E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
"A Tóra a zsidók legrégibb írásos emlékeit őrzi és leírja a zsidó nép őstörténetét a világ teremtésétől, Istennel kötött szövetségén keresztül, a Mózes közvetítése által kapott törvényekig. Időszámításunk kezdete körül a Tórát öt könyvre és 54 hetiszakaszra osztották. A Tóra, vagyis Mózes öt könyve, magában foglalja azt a 613 parancsolatot (micvát), amely a zsidó élet alapját képezik.
Az 54 szakaszból hetenként egyet olvasnak fel. Minden évben az összes hetiszakasz felolvasásra kerül. Amikor befejeződik az öt könyv felolvasása, mindjárt elkezdődik az első könyv, amely a világ teremtésével kezdődik. A Tóra ötödik könyve a következő tanúvallomással zárul:
„És nem támadt próféta többé Izráelben olyan, mint Mózes, akit az Örökkévaló ismert színről-színre…"
Egy olyan lélek lehetsz, mint a légió. Így gondolkozol: Ha te meghalsz, akkor mindenki haljon veled. De nem kell ezt gondolnod. Megszabadulhatsz a kötelékeidtől, ha a testvéreidre tekintesz, és elfogadod őket magaddal egyenrangúnak.
Hívők hiszik, hogy van ördög, te meg ennek alapján hiszed, hogy a hívők az ördög fennhatósága alatt vannak? Ráadásul hiszed, hogy "egyenlőre", jóember?
Érdekes, amikor tudásra hivatkozol, mert böcsületedre legyen mondva: nem a sajátodra szoktál hivatkozni.
17-20 Az ördögök kiűzése egyik jele az Isten országa eljövetelének, mert véget vet a sátán hatalmának. A kígyó és skorpió jelképe mindenveszélynek."
Ez így nem pontos meghatározása az igazságnak.
Válasz/ Ez lábjegyzet volt.
1.János 5: 18 Tudjuk, hogy valaki Istentől született, nem vétkezik; hanem aki Istentől született, megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt. 19 Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel.
20 Tudjuk, hogy az Isten Fia eljött, és megadta nekünk a belátást ahhoz, hogy megismerjük az Igazat. Mi az Igazban vagyunk, az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet. 21 Gyermekeim, óvakodjatok a bálványoktól!
17-20 Az ördögök kiűzése egyik jele az Isten országa eljövetelének, mert véget vet a sátán hatalmának. A kígyó és skorpió jelképe mindenveszélynek."
Ez így nem pontos meghatározása az igazságnak.
A Sátánnak,csak azok felett nincs hatalma,akik nem részei a Sátán világának.
1.János 5: 18 Tudjuk, hogy valaki Istentől született, nem vétkezik; hanem aki Istentől született, megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt. 19 Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel.
Figyelj oda minden szóra,ami az Írásokban ki lett nyilvánítva.
Én magam, a bizonyított tudományos ismereteket vallom, és azokat fogadom el, korhűen gondolkozom, az az igazság."
A gyakorlati tudományt a Szentírás tartalmazza.
Az általad képviselt elméleti alapú tudomány, olyan,mint a mese.
A gyakorlati tudományra a Teremtő Isten tanította meg az embereket a Szentszellem által.
A Szentszellem ugyanis jelen volt a Föld és az egek teremtésénél.
Rendelkezik minden ismerettel és tudománnyal,mint a Teremtő Isten egykori asszisztense.
Izrael fiai ettől a Segítő Istentől szerezték a gyakorlati tudáshoz szükséges értelmet és bölcsességet.
Ime egy példa Mózes korából:
2.Mózes 31:1 Szóla az Úr Mózesnek mondván: 2 Ímé, név szerint meghívtam Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát a Júda nemzetségéből. 3 És betöltöttem őt Istennek Szellemével, bölcsességgel, értelemmel és tudománnyal minden mesterséghez. 4 Hogy tudjon kigondolni mindent, mit aranyból, ezüstből, rézből kell csinálni. 5 És foglaló köveket metszeni, fát faragni, és mindenféle munkákat végezni. 6 És ímé Aholiábot is, Ahiszamáknak fiát a Dán nemzetségéből, mellé adtam; és adtam minden értelmesnek szívébe bölcsességet, hogy elkészítsék mindazt, amit néked megparancsoltam. 7 A gyülekezet sátorát, a bizonyság ládáját, a fölibe való fedelet és a sátornak minden edényét. 8 Az asztalt és annak edényeit, a tiszta gyertyatartót, és minden hozzávalót, és a füstölő oltárt. 9 Az egészen égő áldozat oltárát és annak minden edényét, a mosdómedencét és annak lábát. 10 A szolgálathoz való ruhákat, Áron papnak szent öltözeteit, és az ő fiainak öltözeteit, a papi szolgálatra. 11 A kenetnek olaját, és a jó illatú füstölőszert a szentséghez. Mindent úgy csináljanak, amint néked parancsoltam.
