Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Félreértetted, én most egy 5-6 éves kisebb fáról beszéltem (aktuális fáimról), ill. pár éves oltásokról, természetesen a növekedéssel növekszik a termésmennyiség is. De ahhoz nagyra kell nevelni a fát, egy kisebb fától amit esetleg vásárolsz neten, pár évig ne várj nagy mennyiséget (akár 8-10 év is kell már a komoly hozamhoz). Ahogy a kolléga fáján látod, ez elég szép nagy már, eddig jó pár év kell mire eljutsz.
Nem értem teljesen az eszmecserét a mandarinok termés mennyiségéről. Egy példám van a sajátomról. 46 db termés volt rajta (kb. 5-6 kg). Az idei virágzás szerint jóval több ígérkezik.
Sajnos az én sem tudom mandor-od volt e, igazad mondott e a kereskedő, lehet.
Mondjuk én 2 féle mandor kóstoltam, egyik az Ortanique, de nem volt nagy szám, közel sem amit én Novaként vettem, lapos gyümi, ezért gondoltam.
Sajnos nem vagyok egyáltalán biztos hogy nálunk a Nova elérné azt a minőséget amit délen, emiatt nem mondom hogy tuti gyümölcs, de megpróbálni meg lehetne. A Satsumát viszont én is csak ajánlom neked.
Arra nehéz válaszolni mennyit terem le, ahogy kérdezted.
2 éve 3 termés volt a nagyobb sats. fámon ( nem olyan nagy fa, évre sem) ez olyan 1 kiló volt.
A clementineken ha jó év van és sok köt, akkor -mint ez évben is- 1 fán 1,5 kiló is volt, de persze nem mind volt jó ízre, főleg ha a fajták közötti különbséget is nézem.
Igen néztem, csak elfelejtettem írni, illetve elég gyér a minősége a képeknek.
Én mindenképp megvárnám inkább a nyár elejét átültetésre, annál amelyik erősebben át van szőve.
A képeidnél van amelyik nem annyira, az akár jövőre is ráér.
Akkor lehet szükséges még az átültetés, ha a talaja nem túl jó szerkezetű, túl tömör, vagy túl laza, és nem áll stabilan a citrus. Ne ültesd túl nagy cserépbe ha átültetsz, 1-2 számmal nagyobba csak, mert nem fogja télig belakni a talajt.
Éreztem eddig is, hogy kicsit más a Kumquat viselkedése, de nem kerestem a miértre eddig a választ. De a cikked megvilágosított az eltérő vegetációs ciklusra. Oké a grape önkényes besorolásához, de nekem a két fő "csoport" a citrom félék (amiket a savas levükért) és az ehető félék (lehetőleg édes). Ez utóbbiakat szeretem inkább termeszteni. Persze fel vannak írva a pontos megnevezésük is a cserepekben.
A kőművesektől tanultam a kifejezést. A sima homok a bányászott (földet is tartalmazhat), pl. játszótereken a gyereknek is azt rakják. Az éles homok az a kavicsbányákból mosással, rostálással keletkezik. Nem tudnak a gyerekeknek belőle pl. játékformázni. Azért nem kell tőlem mindent ennyire komolyan venni, elég ha én akarok mindent a legtökéletesebben csinálni. De hát mindent mérnöki precizitással szeretek megvalósítani.
Ez a tél a melegtalpas nevelés kísérleteiről szólt, infra filmmes kialakítással. Az előző két év volt a számomra alkalmas földkeverék kidolgozásának az időszaka.
A közelmúltban érdeklődtem itt a mandarin termőképességéről.
'Arról kellene info, hogy egy még kezelhető méretű mandarintól (pl. Miyagawa, Satsuma unshiu) mennyi termés várható.", 22793. - de senki nem mondott erről semmit.
Nagyon örvendek hogy van aki hasznosnak talaja az írásaim, akkor már megérte! :) Figyeld hogy az első hajtás az csak zöld... Fortunella nemzetiség kicsit máskép muxik mind a citrus.
