Keresés

Részletes keresés

tp329 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 3025

Egyet értek! Nem is az élő rész tovább faragását akartam javasolni, csak a fagél jobb fedése miatt az amúgy is levegőben lévő, később száradó, zsugorodó részekét.

PET palac jó őz ellen, de csak akkor ha vagy az alsó ágig felér és/vagy a talajba is le van erszetve. Különben azt is tologatja és előfordulhat, hogy le is szedi :-(. Én még át is szoktam kötni 2-3 helyen, hogy szoros legyen a törzs körül, ezt persze időnként után kell engedni.

Hálóval már én is megjártam. :-(((((

Tavaly fém csirkehálóból csináltam 25-30 cm átmérőjű hengereket, ezek vannak a földhöz rögzítve. Remélem, pár évet kibír, eddig jól vizsgázott.

Előzmény: Flanell (3020)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.08 0 0 3024

Attól is függ, milyen rézkészítményt használnál.

Mindenesetre nagyobb szemcseméretű rézkészítménynél megfontolandó a dózis csökkentése.

Ami a cuproxatot illeti, idézet az adatlapjáról:

"Moníliás virágfertőzés ellen a fehérbimbós állapotban és a virágzás kezdetén elvégzett kezelések a leghatékonyabbak."

Cserkónál, meggynél, szilvánál tehát a virágzás kezdeténél is használható a cuproxat, 0,4-0,5%-os töménységben, sőt, ekkorra ígéri a gyártó a legjobb hatékonyságot.

(Egyébként "pirosbimbós" állapotban még kajszinál is használható.)

Előzmény: sujgojo (3022)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.08 0 0 3023

Ezek alvószemzések voltak?

Mikor készültek?

Előzmény: Törölt nick (3021)
sujgojo Creative Commons License 2013.04.08 0 0 3022

megadna valaki a

zöldbimbós,

pirosbimbós,

fehérbimbós

allapot pontos definiciojat? alapesetben persze egyertelmunek tunik, de az atmenetet mar nem annyira. azt sem tudom, hogy minden fan van-e mind a harom, vagy a viragzat szinetol fuggoen feher vagy piros?

nehany fat most tudok csak lemosozni, es el kell dontenem, hogy mehetek ra meg rezzel vagy mar csak olajjal.

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.07 0 0 3021

Úgy néz ki 2 sikeres cserkó szemzésem már lesz...1 Szomolyai és 1 Alex nyomja a rügyet...mindet,még nem néztem meg,de már ez is sierélmény.

Előzmény: Ali-bá (3016)
Flanell Creative Commons License 2013.04.07 0 0 3020

Az egészből csak az éles késsel szállnék vitába.

Úgy látom, a háncsnak nagyon kis része maradt életben, nem szabad ezt már csökkenteni faragással. Ami él, az él, ami elhalt, az meg majd leválik magától.

A PET-csöves megoldást én is megcsináltam ősszel, nyúl ellen jó volt. Remélem, őz ellen is jól vizsgázik. Cigány fatolvaj ellen meg úgyis mindegy.

Olyan már volt, hogy a bak a hálót szépen feltolta az agancsával, ameddig az alsó ágak engedték. A PET remélhetőleg csúnya hangokat ad ki az aganccsal érintkezve, ezért bízom benne.

Előzmény: tp329 (3007)
Flanell Creative Commons License 2013.04.07 0 0 3019

Nekem a cseresznyefával (meg a többi nagy fával is) az a tapasztalatom, hogy sudarasra kell nevelni mindent, mert:

- az alját létráról teljesen le lehet takarítani

- a fentebbi részeket már nem lehet lehúzni (túl magasak egy normál létrához), se felfelé behúzni, ha megerősödtek, ezek külső részei szüretelhetetlenek

- a felső szinteket befelé húzva teljesen le lehet szedni

- a sudár leghegyét is le lehet takarítani, mert a függőleges sudár mentén fel lehet menni teljesen, és ebbe kapaszkodva lehet behúzni a felső szinteket.

Mindent összevetve, a termésnek talán tizedrésze marad fent.

Ha nincs sudár, akkor a fa harmada szedhetetlen. (Kivéve gyenge növekedésű fa, aminek az oldalágai nem lesznek túl magasak.)