11 1 A nép vezetői Jeruzsálemben telepedtek le, a nép többi része meg sorsot vetett, hogy tízből egy ember Jeruzsálembe, a szent városba jöjjön lakni, a többi kilenc pedig maradjon a városokban. 2A nép áldotta azokat az embereket, akik önként ajánlkoztak, hogy Jeruzsálemben telepszenek le. 3Ezek a tartomány fejei, akik Jeruzsálemben és Júda városaiban telepedtek le, ki-ki a saját birtokán, a maga városában: Izrael, a papok, a leviták, a templomszolgák és Salamon szolgáinak fiai. Jeruzsálem lakói.4Jeruzsálemben laktak Júda és Benjamin fiai. Júda fiai közül: Ataja, Uzijának a fia, az Sefatja fia, az pedig Mahalaleel fia Perec fiai közül; 5Maaszeja, Báruknak a fia, (aki) Kol-Hozé fia volt, az Hazaja fia, az Adaja fia, az Jojarib fia, az Zakariás fia, az pedig Sela fia. 6Perecnek Jeruzsálemben letelepedett fiai összesen négyszázhatvannyolc hadba vonulásra alkalmas férfit tettek ki. 7Benjamin fiai közül: Szallu, Mesullamnak a fia, (aki) Joed fia volt, az Pedaja fia, az pedig Izajás fia; 8testvéreikkel kilencszázhuszonnyolc hadviselésre alkalmas férfit tettek ki. 9Zikri fia, Joel volt az elöljárójuk, és Hasszenua fia, Júda volt a város második elöljárója. 10A papok közül Jojakim fia, Jedaja, *11(aki) Szeraja fia volt, az Hilkija fia, az Mesullam fia, az Cádok fia, az Isten házának elöljárója; 12a testvéreikkel, akik a templom szolgálatát látták el, nyolcszázhuszonketten; Adaja, Jerocham fia, (aki) Pelalja fia volt, az Amci fia, az Zakariás fia, az Passur fia, az pedig Malkia fia; 13a testvéreikkel, a családok fejeivel kétszáznegyvenketten; Amaszai, Azareelnek a fia, (aki) Ahzai fia volt, az Mesillemot fia, az meg Immer fia; 14a testvéreikkel százhuszonnyolc hadba vonulásra alkalmas férfi. Zabdiel, Haggadolnak a fia volt az elöljárójuk. 15A leviták közül: Semaja, Hasubnak a fia, (aki) Aszrikám fia volt, az Hasabja fia, az meg Bunni fia; 16a leviták elöljárói közül Sabtai és Jozabad a templom külső ügyeit intézték. 17Mattanja, Michának a fia, (aki) Zabdi fia volt, az meg Aszaf fia – ő vezette imádság közben a dicsőítő énekeket, továbbá Bakbukja, a testvérek közül a második; Obadja, Sammuának a fia, (aki) Galal fia volt, az meg Jedutun fia. 18A szent városban élő leviták száma összesen: kétszáznyolcvannégy. 19A kapuőrök: Akkub, Talmon és testvéreik, akik a kapuknál őrséget álltak: százhetvenkettő. * 21A templomszolgák az Ofelen laktak. Sziha és Gispa volt a templomszolgák elöljárója. 22A levitáknak Jeruzsálemben Uzi volt a felügyelőjük, Baninak a fia, (aki) Hasabja fia volt, az Mattanja fia, az meg Micha fia Aszaf fiai közül, akik énekesek voltak az Isten házának szolgálatában. *23Ebben a dologban királyi rendelet intézkedett, az határozta meg az énekesek napi szolgálatát. Mesezabeel fia, Petachja volt a király megbízottja a nép minden ügyében, aki Júda fiának, Zerachnak a fiai közé tartozott. 