Keresés

Részletes keresés

Szalkó Creative Commons License 2006.04.02 0 0 599

Többféle rodi táppal találkoztam mostanában, biztosan ti is.

Én a Terra-San márkájút használom. 2 hete láttam a BricoStore-ban: a 2 kg-os 900-Ft, az 1 kg-os 600-Ft volt.

Szalkó Creative Commons License 2006.04.02 0 0 598

Örülök, hogy már jó híreket tudsz a rodiról mondani.

Azért a trágyázással csak óvatosan.

Előzmény: monarda (593)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.02 0 0 597
Köszi a választ!
Előzmény: ZsuR (596)
ZsuR Creative Commons License 2006.04.02 0 0 596
Igen, ugy nez ki, rozsaszinu lesz :)).

Ha a noveny egeszseges, es arnyekos-felarnyekos helyre ultetted, akkor nem sok baj lehet vele. Locsold alaposan - de ne hagyd vizben tocsogni. Tavasszal adj neki savanyito mutragyat - mast nem csinalok en sem veluk (de en savanyu foldbe ultetek, mert alapvetoen savanyu a fold mifelenk.

Parducbogyo - neked is szol ez, ennyit csinalok a bokraimmal, drukkoljunk, hogy neked is bejon!!!
Előzmény: monarda (594)
Parducbogyo Creative Commons License 2006.04.02 0 0 595
Szia Zsur!

Vettem egy lilaszínűt. Megkérlek írnál a tartásáról bővebben? Kiültettem a kertbe,savanyú földbe.
Előzmény: ZsuR (592)
monarda Creative Commons License 2006.04.02 0 0 594

Nálatok akkor jól megindult a jó idő!Felénk még várat magára!

Nem tudtuk, hogy ezzel a szegénnyel mi lesz, kaptam egy fehér rododentront németből, teszek majd fel képet róla!

Ez rószaszínű lesz?

Előzmény: ZsuR (592)
monarda Creative Commons License 2006.04.02 0 0 593

Szia Szalkó!

Örömhírem van!

Nagyon úgy néz ki, hogy a tápos, sűrű locsolás és az átültetés meghozza az eredményét, a leveleket biztos eldobálja de a szára mintha nem lenne olyan nagyon száraz és vannak rajta kis rügyegycskék, amit kiváncsiságomnak köszönhetően meg is kaparásztam és úgy tünt mintha élne, nagyon izgatottan várom az eredményt!

Köszönöm nektek!

Ha ti nem mondtátok volna mit csináljak akkor szegény még mindig a földben csücsülne.........

ZsuR Creative Commons License 2006.04.02 0 0 592
Az elso azalea. . .par nap es viragzik mind - hihetetlen!
stiglinc Creative Commons License 2006.04.01 0 0 591

Közérdekű közlemény!

Az óbudai Baumaxban hatalmasan leértékelve árulnak 3-4 féle színű cserepes rhododendront - persze szörnyen lepusztulva, megcsupálva, de a tövek élnek szerintem. Én egyet vettem 599-ért. Majd lefotózom és teszek fel képet. Mindjárt megyek és átültetem.

ZsuR Creative Commons License 2006.03.31 0 0 590
Amikor az enyemek kiszaradtak tavaly osszel - alaposan megvizsgaltam a gyokeret-foldlabdat, semmi nem volt benne, szaraznak sem nagyon latszott, valami mas betegseg lehetett.

Neha tudnak valamit pordukalni, amit nem tudunk kitalalni.
Előzmény: Szalkó (588)
kiwancsi Creative Commons License 2006.03.31 0 0 589

Bocs, sokáig nem voltam itthon.

Igen a papírja szerint Moerheim, az Impedium is stimmel.

Ahogyan egy német oldalon láttam, tényleg annak néz ki.

Előzmény: Szalkó (572)
Szalkó Creative Commons License 2006.03.31 0 0 588

Rendesen a rodi földjét elég nedvesen tartani, de vannak rendkívüli esetek.

Én már vásároltam olyan földlabdás rodit, amelyik a telepen vízzel teli edénybe állítva várt rám. Ez kb. tíz éve volt. Ma is gyönyörűen virít a kertben.

Egy példát mondanék ezekre a titokzatos száradásokra, csak azért, hogy hátha más is okul majd belőle, és hogy mi minden károsíthat, amire nem is gondolunk. Egyik edényes rodimnál jelentkeztek hervadásos tünetek, a rendszeres öntözés ellenére. A gyökerekkel teljesen átszőtt földlabdát vízzel teli edénybe állítottam, és akkor jött a meglepetés. A víz hatására a földlabdából előbújt kb. 15-20 fehér lárva. Később kiderült ezek cserebogár pajorok voltak. Lerágták a hajszálgyökereket, s ettől hervadt a szerencsétlen rodi, melyet már nem lehetett megmenteni.

Előzmény: ZsuR (586)
monarda Creative Commons License 2006.03.30 0 0 587

Kedves segítőim!

