Az idő jó csak a tenger eléggé hideg:-))Én jó párszor voltam már ilyen korai időpontban,essőre nem emlékszem,nappal teljesen jó idő van,este viszont kell a kardigán-pulcsi.
Nos, visszaértünk, kellemes hetet töltöttünk Sartin ismét :)
Gretzki kollegának köszönöm a linket, időközben énis találtam 1-2 oldalt ami néhány napos előrejelzést adott (google -> sarti weather), és elég jókat igértek. Úgy is lett, a 7 napból 6 felhőtlen napsütéses volt, az utolsó napon beborult, de akkoris fürödtünk :)
Nórinak is igazat kell adjak, minden szava igy van ahogy irta. Ennek ellenére engem ezek különösebben nem zavartak. Voltam énis már ha jól számolom 8 más helyen (Tassos, Korfu, Zaky, Kos, stb), és valóban, sok szép hely van, szebb, mint Sarti. Zakynthos pl egy gyöngyszem, aki még nemvolt, ne hagyja ki. Pótolhatatlan. Kefalóniáról + Ithakáról nem is beszélve. Sok helyen jártam már a világban, de mikor Ithakát körbejártuk, elhatároztam, itt veszek házat.
Node Sarti. Immár harmadjára voltam, elöször kb 10 éve, aztán legutóbb 3 éve, igy hát szinte "folyamatában" láttam a dolgok változását. Valóban, Sarti egyre népesebb, sürübb, zsúfoltabb, és elhanyagoltabb. A mennyiségre mennek és nem a minőségre. Érthető, hisz évente állitom, többszázezren fordulnak meg ott, és ezek hozzák a pénzt, független attól, hogy kutyakaki van az utcán vagy sem.
Valljuk be, Sartinak egy vonzereje van, az olcsósága. Közel van Magyarországhoz, talán a legközelebbi görög strandhely, és ráadásul asszem a legrégebben látogatott is. Nemazér mondom, de 15ezer ft-ért (busz+szállás!!!) görög tengerben pancsolni 1 hétig? Hát asszem nemvitás. Szemben Kefalónia 90e +millió egyéb költség (illeték, transzfer, kutyafüle). Végülis majdnem ugyanazt kapod. A Majdnemen van a lényeg. Akinek nincs pénze, vagy nem szán rá annyit, bedobja a 15öt Sartira és 1 hetet pihen. Ennyi pénzért sztem megalkuszik a csikkes homokkal, a kóborkutyákkal (amik sztem nemhogy zavaróak, hanem kedvesek, a macsekokkal együtt :), a kissé közönséges kiszolgálással, és minden egyébbel amitől Sarti ma Sarti. Szerintem.
10 éve azért más volt. Már akkoris felkapott hely volt, de ahogyan emléxem (sajna akkor még nem volt digit gép, a papirképeket meg nemtom hova kevertük :), azért sokkal nivósabb volt. Kicsit elfogult vagyok, mert első nyaralásom volt, ráadásul kettesben bnőmmel, először a tengernél, szóval amolyan "első" dolog volt :) De úgy emléxem, sokkal tisztább, szebb, szárazabb érzés- ja az más - szóval szebb és ápoltabb hely volt.
Az árakkal megint nem lehet versenyezni. 20 euró felett NEM TUDTUNK kajálni. Minden este vendéglőben voltunk, hol a Noéban, hol a mellette lévő Aeiris vagy milyen nevüben, ettünk előételt (grillezett feta, dolmades, apró rák, stb), plusz főételt, igaz alkoholt nem iszunk, igy bigwater volt a pija, de mindig megállt a számla vége 20 alatt. Sőt, néha ebből levontak 10%-ot, sithonkard cimszóval.
Kefalónián 25 alatt nem tudtunk kajálni. Márpedig ugyanazt ettük, ugyanolyan kiszolgálással kb, csak mondjuk 2 méterre a tengerparttól. Ami ugyan nem elhanyagolható, de számomra másodlagos egy kajánál.
