Hali! Ha van vkinek ötlete a köv. problémára, akkor megköszönöm ha segít.
Mert én már lassan szétzúzom az egész hardverparkot.
Szóval adott egy iMac + egy HP 8230e USB-s CD író. Az utóbbi új, de 12 lemezbôl 10 kukában landolt. Egyszerűen megáll az írás (mindig máshol). A gép nem fagy, csak a lemezt nem fejezi be. Roxio Toast Ritanium 5.02. A két sikerült lemez egyike adat CD, a másik audio. Az összes rontott lemez audio. Simulation módban kétszer végig ment, utána élesben nem. Check Speed oké. 4x4x6-os sebesség, de audionál a 2x-est "ajánlja".
off
már megint mit csináltál? :)) ejnye.. :)
on
Én azért várnék még azzal a zsákutcával, az igaz, hogy kevés még a szoftver, de pl. mi is csak most véglegesitjük a mienket OSX alá, mivel maga a rencer is csak mostanában érte el azt az állapotot, amire azt mondhatja a művelt német, hogy so-so. Egy csomó ficsör nem működött frankón benne.
Meg kell tartani a Classic rendszert, amig ez az állapot nem változik, s erre szerintem van remény. Nagy a nyomás a szoftvergyártókon a userek felől, szeretnék kihasználni az OSX nyújtotta előnyöket. Az nagyon rossz magatartás, hogy kaptya be a júzer, és ezt tudják is.
Szóval szerintem várj még egy kicsit.
Nickem elvitte a cica.
Szóval nekem két partíció talán elég lesz - egy a melóknak, egy a progronyoknak.
Az OS-X rôl elég hervasztóakat haklottam szoffertámogatásról, mnitha egyfajta zsákból lévô utcza lenne az. NEm?
Hisz hiába stabil és szuper, ha tulképpen szinte csak önmagában fut - ráadásul ha nem klezeli a magyar keyboardot akkor meg még mint rendszer se elfogadható.
Én már fanatikusnak mondható macis vagyok, de azért ennél a winfos is hamarabb összekotort egy NT 4.0-át vagy egy akármit, na jó, azok kakások, de mit kezdjek egy csilivili oprendszerrel, amin ha ármit futtatnék, az már a régit fogja meghívni? És gyanítom, hogy persze mindenbôl új verzió fog kijönni, ami minimum jó kis utánajárás, nem beszélve arról, hogy persze a szofferfejklesztôk nem bírnak magukkal és ha mnár új verzió az X alá, akkor tömjünk még bele valami abszulút hülyeséget (lásd 6-os fotosop.)
Szóval szomorkodom.
Gond nélkül hagyhatod egyben az egész vinyót, de meg is oszthatod, attól függően, hogy mi a kényelmes neked. Nekem nincs problémám a nagy particióval.
Én úgy tettem (G4, asztali), hogy van két kisebb partició 2-3 GB méretben, az egyiken van a 9.2.2-es rendszer (vadi új most, még nem tudom milyen, a 9.2.1 megbizható, ha biztosra akarsz menni), a másikon az OSX (ennek nagyobb hely kell eleve, kb 1.1 GB). A maradék helyet meg egyben hagytam.
Ha nem OSX-es applikációt inditasz, először elindul a 9-es rendszer (persze csak ha van a gépeden min. 9.1-es rendszer) külön applikációként, majd az alatt maga a program.
Valóban, az OSX nagyságrendekkel stabilabb, azonban még kell egy kicsit várni, mig a szoftvergyártók kijönnek az OSX alatt futó verziókkal. MS Office azt hiszem már van, de OLE nélkül, nem is lehet tudni, hogy mikor lesz.
Az Apple oldalán megtalálod, hogy milyen fontosabb szoftverek léteznek már. Érdemes előfizetni a Mac OS X Product News ingyenes levélre is, hogy informálva légy.
oks. de egy .img file-nal mi kene, hogy legyen a type/creator?
azzal a progival be lehet allitani ilyesmit, amikor ramasolom windowsbol a mac-kotetre.
es a netscape felrakott maga melle egy stuffit expandert is, ami talan mountolni tudna a disk image-et, es ha sikerul, akkor telepithetnem a 8-as os-t
Nem ismerem az emulátort, lehet az ő baja is.