Most úgy döntöttem, hogy veszek lassú lebomlású roditápot és azt hozzákeverem a földjéhez és napi 3* locsolom majd, betettem az árnyékba, és reménykedek.

Nem metszem le az összeszáradt leveleit, hanem megvárom míg magától elszárad aztán kitöröm majd.

Sok könyveben utánna néztem, de a téli fagy miatt nem szabadott volna szerintem kiszáradnia, mert ez alpesi rodi, és ott sincs az a nagy meleg........

Tél előtt meglocsoltam aluminiumszulfatos vízzel, lehet hogy ez lett a veszte szegénynek, mert a szomszéd azt mondta kell neki a savanyítás, de előtte semmiféle savanyítás nem volt, már nagyon bánom és nagyon sajnálom, mert gyönyörű barackszínű lett volna........

Köszönöm a segítségeteket!

ZsuR Creative Commons License 2006.03.30 0 0 586
Nem adnek tapanyagor beteg novenynek - ha kiszaradas a baja a tapanyag nem fog segiteni.
Ha nem kiszaradas, hanem valami tapanyag hiany, akkor igen - de hat nem tudni mi a baja.
Nalam is elofordult mar, hogy egyik-masik ag elszaradt (most is a feheremnel - szerintem haldokik).
A tavalyi ultetesuek kozul ketto kimult, hasonloan, szaradasszeruen - pedig nem szaradt ki, a mellette levok jol vannak meg most is. Valami mas baj lehet benne.

Szalko, ertem amit mondsz, de a rhododenron annak ellenere, hogy nedvesseget szeret, nem szeret vizben ulni. Amikor onotzom oket, akkor mindig "soaking hose"-t hasznalok (amig kicsik), ami olyan mint egy normalis ontozocso, csak lukacsos a fala, "izzad" - eppen eleg arra, hogy ha egy napig igy locsolom alaposan atnedvesedjen a foldlabdaja.
Előzmény: monarda (584)
Szalkó Creative Commons License 2006.03.29 0 0 585

Kár érte, mert igazán szép volt.

Amit Zsur javasolt, az akkor jó, ha pl. elmegyünk otthonról két hétre nyaralni és nem tunjuk kire bízni a növényeink öntözését.

Most viszont vészhelyzet van.

Egy bizonyos fokú kiszáradás után már nincs visszaút. A képekből kitűnik, nagyon rossz állapotban van a rodi, de az alsó ágak még élnek. Ezekből a hajtásokból még újra kifejlődhet.

A Novobalt tőzegben nulla tápanyag van, ugyanígy a perlitben is. Szerintem ez a keverék nem megfelelő a rodinak, ez már túl savanyú. A tőzeg savanyúságát a perlit nem enyhíti.

Én már vagy tíz éve Novobalt tőzeg és erdei lombföld fele-fele arányú keverékében tartom a rodikat.

Előzmény: monarda (584)
monarda Creative Commons License 2006.03.29 0 0 584

Atyavilág!?

Most mit is csináljak?

Kivettem a vízből tegnap este miután egésznap derékig csücsült a vízben. Ma meg szakadó eső mellett, még háromszór locsoltam meg kannával (a szomszéd megkérdezte, hogy normális vagyok-e?), jól átitatódott a tőzeg.

Nagyon úgylátom, hogy csak az alja fog megmaradni ha megmarad.........de addig semmiképp sem akarom megmetszeni, míg a véglegesen teljesen le nem szárad a teteje.

Azt jól gondolom?

Roditápot adhatok néki?

Holnap megint lefotózom, hátha láttok rajta valami mást, de így nézett ki mikor egészséges volt:

ZsuR Creative Commons License 2006.03.29 0 0 583
Nem szabad vizben allnia! Keves noveny szereti! Viszont nem szaradhat ki!

Az eredeti foldlabda konnyen kiszaradhat, es eleg lassan szivja meg magat vizzel ujra. Ami jo otlet a csepegtetes. Vegyel egy nagyobb flakont, vagy vodrot, ovatosan tegyel kicsi lukat az aljara, toltsd fel vizzel. Tedd kozel a torzshez, es toltsd fel vizzel. Igy tudod ujra eleszteni a kiszaradashoz kozel levo rhodot.

Ha cserepes anovenyed meg, akkor tegyel egy vodor vizet melle - es logass bele valami vastagabb pamutbol keszult izet - pl gez, vagy vastag cipofuzo (ha pamut) vagy ilyesmit. A masik vege a zsinornak legyen a rhodo cserepben, parszor koultekerheted a torzs korul. A tetejere tegyel mulch-ot.
Előzmény: Szalkó (582)
Szalkó Creative Commons License 2006.03.29 0 0 582

Nyugodtan állhat napokig a vízben, hogy jól teleszívódjon. A rodinak az esővíz a jó, a meszes csapvíztől sárgulnak a levelei.

Most gyorsan ennyit, majd este még benézek ide.