Ja, és végre ettem polipot :) Eddig féltem tőle, mert aszittem, hogy olyan rágógumis mint a tintahal karikák. De most anyósjelölt benyomott egyik este 2 polipkart, és belekóstoltam, hát kellemesen csalódtam! Nagyon izletes, omlós, és különleges!!! Aztán másnap énis bevállaltam, nem bántam meg :) Asszem a rák után ez lesz a másik kedvencem.
Narancspart még mindig a régi, szép és varázslatos. Körbemotoroztuk 2x is a félszigetet, a túloldalt találtunk egy kellemes öblöt úgy Sartival egymagasságban, most nem jut eszembe a hely neve (nincs falu, csak a közelben). Itt bementem búvárkodni, és emberfej nagyságú medúzákkal találtam szemben magam :) Csúnya barnás sárgák voltak, és a fejüknél lilaszinü kis virágok lengedeztek. Minden köbméter vizbe jutott 1 belőlük, alig győztem kerülgetni. plusz volt néhány átlátszó apró is, ezek közül csipett meg egy Korfun, 2 hétig ott volt a hónom alatt a kiütés :)
Úgyhogy néhány perc után feladtam, túlerőben voltak. De azért nem utolsó látvány volt az a sok hatalmas medúza :)
Sassos még mindig a régi, bár már kevésbé roppantam össze a kézfogásától, mint 10 éve :) Vittem neki fütyülős barackot, ezt gyorsan elrejtette, aztán végül 8 euróért kaptunk motort, méghozzá vadiúj peugeot-kat. Végre tudtam beszélni Bettikével is, igazán kedves és barátságos hölgyemény. Mitöbb, volt olyan sejtésem, hogy az üzlet oroszlánrészét ő viszi :)
Hát röviden ennyi, nekem ismét egy élmény volt, és bár valóban nem lehet összehasonlitani egy délgörög szigettel, szerintem nem is érdemes.
Most voltunk előx és utoljára Satin.Mivel volt összehasonlítási alapunk,ezért mondhatjuk,hogy sartinál sokkal de sokkal szebb helyek vannak.legalábbis nekünk.itt minden olyan túlzsúfolt,a tenger szép,de a tengerpart csupa szemét és rendezetlen-mondjuk Asprovaltához képest.a tengerparti sétány elég keskeny-s túl közel a zajos sétáló övezet.a természeti adottsága a környéknek szép,de a lényeg:
a tengerparti homok,amin ugye már mezitláb sétál a vízig az ember: telehajígálva!!!csikkel és söröskupakkal:tehát meglátszik,hogy tele van Sarti magyokkal...
Rengeteg a kóbor kutya a környéken=a kutyapiszok is elő előfordul a homokban...
A kukák űritése sem jellemző még 10nap után se,a szemét csak gyűlik,már tettek néhány kuka alá szatyrot..hogy legyen valami ideiglenes szemetes..a tengerparti padok kopottak és itt ott hiányosak..mármint lécileg..valaki azt mondta,ez azért van,mert Sarti még nincs kiépűlve.Szerintünk pont ellenkezőleg:Sarti már lepusztúlt!
Szóval nem egy kis hangulatos kis üdülőhelység...nekünk pont olyan,mint Paralia(bár Paralia legalább rendezett)ennek ellenére természetesen sok embernek tetszik,ami természetes.ez a MI véleményünk Sartiról!
Holnap indulunk Sartiba, én már épp harmadjára :) De szerintem nem lehet megunni. Most nagycsaládos buli lesz, jön após, anyós, anyum, apum, sógor+barátnője, meg mi ketten. Igazából asszem nagyrészt idegenvezetést fogok tartani, mind régi Sartis :)
Bár látom, mostanában nem irt ide senki, azért megkérdem : milyen most az idő arrafele? Van esetleg aki most jött haza a napokban?
Tudom, szombat reggel már tudni fogom első kézből, de azért előre izgulok, nehogy ez a kései időpont megtréfáljon minket időjárásilag.