20Izraelből a többiek, a papok és leviták Júda többi városaiban telepedtek le, ki-ki a maga birtokán, a határaikban szétszórt tanyákon. A tartomány lakói.Júda fiai közül némelyek Kirjat-ha-Arbában és a hozzá tartozó helységekben telepedtek le, Dibonban és a hozzá tartozó helységekben, Jekhabszeelben és a hozzá tartozó helységekben, *26Jesuában, Moladában, Bet-Peletben, 27Haszar-Sualban, Beersebában és a hozzá tartozó helységekben, 28Ciklágban, Mechonában, és a hozzá tartozó helységekben, 29Ain-Rimmonban, Szoreában, Jarnutban, 30Zanoachban, Adullamban és falvaiban, Lachisban és vidékén, Azekában és a hozzá tartozó helységekben. Tehát Beersebától a Hinnom völgyéig telepedtek le. 31Benjamin fiai Gebában, Michmászban, Ajjában és Bételben, valamint az ezekhez tartozó helységekben, 32Anatotban, Nobban, Ananjában, 33Hacorban, Rámában, Gittajimban, 34Hadidban, Szehoimban, Neballatban, 35Lodban és Onóban, valamint a Kézművesek völgyében laktak. 36Levita csoportok Júdában is, Benjaminban is voltak.
1-16 Az Úr hasonló utasításokat ad a 72 tanítványnak, mint adott az apostoloknak
17-20 Az ördögök kiűzése egyik jele az Isten országa eljövetelének, mert véget vet a sátán hatalmának. A kígyó és skorpió jelképe minden veszélynek.
21-24 Jézus a hatalmát azonosnak mondja az Atyáéval, és ugyanígy a tudása is azonos az Atyáéval.
25-37A példabeszéd Lukács sajátja. A törvény idézett helye: . Jeruzsálem és Jerikó egymástól való távolsága 30 km, és a szintkülönbség közöttük több mint 1000 m. Az út elhagyatott volt mindig, ami tág teret nyújtott az útonállóknak. Jézus arra mutat rá, hogy nem elég a felebaráti szeretet törvényét ismerni, mint a pap és a levita is ismerte, hanem gyakorolni kell, amint tette azt a szamaritánus, aki a zsidók szemében eretnek és bűnös volt.
A szeretet mindenkivel szemben kötelez, nemcsak a honfitársakkal szemben.
"Én meg már rá sem térek arra, amikor Joshua a "bűntelen" szamarat lopatott csikajával együtt, "
2. És monda nékik: Eredjetek abba a faluba, a mely elõttetek van; és a mikor abba bejuttok, azonnal találtok egy megkötött vemhet, a melyen ember nem ült még soha; azt oldjátok el és hozzátok ide. 3. És ha valaki azt mondja néktek: Miért teszitek ezt? mondjátok: Az Úrnak van szüksége reá. És azonnal elbocsátja azt ide. 4. Elmenének azért és megtalálák a megkötött vemhet, az ajtónál kívül a kettõs útnál, és eloldák azt. 5. Az ott állók közül pedig némelyek mondának nékik: Mit míveltek, hogy eloldjátok a vemhet? 6. Õk pedig felelének nékik, úgy, a mint Jézus megparancsolta vala. És elbocsáták õket. (Mk 11: 2-6)
Lopatott? Vajon a görcsös ateizmus lehet indok gyakorlójának butaságára?
Amit az én TUDÁSOMMAL, bizonyítottnak vélek, az TUDÁSON alapszik. Korunk tanult emberei után haladok, nem ókori ismeretlen és ismerethiányos emberei után!
Fogadjunk, nem tudod mi az az "elmélet"!
Lásd "Evolúció elmélete"!
Az nem bizonyítékokon alapszik?
Én bizony napi szinten követem a tudományos híreket, és képes vagyok a tanulmányaim alapján, a hiteles oldalakat megtalálni.
Tetszik legalább ismered Darwint. De vajon az ő elméletét miként igazolja a filogenetika? Tudod? A paleontológia? Tudod?
Pontozom, ha halottál a "Nagy Bummról"
Vajon mit tudsz, mi hitelesíti? Mi az amin alapszik?