Előzmény: monarda (579)
raffia Creative Commons License 2006.03.28 0 0 581

Havasszépék a Radnai-havasokban az Aranyos-Beszterce forrása közelében.

monarda Creative Commons License 2006.03.28 0 0 580
Ma egésznap vízben állt,de semmi változás, gondolom az sem tenne jót havégig vízben állna nem? Megfulladna a gyökere......
monarda Creative Commons License 2006.03.28 0 0 579

Azthiszem igazad lehet!

Ez a szegény nem lett betakarva.....nem tudtam, hogy nem bírja a fagyot(pedig itt voltak-22is)

Most ennél többet nem is tehetek érte?

Rménykedhetek......??????????

Azzal nem ártottunk, hogy kivettül a földből?

A gyökérzetén nem látszott, én meg azthittem megfulladt a sok esőtől, agyagos a föld és nem vezeti el a vizet.........de most hogy jobban utána gondolok,ki volt száradva, olyan seprüs volt a gyökere, de azthittem, hogy elfagyott, most mi lesz?

Szalkó Creative Commons License 2006.03.27 0 0 578

A képek szerint egyértelműen kiszáradásos tünetek. Sürgősen víz kell neki, de sok. Legjobb lenne egy nagy, vízzel teli edénybe állítani, hogy ellepje az egészet, és így áztatni. Talán még lehet belőle valami, mert alul mintha még élne egy-két hajtása.

De mi lehet a kiszáradás oka?

Írod, hogy egy éve van kint a kertben. Lehet, hogy a földje teljesen kővé fagyott. Fagyott állapotban a vizet nem tudta felvenni, mivel örökzöld fajta, az örökzöldek télen is párologtatnak, mégha kisebb mértékben is. Lassan -lassan a hosszú télben szépen kiszáradt. Télire ajánlatos fenyő ágakkal betakarni a rodikat, és ez nem csak a fagy ellen véd, hanem árnyékol is (a közvetlen téli napsugárzás is árthat).

Előzmény: monarda (576)
monarda Creative Commons License 2006.03.27 0 0 577

Bocsi , a képek lemaradtak:

monarda Creative Commons License 2006.03.27 0 0 576

Sziasztok Rodi rajongók!

Ez a rododenrton már egy éve volt a földbe nálunk a kertben, most pedig teljesen lekonyulva van és a teteje sárgulni kezdett és mintha egy egy ága fonnyadt is lenne.

Gyorsan kiástuk a földből és Novobalt+perlit keverékébe cserepeztük, szerintetek megmenekül? Holnap veszek rodi tápot és azzal még jól belocsolom.........

Vagy ha lenne tippetek a kép alapján..............

wanda21 Creative Commons License 2006.03.26 0 0 575

Szia Szalkó!

Köszönöm szépen válaszod, én is erre gondoltam, de fő a megerősítés:) Akkor idén még nem számítok virágzásra.

Előzmény: Szalkó (574)
Szalkó Creative Commons License 2006.03.26 0 0 574

Szervusz wanda21!

Ebből a hegyes, vékony rügyecskéből az idén még nem lesz virág. Egy új hajtás fog belőle kifejlődni. Már a nyár végén megmutatkozik, hogy melyek a virágrügyek. Azok jóval ducibbak és nagyobbak, mint a sima hajtásrügyek.

Előzmény: wanda21 (573)
wanda21 Creative Commons License 2006.03.26 0 0 573

Sziasztok!

Új vagyok itten, és lenne egy kérdésem: tegnap tettem szert egy rhodira. Szerintem nagyon szép, egészséges. A kérdés a következő: a képen az hajtás lesz vajon, vagy majd abból fejlődnek ki a virágok?? Nagyon izgat, hogy idén fog-e vajon virágozni, vagy ne reménykedjek benne?! A segítséget köszönöm előre is.

Vanda

Szalkó Creative Commons License 2006.03.24 0 0 572

Ez az újonnan vett kis lilád a "Moerheim"? Annyi pénzért jó vétel volt. Hát az tényleg egy igazi kis törpe rodi, egy Impedítum-hybrid. 40-50 cm-nél nem nő nagyobbra és a levele aromás illatú. Szuper kis növény.

Előzmény: kiwancsi (570)
kiwancsi Creative Commons License 2006.03.24 0 0 571

A cserepes Rhododendronom látható a 202 és 269 -es hsz-ben.

Előzmény: Szalkó (569)
kiwancsi Creative Commons License 2006.03.24 0 0 570

Igen.

"Moerheim" Rhododendron és nem Azalea. Rosszul írtam, mert rosszul volt kiírva, és az röződött bennem.

Ilyenformán nem Japonica hanem törpe(zwerg)

Ha beírod a gugli-ba a nevét azonnal feljön egy német oldal, és minden rajta van. Ha tovább bogarászol, találsz angolt is.

Kívülre tettem az ablakpárkányra mert idén óvatos voltam, és még mindíg ugynolyan gyönyörű.

Én egyébként 3 éve cserépben tartok egy nagyot is, remekül működik, és minden évben csodásan virágzik.

Persze azt hiszem nem a 3m magas fajta. Annak nincs meg a papírja(ha volt egyáltalán)

Előzmény: Szalkó (569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!