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.05 0 0 3018

Az Agrofórum 48 ksz-ben olvastam leírást a Gonda: Intenzív cseresznyeművelési rendszerek itthon és a nagyvilágban c. könyvéről,ha vkit érdekel.A neten rákeresve nem is veszélyes az ára.

Előzmény: Ali-bá (3016)
lacy63 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 3017

Kerestem a neten a kukacosodás elleni védekezési tippeket. Már lehet vagy bő 15 éve. Az ágemeletről azt olvastam, hogy a cseresznye sudarát a harmadik emelet után al kell vágni. Felette nem érni el a koronát a permetezővel, nem érni el a termést létrával. 

Előzmény: Ali-bá (3014)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.05 0 0 3016

Egy szuperorsó kevés két gyerek mellé, legalább 4-et javaslok. 2 m távolságra ültetve nem sok helyet foglal el az udvarból (2x2 m) és jól megválasztva a fajtákat hoszabb ideig lenne érett cseresznye a fákon és jól poroznák is egymást, ami nem lényegtelen! A kezelése, metszése (itt a fórumon tanulva, látva)egyszerű. Ja és hamarabb terem, ami ha nem túl kicsik a gyerekek, akkor nagy előny. Ha még most tavasszal beszerzel még 3 fát, semmi időt nem veszítesz.

Előzmény: KoRUND (3015)
KoRUND Creative Commons License 2013.04.05 0 0 3015

Többet nem tudok sajnos ültetni, mert a hely kell a két gyereknek a kertben.:)

Nekem jó a szuperorsó is, hajlok is felé, csak félek tőle, mert ez az első fám amit ültettem, és ha nem úgy alakulnak a dolgok a feleségem morcos lesz rám a cseresznyehiány miatt.:) Ezért írtam, hogy minden tanácsot szívesen veszek, hiszen tanulási fázisban vagyok. A korábban említett metszési könyvet is beszereztem már.

Ha szuperorsónak szeretném, akkor hogy fogjak neki? Amit megállapítottam kezdő létemre, az annyi hogy a két középső ág az egy pontból indul és azokkal valamit biztosan kezdenem kellene akármilyen formára alakítom.

Előzmény: Ali-bá (3012)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3014

Azt tapasztaltam, hogy a cseresznye úgy reagál a közepe kivágására, hogy egy vagy több erős vízhajtással igyekszik azt pótolni, ha meg meghagyjuk a központi tengelyt és ágemeleteket alakítunk ki rajta, akkor akkorára nő, hogy előbb utóbb csak egy részét tudjuk a gyünölcsének leszedni, a többi a madaraké lesz.

Előzmény: simon53 (3013)
simon53 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3013

Én  a te fádra

valószinüleg ezt a sámát alkalmaznám:

Előzmény: KoRUND (2995)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3012

Olyan sok mindentől függ, hogy milyen legyen. Kevés az információ, hogy mit szeretnél!?

Én ültetnék még mellé 2-3 méterre vagy 6-7 darabot /vagy alanyt és beoltanám/, hogy több féle legyen és 'szuperorsó" koronaformára nevelném valamennyit. (Ld. 104, 105 és 298-306-ik hozzászólások itt a fórumon.) Jó pár évvel hamarabb megkóstolhatnátok a termését és sose kellene fára mászni, no és a madaraktól is meg lehetne védeni.

Előzmény: KoRUND (3003)
tp329 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3011

Dió csak feltételesen! :-)

Az alkalmi vízborítást elviseli, sőt! Lásd ártéri diósok. De a tartósat nem és azt sem, ha a talajvíz szintje tartósan 4-5m felett van.

Lehet, nem pusztul ki, de csökött lesz, nem fejlődik megfelelően illetve megnő a fagyérzékenysége.

Ez akkor is így van, ha a közelébe cseresznyét is ültetünk. (ezt csak azért írtam, hogy ne legyek off)

Előzmény: tooommm0013 (3010)
tooommm0013 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3010

Ez is igaz. Viszont akkor a diót sem szabad kihagyni!