Sóhajtozhatsz az égboltot figyelve, de mit mond a Biblia? Miként néz az ki? Hubble? James Webb? Mi az a LHC? Miként hazudtolja meg az LHC a "szellemeid" létezését?
Rajta szaladj neki a kérdéseimnek!
A tudomány az a megismételhetőségen, a tényeken alapszik!
A TE hited, akkora lemaradás a korodhoz, hogy felfogni sem vagy képes!
Te egy ókori kézimalom őrlésénél tartasz, miközben ma már a Marson van ember alkotta eszköz!
Egy mitológiai műbe ragadtál, mint egy 2000 évvel vagy lemaradva a hited által.
" Hogy érthető legyen: csak azt a hitetést higgyétek, amit én, Tarsusi Saul mondtam nektek! A mindenféle helyettes-prédikátorok szakadár hamisságait meg utasítsátok el!"
A szóban forgó igékben nincs szó arról, hogy Tarsusi Saul (Pál) hitetésként említi az evangéliumot, amit hirdet, valamint a szóban forgó igékben Pál többes szám 3. személyben (mi) jelenti ki a szóban forgó evangélium hirdetőit.
A szóban forgó igéknek fenti tartalomra torzítása tehát otromba hazugság is lehet, ugyanakkor előfordulhat pl. az is, hogy leírt szöveget nem tudsz megérteni.
Komolyan nem gondoltam, hogy neked, pont neked igényed van két nagyon eltérő szöveg közötti eltérések felsorolására azok után, hogy elolvastad őket.
Amit te "személyeskedésnek" vélsz, az meg kell mondjam, sokszor csupán ütköztetésed azzal, miféle hiedelmeket, mesés lényeket, képtelenségeket hiszel.
Most demonstrálok ide egy másik fórumról, egy hívői mondatot:
"...az Ige szerzője, a Szent Szellem magyarázza a híveknek az Igét, ha szívből megtérnek, és ezt a magyarázatot adják tovább tanítások formájában."
"De a Szent Szellem keresztség nélkül is rendelkezett már azzal a kenettel, amely által értette Ő is az írásokat, ez az a kenet, amelyet még pünkösd előtt megkaptak a tanítványok is Jézustól. "
Gondolom, számodra ebben, semmi furcsa. (?)
Itt azok a kérdések generálódnak:
-Mi az az "Ige" v. "Íge"?
- Nem Jézus?
- létezik szellem?
- és a szellemek között van Szent?
- a fent említett ki tudja minő állaggal bíró entitás(?) miként is "magyaráz"?
- mi az a "szívből megtérés"? Átadom magam az érzelmeimnek és a rációt, az agyamat eldobom?
- mi a "tanítások tartalma"? Miért nyírt ki 2000 disznót Joshua? Repkedett a Sátán hóna alá kapva, meg ücsörögtek együtt a Nagy Templom ereszén? És mire jutottak? Kinek a birodalma most a Föld, szerinted? (elárulom, a vallások szerint nem Istenedé!)
- a Szent Szellem kenetje? Te be vagy kenve vele, hogy úgy érted az írásokat, mint egy ókori kecskepásztor? (evolúció???)
Hol is tart eme kérdésekkel a korunk tudománya? Igazolta, nincsenek, nincs bizonyíték? Elméletek szerint eleve lehetetlenek?
Elárulom, NEM TÉMA.
Miért?
Mert a tudomány nem foglalkozik mítoszokkal, mesebeli lényekkel.
És a végén jön a nagy kérdés:
Mikor született Joshua ben Joseph? Hogy nézett ki? Hány évet élt? Élt egyáltalán? Mikor és melyik nap halt meg?
Tudnod kell, én tudom az összes variációt!
Szóval, nem személyeskedés.
Ütköztetés a valósággal.
Csak ezt rosszul éled meg. És ha ennek az okainak az ismereteid hiányát rovom fel, az "személyeskedés".
Noha moderátorig elrohanva, engem vádolsz tisztelenséggel, meg nem is tudom mivel, de rongy embernek is vélhetsz, (ahogy a fundik gondolkozását kezdem megismerni, ne csúsztasd át a problémát!
Álságos lettél.
Ebből ha igaz hívő vagy, csak egy módon jöhetsz ki jól, ha bevallod.