Gáborke. Azt írtad akkor kell átültetni a növényeimet ha nagyon átszőtt a talaj tettem fel képet ezeket át kell -e majd ültetni?Nézzél már rá légyszi a 22816-os képre.
Kérdeztek, elmondtam. Megfogadni nem kötelező. Úgy sincs két egyformán tartó citrusos. Mindenki másképpen locsol, tápozik, teleltet, ........ De annyi információ van a neten, hogy lehet választani melyik a számára célra vezető.
Öreg bácsikánál láttam szép nagy citromfát homokban ültetve nagy fahordóba és a tyúkok alól szedte rá a tápot. Neki az volt a célra vezető.
Hú, nem is tudom mit mondjak. Nekem nem váltak be a kész citrus földek. Heteket keresgéltem a neten milyen az ideális keverék. Több százat írtam le és utána hasonlítgattam össze az összetevőket. Majd egy fél évig magoncokon próbáltam különböző verziókat. Nekem, hangsúlyozom nekem az én különc tartási és locsolási és tápozási módszeremnek az alábbi vált be.
adagok nálam kisebb veder:
-2 jó minőségű marhatrágya
-2 kiáztatott kókuszrost vagy natúr tőzeg
-1/4 éles homok
-1/4 perlit
-3 zeolit
-1/4 faszén por
- teszek hozzá még keserű sót és néha rézgálicot(szemcsés) ha hoztak hozzám döglődő és gyökér problémás növényt és fel kellett erősíteni, de ennek arányát nem mondom el, (de e nélkül is már jó szerintem a keverék).
Egy nagy műanyag ládába nagyon alaposan összekeverem.
A zeolitot szúnyoghálós szitán átszitálom a portól és kiszedem ha van benne földdarab és ágdarab. Utána átmosom vízzel és 2-3 napig szárítom. Ezután 3%-os vaskelátos vízzel leöntöm, épphogy ellepje és 2 nap alatt szinte felszívja a zeolit. Ezután kezdem tulajdonképpen mindennel az összekeverését.
Amúgy az eredeti kérdésedhez: egyharmad arányban tennék zeolitot.
Átültetni én csak május- szeptember között szoktam, de más véleménye is fontos lehet ebben.
Szeretném megkérdezni, hogy milyen arányban kevered a zeolitot a citrusföldhöz? Szeretném tavasszal átültetni a citromokat és a kumqvátot, de még elég kezdő vagyok. Válaszodat előre is köszönöm.
Tavaly 2 alkalommal beszéltünk a vásárolt és jónak bizonyult mandarinokról, Te mondtad az elsőt talán (ápr.elején) Novának, aztán később, május elején volt a másik (erről tettem be fotót), amit a kereskedő mondott Mandornak és nagyon jó minőségű volt.
Majd később visszamegyek a tavalyi kereskedőhöz, most már nagyon érdekel, nála milyen minőség lesz az idén. A tegnapi táblázat szerint a Mandor még később érik.
Idén is csak ezt a két félét vettem, kevert halomból forma szerint válogatva, mert a csarnokban az árusok többnyire összekeverve árulják a mandarinszerű gyümiket, a fajtáról gőzük sincs azon kívül, hogy "mézédes".
Én már 1x-2x próbáltalak a mandor (tangor), Ortanique témáról elvinni, sajnos nem lesz olyan mint délen, bár 2 éve melegebb nyáron nem lett rossz, de közel sem olyan mint kéne.
Nem tudom, meg vagy győződve hogy tangor-t ettél, mikor a lapos, szoros héjút vetted. Mert én is olyan vettem múltévben, és rá volt egyértelműen írva hogy Nova mandarin (nem a tangelo!).
Pár napja én is hozzájutottam ehhez a laposhoz, de tényleg gyengébb mint múltévben kifejezetten savanykás, nem akkora élmény mint múltévben (ahogy írták már, nyárfüggő lehet).
Teljesen egyetértek, sajnos a normál mandarinoknál is ki kell választani ami a mi klímánkra igazán alkalmas (narancsnál szintúgy), ezzel próbálkozom most, mivel van ami nem lesz olyan aromájú mint a mediterrán területeken. A Hernandina pl. egyik évben sem lett túl megnyerő, de van még pár példa. A satsumák ennek ellenére mindig igen finomak lettek, tehát tényleg érdemes ebbe az irányba elmenni.