:)

Ahol a gyümölcsös van ott gyakori a vízborítás tavaszonta (nyáron is ha sok az eső). Kibírja a dió, szilva, alma, meggy. A meggyek élnek ugyan, de a monília elviszi őket fiatalon. Goondolom csak legyengülnek.

Most ültettem mirabolánon kajszit. Majd kiderül.

Előzmény: tp329 (3009)
tp329 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3009

Ha most nem, akkor majd jövőre, vagy évek múlva (vágja haza) :-(

Ha nem tetszik a szilva, akkor lehet alma is. Az is sokkal jobban bírja a vízben állást.

Előzmény: B.Zoli79 (3005)
tp329 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3008

"Nincs semmi elképzelés a fa későbbi alakjáról,..."

Metszd e szerint! :-))))))

Előzmény: KoRUND (2994)
tp329 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3007

Őzbak. Agancsot tisztított.

Tisztítsd meg a felhasogatott részektől, éles késsel vágd simára a kérget a seb szélén és kend le az egészet fagéllel. A koronát vágd vissza, annak arányában amennyire a törzs kerülete károsodott. Nincs ami tápanyagot szállítson.

A képen nem látszik, mekkora a valódi sérülés, ha nagy, megfontolandó új fát ültetni. Sok év mire kiheveri és biztos, visszamarad, vagy pár év múlva pusztul el, vagy töri le egy vihar. :-)

Többi fát kezdheted ellátni (de gyorsan!) törzsvédővel! :-(((  Csirkehálót vagy műanyag csövet javasolnék a talajhoz is rögzítve. (esetleg PET palack alja és teteje levágva, az így kapott csődaarabok összetoldva (tűzőgép) megfelelő hosszban- éveket kibír és jó és ocsó és csúnya).

A törzsvédőként árult "szúnyogháló" szerű izé jobbára csak rágás ellen véd.  10-20 %-át a bak ilyenkor annak is letépi és ......

Addig kell fenthagyni a védőket, amíg túl vastag nem lesz a törzs a baknak (8-10cm)  amikor már kezd a PET palack szűk lenni :-)

Előzmény: Zotya71 (2992)
tooommm0013 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3006

Reméljük nem, de azért nézz ki egy szimpatikus szilvafajtát!

Cseresznye (bár alanytól is függ) majdnem a legkevésbé tűri az ilyesmit.

Előzmény: B.Zoli79 (3005)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3005

Üdv.

2011 őszén ültettem sunburst cseresznyét. 2012 tavaszán megindult aztán el is pusztult.

A helyére 2012 őszén ültettem hedelfingeni óriást. Bár kissé későn olvastam utánna, hogy milyen is ez a fajta. A piacon vettem, és nem volt választék.

Mi a véleményetek, tapasztalatotok erről a fajtáról?

Igazából a Katalin vagy Linda lett volna a jó választás de majd ebbe fogok oltani ha megmarad.

Egy tyúkudvar közepén áll a fa és jelenleg is áll a víz a tövén :( Remélem nem vágja haza.

sujgojo Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3004

a fertozesek miatt. meg vagyok ijesztve a csonthejyasokkal kapcsolatban. a gyakorlatiasabb indok pedig az, hogy csak jovo heten megyunk a kertbe:(

Előzmény: Ali-bá (3002)
KoRUND Creative Commons License 2013.04.04 0 0 3003

Az én cserkófámra kapok valami segítséget, vag önerőből rontsam el? :(

Ali-bá Creative Commons License 2013.04.03 0 0 3002

Miért vársz vele? Én  ma délelőtt csináltam néhány rügy és gyenge hajtás fölötti bemetszést, kihasználva a 'jó' időt, azaz hogy éppen nem esett.

Előzmény: sujgojo (3001)
sujgojo Creative Commons License 2013.04.03 0 0 3001

legkozelebb bemetszem, varok vele meg ket hetet. ezzel egyutt vissza is vagom felere.

Előzmény: Ali-bá (3000)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.03 0 0 3000

Igen a bemetszés jó hajtás erősítésre is. Sőt, ágemelet pótlására is, ha van ott rügy, vagy csenevész hajtás. Ha nincs, akkor nem egyszerű, de lehet oda oltani és akkor lesz. (Ha semmi nem segít, akkor le kell vágni a legfelső emeletet és ujra kezdeni a nevelést, de ez nagyon drasztikus módszer, nem mindig éri meg.)

