Többször átmentem már,de még sosem vásároltunk semmit(benzint kivéve),most úgy alakult munkából kifolyólag,hogy pár napot itt töltök,mivel kaja az van ,csak az itókára kell koncentrálnom:-))
Másfél hete jöttünk Bosznián keresztül haza Orebicből.
A Zdrava Voda előtti Kovacic vagy Kovacevic vendéglőben nagyon finom a kétszemélyes haltál. Jó alternatíva a báránnyal szemben. Tavaly ugyanott báránysültet ettünk, az is jó volt, de az idei hazaút előtt a stoni vásárban ettem báránysültet, igy a feleségem kedvéért beszáltam a halba.
(üdv mindenkinek,a társ off topicból kipakolt olvtárs vagyok,egy magyar autóbusz rövidítése voltam:-((. )
Olvastam a beszámolód,én épp holnap reggel indulok,Szarajevó (1 éj) +Neum (4 éj) útvonalra.A telepített trafik helyét megosztod velem?Udvari átlépés lesz ,tovább a szokásos úton megyünk.
Mivel több napot leszek itt,eurót vagy kunát váltsak márkára? (gondolom a jó öreg forint nem játszik). Van mindkettő,csak nem tudom mik az árfolyamok.
Meg annyit, hogy korábban már csak a papír euró pénzt fogadták el az autópályán, most viszont 5 eurósból 2,50 eurót adtak vissza odafelé, visszafelé viszont simán elfogadták a 2,50 eurót is.
Én tegnap este értem haza a szokásos Mosztár-Szarajevó-Zenica-Samac útvonalon. Az autópálya Zenica (vagyis Biljesevo) és Kakanj között majdnem teljesen kész. kb. 50 m már csak a murvás szakasz az épülő alagutak végénél. Végig már az elkészült autópályán lehet jönni, egy hete még hiányzott a kopóréteg, most már az is készen van. Egy szakaszon a leendő autópálya egyik oldalán lehet haladni, majd átterelnek a másik oldalra (nincs mindenhol kész mindkét oldal, néhány száz méteres szakaszon még építkeznek). Épül a leendő kapu is az alagutaknál. Az ígért szeptemberi határidőre szerintem kész is lesz.
A Szarajevó elkerülőt is szépen építik, jelenleg már az elkészült autópálya összekötését végzik az elkerülővel, aszfaltoznak.
Vlakovo-Tarcin szakaszon is teljes gőzzel elkezdődött az építkezés, nagyon látványos néhány hét alatt az eredmény.
Neumnál új határátkelőket építenek (EU szabványnak megfelelően), Ploce felől el is bontották az eddigi állomást és most konténeres ideiglenes átkető működik. Ston felőli megmaradt egyelőre, ott úgy látom, hogy Neumhoz jóval közelebb lesz az új határátkelő.
A határokon se oda sem vissza nem volt nagy forgalom, gyorsan átjutottunk. Szarajevónál viszont dél felé hatalmas dugóba kerültünk, ott több mint fél óra volt az átjutás. Vasárnap mentünk és a szokásos piac/vásár volt.
Hazafelé számoltam, 7 trafipax volt (a szokásos 3 fix trafipaxon kívül)
Össze is írtam, hogy hol voltak (néhány helyét már pontosan tudom). Arra kérek mindenkit, hogy jegyezze fel, hogy hol lát trafipaxot és gyűtsük össze (senkit nem bíztatok gyorshajtásra, én is igyekszem mindig betartani a korlátozásokat, de egyrészt követhetetlenek a korlátozások, másrészt a hosszú út alatt azért én is tévesztek néha)
Köszi, nagyon örülök, hogy pozitívakat írtál, Te milyen útvonalon utaztál? Valamint: milyen kaját "kötelező" ott enni, -bárányhúst evők és bárányhúst nem evők verziója is érdekelne - ?
Én most értem haza Orebicről. Csak röviden, a boszniai útvonal csodálatos. Rostonsült bárányt ettünk, euroval fizettünk. Tankolni kártyával (euro 95-ös benzin 2,40, ami kb 380 forint). IGO navi bosznián is remekül működött, ha nincs én még most is ott lennék, ugyanis eltértem a tervezett útvonaltól, de a navi visszaterelt. Próbálná ezt valaki az útjelző táblák segítségével.
Olvasom az autópálya dugókról a bejegyzéseket. Én nem mentem, de szererencsére a boszniai utakon sehol nem volt, végig remekül haladtunk.
Ok. Csak arra szamitottam,hogy van vkinek bejaratott utvonala. Tavaly sikerult nehany helyen elkeverednunk,csak ezt szerettem volna elkerulni. De igaz ez nem Vevoszolgalat. Tovabbi szep napot Nektek.
ne bántásnak vedd, mert nem annak szánom: felnőtt ember vagy, dönts.
Én sem utaztam még Bosznián keresztül, ezért magam is olvasgattam a topikot, elolvastam az opciókat, aztán kiválasztottam egyet. Az étteremben sem mondom a pincérnek, hogy annyi kaja van itt, válasszon nekem egyet.
Euro szinte mindenhol működik, de pl. mielőtt megtöltik a tankot, vagy kihozzák a vacsorát, érdemes rákérdezni. Ha elfogadják, vagy KM-ben, vagy euróban adnak vissza. A múltkor azt írta itt valaki, hogy az autópályán csak euro bankjegyet fogadnak el, érmét nem - ez persze csak akkor játszik, ha Sarajevo felé mentek, mert ott van csak egy nagyon rövid autópálya rész (ami most épül tovább).
Ha nem muszáj, nem váltanék DAM-ot - na ez nem tudom mi, az ő pénzük KM (onvertibilis márka), de mivel nekünk ilyen még soha nem volt, tuti, hogy nem kell váltanod. :))
Vasárnap mi itt fogunk aludni, többen is jó véleménnyel voltak róla, biztos, hogy nem lehet rossz. Ez nekünk 59 euro lesz reggelivel (2 felnőtt + 1 gyerek).
Néhány éve viszont ebben a hostelben aludtunk oda- és visszaúton is. Ez egy egyszerűbb hely, kicsit olcsóbb is, meg közös fürdő van, de az óváros innen is közel, tranzit szállásnak megfelelő.
IGO nálunk működött, bár szinte csak főutakon jártunk, ami még térkép nélkül is megy, nehéz eltéveszteni. Viszont Sarajevo belvárosából simán kivezetett minket, tehát működik. De azért nyilván előre meg kell nézni a térképen, hogy merre kell menni, legalább a nagyobb köztes pontok legyenek meg fejben is.
Konkretizálódik a Dalmáciai hétvége (talán Dubrovnik...) oda-vissza Bosznián keresztül. Lenne pár kérdésem, tudom, biztos elhangzott már, vissza kéne olvasnom, bocsássátok meg nekem. Szóval: Euro Boszniában....Ha nem muszáj, nem váltanék DAM-ot. Benzinre, szállásra, kajára kellene. Ha nem fogadják el (pl. kútnál) akkor milyen bankkártya a jó neki?)
Mostár-i éjszakázást tervezünk, esetleg valakinek friss tapasztalata szállásról? 1 estére kellene, olcsó, semmi luxus, esetleg a kocsi parkolása lényeges lenne.
IGO navi hogy boldogul Bosziában?
Egyenlőre ennyi, ha még eszembe jut valami, jövök...