Egyébként nem kiterjesztés alapján azonosit, hanem Type/Creator alapján. A kiterjesztést csak az egyéb rendszerekkel való kommunikáció megkönnyitése végett szokták kiirni, teljes mértékben elhagyható, a macet marhára nem érdekli, mi a fájl neve...
naja. viszont mostmár nem értek semmit.
adott egy macos8 full install.img file, ami nekem igen jó lenne, mert tudnam telepiteni a 8-as ost.
ha ra tudnam venni a macos-t, hogy kezdjen vele valamit.
alapbol nem mountolja az img kiterjesztesu file-okat?
ezzel a kis progival meg tudom nyitni a mac alatt használt disk image file-okat, és ha a letöltött állományokat ennek a segitségével másolom fel a mac-kötetre, akkor működik. Mostmár van netscape, de csak 7.6.1-es systemen fut.
szóval felraktam, beállítottam amit kellett, és a 7.5.3-as os fut is rajta. :)
De itt meg vagyok lőve, mert bár beállítottam amit kellett, hogy legyen net, de nem tudok tovabb lépni. amit kicsomagolok win2k alatt, az nem fut macos alatt, gondolom a fork-ok vesznek el, hiába allitom be a stuffit-et, hogy azokat is tegye oda.
amit el kéne érnem:
legyen net,
legyen egy böngésző, és
tudjak java-t futtani.
Bocs, hogy itt reklámozok, de hátha valakit érdekel egy Lacie típusú külső, firewire csatlakozós 16x-os cd író. Nem volt még használva.
Egyébként Yamaha 16x-os író van benne.
Ha valakit érdekel, itt elérhet: paolo@axelero.hu
Irj egy árat.
Valahogy en is igy ertelmezem. De, "Es
oszinten bizom benne, hogy a kovetkezo release mar korrekt modon kezeli legalabb a CE fontokat es a CE billentyuzetet." Vagyis 10.2 uralkodni fog kelet-europaban is. :-)))
off
Orultem neki jol, hogy mux. hiperoff, HG mondta, hogy par napja o is kiprobalta, de nem ertette, hogy miert megy. mar fwd neki is :-)
Nos a helyzet diohejban a kovetkezo:
A Mac OS X 10.1-es valtozataba a cupertino-i inzsinyirek beepitettek a CE tamogatast. Ez annyit jelent, hogy ha a Mac OS X-ben definialt Classic rendszer Fonts mappajaban legalabb egy CE betutipus talalhato, akkor a Mac OS X beepitett CE tamogatasa aktivalodik.
Kicsit erthetobben:
A Mac OS X Preferences uzemmodtablajan a Classic elemre kattintva ki lehet valasztani, hogy melyik legyen az a Mac OS 9-es rendszer, amit a Mac OS X Classic kornyezete a regi progik futtatasara hasznaljon. Ha ez a kivalasztott OS 9-es rendszer tartalmaz CE fontokat a Fonts mappajaban, akkor a Mac OS X CE tamogatasa aktivalodik, ami annyit jelent, hogy a Preferences uzemmodtablan talalhato International szekcioban ki lehet valasztani a magyar, cseh, lengyel, szlovak (cseszlovak - L.) billentyuzetkiosztast, datum- es idoformatumot, szamformatumot, egyebeket. (vagyis tenyleg a Classic dolgait hasznalja az X, ami nekem special eleg furcsa - L.)
A beepitett CE tamogatas biztositasra az a legtisztabb modszer, ha clean install-lal felteszel egy kotetre egy Mac OS 9.2.1 rendszert, es a telepitoben megadod, hogy telepitse a CE Language Kit-et is a telepito. (Ezzel biztositott, hogy ott lesznek a megfelelo CE fontok a Fonts mappaban.) Ezt kovetoen telepited mondjuk ugyanarra a kotetre a Mac OS X-et, es innentol kezdve tutter, hogy fel fogja ismerni a CE cuccokat.
