Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2021.01.20 0 0 15849

Ha olyan göncit sikerült kifognom, ami egyiktől sem szenved az ritka? 

Előzmény: firpoliono2 (15847)
lukacs89 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 15848

Nekem is esélyes, hogy már a kertészetben elkapta a Gönci. Főleg, hogy ugyanonnan vettem, mint a Beszterceit. Szomorú, de az idei évet azért megvárom vele.

Ha esetleg később kiveszem a kajszit, mit ajánlotok helyette? Jó lenne valami viszonylag későn virágzó, önporzó, egyben vírus rezisztens. Csupán ennyi a kérésem. :D De hát ilyet nehéz találni, ahogy nézelődtem neten. Kuresiat találtam, ami megfelel ezeknek a feltételeknek. Valakinek van vele tapasztalata?

De még az is lehet, hogy nem fogom erőltetni a kajszit és mást ültetek. Ahogy írtad te is, hiába vírus rezisztens, akkor is ott van a többi betegség, meg a fagy veszélye...

Köszönöm a jótanácsokat és a segítséget!

Előzmény: firpoliono2 (15847)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 15847

Nekem vírusosan adták el a Göncit a faiskolában. A levélzet alapján nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy vírusos a fa, ezért tápanyagellátási problémának tulajdonítottam a foltokat a leveleken. Aztán az ültetést követő negyedik évben megmutatta a termését: az összes gyümölcsön csúnya horpadások voltak, valamint a termés féléretten lehullott, továbbá a gyümölcsök magja leopárdfoltos volt. A termés ehetetlennek bizonyult a fenti problémák miatt.

A fa a vírustól függetlenül nagyon életerősnek mutatkozott, évente 1-1.5 métert növekedett. 

Azt javaslom, várd meg, hogy idén milyen terméseket hoz a Göncid. Egyáltalán nem biztos, hogy elkapta a vírust. Nálam például a Gönci mellett volt kb. 8 méterre Bergeron, valamint 20 méterre Mandulakajszi. 4 év alatt egyik se kapta el a vírust, viszont őket más betegség (talán fitoplazma) miatt kellett kiásnom idén.

Ha kajszit telepítesz, a gutaütés, fitoplazma miatt folyamatosan tartsd élesen a fűrészt és az ásót. Nálam ezek a betegségek sokkal több problémát okoztak eddig, mint a sharka vírus.

Még egy jó tanács: metszéskor mindig fertőtlenítsd a metszőollót minden egyes fa után.

Előzmény: lukacs89 (15845)
Ali-bá Creative Commons License 2021.01.19 0 0 15846

Igen. Igen. Igen. Igen.   Aztán egyre romlik a helyzet.

Előzmény: lukacs89 (15845)
lukacs89 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 15845

Sziasztok!

Ha esetleg a Gönci magyar kajszim elkapta a sharka vírust, attól még terem? Csak foltosság látható a magon/leveleken? Vagy változó? Van, hogy annyira elkapja a vírust, hogy féléretten lehullik, mint pl. a szilva? Sajnos esélyes, hogy elkapta a kajszim, mivel egy vírusos szilvafa van a közelében, melyet most fogok kicserélni egy vírus rezisztens fajtára. Csak félek, hogy a Göncit is ki kell majd szednem. Tavaly elfagyott, szóval abból még nem tudtam megállapítani, hogy mi a helyzet vele.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Norbert13 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 15844

Én Balatonvilágoson vettem pár hónapja, 2500Ft+ÁFA/db. Plastoflex71 fagyvédelmi gyertya - 4,5 kg. 

Égés idő elvileg 11-12 óra. Minimális vásárlási mennyiség 20 db.

Idén próbálom ki először, de remélem nem lesz rá szükség.

Előzmény: raczno (15841)
Jani71 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 15843

Én egyszer több kajszit is lekentem mésztejjel (más fákkal együtt). Semmilyen káros hatását nem tapasztaltam.

Előzmény: Robz (15840)
lszeman1 Creative Commons License 2021.01.13 0 1 15842

Én igen. Csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen túl vastag a réteg, mert akkor felpikkelyesedik és jó búvóhely a kártevőknek. Szerintem a legjobb 1 kg mészhidrát 8 liter vízbe, és ezt a sűrűséget átszűrve gond nélkül lehet permetezni.

