszel lesz készen, az alagutat pedig 2014-re tervezték átadni. Ezzel a csőddel együtt is még bízom, hogy 2014-ben kész lesz.
Csatlakozom; Mostar felé mindenképpen gyorsabb, az is szép, látványos de haladósabb utána pedig még mindig dönthetsz; Zenica felé gyorsabb, Banja Luka felé szebb :), a Tuzla-i opciót mintha fikázta volna valaki korábban.
Ez egy nagyon szép út, de az elejét végig fogod káromkodni. Márciusban jöttem erre hazafele. Nem javaslom. Mindenképpen Mosztár felé gyere, aztán Jablanicánál eldöntheted, hogy a Szaganaki által javasolt Verbász völgyet, vagy a Boszna völgyet választod (Zenica felé).
The_Rible néven írt itt valaki egy beszámolót arról az útról, amit belinkeltél :)
Van, aki úgy tudja, hogy a horvátoknak elfogyott megint a pénzük, és ez van a háttérben. Lehet, hogy csak felébredtek, hogy Neum körül muszály lesz valamit azonnal csinálni (már nincs egy év az EU csatlakozásig) és most minden pénzt átcsoportosítanak. A Föderációnak nincs sok szerencséje, sok projektjük megakad (pl. a zenicai alagút, a szarajevói elkerülő)
Bezzeg az SR-ben, ott már a Dobojig tervezik az autópályát és a gradiskai Száva híd is előrébb tart. :(
Hogy a Viamichelin mit ad ki, azt nem tudom, Te pedig nem írtad, de ha szép tájakon szeretnél nyugisan autózni, akkor Bosznia; Mostar-Banja Luka. Útlevél nem kell, Boszniában autópálya díjj erre nincs, csak esetleg valami minimális Horvátországban, amikor Gradiskánál beléptek.
Dubrovnikből készülünk hazafele (Budapest) pár nap múlva, és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes-e Bosznia-Hercegovinán keresztül menni? Útlevelet nem hoztunk, ahogy olvastam ajánlott, de nem kötelező. (odafele csak Horvátországon keresztül mentünk mert mást is érintettünk)
A Viamichelin szerint 770 vs 950 km, időben kb. ugyanannyi csak kevesebb km és a fizetős út, és nem tudom, hogy a legjobb útvonal-e amit a Viamichelin kiad.
Csiklandozta az érdeklődésemet az 5-ös, de annyira rövid, hogy nem sok értelmét látom, hogy rámenjek. Majd ha kész lesz a magyar határtól Svilajig akkor rámegyek. Addig meg marad Drávaszabolcs, Nasice, Djakovo stb, vagy Udvar, Beli M. Egyébként az ezzel párhuzamos út, nagyon jó minőségü és elkerűl sok települést. Viszont most olvastam ,hogy a svilaji hídépítés megint megakadt, mert a horvátok és a Strabag összerugta a patkót.
Én is mindig Samac felé megyek. Viszont ott ne a táblákat kövessétek, honam az autópályára Babina Gredánál menjetek fel, illetve le (attól függően, hogy jövet, vagy menet).
Meg lehet spórolni néhány falut. Viszont szarvasokra vigyázni!
Ha Banja Lukanak mész, csak Gradiskát javaslom. Ettől keletre, az első híd Brodnál van, nyugati irányba Jesenovacnál van híd. Van még átkelő több, de azok mint Srbacnal, úgy tudom kompátkelők. De hátha partizánkodott valaki innen a fórumról arrafelé és ezen e téren felvilágosultabb.
Hü-ha... a gps nem tévedett, valóban a rövidebb utat ajánlotta Brodnak. De ezt a határátkelőt akkor lássam legközelebb, mikor a hátam közepét. Samaccal jobban jártál volna, de a fránya készülékre hagyatkoztál és Dobojt elhagyva Kotorskonál kettéágazik az út, egyik Derventának megy, a másik Modricanak. Igy utólag most már egyértelmü, hogy jobbra kellett volna menned. Ne aggódj, tavaly az aszony önállósította magát és ő is erre vette az irányt és már a derventai temető előtt láttam hogy nem erre akarok menni, így inkább , hogy elkerüljem ezt a nyavalyás határátkelőt a Száva mellett inkább visszamentem Modricára és Samacnak jöttem át. Ezt a vargabetűt a Brodi határátkelő viszontagságai miatt tettem a korábbi évek negativ tapasztalatára hagyatkozva. Érdemes másoknak is megfogadni és Modrica előtt jól odafigyelni, hol ágazik ketté az út. Mindenképpen Samac a jobb.
Megjöttem a horvát tengerpartról a lakókocsival. Zenica felé jöttem, az út sokkal jobb volt, szinte semmi szintkülönbség. Talán csak egyszer volt valami kapaszkodó sávos emelkedő egy pár kilóméteren keresztül.
Ez így pipa.
A negatívum viszont, hogy ezalkalommal a GPS-re hagyatkozva Bosanski Brod-nál léptem át a határt.
Sajnos a várakozás itt több mint 1,5 óra volt.
Egy hídon kell átkelni, amin a teherautók is mennek. A határállomás közvetlenül egy forgalmas kereszteződés után van, amin komoly kereszt-forgalom van. Jobbról meg kisívben folyamatosan besunnyognak a helybéli dörzsölt autósok.
Állok a kereszteződés előtt a 11 méteres szerelvénnyel. Nem hajtok be, mert a túloldalon nincs ekkora hely a sor végén. Amikor egy autó előrébb jut, akkor jobbról jön a besunnyogó helybéli.
A vége az lett, hogy beálltam a kreszteződésbe és totál dugót okoztam a kereszt irányú forgalomnak, így az egyik sunnyogó beengedett.
A horvát oldalon a határőrök még lassabban dolgoztak.
Rengeteg gyalogos, biciglis ember is át szeretett volna jutni.