Innentol kezdve hasznalhato a Mac OS X-en a magyar billentyuzetkiosztas es lehet ekezetes betukkel irni, viszont nem problemamentes a dolog, ugyanis az alabbi hibak vannak meg a rendszerben:
- bizonyos programok kozotti atvaltaskor a billentyuzetkiosztas visszaugrik magatol amerikaira (akkor is, ha a Keyboard preferences-ben ki van kapcsolva az onmukodo szinkronizacio)
- nem minden programban lehet megfeleloen ekezetes betuket hasznalni (ez javareszt annak a fuggvenye, hogy az adott progit mennyire a megfelelo text engine hasznalatara keszitette fel a developer). A TextEdit es a Stickies pl. korrekten kezeli a CE fontokat (es meg a nem CE-s unicode betukkel is faszaul irja az ekezetes betuket), viszont az AppleWorks-rol ugyanez mar nem mondhato el. (A magyar ArchiCAD 7.0 v2 rendesen kezeli - L.)
A 3rd party fontokkal (Adobe OpenType, URW, stb) megint csak kiszamithatatlan es helytelen mukodesek tapasztalhatok.
A jelenleg meg benacska CE tamogatas egyik oka az, hogy a CE tamogatast a CE orszagok (Csehorszag, Szlovakia, Lengyelorszag, Magyarorszag) megkerdezese es kozremukodese nelkul keszitettek el. Par hete viszont volt egy osszevont OS X lokalizacios trening Irorszagban, ahol azonnal jeleztuk is a gondjainkat (a cseheknek, lengyeleknek ugyanilyen gondjaik vannak az OS X-szel) es azota is folyamatosan sirjuk a problemainkat az Apple fele. Ennek kovetkezteben a kovetkezo OS X release-ben _valoszinuleg_ mar kijavitjak ezeket a hibakat vagy legalabbis nemelyikuket.
Szumma szummarum az OS X 10.1-es rendszer a 10.0-nal sokkal jobban tamogatja a CE nyelveket (sajat velemenyem szerint mar egesz hasznalhatoan), de meg mindig akadnak hianyossagok, amelyek kijavitasara a kozeljovoben jo eselyek vannak.
Annyit meg talan erdemes tudni, hogy az Apple erosen probal mindenkit a CE kodkiosztasu fontok, billentyuzetek fele terelgetni, es a regi H-s billentyukiosztasok es fontok tamogatasarol valoszinuleg le kell mondani. (Ami sajat velemenyem szerint megint csak egy lepes az atlathatobb rendszermukodes fele.)
Ha a nagyobb fejlesztoket (pl. Microsoft) is ra lehetne valahogy venni arra, hogy az Apple technologiait (pl. MLTE text engine) hasznaljak, akkor szerintem egeszen jopofa kis CE tamogatast elvezhetnenk az OS X alatt. De ezek mar felettunk allo es hataskorunkon kivuli problemak. :)))
Nekem mindenesetre nagyon tetszik az OS X mar ebben a kezdetleges allapotaban is. Teljesen at vagyok ra allva, es egesz jol megvagyok vele. Es oszinten bizom benne, hogy a kovetkezo release mar korrekt modon kezeli legalabb a CE fontokat es a CE billentyuzetet.
En most kicsit probalgattam, egeszen rendeben van, tessek kiprobalni
Udv: L.
Ez jol hangzik, mar csak azt nem ertem, hogy honnan szerzek CE fontot X-re. :-((( Mert ugye "However, such a script bundle does not activate unless at least one font for that script is present."
Azt meg vegkepp nem ertem minek felrakni Classicra a lang. kitet ahhoz, hogy X-en legyen magyar ekezetem. Mosma' komolyan megkerdezem a apple.hu-s fiukat...