Előzmény: Robz (15840)
raczno Creative Commons License 2021.01.12 0 0 15841

Sziasztok!

A tavaszi fagy elleni védekezés jegyében szeretném megkérdezni a véleményeket a fagyvédelmi parafin gyertyáról...

Magán kertben kellene kb 400 nm-en pár fát megvédeni, köztük egy kajszit is...

Hol lehet megvenni kis tételben? Mik a tapasztalatok?

Köszönöm!

Robz Creative Commons License 2021.01.03 0 0 15840

Sziasztok!

Kajszi törzsét szoktátok télire mésszel lefújni?

Olvasok rólatöbb helyen, de nem próbáltam még.

naivkezdo Creative Commons License 2021.01.01 -1 2 15839

megnézném azt a gyökeret, ami az én ültetőgödrömet (köbméter) 1 hét alatt elhagyja:D

Előzmény: Törölt nick (15835)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.01 0 0 15838

ez a magyar paradicsom amúgy nagyon finom, csak ezt veszem, ha elérhető.

Előzmény: diospyros (15799)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.01 0 0 15837

sok sikert, boldog evet

Előzmény: Antal986 (15836)
Antal986 Creative Commons License 2021.01.01 0 2 15836

Boldogabb évet mindenkinek , mint amilyen a  tavalyi  volt .

Én méter mély és méter széles gödröket ástam , hamu jó kálium forrás és a pajorok utalják , a fa szén  víz megkötő a pajorok és a pockok utálják , a képen ahol a cipőm van ott már két taliga trágya van a 15 centi homok réteg alatt.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152949687&t=9007484

Előzmény: Törölt nick (15835)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.30 0 0 15835

a gyoker egy heten belul elhagyja az ultetogodrot szerencsere, a szen nem hasznal, de nem is art, a tobbit gyorsan elfelejti a fa, a hamut plane

egetett mesz oltva higitva, mukodik de az is csak keveske, mert a gyoker szerencsere hamar szetfut "amerre lat"

meg a homokban is lehet annyi tapanyag, hogy noni tud egy fa, azt a gyoker megkeresi, legtobbet egy marek npk segitett volna

a szerves tragya arra valo, hogy a talajt bontsa, a benne levo anyag nem sokat hasznal kozvetlenul

a homokban nincs mit bontani, de ha evtizedeken at megmuveled es szantod es tragyazod, lesz egy talaj, minek rossz a phja, de van benne vmi

a meszeles is olyan, hogy artani nem tud... vastag, ugy 12-15 cm feletti vastag torzsek nagyobb hidegben hajlamosak elcsattani, ha sut a nap, mert nagyon nagy a hotagulasi kulonbseg, erre lett ez kitalalva

Előzmény: Antal986 (15834)
Antal986 Creative Commons License 2020.12.30 0 2 15834

Üdv , nos az én 1 aranykoronás por homokon igenis szükséges  volt a trágya a gödörbe , meg hamu és faszén és mész por.  A fáimat tavaly ültetem 60 darabot Bergeval St julien alanyon a környéken úgy mondták hogy 10 % ki se hajt , és fele Júliusra kipusztul . Mind a 60 élt most December elejéig aztán lemeszeltem és hát lehet nagy részüket kinyírtam a mésszel.  Mindegy is nagyon gyenge homokra kell a  szerves trágya .

Előzmény: Törölt nick (15833)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15833

a jo eredmeny is hozhat teves ertelmezest

a marhatragya nem hat, vagy nagyon minimalisan hat abban az evben, inkabb az elozo evek tevekenysege jelenik meg...

sokat szamit a gyoker, ismerni kell a talajt

ulteteskor nem szabad szerves tragyat tenni a godorbe, az csak a fergeknek-rovaroknak hasznos

kizarolag egy marek npk

Előzmény: firpoliono2 (15832)
firpoliono2 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15832

Több összetevős dolog a megelőzés. A permetezés nem biztos, hogy elég az ilyen jellegű betegségek elkerüléséhez.

Kajszin, de főleg őszibarackon minden nyáron megjelent nálam valamilyen gombabetegség. Idén tavasszal pelletált marhatárgyával leptem meg őket, amit kiegészítettem komplex műtrágyával, valamint egy kis baktériumtrágyával. Nem tudom, melyiknek köszönhetően, de májustól kezdve gombabetegség ellen nem kellett permeteznem. Fénylő sötétzöld leveleket hoztak, majd kicsattantak az erőtől. 