Találtam mégis valamit:azt irják,hogy 250 m-re van a parttól és Sarti Beachen van.Ehez csak azt tudom hozzátenni,hogy a Beachen minden közelebb van mint 250méter.Max 100.De a központ elég távol van,minimum 15perc séta.De vigasztaljon,hogy itt a legjobb a part.Ajánlanék nektek valamit:Az Apollon társ irodája a Sithon Travel és a kitelepített idegenvezetőtök LEO lesz-szinte biztos.Írjál neki emilt és kérdezd ki a házról,és kérd meg adjon valami jobb szobát nektek.Ez így biztosan működik. info@sithontravel.gr ,és a témához írd be,hogy LEO RÉSZÉRE. Kérlek írd meg,sikerült vagy nem.Kiváncsi vagyok.
Szia Heni, Nem találok az apartmanról semmit,de melyik irodával mentek? Hogy mennyi pénzt vigyél,az attól függ leginkább ,hogy kirándulni mentek-e,és hányszor.Az alap 200 euro,ez csak kajára elég.Számolj 30 eurót/kirándulás,és még 50et tartaléknak.Én inkább többet vinnék és a maradékot haza hoznám,vagy vigyél bankkártyát-dombornyomottat.Ne félj használni ahol csak lehet,akár Szerbiában a benzinkutaknál is-jobb az átváltás mintha itthon vennél eurót.Pénzt csak végszűkség esetén vegyél ki vele,mert sok a díjja.
Szeptember 22-én indulunk Sartiba busszal. A Stamatis apartmanban foglaltunk szállást. Ha valaki járt már ott, elmondaná milyen? Messze van a központtól meg maga a szállás milyen? És milyen fakultatív programokat javasoltok? Egy barátnőmmel megyek huszonévesek vagyunk, önellátásos az apartman (nem kértünk kaját, eddig). Szerintetek mennyi pénzt vigyünk? Nem akarunk túl sokat, mert akkor tuti túlsúlyos lenne a börőnd vissaz felé :) De viszont azt se tudjuk, hogy mennyi lenne az ideális :9 Köszi előre is a segítséget! :D Üdv, Heni
Nem tudom mért kell ilyen ellenségesnek lenni, elvégre itt mindenki a véleményét írja le!!! A halál akar Hawayra menni, mikor görög mániás vagyok!! Amúgy meg, ha kimegyek külföldre igenis nem akarok magyarokkal találkozni! Most jöttem meg egy görög szigetről-csodás volt, se magyar, se magyar szavak, csak görögül meg angolul beszéltünk, s a görögök nagyon hálásak, ha görög szót hallanak. Tavaly Olaszban voltam, s ott is találtam magyar sőt külfőldi mentes helyet-ott még angolul sem tudtak. Szóval mért utazzak olyan messzire????????
Augusztusban voltunk sartin és nekemsem igazán jött be, az a helyzet hogy semmi görög hangulata sincs, minden boltban magyarok, étteremben bécsiszelet stb.. Gyrosba mustár meg kecsap tzatziki helyett??? Borzalmas, a táj az szép, bár vannak ennél sokkal szebbek is, viszont a város egy turistagyár. Voltam már több helyen görögországban, de sarti tetszett legkevésbé. Hozzák viszik busszal a turista állatot erről szol ez egész város. A szállás is igen szar volt és drága is. Szerencsére a második hetünket kempingben töltöttük pefkohori környékné, sokkal hangulatosabb volt mint sarti. A legkeményebb meg a távozásunk napján egy csorda buszos magyar volt nem akik nem bírtak várni 10 percet hogy elhagyhuk az apartman, és elkezdtek bepakulni tolakodni miközben mi még pakoltunk ki. Hihetetlen igénytelen emeberek voltak, legalább azt megvárták volna amíg kitakarítják az apartmant.
Szóval nekem ennyi volt sarti asszem utoljára voltam ott. (És még narancsfák sincsenek) Jövőre valószínűleg peloponészosz megint.
Aki igazi görögországban akar nyaralni az nem menjen olyan helyre ahova buszos utakat szerveznek!!!
