Keresés

Részletes keresés

CsabaBP28 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 2753
Ajánlom nektek a következő kána / canna honlapot :

http://www.canna.mlap.hu
Arth_ur Creative Commons License 2009.02.03 0 0 2752
Csatlakozom Jozsóhoz, megbízható, lelkiismeretes kereskedőtől kell vásárolni, ha csak egy mód van rá.
Konkrét kákis tapasztalatunk: kollégáimmal négy szabadgyökerű csemetét vettünk tavaly (Choccolatino és Vaniglia fajtákat), és mind megeredt. A sors fintora, hogy az enyém a leggyengébben, de a tél előtti becsomagoláskor épek és egészséges voltak a hajtásai annak is.

Az egyik csomagküldőnél kapható kisméretű, ismeretlen fajtájú, dupla ennyibe kerülő csemetével szemben biztosan az erős szabadgyökerűt kockáztatnám meg, ha már ismerem és bízok a kereskedőjében.
Előzmény: Flanell (2748)
marimama51 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 2751
Hát most aztán elszomodtam:(Ezek szabadgyökerűnek vannak írva.Ennyire nem lehet bennük bízni?Hát ez szomorú.Elvagyok bizonytalanodva.
szaguaro Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2750
Fityeházáról tavasszal 2000-ért hoztam egy ismerősnek olyan1,5m-est.
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2749
Kalézolunk,kalézolunk!A szabadgyökerű és konténeres fa régi viták alapja,szerintem
meg nem mindegy hol,melyik faiskolában.Nálunk négy van az egyiktől még ingyen sem szívesen hoznék el növényt.Ezek képesek úgy szállítani a csemetéket,hogy felszórják
a platóra és 100 km-ről minden takarás,csomagolás nélkül szállítják hóban,szélben.
Ugye nem kell ragozni,mennyit ártanak,ráadásul otthon cimkézték fel a fákat.
A legsatnyább,szinte gyökér nélküli csemetéket becserepezik és következő évben,mint
előnevelt dézsást,drágábbért teszik ki.Egyszerűen döbbenetes!
De van olyan is aki a kényesebb facsemetéknek bérel télre tárolóhelységet (fóliasátrat)
és ott tárolja télen ezeket.Tavasszal nem kér érte többet és azonnal visszatakarja
a csemeték gyökerére a takaróföldet,ha egyet kivesz közülük.Ezek apróságok,de ebből
már látszik,hogy ki az aki lelkén viseli a növényei sorsát.
Flanell Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2748
Ennyiért szabadgyökerű van, arról meg rosszak a tapasztalatok.
Előzmény: marimama51 (2741)
marimama51 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2747
Köszönöm a kimerítő választ,így már bátran bele merek vágni a káki ültetésbe.Az írásodat biztos ami biztos,elmentettem,hogy ne kelljen később keresgélnem.
Előzmény: jozso48 (2745)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2746
Még annyit a választáshoz,hogy érdemes a másik két ilyen témával foglalkozó fórumon
visszakeresned,mert mindegyik fajtáról vannak vélemények bőségesen-hámozd ki a
számodra fontos szempontok alapján.Nekem ez a három fajta bőségesen elég ill.
most kaptam egy tavalyi oltványt(ismeretlen,hatalmas gyümölcsű),így nem szándékozom többet beszerezni.A Rojo Brillanténak azért örültem mert,nem kell loty-
tyadt puhára érnie,még félig keményen is finom volt és nem húzott.A Vaniglia volt az
első,az meg ízlett elsőre,az Athén nekem inkább aszalva volt nagyon finom.Ez amit
most kaptam,egyenlőre név nélküli,hatalmas gyümölcsei miatt tetszett meg,ez viszont
nem áll el sokáig,gyorsan el kell fogyasztani.Hát mindnek van előnye is hátránya is.
Fontos még a téltűrésük,de mivel csak pár éve vannak nem igazán mérvadó a véleményem.
Előzmény: jozso48 (2745)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2745
Természetesen ilyenkor nem is szabad kiültetni,csak a fagyok elmúltával.Addig nyugod-
