Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2012.11.13 0 0 937

A lényeg, hogy ne legyen fű, gyom, vetemény gyökér se benne.

Előzmény: vasta (936)
vasta Creative Commons License 2012.11.13 0 0 936

akkor már csak a remény marad... eddig parlagon volt a terület, bár a gyom rendszeresen vágva, de nem szántva volt..

Előzmény: Ali-bá (931)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.13 0 0 935

Én is a lehető legnagyobb gyökérrel, lehetőleg földel is,  szoktam átültetni egyik helyről a másikra. Tegnap épp két Harmat-ot ültettem át. Egyik magas szilvatörzsben a másik alacsonyan ugyancsak szilvában hajtott nagyot az őszi alvószemzésből. (Köszi az oltóvesszőt!)

Előzmény: Törölt nick (933)
vasta Creative Commons License 2012.11.13 0 0 934

sajnos az nem megoldható innen Hajdúböszörményből...

Előzmény: Csarli1 (929)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 933

ezt ne nekem mond,hanem a balfék faiskolásoknak....

Előzmény: Jbori (910)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.13 0 0 932

Köszönöm, ezt nem tudtam.

Előzmény: Csarli1 (930)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.13 0 0 931

Két, maximum három évig tartsd gyomtalanul, ne vess, ültess bele semmit, akkorra 'elrepülnek'  (cserebogár formájában) a pajorok és mivel tisztán tartod, az utánpótlás megszünik. Leginkább a füves, gyomos helyeket kedvelik az anyabogarak az utódok elhelyezésekor.

Előzmény: vasta (928)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 930

A Cacanska vírus toleráns.

Előzmény: Ludmilla Love (927)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 929

Ha Szerbiából tudsz hozni, akkor Radart, ha nem, akkor nincs esélyed, mert az unióba csak pajortápot kapsz talajfertőtlenítő címszó alatt.  

Előzmény: vasta (928)
vasta Creative Commons License 2012.11.13 0 0 928

Most ástam ki az elpusztult fákat (mivel a hétvégén a helyükre ültetem az újakat), és látszólag némelyiknél tényleg a pajorok jelenthhették a problémát, mivel szinte alig volt gyökerük.

Milyen talajfertőtlenítő szert használjak, ami hatásos a pajorok ellen?

Előzmény: Csarli1 (771)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.13 0 0 927

Azt szeretném kérdezni, hogyha egy Cacanska (rodna vagy lepotica, már elfelejtettem) fa mellé Beszterceit ültetek, akkor az veszélyezteti a Cacanskát is? Mármint, hogy ráterjedhet a vírus.

Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 926

Másikból is van mindig egy, akkor kérdésből is lehet. Nem mintha magamtól nem tudnám, de olyan jó leírva látni hogy: szilvapálinka, szilvabefőtt, szilvadzsem, szilvaíz, szilvalekvár, rumos szilva, ecetes szilva, szilva...:)

Előzmény: Törölt nick (923)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.13 0 0 925

Köszi! Nálunk tudtommal nem gyakori a vírusos szilva, mert tele van szilvával minden utca, a nagy része besztercei jellegű és nem betegek.

Előzmény: Törölt nick (924)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 924

Ha tavasszal megvéded a feltetvesedéstől (vírusvektorok), akkor a debreceni muskotályban nem fogsz csalódni.

Előzmény: Ludmilla Love (921)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 923

A szilva???

Ilyen kérdést fel ne merj még egyszer tenni itt! :)

Jó étvágyat!

Előzmény: Jbori (922)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 922

Volt ilyen, nálam azonnal kampec lett. Ezért szeretnék vírusmenteset, és csak egyet. Valószínű Jojó lesz, ha el kell is szenvedni kevés ízvesztést a rezisztencia miatt. Többet nem szeretnék, barackból a kettő mellé veszek egy vírusmentes harmadikat, de szilvából egy kell. Bőven elég lesz a frissen fogyasztáshoz, a mákos szilvás sütikhez, a gombóchoz, és az aszaltszilvás ételekhez. Mire jó még? Éhes vagyok megyek ebédelni. :)

Előzmény: Csarli1 (916)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.13 0 0 921

Konkrétan ezeket a fajtákat árulják a helyi faiskolában szabadgyökérrel, 1200ft/db áron:

Stanley

Cacanska Rodna

Cacanska Lepotica

Debreceni Muskotály

Blufree (így írták, de gondolom Blue Free akart lenni)

Melyiket javasoljátok ezek közül?

Alapvetően a mézédes, muskotályos ízűeket szeretem. A termés mérete mindegy.

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.13 0 0 920

Köszönöm! Sejtettem, hogy félig-meddig kamu a cikk, vagy legalábbis erősen túlzó.

Fel tudnál sorolni néhány olyan fajtát, ami relatíve toleráns a vírussal szemben és finom is? Ha nem is olyan jó, mint a besztercei, de legalább megközelíti...

