Bocs mindenkitol, ha olvashatatlan lesz, de nem tudom belinkelni az eredetit...
Comments: Ezt el kell kuldeni majd az Index Mac forumaba
Link to original article: Mac OS X 10.1: Viewing and Typing Text in Different Languages
------------------------------------------------------------------------
TITLE
Mac OS X 10.1: Viewing and Typing Text in Different Languages
Article ID:
Created:
Modified: 106484
9/26/01
11/21/01
------------------------------------------------------------------------TOPIC
Mac OS X includes several languages you can select for menus and dialogs. You can also view and type text in these languages. In addition to these languages, you can read and write text in other languages.
------------------------------------------------------------------------DISCUSSION
Notes
1. Use of some languages requires installation of additional software, such as a Mac OS 9 language kit or font. For example, Mac OS X 10.1 includes script bundles for Cyrillic and Central European languages. However, such a script bundle does not activate unless at least one font for that script is present. Installing a font that is compatible with the script bundle will activate it. Keyboard layouts associated with the activated bundle then appear in the International Preferences panel. Mac OS 9 language kits are included as custom installation items on the Mac OS 9 Installation CD. References in this document to "language kits" refer to these.
2. Some applications display text in these languages automatically, while others require that you select the text and use a special font for the language.
3. Some languages require a region-specific, or "localized," version of the Mac OS.
4. Unicode allows you to use certain languages in applications such as Mail, TextEdit, or the Finder.
5. To type text in a given language, you may need to select a keyboard or input method for it in the International panel of System Preferences. After selecting additional keyboards or input methods, a new menu with a flag icon will appear in the menu bar of all applications. This is the keyboard menu, and it allows you to choose among different keyboards or input methods. Some input methods may create an additional menu next to the keyboard menu when they are active. Keyboards listed as "Unicode" in International Preferences are only available in Unicode applications such as Mail, TextEdit, or the Finder. When typing in an application, the availability of these keyboards in the keyboard menu indicates whether or not that application works with Unicode.
The following sections explain how to view or type text in various languages:
Japanese
1. Open the document in a Mac OS X application.
2. If necessary, use these fonts: Osaka, Osaka-mono, or Hiragino
3. To type text: Select the Kotoeri input method
Simplified Chinese
2. If necessary, use this font: Hei
3. To type text: Install the version of Mac OS X for this region and select a Simplified Chinese input method.
Traditional Chinese
2. If necessary, use this font: Apple LiGothic.
3. To type text: Install the version of Mac OS X for this region and select a Traditional Chinese input method.
Korean
2. If necessary, use this font: Apple Gothic
3. To type text: Install the version of Mac OS X for this region and select the Korean input method.
Central European Languages (Czech, Hungarian, Polish, Slovak)
1. Install the Central European Language kit in Mac OS 9.
2. To read in Unicode applications, use these fonts when necessary: Lucida Grande, Geneva, Times, Helvetica, Courier, or Monaco. Many other fonts work with these languages as well.
3. To write in Unicode applications: Select and use the Extended Roman Unicode keyboard.
4. To read in any application, use these fonts when necessary: Times CE, Helvetica CE, Charcoal CE, Geneva CE, Palatino CE, Courier CE, Chicago CE, Monaco CE.
5. To write in any application, select and then use any of the following keyboards: Czech, Hungarian, Polish, Slovak
Cyrillic (Bulgarian, Russian, Ukrainian)
1. Install the Cyrillic Language Kit in Mac OS 9.
2. To read in Unicode applications use the Lucida Grande font when necessary.
3. To read in any application, use these fonts when necessary: Charcoal CY, Geneva CY, Helvetica CY, Monaco CY, Times CY
4. To write in any application, select and use any of the following keyboards: Bulgarian, Russian, Ukrainian
Note: You cannot type Cyrillic with the Extended Roman keyboard.
Vietnamese
You must use a Unicode application.
1. To read: If necessary, use the Lucida Grande font.
2. To write: Select and use the Vietnamese keyboard.
Icelandic or Turkish
You must use a Unicode application.
1. To read: if necessary, use these fonts: Lucida Grande, Times, Helvetica, Geneva, Monaco, or Courier. Many other Roman fonts support these languages as well.
2. To write: enable and use the Extended Roman keyboard.
Document Information
Product Area: Mac OS System Software
Category: Mac OS X
Sub Category: General Topics
Keywords: kmosx
Important: This document is for general information only. It may be revised without notice. Statements within do not convey any warranty or present any guarantee of accuracy. Proceed at your own risk.
ehh, ez az Apple Pro Keyboard sem az igazi, olyan gumiszerűek a billentyűi, a hagyományos Extended Keyboard egy klasszissal jobb volt. ráadásul ha éjjel dolgozok, sötétben (értsd monitor fénye) nem látszik semmi a billentyűzetbôl, ha meg éppen látszana, akkor fénylik. grrr....
anno azt ígérték, hogy annak upgrade-elhetô lesz a prosija, oszt mégsem :-(
már muszáj volt váltani, kissé lassú volt a gép. érdekes módon a G3 -> G4 nem hozott akkora sebességbeli ugrást, mint a PPC -> G3...
hááát, a tv-netrôl most rossz híreket hallani, a XIII. (?) kerületben simán cserbenhagyták az elôfizetôiket, kivonultak a piacról, vagy mi. A Matáv ADSL jó lehet, ha van. Többet nem tudok, nem vagyok képben...
Hagyjuk.. az V. kerületben chello még egy darabig nem lesz, most mondta az ügyintéző :((( egyéb javaslat??? mindegy csak telefondíjat ne kelljen pluszba fizetni ehhh.