tan tárolhatod garázsban,pincében.Minimálisan öntözni inkább csak nedvesen tartani.
Ahogy az idő enyhül ki lehet rakni konténerestől az udvarra,ha erre van lehetőséged v.akár erkélyre-esetleg ha ismét kemény fagy lenne visszateszed éjszakára.
Az ár szerintem nagyon jó,főleg ha ekkorát adnak érte.
A kiültetéshez,ha elfogadsz tanácsot:
-nem mindegy a helykiválasztás,ha van rá lehetőség,akkor azért próbálj meg védett
helyet keresni számára.Első télen célszerű télre takarást biztosítani számukra.
-az ültetőgödör előkészítése sem utolsó szempont.Én mindig gondosan előkészítem
az ültetés előtt a helyüket.Legalább 80x80x80 cm-es gödör(én közel köbmétereset
készítek).Mindig van előkészített,komposztált marha,kecsketrágya,csaknem földdé
érlelt.Jóval ültetés előtt elkészítem a gödröt,majd félig visszatöltöm az alaposan fel-
dúsitott talajt,keverek bele NPK műtrágyát,talajfertőtlenítőt,majd alaposan beöntözöm
és letakarom egy db fóliával(esetleg szétvágott müanyag zsák)Legalább 2-4 hétig
így marad,csak utánna ültetem be a fát.
Mi értelme van?A talajfertőtlenítést nem kell magyarázni.A talaj erőteljes feldúsítása
ill a fa aláaknázása trágyával azért hasznos,mert később már csak felületi trágyázást
lehet tenni,így viszont az induló csemete,sok energiához jut és így kihasználom a fiatalkori növekedési erejét.Pár éves körtefáim is hatalmasat nőttek és termést pro-
dukáltak,míg ugyanezek a szomszédban 8-10 éves korban érték el ugyanezt.
Hidd el megéri,éveket nyersz vele.Sok sikert!
Előzmény: marimama51 (2744)
marimama51 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2744
Jozsó még azt szeretném kérdezni,hogy ha most megrendelem a kákit,mi vele a teendőm.Még kiültetni nem lehet,hová tegyem a kiültetésig?
Előzmény: marimama51 (2743)
marimama51 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2743
treemail.hu itt nézd meg:)
Előzmény: DorkaDorka (2742)
DorkaDorka Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2742
Hol lehet ennyiért kakiszilvát kapni?
Előzmény: marimama51 (2741)
marimama51 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 2741
Köszönöm a válaszokat....Jozsó,ezek a kákik 140-200 cm-ek és 3950-be kerűlnek,Szerinted ez jó ár?Van még egy másik fajta is,ez a choccolatio,ezt is ismered?
Előzmény: jozso48 (2738)
Flanell Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2740
Ezek közül a Hana Fuyu a legnyavalyásabb, én mégis ilyet akarok majd alkalomadtán, mert ez már szedéskor sem csersavas állítólag. A többi meg olyankor még ehetetlen, és etilénes érlelés nélkül vagy jó lesz, vagy sem.
Előzmény: marimama51 (2737)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2739
Kétféle volt nekik is ,az egyik sajnos kevésbbé jó,de azt biztos nem tudod(szerintem
ők sem),hogy éppen melyikből kaptál.Majd kiderül légy türelemmel.
Előzmény: Jana bá (2736)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2738
Ez mindegyik jó fajta,eddig legalábbis mindről jó véleményt hallottam,nekem 3 fajta
van köztük a Vaniglia,melyet én is jónak tartok,már termett,de előtte is kóstoltam.
A másikak:Rojo Brillante,Athen.
Előzmény: marimama51 (2737)
marimama51 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2737
A hozzá értőktől szeretném kérdezni,hogy melyik fajta kákit érdemes ültetni.Ezeket találtam:Hana fuyu,Tipo,Vaniglia.Egy másik topikon már kérdeztem,de sajnos nem kaptam választ.Nagyon örűlnék ha valaki segítene a választásban.
Jana bá Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2736

Megint csak köszönöm!