Előzmény: Lactarius Curtis (918)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.13 0 0 919

plusz, ahogy előttem is írták, a hatalmas nagyszemű szilvák ízben szerintem elmaradnak a hagyományosaktól; nyilván aki sosem evett még beszterceit, muskotályost stb annak fantasztikusan finom lehet a President, TopendPlus stb is, mert nincs összehasonlítási alapja. Nem - csak - a méret a lényeg :) ráadásul a Top sorozatban van egy TopTaste fajta, ami pont a többinél jobb íze miatt kapta  a nevét...de az Elenát is finomnak mondják

Előzmény: Lactarius Curtis (918)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.13 0 0 918

Ez egy reklám, és a következő bekezdés konkrétan kamu:

"A fajta kedvező tulajdonságai közül viszont a legértékesebb: a kimagasló ellenállóképesség. A Toped Plus valóban ellenáll a plum pox vírusnak! Tehát tényleg ellenálló és nem csak annak mondott fajta. A szilva esetében a vírusmentesség eddig csak elméleti kategóriaként létezett. Semmi nem garantálta, hogy a vírusmentes alanyból, vírusmentes szemmel létrehozott oltvány, vírusmentes technológia alkalmazása mellett a faiskolába, vagy az ültetvénybe kiültetve valóban vírusmentes is maradt. Elég volt egy fertőzött atka, vagy egyetlen bibére került fertőzött pollen szem és a szilvafánk máris vírusos lett. Ez a Topend Plus-al nem történhet meg. Erős, acélos, mégsem túlságosan hosszú hajtásaival és egészséges levélzetével a Topend már a faiskolában is kitűnik a többi fajta közül és ezt az előnyt az ültetvényben is megőrzi. Állománya vírusfertőzöttség miatt nem ritkul ki és a monília, valamint rozsda fertőzésre sem fogékony."

1. Nem rezisztens, hanem maximum toleráns a szilvahimlőre. Ami leírtak, vele is megtörténhet.

2. Létezik már teljesen rezisztens fajta, úgy hívják Jojo és már Mo-on is termesztik Csorváson.

3. Minden szilvafajtának vannak hátrányai is, erről is lehet tájékozódni más oldalakon :)

Előzmény: Ludmilla Love (917)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.13 0 0 917

Mi a véleményetek a Topend Plus "szuperszilváról"? Az alábbi cikkben ódákat zengenek róla, persze az eladó nyilván elfogult...

http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/2012/03/20120510201157418000000475.html

Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 916

„Sharka vírusról van szó ugye? De arra már ott vannak az ellenálló fajták” Igen arról írtam.

Az ellenálló fajtákkal az a probléma, hogy árú termelésre jók, de saját részre már nem raknám őket, mivel a nemesítés során az íz világuk elveszett, és ezért van, hogy a bolti szilvának se íze se illata. Köss kompromisszumot, ültess olyan fajtát ami ízlik és maximum 8-10 év múlva ha megjelennek a tünetek jöhet a terepjáró csörlővel és lesz tüzelőd.

Előzmény: Jbori (908)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.13 0 0 915

Két napja nyitottam kajszist is..

Előzmény: Jbori (914)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 914

Akkor egyértelműen jelenleg a Kuresia a nyerő, de ez a szilvafás fórum. :)

Előzmény: Lactarius Curtis (913)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.13 0 0 913

Meg ha ritkítod, különben ezernyi kis kajszi lesz rajta. Jó fagytűrő a Bergeron, a Kioto és a Kuresia-t is ajánlják a hűvösebb területekre is a németek.

Előzmény: Jbori (912)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 912

A Kuresia vírusmentes, a Kiotorol nem írja, annak a fagytűrése jó, és jól néz ki a fotókon.

Előzmény: Jbori (908)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 911

Köszi, a jótanácsot! A Bódi dzsungelt már ismerem, az nem magvaváló fajta. Ha már van nagyon jó, de újonnan igazából lehet beszerezni már jobb fajtákat, csak morfondírozunk még keveset rajta hogy melyiket. Ezt addig tehetjük még, amíg konkrétan meg nem vettük. :)

Előzmény: Deryan (909)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 910

Mellé kell vágni az ásóval, szerény tapasztalatom szerint, és csak kifordítani gyökerestül. :)

Előzmény: Törölt nick (903)
Deryan Creative Commons License 2012.11.13 0 0 909

Nem szabad feladni! 1-2 fát mindig érdemes saját használatra ültetni.

A bolti sohasem lesz olyan mint a Tiéd, amit akkor szedel re, amikor Te jónak tartod.

Úgy nőttem fel, hogy minden gyümölcsöt fáról szedve, frissen s éretten ehettem. Éppen ezért egy jó őszibarackot, egy jó szilvát, egy jó kajszit én a piacon nem tudok vásárolni.

Sokáig sem időm, sem lehetőségem nem volt konyhakertezni. Most van. Ha a fájaimon most még csak néhány gyümölcs is terem, az nekem a legnagyobb boldogság. Ezért mindig megéri legalább 1-2 fát ültetni. Nevelgetni, metszegetni, kényeztetni, hogy szép erős fává nőjje ki magát és a gyümölcse mindannyiunk örömére szolgáljon, ahányan csak belőle eszünk.

Nem kell mindenféle menő szilvában gondolkodni!

Ha nem akarsz vele sokat törödni, akkor ültess Boldogasszony/Bódi szilvát! Nekünk csak ez volt a kertünkben, amikor elkezdtük. Maguktól nőtt dzsungelből kiritkitott fák. Tavasszal, tele virággal. Termés szakadásig. A metszést elvégezte 1-2 viharos szél, viszont a következő évben  a többin, a kisebbeken újra annyi termett, hogy meg sem tudtuk enni, fel sem tudtuk mind dolgozni.

Ezt a fát ültetni sem kell. Nő magától ha már egyszer megtelepedett. Csupán az elején érdemes egy kicsit alakitgatni.

Előzmény: Jbori (905)
Jbori Creative Commons License 2012.11.13 0 0 908

Sharka vírusról van szó ugye? De arra már ottvannak az ellenálló fajták, én úgy gondoltam hogy ez a fajta-féle fertőzés már kivédhető ha beszerzem őket. Egyébként a szilvában Jojot, sárgabarackban pedig éppen a Kiotot néztem én ki erre a célra.

Előzmény: Csarli1 (907)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!