Azt gondolom, hogy egy tápanyagokkal jól ellátott fát kevésbé találnak meg a gombák. Természetesen ott van még a szerencse faktor is: csinálhatsz akármit, mégis beteg lesz a fa.

Még egy apróság, amit fontosnak tartok. Évek óta használtam komposztált marhatrágyát. Sajnos nem hozta meg a várt hatást. A pelletált trágya sokkal hatékonyabbnak tűnik.

Előzmény: beller1 (15830)
evodia2010 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15831

Valami kinyírta a fatörzs szöveteit és elkezdett utána gombásodni. Talán szú is van benne a kéreg alatt, ha tompán kong. Kocogtasd végig a tövétől. 

Előzmény: beller1 (15825)
beller1 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15830

Köszönöm, re-rebondo neked is. Jön a vas vitamin akkor. Viszont a többi fán hogy tudom megelőzni a betegséget? Mit kell tegyek, hogy itt a telken levő másik kb 10 kajszi elkerülje ezt. A fenébe, hogy évente vagy hatszor nyolcszor permetezem monilia és rovarok ellen , április-májusban takargatom a fagy ellen és mégis beüt a krakk.

Előzmény: beetee (15828)
beetee Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15829

Magyar neve Hasadtlemezű gomba, Schizophyllum comune

Több baj is van vele. keress rá.

Előzmény: beetee (15828)
beetee Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15828

Ezzel az a baj, hogy a mézgásodást még csak-csak vissza lehetne faragni a beteg részig, de ez a gomba felülfertőzés sajnos már elterjedt a fás részekben.

Nem csak a kis fehér termőtestekből áll ugyanis, hanem az mögött jóval nagyobb területen (a kép alapján az egész törzsben) ott van.

A kis fehérek, csak az ivaros szaporodásra szolgálnak. Vagyis szórják a spórákat a környékre.

Ezért nem is érdemes törölgetni, mert átviszed valahová máshová, ahol persze nem biztos hogy meg is tud maradni, mert leginkább a már beteg részeken jut be.

Szerintem jobb ha nem sajnálod a kivágást. 1-2 évig még lehet, hogy élhet, a gomba meg pár havonta, ha olyanok a körülmények kinöveszti a termőtesteit, de kiirtani nem fogod tudni.

Előzmény: beller1 (15825)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15827

nekrozis

vszinu gutautes, pseudomonas  

nyisd meg a hancsot, meg lehet keresni az elo reszt, visszafaragni, de az ilyen nem kecsegtet hosszutavu sikerrel

februar vegen erdemesebb

Előzmény: beller1 (15826)
beller1 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15826

Próbálom nagyobba.

beller1 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 15825

Nézegettem a kisfákat és az egyiken erre lettem figyelmes. Ez valamilyen fagomba, nem lehet a fa törzséről "lesodorni" kézzel. Mit kezdjek vele.

nyebojsza Creative Commons License 2020.12.25 0 0 15824

A moderátorok igazán egy dologra ugranak nagyon, ha a pártpropagandával ellentétes politikai mondanivalót látnak, a többi nem érdekli őket... legfeljebb ha valaki panaszkodik...

Előzmény: diospyros (15818)
green69 Creative Commons License 2020.12.25 0 2 15823

Mindenkinek békés boldog ünnepeket kívánok.

Sajna az elmúlt időkben nem jártam erre felé. Régi tervemet sikerül lassan formába önteni ugyan is tudtam venni egy házat amihez egy jó darab föld is van 7000m2 . És a felújítás a kajszi és a munka minden időmet elveszi. Mindenkinek még egyszer kellemes ünnepeket.

Olligazda Creative Commons License 2020.12.24 0 1 15822

Békés Boldog Karácsonyt kívánok minden gyümölcs szerető kollégának. 

harogem82 Creative Commons License 2020.12.23 0 2 15821

Minden kedves forumtársnak Boldog karácsonyt kívánok!!! 

madpapa2 Creative Commons License 2020.12.23 0 1 15820

Villamosenergiát most sem lehet gazdaságosan nagy mennyiségben ( GWh ) tárolni. Csak lokális, kis egységekben.

Előzmény: diospyros (15818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!