A szurinámit Rappaiéktól vettem, csak nem győztem eleget kérdezősködni.

Ha valakit érdekel francia "magos" oldal: http://www.seedsplants.com/ResultChoix.php?Lang=fr&YY=Vente&VV=Designation%20ASC&XX=Graines&Titre=Graines

Előzmény: jozso48 (2734)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2735
A mangrovéknak én úgy gondolom feltétlen szükségük van a sótartalomra,ugyanis
egyik éven én is kaptam ilyen kis növényeket és magot is.Nem tudtam mi a csuda az
csak gyanítottam,hogy az lehet.Viszont nem gondoltam akkor a sótartalomra és sze-
rintem annak hiánya miatt fokozatosan mind elpusztult.Pedig a magok is kikeltek azután a kis növények sorba elmentek.Talán jobb is mi a fenét kezdenék most velük.
Ráadásul az sem mindegy,mint így utólag kiokoskodtuk,hogy milyen sót és mennyit
kapjanak.Nyilván a megfelelő tengeri só szükségeltetik.No meg télen nyáron trópusi
meleg.
Előzmény: szaguaro (2714)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2734
Bár nem tőlem kérdezted,de ez gondolom nem probléma.Az attól is függ,hogy a növé-
nyed magonc v.dugvány?A magoncok 5-8 éves korban kezdenek,míg a dugvány lehet,
hogy már 2 év múlva.Függ a fejlettségi állapotától és attól is,hogy neveled.Az egyszer-
re ledugott vesszőkből is nagy különbség lehet.
Alapvetően a dézsában nevelt növényeknél nagyon fontos a talaj fizikai szerkezete,
összetétele,tápanyagtartalma.Ez utóbbit a legkönnyebb pótolni a különféle műtrá-
gyákkal,tápoldatokkal.Igénylik is azt a nyári hónapokban.Nyáron nyugodtan ki lehet
tenni őket (persze a fokozatos szoktatással)teljes napfényre,szabadba.Ha elkezd
virágozni itt nagyobb az esélyed,hogy a szél,a rovarok beporozzák.Ahogy Vitirama is írta,teljesen normális ilyenkor a levelek elhullatása.Ilyenkor ill.tavasszal mielőtt ki-
hajtana célszerű a metszését elvégezni,ha indokolt.Jellemző rá,hogy nagyon sok
vékony ágacskát nevel,ezeket célszerű megválogatni,metszeni.Nagyon finom a
gyümölcse,igazi csemege.Sajnos nem mindegyik ontja a termését.
Tavaly a három fámból csak egy termett (pont amelyiket bonsaiként vettem),pedig előző évben már mind termő fa volt.
Előzmény: Jana bá (2723)
gáborke Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2733
A második előnyt nem is tudtam, jó hogy leírtad.
G.
Előzmény: cucurbia (2731)
gresagabi Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2732
köszönöm.....
Előzmény: csoer (2727)
cucurbia Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2731

Sajnos a paypal rosszabb árfolyamon szedi le a pnzed mint a sima bankkártyás fizetés,de van két előnye ezért az emelt felárért:

1.Azt a forintösszeget amit a vásárlásnál leszednek nem változtatják,tehát ha van sms-értesitésed esetleg vagy hasonlo,akkor biztos lehetsz benne,hogy az a ft összeg amit a vásárlásnál kiir a renszer az annyi is marad,bárhogy is változik utobb a banki árfolyam.