Sziasztok! Ismerősök nemrég jöttek haza a nyaralásból, és mi olyan lázba jöttünk, hogy már most :) tervezzük a jövő évi nyaralást...:) Úgy gondoltuk, hogy május végén-június elején mennénk 2 hétre. Azt szeretném kérdezni, hogy május végén általában milyen az időjárás? Lehet már élvezni a tengert, vagy inkább csak a tájban lehet gyönyörködni széldzsekiben...? Előre is köszi!
Kriszti, képet nem tudtam a szobákról csinálni,kivülről meg jobbak vannak a katalógusban.De laktunk benne ,eddig 4x.Mint már irtam,mi udvarra/tengerre nézőben voltunk az 5ösben.Kényelmesen el lehet benne férni,a konyha a legszükségesebbel van felszerelve,az utcárra néző szobák fűrdőszobájában nincs ablak-ez most tünt fel nekem-és szerintem kissebbek mint az udvarra nézők.
Sajnos Halkidiki ezen ujjának az 50%-a leégett:(( Nea Skioni-tól a Kassandrino-ig, egyenes vonalban 3-4 kilométeren ég most is a tűz. Összesen a pár nap alatt kb. 30 km-es körzetben változott a tűz haladási iránya folytonosan, eddig már 100 leégett házról is szó volt a görög híradókban. Igaziból még nem tdják felmérni az okozott károkat. Különben a fél Görögországban erdőtüzek vannak, Zakinthoson az elmúlt két hónap alatt 41-szer! volt erdőtűz, gyujtógatók munkája:(
Mi tavaly szeptember 23-tól október 10-ig voltunk Sartin:-))Az idő szerintem nagyon jó volt.Így alakult a két hetünk----odaérkezés szombat de:szakadó esső,hideg , szombat dél:süt a nap 28-fok azt követő egy hétben végig 26-28 fok napsütés,következőhét szombaton megint szakadó esső egész nap.Vasárnaptól ismét 26-fok napsütés,az utolsó másfél napon is nagyon jó meleg volt de akkor elég erős szél fújt így már nem fürödtünk csak kirándultunk mindenfelé.
Tavalyelőtt szeptember 16-23-ig voltunk akkor csak egy hétre de végig nagyon jó időnk volt:-)))
Most jövőhéten pénteken indulunk,és nagyon remélem ismét szép időnk lesz!!
Motor bérlés:mi mindíg Sassosnál béreltünk mocit és nem azért mert "mindenki Őt ajánlotta".Odamentünk szipatikus volt, lealkudtuk a mocit,ittunk frappét,jót beszélgettünk,ha gond volt a mocival bármiben segített,és akkor sem kötözködött mikor nem a mi hibánkból feldőlt a motor és megsérült az oldala.....
Most is hozzá megyünk először és ha sikerül kölcsönösen szimpatikus árat lealkudnunk ismét tőle vesszük ki 10 napra a mocit:-)))
Egyébként mi minden évben 8€ béreltük a mocit,igaz legalább 5 napra(de inkább 10-re)
Ja és volt amikor júni 10-24-ig voltunk kint akkor is ennyiért adta oda.
Tőlünk kért jogsit,de volt olyan ismerős akit mi vittünk oda,azt mondta a srác otthonhagyta a jogsit(ami egyébként nincs is neki!!)és mekapta a motort.Az útlevelet viszont minden esetben elvette a bérlő személytől.
Aki esetleg most van kint Sartin!!!!!
Erdőtüz pusztít Kassandra félszigeten!!!!!:-(((((((( (Jaj a gyönyörű fenyők!!!!!!)
Tudtok valamit erről???Sikerült megfékezni a tüzet??Több szász magyar túrista van kint ennek ellenére itthon nem nagyon kapott hírt a dolog.(híradóban másfél perces kis hír,még véletlenül sem mondták a falu nevét ahol leégtek a házak.......)
Ha valaki tud bővebb infót odakintről megoszthatná velünk,akik most készülünk utazni!!
Más:
Lakott valaki esetleg a Kostas apartmanban?Blue Caféval szembeni apartman a Vienna szomszédságában.Esetleg fénykép az apartmanról?