Előzmény: sujgojo (2999)
sujgojo Creative Commons License 2013.04.02 0 0 2999

a superorso nekem tenyleg tul intenziv lenne, de nagyon nagy fat sem akarok, pl. azert mert, eros szelek fujnak ott es nagy eselye lenne egy vihartoresnek.

es mi lenne, ha gomb lenne? bar az sem egy tipikus cseresznye korona. tovabbra sem ertem, hogy ha szereti a sudaras koronat, akkor miert tunt el a sudar.

errol a felkor bemetszesrol olvastam a konyvben, de ott ugy irtak, hogy alvo rugy kihajtatasara jo. ezek szerint hajtas tovabb novesztesere is?

a kerdes vegulis az, hogy ha egy olyan  agemeleten kell vazagat potolni, ami nem a legfelso, akkor ennek milyen eselyei vannak.

Előzmény: Ali-bá (2998)
Ali-bá Creative Commons License 2013.04.02 0 0 2998

Úgy látom van tér a kisfa mögött és gondolom nagy fát akarsz. /Mert én ebből is 'szuperorsót' csinálnék, hogy ne kelljen létrázzak.  :-)  /

A katlan nem a legjobb ötlet, mert a cseresznye szereti a központi vezért, Ha kivágják akkor előbb-utóbb 1 vagy több erőteljes hajtással pótolja. Ha alkalmazkodni  akarsz a tulajdonságához, akkor válassz ki egy központhoz közel eső hajtást, kötözd karóhoz, kötözéssel egyenesíts a törzsön és a többi ágqat, hajtástt arányosan oszd el, metszd.

A kis alsó hajtást úgy tudod legjobban növekedésre bírni, ha fölötte tetőszerű bemetszést készítesz a törzsön.

Előzmény: sujgojo (2997)
sujgojo Creative Commons License 2013.03.31 0 0 2997

tehat erre mit javasoltok? 3-4 eves germesdorfi II, ha jol emlekszem, elegge megviselte az elmult ket szaraz nyar, volt hogy napernyot kellett fole tenem. eleg rossz a talaj es szelnek is erosen kitett a hely. az elso ev nyar vegen raadasul bejott a szomszed lova es lelegelte az eves hajtasokat. szoval ezeknek es a benasagomnak kovetkezmenye a jelenlegi kis meret es korona. azt nem ertem, hogy miert nem nott tovabb a fovezerag. talan tul alacsonyan lett kivagva. na mindegy, most en ugy latom, hogy ebbol meg egy katlan koronat lehetne csinalni. 

kerdes, hogy iden mit csinaljak. a vazagak meg nem toltik ki a teret. ezert az egyik kepen lathato also 20-30cmes hajtasbol szeretnek vazagat nevelni. nem tudom, hogy ez most meg sikerulhet-e, hiszen eroseb hajtasnovekedes inkabb a fa csucsafele varhato. szoval jo az, ha 1/3ra visszavagom, a tobbi vazagat pedig nem bantom?

a masik, hogy kidorzsoljem-e a viragrugyeket? az egesz fa szepen be van rakodva, a torzson is tobb bokretas termonyars van, de talan nem kellene meg terhelni a fat. eddig se kellett volna. tavaly is tele volt viraggal es volt rajta ket szem termes.

sujgojo Creative Commons License 2013.03.31 0 0 2996

termeszetesen, hiszen most kezdodik a koronaalakitas. olvass jol utana, en pl most vettem csak meg a Metszés abc-je cimu konyvet, abban mindent frankon leirnak. en sajnos elkovettem par hibat, mindjart lathatod is, milyen egy elrontott csemete.

nehany fontosabb dolog, amire figyelni kell:

• sudaras, kombinalt vagy katlan korona
  • torzsmagassag 60-80cm
  • tervezett torzsmagassag felett 4-6 rugyet meghagyni, sudarat visszametszeni
  • vazagakat ugy kivalasztani, hogy jo kitoltsek a teret
  • lehetoleg ne egy pontbol induljanak

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!