Megrendeltem, 2 vagy 3 napon belül kijött valaki, behúzott egy kábelt, rádugtuk, oszt működött. Mivel elég sokat lógok a neten, azon keresztül korrektúrázok az ügyfelekkel, így kb 30k-val kevesebb kiadásom van havonta. A Matávot amúgy is utálom, mihelyst megjelenik a környéken az elsô másik telefonszolgáltató, a Matávos telefonkábeleket el fogom nyiszálni még az utcán...
Egyébként van egy olyan sanda gyanúm, hogy a G4-esnek rossz a videokártyája, legalábbis nem tudom mire vélni, hogy a monitorom újabban állandóan elkezd kéken villogni, majd egy nagy pukkanás kíséretében csinál egy olyant, mintha degausst küldtem volna neki. Ugyanakor még mindig nem bír magához térni 'Sleep' után, ez a két dolog arra enged következtetni, hog valami nem klappol a videokártyával :-(
Kösz. Tehát ezek szerint NINCS magyar billentyűkiosztás az X-hez? Ez szomorú, mert a felülete tetszik, és a Bryce5 kicsit gyorsabban fut rajta, ez nagyobb rendereknél nyereség. Bár most, hogy elkezdtem turkálni benne, elég fapadosnak tűnik, tkp egy kopasz system a control panelekkel meg egy Explorerrel megfejelve. Lehet, hogy 2-3 év múlva lesz érdemes visszatérni rá...
pimac,
chellom van, mgoldottam/tuk, de fogalmam sincs, mi lehetett a bibi. a G3-at simán rádugtuk, oszt működött gond nélkül. A G4 meg nem. A fene sem érti. Egyébként van egy nagyon eccerű megoldása a dolognak, próbálj rá a chellora, ha nem működik, akkor kérj egy fix IP címet, adnak :-)
Csak kellô mennyiségű cseszegetés, határozott fellépés, és udvarias hangnem kérdése. Négy alkalommal telefonáltam a UPC vevôszolgálathoz, minden alkalommal megígérték, hogy egy órán belül visszahívnak, de egyszer sem tették meg. Az ötödik alkalommal ezt a szemükre hánytam, és megkérdeztem, hogy akkor most csak vállvonogatásra számíthatok, vagy sikerül megoldani a porblémát, mert ha nem, akkor keresnem kell egy új szolgáltatót, szükségem van a netre, egy döglött kábellel nem érem be. Ekkor EGYBÔL sikerült kapcsolni egy helpdeskes embert, aki szerencsére értelmes és normális volt, így megoldotta a kérdést. De elôtte futottam bele elég nagy seggekbe is, szerintem a negro világított a szájukban, annyira sötétek voltak.
A UPC ügyfélszolgálata elég siralmas, de amúgy ha már működik és fut a chello, akkor jó. Bár nem ANNYIRA gyors, mint amit ígérnek, 52-54k-nál gyorsabban még soha nem ketyegett, azt mondják, az ADSL pl. gyorsabb, talán olcsóbb is. Sajna úgy döntöttem, a Matávval elvbôl nem üzletelek többet, így nekem nem volt más választásom. Végül is nekem elég a chello, nincsenek túlzott igényeim ilyen téren...
Hivatalos rendszertamogatas tudtommal nincs. A Unicode miatt megjeleniti szepen az ekezeteket, de beirni nem tudsz magyar billentyukiosztas hianyaban.
Letezik egy nemhivatalos leiras, hogy mit kell csinalni, de az akkora macera es olyan konnyen elronthato, hogy inkabb hagyjuk, raadasul nekem nem is mukodott, de lehet, hogy csak en rontottam el. Ja es ez a 10.0-hoz volt kitalalva, hogy 10.1 mit csinal, azt lassan nekem is meg kellene kerdezni az apple.hu-s sracoktol. Ha megtudok valamit elmondom.
Udv: L.
akkor ne is merjem megkérdezni hogy chello-d van-e vagy sem? ... :) mondjatok valami vigasztalót hogy belefogjak az úgymond "első generációs" iMac-emmel...
én is csak a vállamat vonogattam, mert el sem tudom képzelni, mit is lehet még konfigurálni a gépen, szerintem semmit... (AppleTalk -> Ethernet -> active, + TCP/IP control panel)
a chello helpdeskjérôl meg ne is beszéljünk, ha megemlítem, hogy Mac-en ülök, sikítva menekülnek. ha valaki Mac-es tapasztalattal állást keres, szerintem náluk lehet kopogtatni. én gondolkodtam rajta, hogy írok nekik egy panaszlevelet, mert miféle diszkrimináció ez? végül is nem írtam, adtak annak a gépnek egy fix IP címet, azóta működik. ja, már csak ebbôl is adódik, hogy kommunikáltak a gépek, csak valahogy nem találták egymást elôtte...
a hardcercímet 4x (négyszer) ellenôriztettem, hogy van-e kapcsolat, azt nem tudom, de a helpdeskes csóka azt mondta, hogy "látja", hogy próbálkozott a gépem felcsatlakozni, csak nem megy neki. érdekes volt, mert úgy zajlott a dolog, hogy az egyik gépbôl kábel ki, a másikba be, szolgáltató felhív, hardvercím beállít, nem műxik, ellenôriz, nem műxik, ellenôriz, nem műxik, grrrr...
van közben egy Ethernet HUB, de ez gondolom nem változtat a lényegen, mert elôtte is úgy működött. vagy mégis?
És akkor mi van, ha a TCP/IP panelen beállítod a DHCP servert, és a gép nem ismeri fel az IP címet, hanem valami véletlenszerűen "kitalált" címekkel próbálkozik felkapcsolódni?