2.Ha 30 napon belül nem kapod meg az árut,akkor ugye irni szoktunk a kereskedőnek,hogy mi van,vagy adja vissza a pénzt.Nos ilyenkor a kereskedők egy része(főleg a távol keletiek)valahogy elfelejtik,hogy ki is vagy,aki irod a levelet.És persze pénzt sem látunk viszont.Viszont a Paypalnál ebben az esetben(45 napon belül,ez fontos!!!)lehet reklomáciot inditani.Ilyenkor a kereskedőnek kell a Paypal felé bizonyitani,hogy te átvetted az árut(aláirt átvétel vagy hasonlo).Ha ezt egy adott időn belül nem tudja megtenni,akkor a Paypal visszautalja a vevőnek a pénzt és gondolom leszedi azt az eladó számlájárol.

Tudom mert ezt már kétszer el kellett játszanom egyszer egy Honkongi,tavaly meg egy Maláj kereskedő ellen.

3.Valoban a Paypal zárt redszer igy onnan nem lehet meghekkelni a kártyaszámodat.(ebben nekem most ugyis egy igen kellemetlen élményem volt decemberben,igy friss az "élményem")

Előzmény: becko8 (2725)
cucurbia Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2730

Az első egy melegigényes tengerparti növény.Két magot vettettem két éve,egy kelt ki a másikat eltettem disznek miután nem kellt.Talaj felszinre kell vetni ugy háromnegyedrészben legyen benne.Egy év alatt másfél méteresre megnőtt,utána kezdett elágazni igy aztán ki is kellett karozni mert eldölne.A legmelegebb helyen van télen,szinte teljes világosságban mert csak igy maradt meg.Nagy fehér,illatos virága lesz a nevét majd megkeresem.De valoban nem pálma.A sárga magot nem tudom mi.

Előzmény: semmeringbahn1 (2700)
csoer Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2729

Hello!

Ahogy a gáborke mondja, sima hitelkártyával igen veszélyes bárhonnan és bármit rendelni.

Jó magam sokáig tartott vissza ez a probléma, aztán merült fel az OTP -nél a WEB számla. Így csak annyit töltök a számlára, amennyi a számla. Így kockázat nélkül rendelhetek.

Ennek ellenére regisztráltam magam a paypal -al.

Van ahol csak paypal-al működik a rendelés (nem hitelkártyával, ezen kívül a tranzakció hihetetlenűl gyors stb.).

Üdv.

Előzmény: gáborke (2728)
gáborke Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2728
Mindegy melyikről fizetsz mindenképp dollárból konvertálnak (jobb mint a 300 ft-os euro:().
A Paypal azért szerencsésebb mert biztonságosabb a fizetés, nem adod ki a kártya-adataid, stb..
üdv
Előzmény: becko8 (2725)
csoer Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2727
Hello! Úgy láttam-ha ez volt a keresés tárgya-, hogy a

Flowers & Exotics Web -nél van még Tamarindus indica.

Üdv.

Előzmény: gresagabi (2720)
csoer Creative Commons License 2009.02.01 0 0 2726

Hello!

Én a kis méretű tőzegpohárkába vetek,  kb. 50% perlit, 30%tőzeg és 20% kókuszrostba.

A felső rétegbe kb. 2cm vastag tiszta kókuszréteget terítek és ebbe rakom a magokat.

Közel 27C fokon, meglehetősen párásan csíráztatom. Ha így sem kell ki, nem én vagyok a ludas. (ehhez kerestem ki az interneten az átlagos csírázási időket, a körülbelüli tartási idő végett).

Üdv.

Előzmény: becko8 (2719)
becko8 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 2725
Most látom, hogy a Trade Winds Fruit nál nem is feltétlen szükséges paypal, mivel lehet anélkül is kártyáról fizetni, bár hogy dollárban....nem tudom melyik a jobb, bár már regisztráltam paypalra.
DorkaDorka Creative Commons License 2009.01.31 0 0 2724
Bár visszakerestem a fórumon és eszerint a licsi vetése teljesen reménytelen, azért megkérdezném, hogy van-e valakinek pozitív tapasztalata - vagyis olyan licsije, ami a második évet is túlélte?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!