Mivel a 22 fajta citrusomból csak három a citromféle, érdeklődve olvasom az írásaid. Nagyon hasznos volt számomra a múltkori Kumquat cikk, mert egybevágott a vegetációs időszakának az ismertetése amivel eddig szembesültem. És logikus azóta, hogy nem lehet tavasszal úgy siettetni mint a többieket és ősszel hamarabb kell bevinnem a növényházba is, mert hamarabb állnak le. Az édes (ehető) gyümölcsűeknél úgy látom (2 szezon után), hogy akkor biztonságos a jó minőségű beérésük nálam, ha március végéig-április közepéig lezajlik náluk a virágzás. Ezt tudom egy keveset befolyásolni. Narancsnál is azok lettek a legfinomabbak amik beértek november végére. Ami az elmúlt hetekben ért be jóval szerényebb ízű. Nem előnyös tehát tavaszra átvinni a termést. A mandarinoknál szintén. A grapefruitoknál a fele beért decemberre, a másik fele mostanra, ott nem találtam nagy eltéréseket az ízben.
tudod, hogy a véleményedre, tapasztalataidra mindig figyeltem és figyelek.
Éppen a késői érése és a tavalyi saját tapasztalat miatt ragadtam le a Mandornál, de az idei gyümölcsvétel megingatott, és végre megadtad a magyarázatot a különbségre. Már nem is kell a Mandor :(
Nevelem, nevelem, de a Miyagawa-nak még idő kell. Vettem tavaly mellé egy másikat (unshiu), az nagyobb, talán majd már mutat valamit.
Eddig a satsumák viszik a prímet és nem győzöm hangsúlyozni hogy ha valaki szeretne saját termést élvezni (finom, édes, magnélkül) akkor neveljen satsumát!
Helyedben nem nevelnék Mandor -t mivel késői érésű, ezt mindig vedd figyelemben! Ami késői érésű és édes fajta azt nem érdemes itt nevelni, DE ez csak az én véleményem! Nálunk nem lesz jó! A tavaly előtt egy nagyon jó kis meleg nyarat tudhatunk magunk után ami kiváló minőségű citrusokat eredményezett úgy olaszban, spanyolban mint itthon is!! A tavaly nyár az valami förtelmes volt 2 hét meleggel (itt), ez édes kevés! Azért az idei citrus felhozatal a boltokban is siralmas, én még 1 jó narancsot vagy mandarint nem ettem a boltból!
Azt, hogy ők azt írják, hogy "kőzúzalék" nem jelent semmit... mert a zeolit zúzalék nem kőzúzalék? A kérdés, hogy milyen típusú kő az a kő.... /"Gardenit sétánygranulátum 25 kg-os zsákban. Szemcseméret: 4-8mm Gyorsan szikkadó, dekoratív kőzetzúzalék/
Ez a leírás nem zárja ki, hogy zeolit legyen a kőzetúzalék...
No mindegy, amit én linkeltem azzal kapcsolatban is leginkább a mérete aggaszt... túl kicsi lehet.
Mikor említettem gránitot meg bazaltot? A legelemibb, hogy mészkő anyagú zuzalékot (még márványt sem) szabad használni. Én csak és kizárólag egy 25kg-os zsákos zeolitot mutattam (még cikkszám is ott van) ami legideálisabb ami Mo.-on könnyen beszerezhető a citrusok számára. Semmilyen más kőzuzalékra nem utaltam, hogy az is jó.
Én meg pont az általad ajánlott por helyett adtam tanácsot egy ideális méretű (4-8mm) zeolitra. És még olcsóbb is mint amit linkeltél. Részemről nincs gond, mert ezzel a keverékemmel lehet bátran locsolni a növényeimet és nem kell már gyökérkárosodástól rettegnem. Szerettem volna a kezdőknek hasznos és nekem bevált lehetőséget mutatni, de mindig falakba ütközik az ember, ha mást képvisel mint a régiek.